Gurmanka

25.07.2019., četvrtak

HRSKAVO PECIVO S BOROVNICAMA

Pozdrav!
Voće mi nikada ne može dosaditi, a osobito kada je riječ o finim i mirisnim borovnicama!
Danas imam za vas jednostavna lisnata hrskava peciva koja će vas oduševiti svojim okusom. Krem sir s aromom limuna i borovnice na hrskavoj podlozi od lisnatog tijesta će sigurna sam i među vama pronaći svoje poklonike!

Sastojci potrebni za izradu 12 kom. peciva:
2 pakiranja lisnatog tijesta
200 g krem sira
3 žlice šećera
žumanjak
aroma vanilije
naribana kora i sok jednog limuna
200 g borovnica
-jedan list lisnatog tijesta razrežite na 12 traka po kraćoj strani
-spojite dvije trake i lagano zarolajte te omotajte oko jednog kraja trake poput zvrka (vidi sl.1)


Sl.1

-isti postupak ponovite i s drugim listom tijesta
-krem sir dobro izmješajte sa svim ostalim sastojcima i njime napunite sredinu svakog peciva
-lagano utisnite u sir voće po izboru
-lisnato tijesto premažite razmućenim žumanjkom i stavite peći na 200*C dok peciva ne dobiju lijepu boju
-kada se malo ohlade pokapajte ih po želji s glazurom ili posipajte šećerom u prahu

Sastojci potrebni za izradu glazure:
žlica toplog mlijeka
žlica krem sira
žlica soka od limuna
3 žlice šećera u prahu
-sve sastojke za glazuru dobro promješajte i dobivenom glazurom prelijte ohlađeno pecivo


Oznake: kruh i peciva, lisnato tijesto, borovnice, krem sir


- 11:15 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

23.07.2019., utorak

CLAFOUTIS S BOROVNICAMA I BRESKVAMA


Pozdrav!
Danas imam za vas jednostavan desert koji naprosto plijeni svojim ljetnim aromama. Najbolje ga je servirati još vrućeg, a mirisi i okusi vrućeg voća fantastično će se složiti s kuglicom slasnog sladoleda!
Ovo morate svakako isprobati!

Sastojci potrebni za izradu kolača:
žlica maslaca za premazivanje posude za pečenje
žlica šećera + 50 g šećera
3 breskve
200 g borovnica
sok i naribana korica jednog limuna
-premažite posudu s maslacem, a po želji možete koristiti i nekoliko manjih keramičkih posuda
-kada ste je premazali lagano je posipajte sa šećerom
-voće narežite i pomiješajte sa sokom i koricom limuna te šećerom
-prebacite voće sa svim sokovima koje je pustilo u pripremljenu posudu za pečenje

Sastojci potrebni za smjesu preljeva:
100 g šećera
4 jaja
prstohvat soli
aroma vanilije
200 ml mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
100 g brašna
-izradite mikserom jaja i šećer dok ne postanu pjenasti te dobivenoj smjesi dodajte sve ostale sastojke
-smjesu prelijte preko pripremljenog voća i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 190*C oko 40 minuta
-kada kolač poprimi zlaćanu boju izvadite ga i obilno posipajte sa šećerom u prahu te servirajte još toplog, a uz kuglicu sladoleda zaista ćete mu teško odoljeti

Servus i u slast!


Oznake: kolači, clafoutis, breskve, borovnice


- 20:37 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

16.07.2019., utorak

LAGANA TORTA S BOROVNICAMA

Pozdrav!
Danas vam darujem recept fine i prozračne torte koju je zaista lako pripremiti.
Lagan i ukusan biskvit prekriven je sočnim mousseom od borovnica, može li biti ukusnije i jednostavnije?

Sastojci potrebni za izradu biskvita:
3 jaja
100 g šećera
60 g brašna
-mikserom izradite cijela jaja sa šećerom dok ne postanu prozračna i pjenasta
-ručno dodajte brašno i stavite peći u kalupu za torte na 180*C oko 20 minuta
-biskvit ohladite prije nanošenja kreme

Sastojci potrebni za izradu kreme:
250 g borovnica
50 g šećera
žlica soka od limuna
pola želatine
200 ml slatkog vrhnja
-prokuhajte voće sa šećerom i limunovim sokom, a zatim propasirajte te vratite na laganu vatru
-želatinu pripremite prema uputstvu na vrećici te kada nabubri dodajte u vruću kremu od borovnica i miješajte dok se ne otopi
-ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu
-ohlađenoj kremi dodajte izrađeno slatko vrhnje i premažite je preko biskvita
-tortu ukrasite slatkim vrhnjem i svježim voćem

Servus i u slast!





Oznake: torte, borovnice, biskvit, mousse


- 14:26 - Komentari (2) - Isprintaj - Link

08.07.2019., ponedjeljak

PANNA COTTA S BOROVNICAMA





... sladi i osvježava!

Oznake: desert, panna cotta, borovnice


- 13:26 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

03.06.2019., ponedjeljak

JOGURTICA S JAGODAMA


Pozdrav!
Danas vam darujem recept za jogurticu s jagodama, osvježavajuću i slasnu!

Sastojci potrebni za izradu podloge:
150 g keksa (Digestive)
80 g maslaca
-otopljeni maslac pomiješajte s usitnjenim keksima i utisnite u kalup promjera 20 cm
-podlogu ostavite na hladnom dok vi ne napravite kremu

Sastojci potrebni za izradu kreme:
500 ml Dukatos jogurta
vrećica želatine
100 ml crvenog kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja
40 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
naribana kora jednog limuna
aroma vanilije
300 g svježih jagoda ili nekog drugog voća, ja sam koristila kombinaciju jagoda i borovnica
-želatinu napravite prema uputstvu na vrećici
-mikserom izradite crveno vrhnje, jogurt, šećer i arome
-želatinu ugrijte i dodajte ostalim sastojcima, a na samom kraju rukom lagano umiješajte izrađeni šlag od slatkog vrhnja
-pola kreme premažite preko podloge, u sredinu poslažite svježe voće te tortu prekrijte ostatkom kreme
-ako želite možete voće i umiješati u samu kremu te premazati preko podloge
-tortu sam ukrasila želeom od jagoda narezanim na sitne kockice, izgleda vrlo interesantno
-dobro je rashladite i uživajte u ovom prekrasnom laganom desertu

Servus i u slast :)



Oznake: torte, jogurt, jagode, borovnice


- 10:05 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

21.05.2019., utorak

GALETTE S BOROVNICAMA





Mirisne i hrskave, jednostavno osvajaju!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
200 g maslaca
70 g šećera u prahu
žlica vrhnja ili hladne vode prema potrebi

Sastojci potrebni za izradu nadjeva:
400 g borovnica
70 g šećera
žlica gustina

-zamijesite glatko tijesto i ostavite ga u frižideru dok vi ne pripremite nadjev
-za nadjev pomješajte svježe voće sa šećerom i gustinom
- tijesto tanko razvaljajte i izrežite krugove promjera 13 cm (meni je ispalo 8 kom.)
-na sredinu svakoga rasporedite nadjev i krajeve tijesta malo preklopite preko njega
-razmućenim jajetom premažite tijesto
- pite pecite na 190*C oko 40 minuta
-fantastične su servirane tople uz kuglicu sladoleda

Servus i u slast :)



Oznake: kolači, pite, Galette, borovnice


- 11:28 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

12.03.2019., utorak

KREM PITA OD BOROVNICA

Pozdrav!
Svježim borovnicama je naprosto teško odoljeti, a kada su ukomponirane u jednu ovakvu krem svilenu pitu to je gotovo nemoguće!
Prhko tijesto, ukusna krema i svježe borovnice su kombinacija koja osvaja već na prvi pogled, nadam se da se slažete sa mnom?

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
100 g maslaca
jaje
prašak za pecivo
vanilin šećer
100 g šećera
žlica vrhnja
-zamijesite tijesto i razvaljajte ga u niski kalup za pite ili torte (morate obložiti malo i stjenke kalupa)

Sastojci potrebni za kremu:
250 ml mlijeka
puding od vanilije
100 g šećera
400 g milerama
-skuhajte na mlijeku puding i u još vrući umiješajte mileram
- preko razvaljanog tijesta istresite kremu, malo je poravnajte i na kremu poslažite borovnice
-pitu pecite na 170*C oko 40 minuta dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju
-kada se ohladi posipajte je šećerom u prahu

Servus i u slast :)



Oznake: kolači, pita, borovnice, mileram, puding


- 12:15 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

06.03.2019., srijeda

ROLADA S BOROVNICAMA


Pozdrav!
Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati!

Sastojci potrebni za izradu biskvita:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
- odvojite bjelanjke i prvo od njih napravite snijeg
- mikserom izradite šećer i žumanjke te dodajte brašno
- na samom kraju smjesi ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka
- lim za pečenje 30x40 cm obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu koju zatim pecite na 190*C oko 20 minuta
- još topli biskvit prvo lagano odvojite od papira, a zatim ponovo zarolajte u taj isti papir i ostavite ga da se ohladi

Sastojci potrebni za kremu:
puding od vanilije
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
- skuhajte puding i ostavite malo da se ohladi te mu dodajte šlag koji ste napravili od 250 ml slatkog vrhnja

Postupak slaganja:
-ohlađeni biskvit prvo premažite marmeladom od borovnica, pa zatim namažite kremu
-posipajte malo svježih borovnica i čvrsto zarolajte u roladu
-ostavite u frižideru da se malo stisne te ukrasite slatkim vrhnjem i borovnicama

Servus i u slast :)



Oznake: kolači, rolada, borovnice, vanilija


- 20:15 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

17.01.2019., četvrtak

PITA OD BOROVNICA 2

Pozdrav!
Hrskava, prhka, ukusna i aromatična pita od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
100 g maslaca
jaje
prašak za pecivo
vanilin šećer
100 g šećera
žlica vrhnja
-zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za pite (morate obložiti i stijenke kalupa)
-višak tijesta odrežite i s njim ćete kasnije raditi ukrase kojima ćete pokriti pitu

Sastojci potrebni za nadjev:
400 g smrznutih ili svježih borovnica
70 g šećera
žlica gustina
50 ml vode
-stavite kuhati borovnice i šećer
-u vodi razmutite gustin i dodajte voću kada zakuha te kuhajte dok se nadjev ne stisne (nekoliko minuta)
-stavite nadjev preko razvaljanog tijesta i od ostataka napravite ukrase kojima želite prekriti pitu
- ovaj put su to bile pletenice i trakice koje su podarile piti zimski ugođaj
- pecite je na 190*C dok ne dobije lijepu zlatnu boju
-servirajte je još toplu posutu šećerom u prahu
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, borovnice, prhko tijesto


- 09:45 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

13.12.2018., četvrtak

KOLAČ OD BOROVNICA I LIMUNA

Pozdrav!
Nedavno sam radila ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan kolač prepun ugodnih voćnih aroma.
Okus borovnica u kolačima mi je oduvijek bio poseban, a osobito ovaj jer je sočan i mekan dok mu limun daje određenu notu svježine. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su vrlo ukusne!

Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
300 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g smrznutih borovnica
Limun glazura:
125 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
-izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja
-naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke
-borovnice pomješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu
-na kraju ih ručno, ali vrlo kratko umješajte u smjesu te stavite peći u namašćen dugoljasti kalup
-pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno
-ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom!

Servus i u slast :)

Oznake: kolač, borovnice, limun


- 19:52 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

23.11.2018., petak

PITA OD BOROVNICA 2



Fantastična pita, sočna i hrskava, okusi koji se pamte...

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g brašna
180 g maslaca
20 g šećera
jaje
3 žlice hladne vode
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na hladnom 30 minuta
Sastojci potrebni za nadjev:
450 g smrznutih borovnica
120 g šećera
2 jaja
150 ml milerama
30 g brašna
cimet i naribana korica limuna
- tijesto razvaljajte i njime obložite kalup promjera 25 cm uključujući i stranice kalupa
- na tijesto stavite smrznute borovnice i prelijte ih nadjevom
- pitu pecite na 200*C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, borovnice, mileram


- 08:29 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

03.09.2018., ponedjeljak

MINI KUGLOF S BOROVNICAMA


Pozdrav!
Višak borovnica i malo dobre volje rezultirali su ovim predivnim desertom koji nam je uljepšao jedan sasvim običan ponedjeljak!

Recept možete pronaći ovdje, a ako nemate kalupiće ništa strašno, ispecite ga u obliku muffina, kako god napravili vjerujte mi, bit ćete i više nego zadovoljni :)
Servus i u slast!




Oznake: kolači, kuglof, borovnice, limun


- 13:34 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

30.07.2018., ponedjeljak

CRUMBLE PITA S BOROVNICAMA




... vjerujte, teško im je bilo odoljeti, jednostavno sam je morala napraviti :)

Crumble pita s borovnicama



Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
90 g šećera
150 g maslaca
2 žumanjka
pola praška za pecivo
žlica vrhnja
- zamijesite tijesto i ostavite ga 30 minuta da odstoji u frizeru
Punjenje od borovnica:
500 g borovnica
140 g šećera
2 žlice gustina
kora jedne limete
sok od pola limete
- pomiješajte sve sastojke i ostavite da borovnice puste sokove
Sastojci potrebni za posip:
80 g oštrog brašna
100 g smeđeg šećera
100 g kristal šećera
70 g maslaca
- od navedenih sastojaka napravite mrvice kojima ćete posipati pitu
Postupak izrade:
.tijesto razvaljajte i njime obložite kalup za pite
- izbodite ga vilicom i prekrijte suhim grahom te pecite "na slijepo" oko 20 minuta
- maknite grah i još dopecite 10 minuta
- tijesto napunite nadjevom od borovnica i posipajte mrvicama
- stavite ga peći još cca. 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, crumble, borovnice


- 14:55 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

28.05.2018., ponedjeljak

KOLAČ S BOROVNICAMA




Jedna neuspjela rolada je postala igrom slučaja ovaj ukusan i sočan voćni kolač s vanilijom i borovnicama :)

Oznake: borovnice, vanilija, kolač, čokolada


- 06:53 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

27.03.2018., utorak

KUGLOF





... potrebno je samo nekoliko mirisnih borovnica i malo dobre volje :)

Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: kuglof, borovnice, limun


- 10:06 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

15.03.2018., četvrtak

FINSKA PALAČINKA S BOROVNICAMA

Pozdrav!
Nešto jednostavno, lagano i ukusno, debela palačinka obogaćena voćem!
Predivan izbor za svečani doručak ili kao topla večera koju će svi obožavati!
Samo nekoliko osnovnih sastojaka vam je potrebno za ovaj recept tako da je možete napraviti kada god to poželite, ja je radim vrlo često, a vi provjerite zašto :)
Sastojci potrebni za izradu:
4 jaja
200 ml mlijeka
žlica arome vanilije
naribana limunova korica
130 g glatkog brašna
prstohvat soli
50 g šećera ili 2 žlice meda
50 ml rastopljenog maslaca
50 g smrznutog bobičastog voća (borovnice)
Pomiješajte sve sastojke osim maslaca i borovnica.
Maslac stavite u malu tepsiju (20x25 cm) i u vrućoj pećnici prvo zagrijte masnoću na 250*C.
Sada dodajte borovnice smjesi i izlijte palačinku na vruć maslac.
Vratite u pećnicu i pecite 15-tak minuta dok se rubovi palačinke ne napuhnu i dobiju lijepu zlatnu boju.
Obilno je posipajte šećerom u prahu i uživajte u svom mirisnom i ukusnom obroku!
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, debela palačinka, borovnice


- 19:46 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

09.10.2017., ponedjeljak

HRSKAVI TART OD BOROVNICA

Pozdrav!
Hrskavo, sočno zadovoljstvo koje ćete sigurno zavoljeti!
Tart možete kombinirati s raznim sezonskim voćem i raditi kada god poželite, jednostavan je, ali i vrlo ukusan!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
100 g brašna od badema
100 g oštrog brašna
50 g šećera
pola žličice soli
pola praška za pecivo
70 g omekšalog maslaca
1 žlica arome vanilije
1 jaje
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da malo obložite i stijenke kalupa za pite
- odrežite dijelove tijesta koji vire i spremite ih jer ćete s njima kasnije posipati vašu pitu po vrhu
Nadjev:
300 g borovnica
žlica meda ili 50 g šećera
2 žličice gustina
- sve sastojke dobro promiješajte i njima prekrijte koru koju ste prethodno razvaljali u kalupu
- sada krupno nasjeckajte šaku oraha i posipajte po borovnicama
- od onog ostatka tijesta trgajte komadiće i njih razbacajte po piti
- pecite je na 180*C oko 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju
Servus i u slast :)




Oznake: kolači, tart, borovnice, orasi


- 13:54 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

13.04.2017., četvrtak

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Trudim se ne ponavljati i pripremiti vam uvijek neki novi i originalni recept,ali moram vas podsjetiti na ovaj predivan kuglof. Za ovaj kolač zaista vrijedi pravilo manje je više!
Toliko je jednostavan za pripremu, a užitak u njegovom mirisu i okusu je neponovljiv, barem za mene! Svježina koju mu daju spoj vanilije, voća i limuna me uvijek iznova oduševljava!
Sastojci potrebni za izradu voćnog kuglofa:
220 g omekšalog maslaca
200 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g glatkog brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g borovnica (može i smrznutih)
Limun glazura:
100 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko umiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo jednostavno posipajte šećerom u prahu!
Servus i uživajte već ovih blagdana u ovom mirisnom i osvježavajućem desertu :)




Oznake: kolači, voćni kuglof, borovnice, vanilija


- 07:52 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

21.03.2017., utorak

CHEESECAKE S BOROVNICAMA

Pozdrav!
Nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda je potrebno za ovaj fantastičan, lagan i osvježavajuć kolač!
Izbor voća s kojim ćete ga kombinirati ovisi samo o vama, a podlogu napravite od keksa kao ja ili od prhkog tijesta. Ako volite biskvit i on može poslužiti kao podloga ove uvijek moderne i posebne torte :)
Moja ekipa je uživala u njoj tako da vam preporučam da je svakako napravite!
Sastojci potrebni za podlogu:
200 g oreo keksa
60 g maslaca
- usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslacem te utisnite u kalup za torte promjera 22 cm.
Umak od borovnica:
150 g borovnica
70 g šećera
žlica gustina
žlica soka od limuna
- borovnice mogu biti svježe ili zamrznute
- na srednjoj vatri kuhajte sve sastojke dok se voće ne počne raspadati
- procijedite umak i stavite hladiti
Nadjev:
200 g bijele čokolade
4 žlice slatkog vrhnja
500 g sira mascarponea
40 g šećera u prahu
naribana korica limuna
240 ml slatkog vrhnja
- otopite čokoladu i 4 žlice vrhnja
- mikserom izradite šlag od slatkog vrhnja
- sir i šećer dobro izmiksajte, dodajte otopljenu čokoladu i koricu limuna
- na samom kraju ručno umiješajte šlag i smjesu premažite preko podloge od keksa
- sa umakom od borovnica možete se poigrati i ukrasiti tortu prema svojoj želji
- ja sam odlučila preliti cijelu tortu umakom od borovnica, rasporediti svježe borovnice po torti i sve preliti crvenim preljevom za torte, ispala je fantastično!
Servus i u slast :)





Oznake: torte, cheesecake, borovnice, oreo keksi


- 07:45 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

17.02.2017., petak

PITA OD BOROVNICA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan bezobrazno dobar desert!
Naime, radi se o fantastičnoj aromatičnoj hrskavoj piti s predivnim ljepljivim nadjevom od borovnica i bourbon vanilije!
Neka slike govore :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
40 g mljevenih badema
50 g šećera
prstohvat soli
330 g glatkog brašna
200 g maslaca
2 žumanjka
60 ml hladne vode
- zamijesite od ovih sastojaka glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela
- jedan dio razvaljajte i stavite u plitki kalup za pite
- drugi dio tijesta razvaljajte i možete ga ukrasiti tako da ga izrežete malim modlama u obliku srca (Valentinovo), zvijezda, cvijetića...
Sastojci potrebni za nadjev:
450 g smrznutih borovnica ili još bolje ako imate svježe
150 g smeđeg šećera
3 žlice gustina
vrećica bourbon vanilije
naribana korica jednog limuna
- sve sastojke dobro pomiješajte i istresite na razvaljano tijesto
- poklopite drugim listom tijesta i pritisnite krajeve da nadjev ne izlazi van
- premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom
- pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju
Servus i u slast :)





Oznake: kolači, pita, borovnice, bademi, vanilija


- 12:18 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

12.11.2016., subota

KRUH OD BANANA I BOROVNICA

Pozdrav svima!
Ponekad poželite da vas probudi miris pečenog kruha i da se osjećate kao omiljena zvijezda nekog filma! Zaboravite, taj proces izrade kruha jer je kompliciran i dugo traje, moramo pronaći drugo riješenje. Zašto to ne bi bio sladak kruh od banana i borovnica? Evo jednog jednostavnog recepta koji će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Tako je mirisan i sočan, a gotov u trenu. Ako poželite iznenaditi mamu za rođendan, ispecite joj ovaj sladak mirisni kruščić i njenoj sreći neće biti kraja!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
250 g oštrog brašna
150 g šećera
110 g otopljenog maslaca
4 banane
50 ml mlijeka
pola praška za pecivo
žličica sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
žlica arome od vanilije
200 g borovnica
korica naranče
Izradite mikserom šećer, jaja i maslac te polako dodajte ostale sastojke. Banane usitnite vilicom, koru naranče naribajte, a borovnice moraju biti smrznute jer inače jako puste boju,pa kruh bude ljubičast (uči se na greškama!). Sve sastojke prelijte u podmazani i pek papirom obložen dugoljasti kalup te pecite na 200*C oko 30 minuta. Kada kruh dobije lijepu rumenu boju izvadite ga i ohladite. Ukusan je i mirisan, a sigurno će ostati sočan još nekoliko dana!
Servus i uživajte:)

Oznake: kolači, slatki kruh, banane, borovnice


- 08:29 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

22.10.2016., subota

RUSTIKALNI KOLAČ S BOROVNICAMA - RECEPT

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept jednog predivnog jesenskog kolača. Miriše na kišu, vjetrove, limun, borovnice... Jednostavan za izradu, ali vrlo sočan i ukusan. Napravite ga, još toplog narežite i uživajte uz vašu popodnevnu kavu sami ili u društvu, svejedno, ovaj kolač je pravi užitak i utjeha :)
Sastojci potrebni za izradu kolača:
250 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
100 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
aroma vanilije
100 ml mlijeka
naribana limunova korica
150 g borovnica (svježe ili smrznute)
Posip:
30 g šećera
10 g brašna
3 žlice maslaca
Izmješajte omekšali maslac, brašno i šećer te napravite vilicom mrvice za posip.
Za biskvit prvo izradite mikserom omekšali maslac i šećer te polako dodajte jaja, mlijeko, brašno i ostale sastojke.
Borovnice umiješajte ručno na samom kraju i smjesu izlijte u podmazani kalup promjera 22 centimetra.
Posipajte kolač mrvicama koje ste prethodno napravili i pecite na 200*C oko 45 minuta dok kolač ne dobije lijepu boju!
Možete ga preliti raznim glazurama, ali dovoljno je samo posuti ga šećerom u prahu i ukrasiti svježim borovnicama!
Servus i uživajte :)







Oznake: kolači, borovnice, vanilija, limun


- 08:13 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

21.10.2016., petak

RUSTIKALNI KOLAČ S BOROVNICAMA

Pozdrav!
Cijela kuća je zamirisala, mmmmmmmmmm ... recept uskoro :)






Oznake: kolači, borovnice


- 15:07 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

15.10.2016., subota

BRZA PITA S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Iznenadni gosti, gotovo razvučeno lisnato tijesto, džem od borovnica...i vaš brzi desert je gotov!
Ne morate biti veliki stručnjak da bi napravili ovu slasnu hrskavu pitu. Naravno, to ne moraju biti borovnice, upotrijebite ono voće ili džem koji imate kod kuće, a ako želite napunite je samo kremom od vanilije.
Pregršt mašte, kuglica sladoleda i komad vruće pite sigurno će razveseliti vaše prijatelje :)
Postupak:
Gotovo lisnato tijesto izrežite u krug, trebate dva komada. Vanjski rub od oko 3 centimetra premažite rastopljenim maslacem, a sredinu napunite džemom, voćem, kremom... Pokrijte pitu drugim listom tijesta i prstima pritisnite rubove da se dobro zalijepe da ne bi nadjev iscurio. Nožićem lagano narežite rubove za ukras, a gornji dio premažite maslacem i nožićem iscrtajte ukrase po želji (crtice, listove, križiće...)!
Pecite je na 200*C dok ne dobije lijepu boju, izvadite i malo ohladite te servirajte uz svježe voće, sladoled ili omiljeni preljev!
Servus i uživajte uz vašu brzu pitu :)

Oznake: kolači, lisnato, borovnice


- 09:22 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

14.09.2016., srijeda

PLETENICA S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Ljetno voće je polako pri kraju, pa ne želim propustiti priliku da uživam u predivnim svježim borovnicama. Dio ovih zanosnih bobica sam odvojila za pripremu ovog brzog i ukusnog deserta, a ostale smo pojeli svježe u trenu!
Ova slasna pletenica vam može poslužiti i kao fini topli doručak! Ustanite malo ranije i neka predivan miris toplog tijesta i aromatičnih borovnica dozove vaše voljene u kuhinju!
Može li se ljepše započeti dan?
Sastojci potrebni za izradu pletenice:
list gotovog razvaljanog lisnatog tijesta
120 g krem sira (ABC)
3 žlice šećera u prahu
aroma vanilije
50 g borovnica ili nekog drugog voća
U zdjeli dobro promiješajte sir, šećer i vaniliju.
Lisnato tijesto provizorno podijelite na tri dijela. Sredinu ostavite netaknutu, a s obje strane napravite horizontalne rezove (vidi sl.).


Sada po sredini rasporedite nadjev od sira i poslažite preko njega borovnice.
Trakice izrezanog tijesta isprepletite jednu preko druge i dobit ćete formu pletenice koju premažite žumanjkom i posipajte sa šećerom.
Pecite je na 200*C oko 20 minuta, dok ne dobije lijepu boju!
Servus i u slast :)



Oznake: pletenica, lisnato, krem sir, borovnice


- 08:53 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

29.07.2016., petak

CHEESECAKE OD BOROVNICA

Pozdrav svima!
Moje najdraže voće u kombinaciji sa sirom, ne može biti loše, dapače kolač je ispao fenomenalan. Ova torta sa sirom i borovnicama idealna je poslastica za sve prigode, a može se raditi u svim oblicima ( kao kolač, torta ili tart...). Ovo je jedan jako lagan i ukusan desert za koji je potrebno izdvojiti malo vremena, a rezultat će oduševiti i vas i vaše ukućane. Lagana, lepršava i vesela tortica, pravi je uvod za vesele ljetne dane!
Sastojci potrebni za izradu torte:
230 g keksa (Digestive ili čajni kolutići)
80 g otopljenog maslaca

500 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
200 ml jogurta
2 žlice soka od limuna
6 žlica šećera u prahu
2 žlice želatine

300 g borovnica
6 žlica šećera
2 žlice soka od limuna
2 žlice želatine
Borovnice, šećer i limunov sok zagrijte na blagoj vatri. Želatinu namočite sa 2 žlice hladne vode i ostavite da stoji 5 minuta, pa dodajte borovnicama i miješajte dok se ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi prije nego je umiješate u bijeli dio kreme.
Kekse usitnite, prelijte s maslacem i utisnite u manji kalup za torte (22 cm).
Mikserom izradite sir, jogurt i vrhnje te toj smjesi dodajte otopljenu želatinu sa dvije žlice vode i kremu podijelite na tri dijela. Jedan dio pomiješajte s plodovima borovnica koje ste prokuhali i malo soka te prelijte preko keksa. Drugi dio kreme pomiješajte samo sa par žlica soka tako da krema bude svjetlija od donjeg dijela torte, ali nemojte preliti odmah da se kreme ne pomiješaju nego pričekajte da želatina počne stezati. Za sam vrh torte ostavite bijelu kremu koju možete blago ukrasiti s nekoliko crvenih kapljica soka ili preliti preljevom za torte.
Torta je predivnog okusa, a o izgledu prosudite sami!
Servus i uživajte:)






Oznake: cheesecake, mascarpone, borovnice


- 07:51 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

29.04.2016., petak

VOĆNI TART

Pozdrav svima!
Ako ste u potrazi za jednostavnim, lijepim, a prije svega ukusnim desertom kušajte moj voćni tart. Ispunjen je predivnom laganom kremom od vanilije i svježim mirisnim voćem.Prhko tijesto radi fantastičan kontrast laganoj baršunastoj kremi s mirisom vanilije.Mogućnost izrade raznih varijanti prepuštam vama, sami odlučite o vašoj idealnoj kombinaciji kreme i voća kojom ćete napuniti ovu laganu voćnu pitu, bitno je da uživate u tom što radite!
Sastojci potrebni za tijesto:
125 g glatkog brašna
50 g maslaca
jaje
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
50 g šećera
vanil šećer
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga i njime obložite kalup koji može biti okrugli,dugoljast... Sada tijesto prekrite pek papirom i napunite ga s grahom te stavite peći oko 15 minuta na 200*C, izvadite grah i papir te još malo ostavite da porumeni. Grah smo koristili da pritisne tijesto i spriječi ga da se digne tj. da ostane mjesta za punjenje kojim ćemo ga kasnije napuniti.
Krema:
puding od vanilije
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izmiksajte 250 ml vrhnja za šlag i lagano umiješajte u puding.
Koru ostavite da se ohladi, napunite je kremom i ukrasite svježim voćem.
Servus i uživajte u desertu od vašeg omiljenog voća :)


Oznake: voćni tart, vanilija, borovnice, jagode


- 07:07 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

21.04.2016., četvrtak

CHEESECAKE OD BOROVNICA

Pozdrav svima!
Postoje mnogobrojne varijante ovog kolača i uvijek nas iznova oduševljavaju. Ovom predivnom cheesecakeu predivan spoj okusa daje kombinacija čokolade, borovnica i kokosa. Nevjerojatno je lagan i kremast, a u njemu možete uživati tijekom cijele godine, ovisno s kojim voćem ga želite kombinirati. To što je jednostavan i brzo gotov ne umanjuje ni malo njegov fantastičan i poseban okus!
Podloga:
200 g čokoladnih suhih keksa
50 g kokosa
150 g rastopljenog maslaca
Usitnite kekse, dodajte im kokos i prelijte otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u kalup za torte tako da obložite i rub kalupa.
Nadjev:
300 g voća ( borovnice, višnje,...)
250 g krem sira (mascarpone)
70 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
140 ml soka od voća
želatina
boja (ako je potrebno)
Borovnice samljeti i propasirati, sok lagano zagrijati i dodati mu želatinu koju treba samo lagano otopiti.
Mikserom izraditi sir i šećer, dodati šlag te na kraju voće i otopljenu želatinu. Sve skupa lagano pomiješati i ako treba dodajte još malo boje da bude intenzivnije. Prelijte smjesu preko podloge i stavite na hlađenje.
Ako želite tortu možete preliti glazurom od čokolade:100 g čokolade i 40 g maslaca
Servus i uživajte u torti koje će biti vaš idealan izbor za nadolazeće tople dane :)




Oznake: cheesecake, borovnice, torta


- 07:12 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

13.04.2016., srijeda

ČOKOLADNE ROLICE S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Okus ovih rolica će sigurno zadovoljiti sve ljubitelje slatkog zalogaja, osobito one koji vole čokoladu i borovnice. Predivna je suprotnost ovih rolica između slatkog mekanog brioch peciva čokoladnog okusa i kiselkastog umaka od borovnica. Cijela ova kombinacija postaje savršena kada je upotpunite sa predivnom slatkom glazurom od krem sira.Kušajte ih i uživajte u pravoj eksploziji okusa!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
300 g glatkog brašna
80 ml mlijeka
pola kvasca
50 g šećera
1/2 žličice soli
2 jaja
4 žlice kakaa
100 g rastopljenog maslaca
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te ga dodajte ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena.
Za to vrijeme skuhajte umak od borovnica i ostavite da se ohladi:
250 g borovnica
20 ml soka od naranče
100 g šećera
2 žličice cimeta
Kada se tijesto udvostručilo razvaljajte ga na pravokutnik 30x20 centimetara i premažite nadjevom, zarolajte i roladu narežite na 8 komada. Stavite rolice u lim za pečenje cca. 28x18 i pustite da se još malo dižu. Pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Kada se ohlade prelijte ih preljevom od sira:
2 žlice krem sira, 2 žlice toplog mlijeka i 2 žlice šećera u prahu.
Servus i uživajte u ovim predivnim rolicama :)











Oznake: rolice, čokolada, borovnice, krem preljev


- 07:46 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

09.03.2016., srijeda

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Volim ovaj jednostavan kolač jer me uvijek uspije razveseliti! Priprema ovog recepta traje nekoliko minuta, pa možete često uživati u ovom kuglofu. Zašto ga ne pripremiti, skuhati kavu ili čaj te pozvati prijateljicu i provesti veselo vaše slobodno popodne! Volim okus borovnica u kolačima, osobito ovaj kuglof jer je sočan i mekan, a limun mu daje svježinu. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su dobre!
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
300 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g smrznutih borovnica
Limun glazura:
125 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko pomiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom!
Servus i uživajte :)










Oznake: kuglof, borovnice, limun


- 07:24 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

03.03.2016., četvrtak

KOLAČ OD JOGURTA I BOROVNICA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama jedan novootkriveni kolač koji će vas oduševiti svojim mirisom, mekoćom i iznimno sočnim okusom!
Recept je vrlo jednostavan za izradu, pa ako vam se danas jede slatko razmislite o njemu kao jednoj od mogućnosti!
Sastojci potrebni za izradu podloge:
200 g Digestiv keksa ( mogu i čajni kolutići, integralni keksi...)
90 g otopljenog maslaca
Usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslacem te samo rukama utisnite u lim za pečenje cca. 20x30 centimetara.
Sastojci potrebni za nadjev:
300 ml Dukatos jogurta
3 jaja
170 g smeđeg šećera
300 g krem sira (mascarpone)
2 žlice brašna
100 g svježih, smrznutih ili suhih borovnica
Izradite mikserom jaja i šećer te dodajte sir, jogurt i brašno. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju prelijte preko podloge od keksa i na kremu složite borovnice. Pecite kolač na 180*C oko sat vremena dok ne dobije zlatnu boju!
Ohladite ga i servirajte posutog šećerom u prahu ili ga prelijte nekim finim voćnim preljevom!
Servus i uživajte:)



Oznake: kolač, jogurt, borovnice


- 10:37 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

27.01.2016., srijeda

ROLICE S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Još uvijek pamtim okus onih rolica s cimetom, pa sam odlučila napraviti i voćnu varijantu da vidim da li ih može skinuti s trona. Niti trena se nisam dvoumila oko izbora voća jer borovnice i limun su idealna kombinacija sastojaka za izradu slastica. Rolice su ispale tako mekane i sočne, rekli bismo da su pravo griješno zadovoljstvo. Kiselkasti preljev je upotpunio njihov okus, ali i izgled. Dobile su poseban sjaj, ali i poseban status među mojim receptima. Još jedan recept koji svakako treba ponoviti!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
150 ml mlijeka
germa
50 ml tople vode
50 g šećera
50 ml otopljenog maslaca
žlica arome vanilije
jaje
1/2 žličice soli
500 g glatkog brašna
Napraviti kvas od germe i šećera u toploj vodi te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto, malo pouljiti i ostaviti jedan sat da se diže.
Nadjev:
50 g rastopljenog maslaca - za premazati tijesto
80 g šećera
naribana korica od 2 limuna
300 g borovnica
Glazura:
25 g kravljeg sira
pola žlice omekšalog maslaca
125 g šećera u prahu
žlica arome vanilije
1/2 žlice soka od limuna
žlica mlijeka
Dignuto tijesto razvaljati na pravokutnik veličine 30x40cm. Premazati rastopljenim maslacem, posipati šećerom, naribati limun i staviti borovnice. Zarolajte roladu i narežite je na 16 komada koje složite s malim razmakom na lim za pečenje. Ostavite da se rolice još malo dignu, premažite ih maslacem i pecite na 180*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu boju!
Glazuru samo dobro promiješajte i prošarajte po rashlađenim rolicama.
Cijela moja ekipa se slaže da su ove rolice savršenog okusa!
Probajte ih i vi!
Servus i uživajte :)












Oznake: rolice, borovnice, limun


- 07:34 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO