Gurmanka

25.05.2017., četvrtak

KREM PITA OD JAGODA

Pozdrav!
Pošto sam oduvijek veliki obožavatelj tradicionalnih pita pokušat ću ovu napraviti u malo modernijem ruhu!
Za njenu izradu koristila sam samo jagode, ali vi možete koristiti bilo koju kombinaciju voća, sigurna sam da će i dalje ostati ukusna!
Mislim da bi se i maline savršeno uklopile, ali to ću ostaviti za slijedeći put :)
Sastojci potrebni za podlogu:
250 g oreo keksa
80 g otopljenog maslaca
- usitnjene kekse prelijte maslacem i utisnite u kalup veličine 22 cm tako da i bočne stranice budu oko 2 cm visine obložene keksima
- sada rastopite 150 g čokolade i 100 ml slatkog vrhnja te 2/3 čokolade prelijte po podlozi od keksa, a mali dio ostavite za ukrašavanje
- podlogu stavite u frižider da se stisne dok vi radite kremu
Sastojci potrebni za kremu:
500 g mascarponea
100 g šećera
100 ml kiselog vrhnja
aroma vanilije
240 ml slatkog vrhnja od kojeg napravite šlag
300 g svježih jagoda
- prvo mikserom izradite sir, kiselo vrhnje, vaniliju i šećer
- dodajte ručno šlag od slatkog vrhnja i kremu premažite preko podloge od keksa
- pitu ukrasite narezanim sočnim jagodama i prelijte ostatkom čokolade
- dobro je ohladite prije serviranja
Servus i uživajte u ovoj osvježavajućoj i ukusnoj poslastici :)



Oznake: kolači, pita, oreo keksi, jagode, mascarpone


- 07:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

17.02.2017., petak

PITA OD BOROVNICA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan bezobrazno dobar desert!
Naime, radi se o fantastičnoj aromatičnoj hrskavoj piti s predivnim ljepljivim nadjevom od borovnica i bourbon vanilije!
Neka slike govore :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
40 g mljevenih badema
50 g šećera
prstohvat soli
330 g glatkog brašna
200 g maslaca
2 žumanjka
60 ml hladne vode
- zamijesite od ovih sastojaka glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela
- jedan dio razvaljajte i stavite u plitki kalup za pite
- drugi dio tijesta razvaljajte i možete ga ukrasiti tako da ga izrežete malim modlama u obliku srca (Valentinovo), zvijezda, cvijetića...
Sastojci potrebni za nadjev:
450 g smrznutih borovnica ili još bolje ako imate svježe
150 g smeđeg šećera
3 žlice gustina
vrećica bourbon vanilije
naribana korica jednog limuna
- sve sastojke dobro pomiješajte i istresite na razvaljano tijesto
- poklopite drugim listom tijesta i pritisnite krajeve da nadjev ne izlazi van
- premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom
- pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju
Servus i u slast :)





Oznake: kolači, pita, borovnice, bademi, vanilija


- 12:18 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

31.01.2017., utorak

PITA OD LIMUNA I MERINGE

Pozdrav!
Danas imam za vas laganu sočnu pitu, slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna!
Ukusna prhka podloga daje kontrast glatkom osvježavajućem nadjevu, a pahuljasta meringa onu posebnu završnu notu za slatko-kiselu igru osjetila!
Sastojci potrebni ta podlogu:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
jaje
prstohvat soli
žlica vrhnja - po potrebi
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji
- može to biti i kalup za torte kojeg morate tijestom obložiti do pola stijenke
- koru pecite na "slijepo" s grahom na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju, zatim maknite grah i pecite je još 5 minuta
Nadjev:
300 g šećera
70 g gustina
prstohvat soli
4 žumanjka
300 ml vode
100 ml soka od limuna
3 žlice maslaca
naribana kora od limuna
- stavite lagano kuhati žumanjke, vodu,gustin, sok i šećer te kuhajte dok se ne zgusne
- maknite s vatre i dodajte maslac i koricu
- vrući nadjev prelijte preko pečene kore
Meringa:
4 bjelanjka
100 g šećera
aroma vanilije
žlica gustina
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i žlicom ga stavljajte na nadjev od limuna, ukrasite prema želji
- sve skupa pecite još 20 minuta na 180*C
- pitu dobro ohladite prije serviranja
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, limun, meringa


- 07:50 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

05.01.2017., četvrtak

PITA OD KOKOSA

Pozdrav!
Ako volite kokos onda ovaj kolač svakako morate isprobati.
Danas vam darujem recept za bogatu i kremastu pitu od kokosa posebnog okusa.
Hrskavo prhko tijesto prekriveno je ukusnom i gustom kremom od kokosa, a sama pita završava mekanim i prozračnim oblacima bjelanjaka!
Jednostavna je za napraviti,vrlo izdašna i ukusna, zašto je ne biste isprobali i vi?
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
pola žličice soli
pola praška za pecivo
70 g šećera u prahu
140 g maslaca
jaje
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji
- može to biti i kalup za torte kojem morate tijestom obložiti do pola i stijenke
- koru pecite na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju
Sastojci potrebni za kremu:
100 g šećera
50 g brašna
prstohvat soli
400 ml mlijeka
3 žumanjka
3 žlice otopljenog maslaca
aroma vanilije
150 g kokosovog brašna
- mikserom izradite žumanjke, brašno, šećer i malo mlijeka, a ostatak mlijeka ugrijte do vrenja
- mlijeko prvo ulijte u smjesu žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru te kuhajte dok se ne zgusne
- kremu maknite s vatre i dodajte joj maslac, vaniliju i kokos
- premažite kuhanom kremom koru od tijesta i prekrijte je šaumom od bjelanjaka
Šaum:
3 bjelanjka
6 žlica šećera
aroma vanilije
- miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete čvrsti šaum
- sve skupa stavite peći još oko 15-tak minuta, ali pazite da vam bjelanjci previše ne potamne
Pitu dobro rashladite i servirajte posutu šećerom u prahu ili je ukrasite čipsom od kokosa koji sam slučajno pronašla u svojoj "slatkoj ladici" tko zna od kuda, ali je vrlo ukusan i dekorativan!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, kokos, pita, šaum


- 09:01 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

16.12.2016., petak

JOGURT PITA

Pozdrav!
Danas sam je ispekla, ponovo nakon već tko zna koliko puta!
Omiljena, neponovljiva, lagana i osvježavajuća - pita koja će oduševiti svakog tko je proba:)
Mislim da je to dovoljan razlog da ponovim ovaj recept za sve one kojima je prvi put promakao!
Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prašak za pecivo
vanil šećer
4 žumanjka
Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne.Obavezno koristite manji lim za pečenje!
Nadjev:
150 g šećera
3 čvrsta jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica oštrog brašna
naribana korica limuna
4 bjelanjka
Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuti dio tijesta naribajte na nadjev.
Pecite pitu na 180*C dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Servus i u slast svima :)




Oznake: kolači, pita, jogurt, limun


- 09:38 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

10.12.2016., subota

PITA OD KESTENA

Pozdrav!
Danas dijelim s vama još jedan sezonski kolač, ali ovaj put od kestena.Predivna ukusna pita prepuna je mirisa i okusa jeseni, sočna je i prelivena čokoladom. Poznato je da je kesten kralj mnogih slatkih delicija, pa evo još jedan prijedlog, zašto ga ne biste isprobali :)
Sastojci potrebni za tijesto:
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
prstohvat soli
100 g maslaca
70 g šećera u prahu
jaje
- zamijesite prhko tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte te izbodite vilicom
- pecite ga samog oko 15 minuta
Nadjev:
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 vanil šećera
žličica cimeta
2 jaja
400 g kesten pirea
2 bjelanjka
Postupak:
-odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite mikserom snijeg od bjelanjaka
- posebno miksajte omekšali maslac, šećer, vanil šećer i cimet
- dodajte smjesi kesten pire i žumanjke
- na kraju ručno umiješajte snijeg od 4 bjelanjka
- stavite preko tijesta nadjev i pecite na 200*C još oko 40 minuta
Servus i uživajte u ovoj aromatičnoj i slasnoj piti :)


Oznake: kolači, kesten, pita, čokolada


- 08:27 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

02.12.2016., petak

PITA S NUTELLOM

Pozdrav!
Ova predivna pita s nutellom je vrlo ukusna, jednostavna za napraviti, a možete je poslužiti i za neku posebnu svečanu priliku!
Volim ovakve recepte i uvijek mi dobro dođu jer su brzi, a ukusni i u njihovom okusu uživaju gotovo svi, naravno, pod uvjetom da volite nutellu!
Karakteristična prhka hrskava podloga i predivna krema bogatog okusa su osnova ovog ukusnog deserta obogaćenog sjeckanim prženim lješnjacima koji mu daju posebnu aromu!
Sastojci potrebni za tijesto:
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
100 g maslaca
75 g šećera u prahu
jaje
prstohvat soli
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte na veličinu okruglog niskog kalupa za pite
- izbodite ga vilicom i pecite na "slijepo" s grahom oko 25 minuta na 200*C
- izvadite grah i dopecite još 10-tak minuta
Krema:
200 g nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza po vašem izboru
2 jaja + jedan žumanjak
200 ml slatkog vrhnja
žlica brašna
- mikserom izradite nutellu, jaja, tekuće slatko vrhnje i brašno dok ne dobijete glatku smjesu
- preko pečene kore izlijte smjesu i pecite je na 150*C oko 45 minuta
- kada se pita ohladi posipajte je prženim lješnjacima ili ukrasite nutellom, šlagom, voćem...
Servus i uživajte u ovom bogatstvu okusa svim čulima :)






Oznake: kolači, nutella, pita, lješnjaci


- 16:11 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

14.11.2016., ponedjeljak

PITA OD LIMUNA



Pozdrav!
Dakle, danas imam za vas jedan lagan i osvježavajući kolač koji će svojom aromom i okusom sigurno zadovoljiti sve ljubitelje slastica. Hrskava prhka podoga prelivena glatkom kremom od limuna okus je koji svi volimo, a možemo uživati u njemu tijekom cijele godine. Ako ste obožavatelj limuna onda je ovo pravi kolač za vas!
Sastojci potrebni za podlogu:
170 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera
žličica praška za pecivo
vanil šećer
2 žumanjka
Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga na veličinu tepsije 20x30 cm. Ispikajte ga malo vilicom i stavite peći na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga da se ohladi!
Krema od limuna:
žličica želatine + 4 žlice hladne vode
3 jaja
250 g šećera
limunova korica
60 ml limunovog soka
250 g maslaca
Na pari mikserom izradite kremu od jaja, šećera i limuna, miksajte je oko 8 minuta dok se malo ne ugusti.
Maknite je s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, a kada se malo rashladi i maslac. Sve dobro izradite mikserom i prelijte preko ohlađene i pečene kore.
Pitu ostavite u frižideru da se dobro stisne, posipajte je šećerom u prahu i ukrasite kako želite.
Svoju pitu sam ukrasila kriškama ušećerenog limuna, ali dobro bi odgovarao i šlag koji možete servirati uz pitu!
Servus i uživajte u aromatičnoj piti od limuna :)











Oznake: kolači, pita, limun, krema


- 08:56 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

13.10.2016., četvrtak

MAĐARICA

Pozdrav svima!
Drugi kolač s hodočašća za koji sam vam dužna recept je mađarica. Što reći o njoj, a da to već niste čuli ili kako je prezentirati, a da to već niste vidjeli?
Oni koji su probali mađaricu po ovom receptu znaju o čemu govorim, a vama preostaje da je napravite sami. Recept za kore je odličan jer se lagano radi s njima dok je krema standardno dobra! Ako tražite recept za mađaricu uzmite u obzir i ovaj, provjeren je već mnogo puta na zadovoljstvo svih nas :)
Sastojci potrebni za tijesto:
150 g margarina
600 g glatkog brašna
250 g šećera
plavo kiselo vrhnje
2 jaja
1 prašak za pecivo
Zamijesite tijesto i podijelite ga na 6 komada. Razvaljajte tanko kore i pecite na okrenutoj tepsiji, ali prije ih ispikajte vilicom i dobro pazite kod pečenja da kore ostanu žute boje. Pecite na 200*C oko 14 minuta!
Sastojci potrebni za kremu:
1 1/2 l mlijeka
120 g oštrog brašna
450 g šećera
3 žlice kakaa
2 vanil šećera
150 g margarina
50 g maslaca
Stavite kuhati mlijeko, a ostale sastojke izradite mikserom i zakuhajte kada mlijeko zavri. Kada se krema ohladi, dodajte joj margarin i maslac.
Kore namažite odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih mažete drugi dan. Kada napravite mađaricu premažite je glazurom od 200 g čokolade i pola margarina. Čim se glazura malo stisne, lagano označite gdje ćete je rezati da vam kasnije ne puca, samo ćete slijediti po označenim crtama.
Servus i u slast :)









Oznake: kolači, mađarica, klasik, pita


- 09:09 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

22.09.2016., četvrtak

PITA OD MAKA I SIRA

Pozdrav svima!
Predivna domaća pita, može li jesen bolje započeti?
Uskoro imamo veliko obiteljsko okupljanje, pa sam već počela s potragom za nekim novim kolačima kojima ih želim obradovati. Naravno, moj dragi mužić će komentirati da su mi stari predobri,ali ja moram izmišljati nešto novo. Mak nije baš moja omiljena namirnica, ali kada sam vidjela ovaj recept na blogu Domaćice odmah sam znala da je ovo kolač za mene. Pita je vrlo jednostavna, brzo je gotova, a okusom je daleko na vrhu kolača s makom.Tako sočan, ukusan i predivan kolač sigurno će zadovoljiti sve moje goste na obiteljskom okupljanju, a preporučam ga i vama jer sam zaista oduševljena ovom pitom!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
170 g maslaca
3 žumanjka
1 šećer s okusom limuna
pola praška za pecivo
1 žlica vrhnja
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Pola stavite u škrinju da se zamrzne jer ćete ga na kraju naribati na pitu.
Drugi dio ostavite u frižideru dok ne napravite oba nadjeva!
Nadjev od maka:
9 žlica mlijeka
200 g mljevenog maka
100 g šećera
Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko maka i šećera te dobro promiješajte. Smanjila sam količinu šećera u nadjevima u odnosu na originalan recept, a vi napravite prema svom ukusu.
Nadjev od sira:
500 g svježeg sira
150 g šećera
malo limunove korice ili limun šećera
3 bjelanjka
3 ravne žlice griza
Izradite mikserom snijeg od bjelanjaka, pa ga polako ručno dodajte u smjesu sira i šećera.
Upalite pećnicu na 200*C i razvaljajte tijesto iz frižidera za manju tepsiju (20x30cm).
Na tijesto raširite nadjav od maka, pa preko njega izlijte smjesu od sira.
Smrznuti komad tijesta naribajte preko sira i pecite pitu oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju!
Zahvaljujem Domaćici na predivnom receptu, a vi svakako svratite na njezin blog i guštajte!!!
Servus i uživajte u slasnoj piti :)



Oznake: pita, mak, sir, desert


- 08:42 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

29.06.2016., srijeda

PITA OD VOĆA I LIMUNA

Pozdrav svima!
Samo nekoliko riječi za ovaj predivan desert!
Prepuna boja i okusa, pita koja će vas sigurno oduševiti svojom svježinom i lakoćom okusa. Vrlo jednostavno se priprema, a okus joj je iznenađujuće bogat i lagan! Svakako je isprobajte :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
90 g šećera
150 g maslaca
2 žumanjka
žlica vrhnja
pola praška za pecivo
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u okrugli kalup i ispecite prazno. Obično ga prekrijem papirom za pečenje i kao uteg stavim grah da se tijesto ne digne i da ostane mjesto za kremu.Pecite ga 15 minuta na 200*C, maknite grah i još malo dopecite dok ne porumeni.
Mousse od limuna:
2 žumanjka
jedno cijelo jaje
8 žlica šećera
50 ml soka od limuna
5 žlica narezanog maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu.
Ohlađeno tijesto prekrijte s kremom od limuna i preko kreme poslažite razno voće. Meni osobno najviše odgovara okus svježih borovnica uz finu laganu kremu od limuna!
Servus i uživajte u ovom laganom osvježavajućem desertu :)


Oznake: pita, voće, limun


- 09:07 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

11.05.2016., srijeda

PITA OD MALINA I SIRA

Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept za ukusnu voćnu pitu idealnu za svako doba godine, ovisno o voću koje želite koristiti. Moja pita je ispunjena finim krem sirom s okusom limuna i slasnim svježim malinama kojima nisam mogla odoljeti. Cijela ova priča nije potpuna bez pravih, domaćih i zlaćanih kora koje pucketaju pri svakom zalogaju!
Sastojci potrebni za pitu:
230 g glatkog brašna
žlica šećera
prstohvat soli
70 ml vode
150 g maslaca
Zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da mu rubovi vise preko okruglog kalupa u kojem ćete peći pitu.
Nadjev:
150 g krem sira
3 žlice soka od limuna
naribana korica od limuna
200 g šećera u prahu
200 g malina ili kupina...
2 žlice gustina
Mikserom izradite sir s pola šećera te smjesi dodajte limun.
Od malina uzmite nekoliko komada koje zgnječite vilicom i promiješajte s gustinom i šećerom te dodajte ostatak voća.
Na razvaljanu koru prvo stavite smjesu sira a na vrh složite maline. Rubove tijesta savijte prema unutra (kao na slici) i premažite ga žumanjkom te posipajte smeđim šećerom. Pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu boju, ohladite i posipajte šećerom u prahu!
Servus i uživajte :)





Oznake: pita, maline, sir


- 07:55 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

11.04.2016., ponedjeljak

KARAMEL PITA S JABUKAMA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i okus karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom carstvu :)
Sastojci potrebni za prhko tijesto:
300 g oštrog brašna
120 g maslaca
žumanjak
pola praška za pecivo
3 žlice vrhnja
kora od limuna
Zamijesite tijesto i podijelite na pola. Jedan dio razvaljajte za podlogu i stavite u lim za pečenje cca. 22x33 centimetara, a drugi dio stavite u zamrzivač jer ćete ga kasnije naribati na vrh pite.
Nadjev:
3 jabuke (ogulite i narežite na kockice)
300 g šećera
150 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
Stavite u pećnicu tijesto i pecite ga na 180*C oko 20 minuta, dok blago porumeni. Za to vrijeme u lonac sa debljim dnom stavite karamelizirati šećer. Dok postane žuto-smeđe boje dodajte mu jabuke i dinstajte ih dok imaju tekućine (10 minuta), a onda ulijte ugrijano slatko vrhnje i maslac te dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Nadjev premažite preko donje kore, a gore naribajte ostatak tijesta i pecite još 20 minuta na istoj temperaturi. Kada je pita dobila lijepu boju izvadite je i ohladite!
Tko voli slađe varijante može je preliti preljevom od karamela ili je samo posipajte šećerom u prahu!
Moram vam priznati da se ova pita okusom i mirisom jako približila bakinoj tradicionalnoj piti od jabuka!
Servus i uživajte :)


Oznake: pita, karamela, jabuke


- 07:12 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

14.03.2016., ponedjeljak

TOAST MINI PITE

Pozdrav svima!
Danas ste baš lijeni, a jede vam se slatko! Ne brinite, postoji rješenje i za to :)
Radila sam mini pite s podlogom pod toasta. Prhko tijesto zahtijeva malo više vašeg vremena kao i biskvit, pa predlažem da pokušate napraviti pite na ovaj način. Vrlo su sočne, mekane i ukusne, a izbor voća prepuštam vama! Koristila sam jabuke jer moj obožavani začin, cimet, najbolje dođe do izražaja uz njih. Pite su brzo gotove, jednostavan je način pripreme i svaka moderna užurbana domaćica može pronaći malo vremena za njihovu izradu!
Sastojci potrebni za izradu pita:
2 jabuke
toast
2 jaja (Pozz Euro:))
300 ml mlijeka
žlica arome vanilije
2 žlice šećera
cimet
Jabuke tanko narezati ili naribati i preliti s malo limunovog soka.
Jaja, mlijeko i šećer dobro promiješati te staviti arome prema želji. Od duple kriške toasta izrežite kalupom ili čašom veliki krug koji dobro umočite u otopinu mlijeka i jaja. Nekoliko puta okrenite da dobro upije tekućinu pa stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Možete napraviti više mini pita, ovisi koliko imate jabuka ili toasta, glavno da radite duple kriške za podlogu. Kada ste stavili namočeni toast, poslažite po njemu jabuke ili neko drugo voće i posipajte ga smeđim šećerom i cimetom.Pecite pite na 190*C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju!
Kada su se malo ohladile, obilno sam ih prelila s domaćim medom od kestena vrlo aromatičnog okusa. Božanstveno!
Servus i uživajte:)






Oznake: toast, pita, jabuke


- 07:09 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

28.02.2016., nedjelja

PITA PRELIVENA KARAMELOM

Pozdrav svima!
Pošto obožavam sve deserte s jabukama odlučila sam isprobati i ovaj. Zamislite prhko tijesto preliveno mirisnim krem sirom i na kraju jabuke u hrskavom ogrtaču. Sve skupa je preliveno glatkim karamel preljevom koji cijeloj ovoj priči daje nevjerojatan okus. Nemojte se uplašiti puno namirnica jer je postupak izrade zaista jednostavan. Nakon pripreme vas očekuje prava nagrada, kolač koji se doslovno topi u ustima!
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
190 g brašna
100 g mljevenih badema
100 g smeđeg šećera
pola žličice soli
žličica cimeta
Zamijesite tijesto koje samo prebacite bez valjanja u papirom obložen pleh veličine 23x33 centimetra. Rukama ili žlicom ga malo pritisnite i zagladite te stavite peći na 180*C oko 20-tak minuta.
Za to vrijeme pripremite jabuke!
Ogulite i na kockice sitno narežite dvije jabuke. Pomiješajte ih sa žlicom šećera i cimeta, te prelijte s malo limunova soka.
Nadjev od sira:
500 g svježeg sira
100 g šećera
žlica arome vanilije
2 jaja
naribana korica jednog limuna
Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Posip:
20 g zobenih pahuljica
30 g oštrog brašna
50 g mljevenih badema
50 g omekšalog maslaca
50 g smeđeg šećera
žličica cimeta
Vilicom dobro promiješajte i usitnite sve sastojke za posip.
Nakon 20-tak minuta izvadite tijesto iz pećnice, prelijte ga sirom na koji složite izrezane jabuke. Sve skupa posipajte posipom i stavite peći još 20 minuta.
Ohladite pitu, narežite je i kocke prelijte s karamel preljevom. Možete koristiti kupovni,ali i domaći, za koji svakako preporučam ovaj recept.
Karamel:
200 g šećera
60 ml vode
120 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
žlica arome vanilije
prstohvat soli
Postupak: Otopite šećer i vodu do lijepe smeđe boje i tada skinite s vatre. Dodajte vrhnje i miješajte minutu, zatim maslac, sol i vaniliju. Prelijte u neku dekorativnu staklenku i oplemenite karamelom ovu predivnu hrskavu pitu!
Servus i uživajte :)



Oznake: pita, karamela, sir, jabuke


- 20:06 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

30.01.2016., subota

PITA OD SIRA I GRIZA

Pozdrav svima!
Recept za ovu pitu imam već cijelu vječnost. Puno puta smo uživali u njenim okusima, ali nikako da dođe na red da je podijelim s vama. Kada niste sigurni što biste ispekli, pokušajte s ovom pitom i vjerujte mi da će svi ostati oduševljeni. Ovo je jedan interesantan i ukusan recept koji ćete sigurno ponavljati unedogled. Pita je mirisna, sočna i mekana, a od nje će vam cijela kuća zamirisati po limunu i vaniliji, pravo zadovoljstvo!
Sastojci potrebni za tijesto:
300 g brašna
120 g maslaca
100 g šećera
žumanjak
prašak za pecivo
3 žlice vrhnja
naribana kora od limuna
Zamijesite tijesto i podijelite ga na pola. Jedan dio razvaljajte i stavite u tepsiju. Inače, ovo je recept za tijesto s kojim se super radi, ne puca i fantastičnog je okusa.
Nadjev:
U litri mlijeka skuhajte 120 g griza.
Posebno miksajte:
200 g šećera
1/2 kg svježeg sira
3 žumanjka
2 vanil šećera
naribana korica limuna
Snijeg od 4 bjelanjka na kraju ručno umiješajte u nadjev koji pomiješajte s kuhanim grizom i prelijte preko donje kore, a drugom korom prekrite pitu. Pecite je na 180*C oko sat vremena sve dok ne porumeni!
Svakako vam preporučam da isprobate ovaj recept i javite kako vam se sviđa!
Servus i uživajte u vikendu :)





Oznake: pita, sir, griz


- 10:23 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

18.01.2016., ponedjeljak

JOGURT PITA

Pozdrav svima!
Oduvijek me je miris pite podsjećao na dom, toplinu i utjehu. Tko god je rastao uz te mirise sigurno zna o čemu govorim. Ova lagana jogurt pita je omiljena poslastica moje obitelji i nakon toliko godina još uvijek uživamo u njenom okusu. Miriše na limun, a okus će vas vratiti u dane djetinjstva kada je sve bilo jednostavno kao i ova moja sočna pita!
Sastojci za tijesto:
250 g oštrog brašna
200 g margarina
100 g šećera
prašak za pecivo
vanil šećer
4 žumanjka
Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne.
Nadjev:
150 g šećera
3 jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica oštrog brašna
naribana korica limuna
4 bjelanjka
Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuto tijesto naribajte na nadjev. Pecite na 200*C dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Servus i uživajte u ovoj slatkoj deliciji :)



Oznake: jogurt, pita, desert


- 08:13 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

10.12.2015., četvrtak

MEDENA KATA


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas vam darujem medenu pitu koja će vas sigurno odvesti u prošlost, u fantastične doživljaje nekih starih vremena. Mekane mirisne kore i baršunasta lagana krema zadovoljit će i najizbirljivija nepca. Nemojte ga raditi samo za blagdane, uživajte u njemu tijekom cijele godine.
Ovo je omiljeni kolač moje obitelji!
Sastojci za kore:
2 jaja
1 žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije.
Krema:
3 dcl mlijeka
3 žlice brašna (ali ne vrhom)
2 vanil šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi.
Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti!
Servus :)



Oznake: Medena Kata, pita, desert


- 07:48 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

27.10.2015., utorak

Mađarica

Dragi moji!
Netko je rekao da je mađarica kraljica kolača i potpuno se slažem s tim. Uz dobar recept da se napraviti i dobra mađarica. Istina da s njom ima mnogo posla ali za posebne prilike se uvijek vrijedi potruditi.Vidjet ćete da izrada mađarice nije znanstvena fantastika, a nagrada će vam biti kolač koji je tako sočan da se topi u ustima!

Tijesto:15 dkg margarina, 60 dkg glatkog brašna, 25 dkg šećera, 1 plavo kiselo vrhnje, 2 jaja i 1 prašak za pecivo.
Zamijesiti tijesto i podijeliti na 6 komada. Razvaljati kore i peći na okrenutoj tepsiji, ispikati vilicom i dobro paziti kod pečenja da kore ostanu žute boje.
Krema: 1i1/2 l mlijeka, 12 dkg oštrog brašna, 45 dkg šećera,3 žlice kakaa, 2 vanil šećera, 15 dkg margarina i 5 dkg maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, ostale sastojke izmiksati i zakuhati u mlijeko. Kada se krema ohladi, dodati margarin i maslac.
Kore maži odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih filaš drugi dan. Kada napraviš mađaricu premaži je glazurom od 20 dkg čokolade i pola margarina. Čim se stvrdne odmah si zareži na glazuri kako ćeš rezati da ti poslije ne puca.
Ako sam nešto propustila objasniti, na raspolaganju sam, pitajte.
Servus:)


Oznake: mađarica, pita, kolač, desert


- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2017  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se