PITA S JABUKAMA
|
RUSTIKALNA PITA OD JABUKA
Pozdrav! Znam da sigurno svi već imate svoj omiljeni recept za pitu od jabuka, ali ponavljanje je majka mudrosti tako da ... Ovo je samo jedna od inačica ove svima nama omiljene pite, a mene posebno oduševljava svojom sočnošću i rustikalnim izgledom, pa tko voli... Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanil šećer 100 g šećera žlica vrhnja - zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte ili tart, ali pazite,morate obložiti i stijenke kalupa tako da tijesto malo visi jer ćete ga morati poslije preklopiti preko punjenja - tijesto premažite bjelanjkom i ispikajte vilicom Sada su vam potrebne 4 jabuke koje ogulite, prerežite na pola i tanko narežite s nožem, ali ne razdvajajte polovice nego ih slažite preko tijesta zajedno i formirajte po vlastitom ukusu. Sastojci potrebni za nadjev: 100 g maslaca 3 žlice integralnog brašna 50 ml vode 50 g bijelog šećera 50 g smeđeg šećera žličica cimeta i arome vanilije - sve sastojke otopite i malo prokuhajte na laganoj vatri te nadjevom prelijte jabuke koje ste prethodno posložili - po želji možete dodati i malo oraha - sada s tijestom preklopite rubove nadjeva, a od ostataka možete napraviti listiće ili ukrase po vlastitoj želji - premažite tijesto žumanjkom i posipajte šećerom - pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu zlatnu koricu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, jabuke, orasi |
OBRNUTA TORTA S JABUKAMA
Sočna i ukusna, za svaku preporuku! Recept možete pronaći ovdje! Servus i u slast :) Oznake: kolači, obrnuta torta, jabuke, karamel |
FRANGIPANE TART S JABUKAMA
Poseban desert koji ćete sigurno obožavati, a okuse mu možete mijenjati ovisno o voću kojim ćete ga nadjenuti! Ovaj ukusan, sočan i prhak kolač biti će često na vašem stolu! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 200 g brašna prstohvat soli 2 žlice šećera 110 g maslaca žumanjak 30 ml hladne vode - od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga u plitak kalup za tart - tijesto pecite na 180*C oko 20 minuta - kada se lagano zapeklo premažite ga s 2 žlice džema od marelica Sastojci potrebni za frangipane: 110 g maslaca sobne temperature 100 g šećera aroma vanilije 2 jaja 120 g badema 2 žlice brašna - mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte preostale sastojke - premažite tijesto i obložite ga kriškama odabranog voća (šljive su također dobar izbor) - tart vratite u pećnicu i pecite ga još oko 35 minuta tj. dok ne dobije lijepu boju Kada se ohladi posipajte ga šećerom u prahu i servirajte! Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, pita, bademi, jabuke, frangipane |
PITA OD JABUKA I KARAMELE
Pozdrav svima! Jesen i kiša me uvijek rastužuju, a ima li išta bolje za utjehu nego pita od jabuka? Miris jabuka i cimeta grije dušu i vraća nas u djetinjstvo, dane štrudli, pita i bazlamača. Ovaj tradicionalan desert sam napravila u malo modernijem ruhu, a najbolji dio je vruća slatka domaća karamela kojom sam je prelila! Tart je puno jednostavniji za izradu od pite, a svojim izgledom me oduševio! Istovremeno meko, sočno i hrskavo, desert koji ćete sigurno ponoviti ako ne zbog okusa onda sigurno zbog mirisa koji će se cijeli dan širiti vašom kuhinjom. Sastojci potrebni za tijesto: 300 g oštrog brašna 200 g maslaca 100 g šećera jaje žličica praška za pecivo vanil šećer naribana korica limuna Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u plitki kalup za tart, a može biti dugoljast ili okrugli. Može vam poslužiti i okrugli kalup za torte, samo malo obložite s tijestom i stijenke kalupa. Tijesto ispikajte s vilicom i napunite s grahom te podlogu pecite 15 minuta s grahom, pa još 5 minuta bez njega. Bitno je ne dozvoliti podlozi da se digne da bi ostalo mjesta za nadjev. Nadjev: Narežite 3 jabuke na kockice i prodinstajte na 3 žlice maslaca dok ne omekšaju. Grubo narežite na kriške još dvije jabuke i dodajte smjesi 100 g šećera te dinstajte sve skupa oko 10-tak minuta. Na toplo tijesto stavite prvo sitno rezane jabuke, a po vrhu složite kriške. Sve skupa još pecite oko 30 minuta te ostavite da se malo ohladi. Sada slijedi moj najdraži dio, ali vi ga ne morate raditi ako ne volite karamelu. Osobno, uživam u okusu karamele i ova kombinacija s jabukama mi je naprosto neodoljiva! Karamela: 250 g šećera 250 ml slatkog vrhnja 50 g maslaca Otopite šećer na srednjoj vatri, a maslac stavite u slatko vrhnje i zagrijte. Kada se šećer otopi i dobije lijepu žućkastu boju maknite ga s vatre i sve sastojke sjedinite te ostavite da se ohladi. Naravno, ja sam odmah obilno prelila karamel preko jabuka i "otplovila" u neki drugi bolji svijet :) Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, jabuke, karamela, pita |
ŠTRUDLA OD JABUKA
|
TARTE TATIN
Pozdrav!
Danas imam za vas slavnu francusku "naopaku" pitu od jabuka! Kažu da je nastala slučajno i odmah postala hit. Neću je puno hvaliti jer je morate napraviti sami i osjetiti te mirise vrućeg karamela,cimeta i toplih jabuka. Kažu da pita od jabuka budi posebne emocije i nostalgiju u nama, a miris ove pite će vas odvesti, sigurna sam u toplu kuhinju vaše bake! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 220 g glatkog brašna 110 g maslaca narezanog na kockice prstohvat soli žumanjak 4 žlice vode - zamijesite tijesto od ovih sastojaka, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider Karamelizirane jabuke: 6-8 jabuka 80 g maslaca 150 g šećera 50 ml vode sok od jednog limuna cimet - ogulite jabuke i narežite ih na krupnije komade - prelijte ih sokom od limuna - u debeloj tavi promjera 24 cm koja može ići u pećnicu napravite karamel od šećera i vode - maknite ga s vatre i umiješajte maslac - sada posložite kriške jabuka po karamelu i posipajte ih cimetom - tijesto razvaljajte na veličinu tave i njime prekrijte jabuke - vilicom ga malo izbodite i stavite peći pitu na 190*C oko 40 minuta tj. dok vam tijesto ne dobije lijepu boju - ohladite ga 5 minuta i preokrenite na dublji tanjur ili pladanj Tarte Tatin možete servirati još topao i uz kuglicu sladoleda, tko zna, možda će baš ovo postati vaš omiljeni kolač :) U slast :) Oznake: kolači, pita, jabuke, karamel |
JESENSKI KOLAČ
Pozdrav!
Uživate li u okusima jeseni ovaj kolač je kao stvoren za vas! Miris pečenih jabuka i cimeta te okusi koje ćete osjetiti pružit će vam pravo zadovoljstvo i utjehu u ovim hladnim jesenskim danima! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 110 g omekšalog maslaca 150 g šećera 4 žumanjka 50 ml kiselog vrhnja naribana korica od limuna aroma vanilije pola žličice soli 250 g brašna pola praška za pecivo Sastojci za nadjev: 5 jabuka sok od pola limuna 2 žličice cimeta 4 žlice brašna Meringa: 4 bjelanjka 150 g šećera - ogulite i narežite jabuke, preko njih iscijedite limunov sok i posipajte ih šećerom i brašnom te sve dobro promiješajte - pećnicu uključite na 180*C i podmažite kalup za torte promjera 26 cm - za biskvit prvo izradite mikserom maslac i šećer te dodajte žumanjke - zatim postepeno dodajte vrhnje, aromu vanilije i limunovu koricu - na samom kraju dodajte brašno i sve dobro promiješajte - izlijte smjesu u kalup i preko nje složite narezane i začinjene jabuke - kolač prvo pecite oko 30 minuta, izvadite pa ga prekrijte bjelancima izrađenim sa šećerom i nastavite peći dok bjelanjci ne poprime lijepu boju ( cca. 20 minuta, probajte čačkalicom) Nadam se da ćete ga isprobati, servus i u slast :) Oznake: kolači, jabuke, meringa |
SVEČANI KUGLOF
Pozdrav! Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa. Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim. Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti! Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :) Nadjev od sira: 250 g sira 50 g šećera jaje 2 žlice brašna aroma vanilije Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu! P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :( Sastojci potrebni za kuglof: 100 g sitno sjeckanih oraha 400 g glatkog brašna 100 g šećera 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žlica cimeta žličica sode bikarbone 3 jaja 150 ml ulja aroma vanilije 150 ml bistrog soka od jabuke 2 oguljene i naribane jabuke Postupak izrade: - pomiješajte brašno i sve suhe sastojke - mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke - pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke - 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup - kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten - zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese - pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom) Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja! Karamel umak: 125 g šećera 125 ml slatkog vrhnja 25 g maslaca - na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac - lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, jabuke, karamela, sir |
KARAMEL PITA S JABUKAMA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i okus karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom carstvu :) Sastojci potrebni za prhko tijesto: 300 g oštrog brašna 120 g maslaca žumanjak pola praška za pecivo 3 žlice vrhnja kora od limuna Zamijesite tijesto i podijelite na pola. Jedan dio razvaljajte za podlogu i stavite u lim za pečenje cca. 22x33 centimetara, a drugi dio stavite u zamrzivač jer ćete ga kasnije naribati na vrh pite. Nadjev: 3 jabuke (ogulite i narežite na kockice) 300 g šećera 150 ml slatkog vrhnja 30 g maslaca Stavite u pećnicu tijesto i pecite ga na 180*C oko 20 minuta, dok blago porumeni. Za to vrijeme u lonac sa debljim dnom stavite karamelizirati šećer. Dok postane žuto-smeđe boje dodajte mu jabuke i dinstajte ih dok imaju tekućine (10 minuta), a onda ulijte ugrijano slatko vrhnje i maslac te dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Nadjev premažite preko donje kore, a gore naribajte ostatak tijesta i pecite još 20 minuta na istoj temperaturi. Kada je pita dobila lijepu boju izvadite je i ohladite! Tko voli slađe varijante može je preliti preljevom od karamela ili je samo posipajte šećerom u prahu! Moram vam priznati da se ova pita okusom i mirisom jako približila bakinoj tradicionalnoj piti od jabuka! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, jabuke |
TOAST MINI PITE
Pozdrav svima!
Danas ste baš lijeni, a jede vam se slatko! Ne brinite, postoji rješenje i za to :) Radila sam mini pite s podlogom pod toasta. Prhko tijesto zahtijeva malo više vašeg vremena kao i biskvit, pa predlažem da pokušate napraviti pite na ovaj način. Vrlo su sočne, mekane i ukusne, a izbor voća prepuštam vama! Koristila sam jabuke jer moj obožavani začin, cimet, najbolje dođe do izražaja uz njih. Pite su brzo gotove, jednostavan je način pripreme i svaka moderna užurbana domaćica može pronaći malo vremena za njihovu izradu! Sastojci potrebni za izradu pita: 2 jabuke toast 2 jaja (Pozz Euro:)) 300 ml mlijeka žlica arome vanilije 2 žlice šećera cimet Jabuke tanko narezati ili naribati i preliti s malo limunovog soka. Jaja, mlijeko i šećer dobro promiješati te staviti arome prema želji. Od duple kriške toasta izrežite kalupom ili čašom veliki krug koji dobro umočite u otopinu mlijeka i jaja. Nekoliko puta okrenite da dobro upije tekućinu pa stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Možete napraviti više mini pita, ovisi koliko imate jabuka ili toasta, glavno da radite duple kriške za podlogu. Kada ste stavili namočeni toast, poslažite po njemu jabuke ili neko drugo voće i posipajte ga smeđim šećerom i cimetom.Pecite pite na 190*C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju! Kada su se malo ohladile, obilno sam ih prelila s domaćim medom od kestena vrlo aromatičnog okusa. Božanstveno! Servus i uživajte:) |
KRUH S JABUKAMA
Pozdrav svima!
Nisam već dugo radila ovaj predivan slatki kruh s jabukama , pa sam zaboravila razlog zbog kojeg ga obožavam. Neću vam reći da dvojim oko toga da li više volim njegov miris koji se širi kuhinjom ili okus koji mu je jednostavno nezaboravan. Ovaj sočan mirišljav kruh prepun cimeta i brusnica ne možete ne voljeti. Iako su mu sastojci vrlo jednostavni daju mu zaista posebne i jedinstvene okuse, okuse mira i spokoja. Teško ga je opisati riječima, jednostavno ga probajte ispeći i postanite jedan od njegovih obožavatelja, baš kao i ja! Sastojci potrebni za tijesto: 100 ml otopljenog maslaca 200 g šećera 50 ml mlijeka pola praška za pecivo 2 jaja prstohvat soli žlica arome vanilije 250 g oštrog brašna 3 oguljene i sitno naribane jabuke žlica cimeta 100 g brusnica žlica narezane kore od naranče Posip: 2 žlice brašna 50 g smeđeg šećera 3 žlice hladnog maslaca prstohvat soli Pomiješajte suhe sastojke posebno, a mokre posebno i u njih dodajte jabuke. Promiješajte sve sastojke zajedno i izlijte u kalup za kruh (33x11 cm). Posipajte kruh posipom kojeg ste izradili vilicom i stavite peći na 200*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom da li se lijepi) dok ne dobije lijepu zlatnu boju! Brzo i jednostavno, zar ne? Servus i uživajte:) Oznake: slatki kruh, jabuke, brusnice |
PITA PRELIVENA KARAMELOM
Pozdrav svima!
Pošto obožavam sve deserte s jabukama odlučila sam isprobati i ovaj. Zamislite prhko tijesto preliveno mirisnim krem sirom i na kraju jabuke u hrskavom ogrtaču. Sve skupa je preliveno glatkim karamel preljevom koji cijeloj ovoj priči daje nevjerojatan okus. Nemojte se uplašiti puno namirnica jer je postupak izrade zaista jednostavan. Nakon pripreme vas očekuje prava nagrada, kolač koji se doslovno topi u ustima! Sastojci potrebni za tijesto: 220 g omekšalog maslaca 190 g brašna 100 g mljevenih badema 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žličica cimeta Zamijesite tijesto koje samo prebacite bez valjanja u papirom obložen pleh veličine 23x33 centimetra. Rukama ili žlicom ga malo pritisnite i zagladite te stavite peći na 180*C oko 20-tak minuta. Za to vrijeme pripremite jabuke! Ogulite i na kockice sitno narežite dvije jabuke. Pomiješajte ih sa žlicom šećera i cimeta, te prelijte s malo limunova soka. Nadjev od sira: 500 g svježeg sira 100 g šećera žlica arome vanilije 2 jaja naribana korica jednog limuna Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Posip: 20 g zobenih pahuljica 30 g oštrog brašna 50 g mljevenih badema 50 g omekšalog maslaca 50 g smeđeg šećera žličica cimeta Vilicom dobro promiješajte i usitnite sve sastojke za posip. Nakon 20-tak minuta izvadite tijesto iz pećnice, prelijte ga sirom na koji složite izrezane jabuke. Sve skupa posipajte posipom i stavite peći još 20 minuta. Ohladite pitu, narežite je i kocke prelijte s karamel preljevom. Možete koristiti kupovni,ali i domaći, za koji svakako preporučam ovaj recept. Karamel: 200 g šećera 60 ml vode 120 ml vrhnja za šlag 30 g maslaca žlica arome vanilije prstohvat soli Postupak: Otopite šećer i vodu do lijepe smeđe boje i tada skinite s vatre. Dodajte vrhnje i miješajte minutu, zatim maslac, sol i vaniliju. Prelijte u neku dekorativnu staklenku i oplemenite karamelom ovu predivnu hrskavu pitu! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, sir, jabuke |
Ružice od jabuka
|
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |