Gurmanka

19.02.2019., utorak

DOMAĆI KRUH S MASLACEM

Pozdrav svima!

Danas ću podijeliti s vama recept za jedan od mojih apsolutnih favorita što se tiče domaćeg kruha.
Ovaj kruh ima posebnu slatkastu notu, pa je idealan u kombinaciji s raznim marmeladama ili samo blagim slojem maslaca!
Toliko je mekan i pahuljast da se ne možete odlučiti da li jedete kruh ili biskvitni kolač!
Kako god, jedan je od mekanijih i ukusnijih, pa ga svakako vrijedi isprobati!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
400 ml tople vode
kvasac + žlica šećera
50 ml rastopljenog maslaca
50 g šećera
pola žličice soli
100 ml sirutke ili jogurta
800 g glatkog brašna
Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji kada se digne dodajte ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga da se diže sat vremena, a onda razvaljajte u veći pravokutnik koji podijelite na pola i svaku polovicu zarolajte poput male rolade, jednoj polovici tijesta sam dodala sjemenke.
Možete ih peći svaku u svom uskom kalupu ili kao ja, jednu do druge u limu za pečenje francuza!
Kada ste ih napravili ušuškajte ih i ostavite opet pola sata da se dižu.
Pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju ,lijepu rumenu boju, izvadite i premažite rastopljenim maslacem,pa ostavite da se malo upije u koru kruha.
Miris koji se upravo širi mojom kuhinjom je neprocjenjiv!

Servus mili moji :)


Oznake: kruh i peciva, maslac, slatki kruh


- 11:04 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

12.11.2016., subota

KRUH OD BANANA I BOROVNICA

Pozdrav svima!
Ponekad poželite da vas probudi miris pečenog kruha i da se osjećate kao omiljena zvijezda nekog filma! Zaboravite, taj proces izrade kruha jer je kompliciran i dugo traje, moramo pronaći drugo riješenje. Zašto to ne bi bio sladak kruh od banana i borovnica? Evo jednog jednostavnog recepta koji će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Tako je mirisan i sočan, a gotov u trenu. Ako poželite iznenaditi mamu za rođendan, ispecite joj ovaj sladak mirisni kruščić i njenoj sreći neće biti kraja!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
250 g oštrog brašna
150 g šećera
110 g otopljenog maslaca
4 banane
50 ml mlijeka
pola praška za pecivo
žličica sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
žlica arome od vanilije
200 g borovnica
korica naranče
Izradite mikserom šećer, jaja i maslac te polako dodajte ostale sastojke. Banane usitnite vilicom, koru naranče naribajte, a borovnice moraju biti smrznute jer inače jako puste boju,pa kruh bude ljubičast (uči se na greškama!). Sve sastojke prelijte u podmazani i pek papirom obložen dugoljasti kalup te pecite na 200*C oko 30 minuta. Kada kruh dobije lijepu rumenu boju izvadite ga i ohladite. Ukusan je i mirisan, a sigurno će ostati sočan još nekoliko dana!
Servus i uživajte:)

Oznake: kolači, slatki kruh, banane, borovnice


- 08:29 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

25.03.2016., petak

PINCA - SLATKI USKRŠNJI KRUH

Pozdrav svima!
Možda još nemate omiljen recept za ovu predivnu slatku pogaču, pa pokušajte s ovim koji je mene potpuno oduševio!
Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, orasima i brusnicama.Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
svježi kvasac
200 ml mlijeka
130 g maslaca
pola žličice soli
5 žutanjaka
100 g šećera
sok od pola naranče
žlica arome vanilije ili 2 žlice ruma
sir,orasi, brusnice, suho voće - prema želji ako želite puniti pincu
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu.
Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela. Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto, kružno uz rub kalupa. Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. Ako želite možete je napuniti sa sirom i suhim voćem.
Nadjev:
100 g sira (svježi, mascarpone, ricotta...)
jaje
3 žlice šećera u prahu
aroma vanilije , naribana kora limuna ili naranče
malo oraha, brusnica...
Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći na 180*C oko 30 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. Kada je gotova tek sada je premažite žlicom meda kojeg ste razmutili s malo mlijeka.
Servus i uživajte u ovoj, vjerujte mi, izuzetno mekanoj pogači :)



Oznake: pinca, slatki kruh, pogača


- 07:17 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

01.03.2016., utorak

KRUH S JABUKAMA

Pozdrav svima!
Nisam već dugo radila ovaj predivan slatki kruh s jabukama , pa sam zaboravila razlog zbog kojeg ga obožavam. Neću vam reći da dvojim oko toga da li više volim njegov miris koji se širi kuhinjom ili okus koji mu je jednostavno nezaboravan. Ovaj sočan mirišljav kruh prepun cimeta i brusnica ne možete ne voljeti. Iako su mu sastojci vrlo jednostavni daju mu zaista posebne i jedinstvene okuse, okuse mira i spokoja. Teško ga je opisati riječima, jednostavno ga probajte ispeći i postanite jedan od njegovih obožavatelja, baš kao i ja!
Sastojci potrebni za tijesto:
100 ml otopljenog maslaca
200 g šećera
50 ml mlijeka
pola praška za pecivo
2 jaja
prstohvat soli
žlica arome vanilije
250 g oštrog brašna
3 oguljene i sitno naribane jabuke
žlica cimeta
100 g brusnica
žlica narezane kore od naranče
Posip:
2 žlice brašna
50 g smeđeg šećera
3 žlice hladnog maslaca
prstohvat soli
Pomiješajte suhe sastojke posebno, a mokre posebno i u njih dodajte jabuke. Promiješajte sve sastojke zajedno i izlijte u kalup za kruh (33x11 cm). Posipajte kruh posipom kojeg ste izradili vilicom i stavite peći na 200*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom da li se lijepi) dok ne dobije lijepu zlatnu boju!
Brzo i jednostavno, zar ne?
Servus i uživajte:)




Oznake: slatki kruh, jabuke, brusnice


- 07:23 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

11.12.2015., petak

BRIOCHE (BRIOŠ)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas vam darujem mali, slatki francuski kruh. Pronašla sam ovaj recept i odmah ga isprobala te vam mogu reći da je fantastičan. Brioche je tradicionalan, a ipak tako moderan, lagane strukture i savršeno pristaje uz toplo mlijeko i Nutellu.
Probajte!
Tijesto:
235 g omekšalog maslaca
335 g glatkog brašna
1 žličica soli
50 ml mlijeka
1 suha germa
20 g šećera
4 cijela jaja
Rastopiti germu i šećer u toplom mlijeku. Miksati omekšali maslac,dodati mu kvas, brašno i na kraju umiksajte jedno po jedno jaje.
Premazati zdjelu uljem i istresti tijesto u nju te ga ostaviti da se diže 1 sat.
Uzmite uski dugoljasti kalup i premažite ga maslacem. Tijesto podijelite na 4 dijela i složite 4 kugle jednu do druge u kalup. Škarama zarežite vrh svake i ostavite dizati jedan sat, premažite jajem te stavite peći na 180*C oko 40 minuta. Kada porumeni izvadite ovu predivnu mirisnu štrucu i uživajte!
Servus :)



Oznake: brioš, slatki kruh


- 07:39 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2019  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO