Pozdrav!
Danas imam za vas slavnu francusku "naopaku" pitu od jabuka!
Kažu da je nastala slučajno i odmah postala hit. Neću je puno hvaliti jer je morate napraviti sami i osjetiti te mirise vrućeg karamela,cimeta i toplih jabuka. Kažu da pita od jabuka budi posebne emocije i nostalgiju u nama, a miris ove pite će vas odvesti, sigurna sam u toplu kuhinju vaše bake!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
220 g glatkog brašna
110 g maslaca narezanog na kockice
prstohvat soli
žumanjak
4 žlice vode
- zamijesite tijesto od ovih sastojaka, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider
Karamelizirane jabuke:
6-8 jabuka
80 g maslaca
150 g šećera
50 ml vode
sok od jednog limuna
cimet
- ogulite jabuke i narežite ih na krupnije komade
- prelijte ih sokom od limuna
- u debeloj tavi promjera 24 cm koja može ići u pećnicu napravite karamel od šećera i vode
- maknite ga s vatre i umiješajte maslac
- sada posložite kriške jabuka po karamelu i posipajte ih cimetom
- tijesto razvaljajte na veličinu tave i njime prekrijte jabuke
- vilicom ga malo izbodite i stavite peći pitu na 190*C oko 40 minuta tj. dok vam tijesto ne dobije lijepu boju
- ohladite ga 5 minuta i preokrenite na dublji tanjur ili pladanj
Tarte Tatin možete servirati još topao i uz kuglicu sladoleda, tko zna, možda će baš ovo postati vaš omiljeni kolač :)
U slast :)