LONDONERI
Pozdrav! Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i važne događaje, a ponekad baš kao i ja danas tek toliko da uljepšam jedan tmuran kišni dan! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 200 g maslaca sobne temperature 200 g šećera 200 g brašna 7 žumanjaka pola praška za pecivo 50 ml bijelog vina -mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte žumanjke i vino -na samom kraju umiješajte brašno i smjesu razmažite u lim za pečenje dimenzija 30x40 cm obložen pek papirom -pecite ga na 190*C oko 20 minuta -izvadite biskvit te ga premažite džemom od marelica - preko džema ga premažite sa smjesom od bjelanjaka i ponovo stavite peći Sastojci potrebni za premaz od bjelanjaka: 7 bjelanjaka 200 g šećera 200 g mljevenih oraha i malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu -mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, dodajte mu šećer, a na samom kraju umiješajte orahe -dobivenom smjesom premažite kolač preko sloja s džemom od marelica i posipajte grubo narezanim orasima -stavite ga peći na 150*C još oko 40 minuta tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju -ohladite ga, narežite i servirajte Servus i u slast :) Oznake: kolači, londoneri, orasi, marmelada |
RUSTIKALNA PITA OD JABUKA
Pozdrav! Znam da sigurno svi već imate svoj omiljeni recept za pitu od jabuka, ali ponavljanje je majka mudrosti tako da ... Ovo je samo jedna od inačica ove svima nama omiljene pite, a mene posebno oduševljava svojom sočnošću i rustikalnim izgledom, pa tko voli... Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanil šećer 100 g šećera žlica vrhnja - zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte ili tart, ali pazite,morate obložiti i stijenke kalupa tako da tijesto malo visi jer ćete ga morati poslije preklopiti preko punjenja - tijesto premažite bjelanjkom i ispikajte vilicom Sada su vam potrebne 4 jabuke koje ogulite, prerežite na pola i tanko narežite s nožem, ali ne razdvajajte polovice nego ih slažite preko tijesta zajedno i formirajte po vlastitom ukusu. Sastojci potrebni za nadjev: 100 g maslaca 3 žlice integralnog brašna 50 ml vode 50 g bijelog šećera 50 g smeđeg šećera žličica cimeta i arome vanilije - sve sastojke otopite i malo prokuhajte na laganoj vatri te nadjevom prelijte jabuke koje ste prethodno posložili - po želji možete dodati i malo oraha - sada s tijestom preklopite rubove nadjeva, a od ostataka možete napraviti listiće ili ukrase po vlastitoj želji - premažite tijesto žumanjkom i posipajte šećerom - pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu zlatnu koricu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, jabuke, orasi |
ROLADA S ORASIMA
Sočna i ukusna! Od kada sam otkrila ovaj Majin recept uporno ga ponavljam i divim se s koliko je jednostavnosti moguće doći do savršenstva okusa! Servus i u slast :) Oznake: kolači, orasi, vrhnje, Maja Babić |
ROLADA ZA 5!
|
ČUPAVA PITA SA ŠLJIVAMA
Kao što vidite šljiva je još ostalo, a meni kolača s njima nikada dosta :) Danas sam napravila tradicionalnu pita sa šljivama i orasima koja nas je jednostavno sve oduševila, a inspiraciju sam pronašla na već provjerenoj Majinoj stranici kojoj zahvaljujem na ovom zaista ugodnom iznenađenju! Naravno, kod ovog recepta me veseli i mogućnost kombiniranja s raznim sezonskim voćem :) Servus i u slast :) P.S. Na Strossmayerovom šetalištu (Zagreb) postoji šarmantno mjesto za provesti večer u ugodnom društvu uz buteljicu finog vina, svratite :) Oznake: kolači, čupava pita, šljive, orasi |
HRSKAVI TART OD BOROVNICA
Pozdrav!
Hrskavo, sočno zadovoljstvo koje ćete sigurno zavoljeti! Tart možete kombinirati s raznim sezonskim voćem i raditi kada god poželite, jednostavan je, ali i vrlo ukusan! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 100 g brašna od badema 100 g oštrog brašna 50 g šećera pola žličice soli pola praška za pecivo 70 g omekšalog maslaca 1 žlica arome vanilije 1 jaje - od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da malo obložite i stijenke kalupa za pite - odrežite dijelove tijesta koji vire i spremite ih jer ćete s njima kasnije posipati vašu pitu po vrhu Nadjev: 300 g borovnica žlica meda ili 50 g šećera 2 žličice gustina - sve sastojke dobro promiješajte i njima prekrijte koru koju ste prethodno razvaljali u kalupu - sada krupno nasjeckajte šaku oraha i posipajte po borovnicama - od onog ostatka tijesta trgajte komadiće i njih razbacajte po piti - pecite je na 180*C oko 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, borovnice, orasi |
BAKLAVA
Pozdrav!
Poznato je da je baklava desert orijentalnog porijekla koji se pravi naizmjeničnim slaganjem tankih kora i smjese od mljevenih oraha. Također je poznato da ovaj kolač nije nimalo lagan i prozračan, ali volimo ga baš zbog te njegove teksture, takvog kakav on je! Baklavu jednostavno moraš voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, kušajte je i vi! Sastojci potrebni za izradu baklave: 500 g tankih kora 6 jaja 6 žlica šećera 250 g mljevenih oraha 100 g grožđica - izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave - veličina vašeg lima neka bude cca. 30x40 cm - slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati) - kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili Postupak izrade nadjeva: - odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg - sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera - na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice - dakle, ovaj nadjev stavite preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje ste također premazali otopljenim maslacem - pecite je na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju Dok se baklava peče napravite sirup kojim ćete je preliti: - stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške - sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije - kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komadiće željene veličine, tradicija nalaže da budu oblika romba - prelijte je vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi P.S. Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu :) Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, baklava, orasi, limun |
SVEČANI BLAGDANSKI KUGLOF
Ovako ja zamišljam svečani blagdanski kolač! Sve miriše na cimet, orahe, čokoladu, blagdane... Ugodite si i ispecite ovaj kolač, neka donese u vaš dom toplinu i radost! Sastojci: 5 jaja 300 g šećera 2 vanil šećera 50 g kakaa 200 g mljevenih oraha 2 žlice cimeta 50 g mljevenih badema 150 g maslaca 150 ml mineralne vode 200 g brašna 1 prašak za pecivo 1 žlica ruma Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite). Ohlađenog prelijte čokoladnom glazurom, domaćom karamelom ili ga možete samo posuti šećerom u prahu, predivno će izgledati bez obzira kako ga ukrasili! Servus mili moji i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, Božić, orasi |
TART SA SMOKVAMA
Pozdrav svima!
Cijela ova priča počinje s podlogom koja je aromatična i hrskava te obogačena orasima. Zatim slijedi kremasti sloj od sira i meda, dovoljno bogat da osjećate njegovu baršunastu strukturu. Sve završava predivnim mozaikom od svježih smokava! One daju ovom posebnom kolaču umjetnički i elegantan izgled, dok ga blaga voćna slatkoća čini svježim i laganim! Savršen ljetni desert :) Sastojci potrebni za izradu podloge: 200 g keksa 60 g oraha 2 žlice šećera u prahu 8 žlica rastopljenog maslaca Usitnite kekse i pomiješajte ih s mljevenim orasima i šećerom. Prelijte smjesu maslacem i utisnite u četvrtasti kalup 20x20 centimetara ili manji kalup za torte. Krema: 300 g sira mascarponea 2 jaja 70 g meda žlica arome vanilije prstohvat soli Izradite mikserom sve sastojke i prelijte preko podloge od keksa. Originalan recept kaže da se kolač peče u vrućoj vodenoj kupki jedan sat na 160*C. Međutim, malo sam zanemarila recept i stavila kolač normalno peći na 170*C oko 45 minuta. Pazite pred kraj, ako vam jako potamni prekrijte ga zadnjih 15 minuta folijom. Meni je dosta potamnio, ali to se kasnije nije vidjelo zbog smokava. Kada se kolač ohladi prekrijte ga narezanim smokvama i servirajte, okus mu je zaista poseban, naravno, ako volite smokve! Moj savjet vam je da ga pojedete isti dan jer smokve brzo tamne ili narežite svježe smokve na kocku neposredno prije serviranja. Također možete prokuhati narezane smokve s malo šećera i napraviti džem te njime premazati kolač. Budite kreativni, ali vjerujem da kako god odlučili servirati kolač, biti će ukusan i poseban! Servus i u slast :) Oznake: tart sa smokvama, med, orasi, mascarpone |
MIJEŠANI KRUH S ORASIMA
Pozdrav svima!
Švrljajući po internetu naletjela sam i na recept za ovaj vrlo interesantan kruh. Pošto uživam u svim vrstama kruha i peciva, što nije zdravo, odlučila sam napraviti ovu zdravu varijantu kruha. Bijelog brašna ni mrvicu, a kruh jednako dobar! Kažu da mogu uživati u njemu bez imalo grižnje savjesti, da je apsolutno zdrav. Nasjeckani orasi mu daju jednu hrskavu notu, a i posebnog je izgleda baš zbog njih. Probajte ga i vi, ovo je zaista jedan divan rustikalan beskvasni kruh! Sastojci za tijesto: 250 g raženog brašna 200 g integralnog brašna 50 g heljdinog brašna 100 g nasjeckanih oraha 500 ml vode 2 žlice soka od limuna 2 žličice soli 2 žličice sode Prvo pomiješajte suhe sastojke, dodajte vodu i sok od limuna te orahe. Dobiti ćete ljepljivu smjesu koju ostavite malo mirovati, cca. 30 minuta. Pekla sam kruh u kalupu 30 x 11 cm koji sam prethodno obložila papirom za pečenje. Stavite tijesto u kalup, razrežite ga po sredini i stavite peći na 220*C oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200*C i pecite još oko 30 minuta. Pečeni kruh odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi. Probajte ga i vi! Hvala Maji na ovom posebnom receptu! Servus :) Oznake: miješani kruh, orasi, beskvasni |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |