BAKLAVA
Pozdrav!
Poznato je da je baklava desert orijentalnog porijekla koji se pravi naizmjeničnim slaganjem tankih kora i smjese od mljevenih oraha. Također je poznato da ovaj kolač nije nimalo lagan i prozračan, ali volimo ga baš zbog te njegove teksture, takvog kakav on je! Baklavu jednostavno moraš voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, kušajte je i vi! Sastojci potrebni za izradu baklave: 500 g tankih kora 6 jaja 6 žlica šećera 250 g mljevenih oraha 100 g grožđica - izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave - veličina vašeg lima neka bude cca. 30x40 cm - slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati) - kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili Postupak izrade nadjeva: - odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg - sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera - na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice - dakle, ovaj nadjev stavite preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje ste također premazali otopljenim maslacem - pecite je na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju Dok se baklava peče napravite sirup kojim ćete je preliti: - stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške - sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije - kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komadiće željene veličine, tradicija nalaže da budu oblika romba - prelijte je vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi P.S. Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu :) Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, baklava, orasi, limun |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |