DOMAĆI KRUH S MASLACEM
Pozdrav svima!
Danas ću podijeliti s vama recept za jedan od mojih apsolutnih favorita što se tiče domaćeg kruha. Ovaj kruh ima posebnu slatkastu notu, pa je idealan u kombinaciji s raznim marmeladama ili samo blagim slojem maslaca! Toliko je mekan i pahuljast da se ne možete odlučiti da li jedete kruh ili biskvitni kolač! Kako god, jedan je od mekanijih i ukusnijih, pa ga svakako vrijedi isprobati! Sastojci potrebni za izradu kruha: 400 ml tople vode kvasac + žlica šećera 50 ml rastopljenog maslaca 50 g šećera pola žličice soli 100 ml sirutke ili jogurta 800 g glatkog brašna Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji kada se digne dodajte ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena, a onda razvaljajte u veći pravokutnik koji podijelite na pola i svaku polovicu zarolajte poput male rolade, jednoj polovici tijesta sam dodala sjemenke. Možete ih peći svaku u svom uskom kalupu ili kao ja, jednu do druge u limu za pečenje francuza! Kada ste ih napravili ušuškajte ih i ostavite opet pola sata da se dižu. Pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju ,lijepu rumenu boju, izvadite i premažite rastopljenim maslacem,pa ostavite da se malo upije u koru kruha. Miris koji se upravo širi mojom kuhinjom je neprocjenjiv! Servus mili moji :) Oznake: kruh i peciva, maslac, slatki kruh |
KRUH OD BANANA I BOROVNICA
Pozdrav svima!
Ponekad poželite da vas probudi miris pečenog kruha i da se osjećate kao omiljena zvijezda nekog filma! Zaboravite, taj proces izrade kruha jer je kompliciran i dugo traje, moramo pronaći drugo riješenje. Zašto to ne bi bio sladak kruh od banana i borovnica? Evo jednog jednostavnog recepta koji će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Tako je mirisan i sočan, a gotov u trenu. Ako poželite iznenaditi mamu za rođendan, ispecite joj ovaj sladak mirisni kruščić i njenoj sreći neće biti kraja! Sastojci potrebni za izradu kruha: 250 g oštrog brašna 150 g šećera 110 g otopljenog maslaca 4 banane 50 ml mlijeka pola praška za pecivo žličica sode bikarbone prstohvat soli 2 jaja žlica arome od vanilije 200 g borovnica korica naranče Izradite mikserom šećer, jaja i maslac te polako dodajte ostale sastojke. Banane usitnite vilicom, koru naranče naribajte, a borovnice moraju biti smrznute jer inače jako puste boju,pa kruh bude ljubičast (uči se na greškama!). Sve sastojke prelijte u podmazani i pek papirom obložen dugoljasti kalup te pecite na 200*C oko 30 minuta. Kada kruh dobije lijepu rumenu boju izvadite ga i ohladite. Ukusan je i mirisan, a sigurno će ostati sočan još nekoliko dana! Servus i uživajte:) Oznake: kolači, slatki kruh, banane, borovnice |
PINCA - SLATKI USKRŠNJI KRUH
Pozdrav svima!
Možda još nemate omiljen recept za ovu predivnu slatku pogaču, pa pokušajte s ovim koji je mene potpuno oduševio! Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, orasima i brusnicama.Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj! Sastojci potrebni za tijesto: 500 g glatkog brašna svježi kvasac 200 ml mlijeka 130 g maslaca pola žličice soli 5 žutanjaka 100 g šećera sok od pola naranče žlica arome vanilije ili 2 žlice ruma sir,orasi, brusnice, suho voće - prema želji ako želite puniti pincu Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu. Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela. Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto, kružno uz rub kalupa. Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. Ako želite možete je napuniti sa sirom i suhim voćem. Nadjev: 100 g sira (svježi, mascarpone, ricotta...) jaje 3 žlice šećera u prahu aroma vanilije , naribana kora limuna ili naranče malo oraha, brusnica... Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći na 180*C oko 30 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. Kada je gotova tek sada je premažite žlicom meda kojeg ste razmutili s malo mlijeka. Servus i uživajte u ovoj, vjerujte mi, izuzetno mekanoj pogači :) Oznake: pinca, slatki kruh, pogača |
KRUH S JABUKAMA
Pozdrav svima!
Nisam već dugo radila ovaj predivan slatki kruh s jabukama , pa sam zaboravila razlog zbog kojeg ga obožavam. Neću vam reći da dvojim oko toga da li više volim njegov miris koji se širi kuhinjom ili okus koji mu je jednostavno nezaboravan. Ovaj sočan mirišljav kruh prepun cimeta i brusnica ne možete ne voljeti. Iako su mu sastojci vrlo jednostavni daju mu zaista posebne i jedinstvene okuse, okuse mira i spokoja. Teško ga je opisati riječima, jednostavno ga probajte ispeći i postanite jedan od njegovih obožavatelja, baš kao i ja! Sastojci potrebni za tijesto: 100 ml otopljenog maslaca 200 g šećera 50 ml mlijeka pola praška za pecivo 2 jaja prstohvat soli žlica arome vanilije 250 g oštrog brašna 3 oguljene i sitno naribane jabuke žlica cimeta 100 g brusnica žlica narezane kore od naranče Posip: 2 žlice brašna 50 g smeđeg šećera 3 žlice hladnog maslaca prstohvat soli Pomiješajte suhe sastojke posebno, a mokre posebno i u njih dodajte jabuke. Promiješajte sve sastojke zajedno i izlijte u kalup za kruh (33x11 cm). Posipajte kruh posipom kojeg ste izradili vilicom i stavite peći na 200*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom da li se lijepi) dok ne dobije lijepu zlatnu boju! Brzo i jednostavno, zar ne? Servus i uživajte:) Oznake: slatki kruh, jabuke, brusnice |
BRIOCHE (BRIOŠ)
Dobro vam jutro, dragi moji! Danas vam darujem mali, slatki francuski kruh. Pronašla sam ovaj recept i odmah ga isprobala te vam mogu reći da je fantastičan. Brioche je tradicionalan, a ipak tako moderan, lagane strukture i savršeno pristaje uz toplo mlijeko i Nutellu. Probajte! Tijesto: 235 g omekšalog maslaca 335 g glatkog brašna 1 žličica soli 50 ml mlijeka 1 suha germa 20 g šećera 4 cijela jaja Rastopiti germu i šećer u toplom mlijeku. Miksati omekšali maslac,dodati mu kvas, brašno i na kraju umiksajte jedno po jedno jaje. Premazati zdjelu uljem i istresti tijesto u nju te ga ostaviti da se diže 1 sat. Uzmite uski dugoljasti kalup i premažite ga maslacem. Tijesto podijelite na 4 dijela i složite 4 kugle jednu do druge u kalup. Škarama zarežite vrh svake i ostavite dizati jedan sat, premažite jajem te stavite peći na 180*C oko 40 minuta. Kada porumeni izvadite ovu predivnu mirisnu štrucu i uživajte! Servus :) Oznake: brioš, slatki kruh |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |