Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

BAKLAVA

Pozdrav!
Poznato je da je baklava desert orijentalnog porijekla koji se pravi naizmjeničnim slaganjem tankih kora i smjese od mljevenih oraha.
Također je poznato da ovaj kolač nije nimalo lagan i prozračan, ali volimo ga baš zbog te njegove teksture, takvog kakav on je!
Baklavu jednostavno moraš voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, kušajte je i vi!
Sastojci potrebni za izradu baklave:
500 g tankih kora
6 jaja
6 žlica šećera
250 g mljevenih oraha
100 g grožđica
- izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave
- veličina vašeg lima neka bude cca. 30x40 cm
- slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati)
- kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili
Postupak izrade nadjeva:
- odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg
- sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera
- na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice
- dakle, ovaj nadjev stavite preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje ste također premazali otopljenim maslacem
- pecite je na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju
Dok se baklava peče napravite sirup kojim ćete je preliti:
- stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške
- sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije
- kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komadiće željene veličine, tradicija nalaže da budu oblika romba
- prelijte je vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi
P.S. Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu :)

Servus i u slast svima :)






Post je objavljen 17.01.2017. u 07:44 sati.