TOPLI KOLAČ OD LIMUNA
Pozdrav!
Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za vas! Predivan završetak jednog svečanog obroka, prozračan i lagan prožet divnim osvježavajućim aromama limuna! Sastojci potrebni za izradu kolača: 2 žlice maslaca sobne temperature 200 g šećera 3 jaja prstohvat soli žlica naribane kora limuna 30 g brašna 200 ml mlijeka sok od 3 limuna šećer u prahu za posipanje -od ukupne količine odvojiti 2 žlice šećera koje dodajte bjelanjcima i napravite čvrsti snijeg -ostatak šećera i maslac izradite s mikserom -dodajte smjesi postepeno žumanjke i na kraju limunovu koricu -mlijeko i sok od limuna pomiješajte te dodajte smjesi, pa zatim brašno -na samom kraju žlicu po žlicu umiješajte snijeg od bjelanjaka - smjesu istresite u male posudice (6 kom) i sve stavite u dublji lim za pečenje te nalijte oko posudica vruću vodu tako da seže do pola posudice u visinu - kolač pecite na 180*C oko 30 minuta tj. da dobije zlatnu koricu, ali ostane još uvijek u sredini mekan -obilno ga posipajte šećerom u prahu i uživajte u prekrasnoj aromi limuna P.S. Iako se servira još topao, meni osobno je vrlo ukusan rashlađen, a vi prosudite sami! Servus i u slast :) Oznake: kolači, limun, toplo, desert |
TORTICE S MALINAMA
|
KUGLOF SA LJEŠNJACIMA
Pozdrav! Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna pola svježeg kvasca prstohvat soli 150 ml mlijeka žumanjak 30 g otopljenog maslaca 50 g šećera vanilin šećer - od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne -zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata -za to vrijeme napravite nadjev za kuglof Sastojci potrebni za nadjev: 200 g grubo mljevenih lješnjaka 70 g šećera 130 ml mlijeka žlica meda vanilin šećer bjelanjak -ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi -tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica -preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem -ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju -okrenite ga na tanjur za serviranje i obilno posipajte šećerom u prahu Ovo je tek jedna mala ideja kako nešto staro napraviti na novi interesantniji način, servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, lješnjaci, džem od marelica |
LUCINA TORTA
|
SLATKI JASTUČIĆI
|
DOMAĆI KRUH S MASLACEM
Pozdrav svima!
Danas ću podijeliti s vama recept za jedan od mojih apsolutnih favorita što se tiče domaćeg kruha. Ovaj kruh ima posebnu slatkastu notu, pa je idealan u kombinaciji s raznim marmeladama ili samo blagim slojem maslaca! Toliko je mekan i pahuljast da se ne možete odlučiti da li jedete kruh ili biskvitni kolač! Kako god, jedan je od mekanijih i ukusnijih, pa ga svakako vrijedi isprobati! Sastojci potrebni za izradu kruha: 400 ml tople vode kvasac + žlica šećera 50 ml rastopljenog maslaca 50 g šećera pola žličice soli 100 ml sirutke ili jogurta 800 g glatkog brašna Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji kada se digne dodajte ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena, a onda razvaljajte u veći pravokutnik koji podijelite na pola i svaku polovicu zarolajte poput male rolade, jednoj polovici tijesta sam dodala sjemenke. Možete ih peći svaku u svom uskom kalupu ili kao ja, jednu do druge u limu za pečenje francuza! Kada ste ih napravili ušuškajte ih i ostavite opet pola sata da se dižu. Pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju ,lijepu rumenu boju, izvadite i premažite rastopljenim maslacem,pa ostavite da se malo upije u koru kruha. Miris koji se upravo širi mojom kuhinjom je neprocjenjiv! Servus mili moji :) Oznake: kruh i peciva, maslac, slatki kruh |
KREM TART OD LIMUNA
Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje! Tart od limuna kojim ćete iznenaditi vaše najmilije je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ih mora jednostavno osvojiti! Sastojci potrebni ta podlogu: 200 g Digestive keksa 50 g šećera prstohvat soli 10 žlica otopljenog maslaca - kekse usitnite i dodajte im ostale sastojke te ih utisnite u željeni kalup i pecite na 180*C oko 10 minuta Sastojci potrebni za mousse od limuna: 4 žumanjka 200 g šećera u prahu 80 g maslaca 100 ml soka od limuna - šećer i žumanjke izradite mikserom, dodajte ostale sastojke i u posudi nad parom lagano kuhajte dok ne dođe do vrenja i krema se ne počne zgušnjavati - ostavite je da se malo ohladi dok vi ne napravite šlag od 200 ml slatkog vrhnja - lagano ga umiješajte u kremu od limuna i tart ukrasite prema vašem ukusu Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, limun, mousse, valentinovo |
DAN ZALJUBLJENIH
... slatko i prigodno! Ne volite nekog zbog toga što je savršen, volite ga unatoč tome što nije Jodi Picoult Oznake: dan zaljubljenih, slatko srce, karamela |
LJUBAVNA JOGURTICA
Danas poznata jogurtica, ali ovaj put u ljubavnom ruhu za sve zaljubljene :) Oznake: torte, valentinovo, jogurtica, voće |
AMERIČKE KRAFNE (DONUTS)
Pozdrav!
Danas imam za vas krafne koje su prhke, ukusne i bez suvišne masnoće, gotove za tren i oku drage, svakako ih morate isprobati i vi! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 500 g glatkog brašna 200 g šećera 280 ml mlijeka 220 g otopljenog maslaca 2 jaja žlica arome vanilije 1/2 praška za pecivo 1/2 žličice soli -prvo miksajte jaja i šećer pa dodajte ostale sastojke, a na kraju umiješajte brašno -koristila sam vrećicu za šlag i pomoću nje sam napunila kalup za krafne -prvo ga nauljite i stavite smjesu pa se neće zalijepiti -pecite ih na 220*C oko 15 minuta -možete ih umočiti u glazuru od čokolade i ukrasiti po želji Sastojci potrebni za čokoladnu glazuru: 125 g maslaca žlica ulja 250 g čokolade - u mikrovalnoj ili na laganoj vatri otopite sve sastojke i još tople krafne umočite u glazuru Servus i u slast :) Oznake: američke krafne, donuts, čokolada |
LONDONERI
Pozdrav! Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i važne događaje, a ponekad baš kao i ja danas tek toliko da uljepšam jedan tmuran kišni dan! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 200 g maslaca sobne temperature 200 g šećera 200 g brašna 7 žumanjaka pola praška za pecivo 50 ml bijelog vina -mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte žumanjke i vino -na samom kraju umiješajte brašno i smjesu razmažite u lim za pečenje dimenzija 30x40 cm obložen pek papirom -pecite ga na 190*C oko 20 minuta -izvadite biskvit te ga premažite džemom od marelica - preko džema ga premažite sa smjesom od bjelanjaka i ponovo stavite peći Sastojci potrebni za premaz od bjelanjaka: 7 bjelanjaka 200 g šećera 200 g mljevenih oraha i malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu -mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, dodajte mu šećer, a na samom kraju umiješajte orahe -dobivenom smjesom premažite kolač preko sloja s džemom od marelica i posipajte grubo narezanim orasima -stavite ga peći na 150*C još oko 40 minuta tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju -ohladite ga, narežite i servirajte Servus i u slast :) Oznake: kolači, londoneri, orasi, marmelada |
SACHER TORTA
|
KARAMEL MILLE FEUILE
... danas bez recepta, tek tako, lijep vam bio ovaj sunčan dan! Servus i u slast :) Oznake: lisnato, karamel krema, Sunce |
MINI QUICHE S LOSOSOM I POVRĆEM
Vrlo ukusan brzinski ručak i mada nisam baš neka ljubiteljica ribe moram vam priznati da je ovo bio jedan sasvim solidan obrok :) Slano prhko tijesto kao podloga, brokula i mini rajčice, kolutić mozzarelle i losos kojeg možete pronaći u tragovima i to je sva mudrost oko ovog "zahtjevnog" zalogajčića! Servus i u slast :) Oznake: mini tart, Slano, losos, povrće |
TORTA CRVENKAPICA
Svojoj Kati sam poželjela sretan rođendan njenom omiljenom tortom Crvenkapica, provjerite i vi zbog čega je volimo! Recept možete pronaći ovdje! Oznake: torte, Crvenkapica, višnje |
JOGURT TORTA S MALINAMA
Pozdrav! Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu,prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za izradu biskvita: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g gustina 2 vanilin šećera 3 žlice šećera u prahu -mikserom dobro izradite jaja i šećer -ručno na kraju umiješajte brašno i gustin te dobro promiješajte -smjesu istresite u kalup promjera 22 cm kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje -biskvit pecite na 180*C oko 10 minuta (provjerite čačkalicom) - odvojite od kalupa i ostavite da se dobro ohladi Sastojci potrebni za prvu kremu: 250 ml Dukatos jogurta 4 žlice šećera u prahu (prema ukusu) 2 vanilin šećera pola vrećice želatine 200 ml slatkog vrhnja -mikserom izradite jogurt i šećere -želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode -ugrijanu želatinu dodajte jogurtu, a na samom kraju ručno umiješajte izrađen šlag od slatkog vrhnja - dobivenom smjesom premažite biskvit koji ste prethodno vratili u kalup,a stranice obložili papirom za pečenje da budu više jer je torta dosta visoka -stavite je u frižider da se prva krema stisne Sastojci potrebni za žele od malina: 300 g smrznutih malina 40 g šećera (prema ukusu) pola vrećice želatine -želatinu namočite u 3 žlice hladne vode -maline i šećer kuhajte na srednjoj vatri dok se maline ne raspadnu -dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi -smjesu izlijte u kalup promjera 18 cm obložen prozirnom folijom -stavite u hladnjak da se dobro stisne -kada se žele od malina stvrdnuo stavite ga na prvu kremu i vratite u hladnjak dok radite drugu kremu Sastojci potrebni za drugu kremu: 250 ml Dukatos jogurta 4 žlice šećera u prahu (prema ukusu) 2 vanilin šećera pola vrećice želatine 200 ml slatkog vrhnja -mikserom izradite jogurt i šećere -želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode -ugrijanu želatinu dodajte jogurtu, a na samom kraju ručno umiješajte izrađen šlag od slatkog vrhnja - sa smjesom premažite žele i tortu ostavite u hladnjaku da se dobro stisne dok vi napravite preljev od malina Sastojci potrebni za preljev od malina: 200 g malina 4 žlice šećera pola vrećice želatine -želatinu namočite u 3 žlice hladne vode -maline i šećer kuhajte na srednjoj vatri dok se maline ne raspadnu -dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi te smjesu protisnite kroz cijedilo da bi dobili glatki preljev - prelijte njime tortu i ostavite da se stisne te ukrasite tortu prema želji Servus i u slast :) |
< | veljača, 2019 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |