ČOKOLADNI KUGLOF
|
KUGLOF SA LJEŠNJACIMA
Pozdrav! Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna pola svježeg kvasca prstohvat soli 150 ml mlijeka žumanjak 30 g otopljenog maslaca 50 g šećera vanilin šećer - od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne -zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata -za to vrijeme napravite nadjev za kuglof Sastojci potrebni za nadjev: 200 g grubo mljevenih lješnjaka 70 g šećera 130 ml mlijeka žlica meda vanilin šećer bjelanjak -ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi -tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica -preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem -ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju -okrenite ga na tanjur za serviranje i obilno posipajte šećerom u prahu Ovo je tek jedna mala ideja kako nešto staro napraviti na novi interesantniji način, servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, lješnjaci, džem od marelica |
ČOKOLADNI KUGLOF
Pozdrav!
Već je poznata moja opsesija kuglofom i svim njegovim inačicama, ali kada se radi o ovom kuglofu od čokolade mojoj sreći nema premca! Jednostavan za izradu, sočan i ukusan, a mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će sva vaša čula! Sastojci potrebni za izradu kuglofa: 200 g glatkog brašna prašak za pecivo prstohvat soli 4 jaja 60 g čokolade 200 ml mlijeka 4 žlice kakaa 200 g šećera 250 g maslaca Postupak: -na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu -u posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte, to će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kuglof -ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli -sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo -na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za kuglof -pecite ga na 200*C oko 35 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne isušite Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, čokolada |
KUGLOF S VIŠNJAMA
Kuglof nam donosi poseban duh blagdana, našim stolovima daruje svečani izgled i s njim je svaki blagdan još posebniji! Danas vam darujem jednu finu sočnu varijantu s višnjama! Sastojci potrebni za izradu kuglofa: 250 g maslaca 250 g smeđeg ili običnog šećera 4 jaja 350 g glatkog brašna prašak za pecivo prstohvat soli 270 ml mlijeka aroma vanilije ili ruma smrznute višnje ili iz kompota - mikserom dobro izradite šećer i maslac te smjesi dodajte žumanjke - kada ste sve dobro promiješali dodajte brašno i prašak za pecivo - zatim mlijeko i arome umiješajte u glatku smjesu - na samom kraju rukom lagano dodajte smjesi snijeg od bjelanjaka - istresite dio smjese u dobro podmazani kalup za kuglof, poslažite višnje i prekrijte ih ostatkom smjese - kuglof pecite na 180*C oko sat vremena - ukrasite ga prema želji Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, blagdani, višnje |
MINI KUGLOF S BOROVNICAMA
Pozdrav! Višak borovnica i malo dobre volje rezultirali su ovim predivnim desertom koji nam je uljepšao jedan sasvim običan ponedjeljak! Recept možete pronaći ovdje, a ako nemate kalupiće ništa strašno, ispecite ga u obliku muffina, kako god napravili vjerujte mi, bit ćete i više nego zadovoljni :) Servus i u slast! Oznake: kolači, kuglof, borovnice, limun |
KUGLOF
|
ČOKOLADNI KUGLOF SA SIROM
Pozdrav!
Mirisno, toplo i ukusno! Okusi tople čokolade i sira koji mu daje osvježavajuću notu čine ovaj kuglof posebnim. Bogata čokoladna struktura i zanimljiv prsten od sira čine ovo sočno zadovoljstvo još boljim, a kuglof je ujedno i predivan ukras vašeg stola! Možete ga ukrasiti čokoladom, karamelom, voćem ili samo jednostavno posipati šećerom u prahu! Sastojci potrebni za izradu: 220 g glatkog brašna 6 žlica kakaa 200 g šećera 2 žličice sode pola žličice soli žličica praška za pecivo 120 ml ulja 2 jaja 180 ml vrhnja (milleram) 120 ml jogurta 120 ml vruće vode Nadjev od sira: 200 g svježeg sira jaje 30 g šećera aroma vanilije - pomiješajte prvo suhe sastojke za biskvit - dodajte ih mokrim sastojcima, dodajte vruću vodu i dobro izradite mikserom - sve sastojke nadjeva dobro promiješajte - pola smjese izlijte u kalup za kuglof - žlicom rasporedite sir u sredinu kuglofa - izlijte ostatak smjese i pecite na 180*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom) - kuglof dobro ohladite, prelijte omiljenom glazurom i ukrasite Servus i uživajte :) Oznake: kolači, kuglof, čokolada, sir |
MINI KUGLOF I NJEGOVA DVA LICA
Pozdrav! Oduvijek sam voljela kombinirati i stvarati nešto novo, pa to primjenjujem i u mom malom svijetu slastica! Nedavno sam radila germknedle od kojih mi je ostalo dosta ukusnog aromatičnog umaka od vanilije i zaista bi ga bio grijeh baciti. Naravno, odmah sam smislila kako ga iskoristiti, malo se poigrati i napraviti fantastične male kuglofe od čokolade koje sam prelila preostalim umakom od vanilije, ali naravno nisam odoljela iskušenju i dio kuglofa sam prelila toplom mirisnom čokoladnom glazurom :) Ako nemate kalup za njih, možete od ovog tijesta ispeći tortu, muffine, veliki kuglof... sve opcije su dozvoljene :) Sastojci potrebni za biskvit: 200 g glatkog brašna prašak za pecivo prstohvat soli 4 jaja 60 g čokolade 200 ml mlijeka 4 žlice kakaa 200 g šećera 250 g maslaca Postupak: Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu. U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač. Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli. Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo. Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali. Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete! Kada se ohladilo, izvadila sam kuglofe iz kalupa, servirala i prelila mirisnom vanilijom... ili pak čokoladom! Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, vanilija, čokolada |
SVEČANI BLAGDANSKI KUGLOF
Ovako ja zamišljam svečani blagdanski kolač! Sve miriše na cimet, orahe, čokoladu, blagdane... Ugodite si i ispecite ovaj kolač, neka donese u vaš dom toplinu i radost! Sastojci: 5 jaja 300 g šećera 2 vanil šećera 50 g kakaa 200 g mljevenih oraha 2 žlice cimeta 50 g mljevenih badema 150 g maslaca 150 ml mineralne vode 200 g brašna 1 prašak za pecivo 1 žlica ruma Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite). Ohlađenog prelijte čokoladnom glazurom, domaćom karamelom ili ga možete samo posuti šećerom u prahu, predivno će izgledati bez obzira kako ga ukrasili! Servus mili moji i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, Božić, orasi |
SVEČANI KUGLOF
Pozdrav! Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa. Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim. Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti! Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :) Nadjev od sira: 250 g sira 50 g šećera jaje 2 žlice brašna aroma vanilije Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu! P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :( Sastojci potrebni za kuglof: 100 g sitno sjeckanih oraha 400 g glatkog brašna 100 g šećera 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žlica cimeta žličica sode bikarbone 3 jaja 150 ml ulja aroma vanilije 150 ml bistrog soka od jabuke 2 oguljene i naribane jabuke Postupak izrade: - pomiješajte brašno i sve suhe sastojke - mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke - pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke - 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup - kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten - zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese - pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom) Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja! Karamel umak: 125 g šećera 125 ml slatkog vrhnja 25 g maslaca - na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac - lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, jabuke, karamela, sir |
MINI KUGLOF KOLAČIĆI
Pozdrav!
Za rođendan sam dobila kalup za preslatke male kuglof kolačiće i odlučila ga isprobati. Kod takvih kolačića uvijek postoji mogućnost da se zalijepe za kalup i nikako ih ne možete izvući van, bez obzira koliko ih molili da izađu :) Međutim, ostala sam ugodno iznenađena kako su lako ispali van, a za to je sigurno zaslužan dobar recept za biskvit. Pošto je samo 12 malih kolačića na kalupu od ostatka smjese sam ispekla jednu malu preslatku sočnu torticu, ali o njoj ćemo nekom drugom prilikom. Dakle, kolačići su vrlo dekorativni, slatki,ukusni i sočni kakvi ostanu i nekoliko dana na moje veliko iznenađenje. Svakako ih morate napraviti, a ako nemate brzo rođendan da dobijete ovako lijep poklon, napravite ih u kalupu za muffine, jednako će biti ukusni. Tko voli, neka ih malo ukrasi nekom kremom ili džemom i vaš jednostavan,ali vrhunski desert je gotov. Od ove količine sastojaka možete ispeći veliki kuglof ili napravite tortu iznenađenja koju premažite omiljenom kremom :) Sastojci potrebni za biskvit: 200 g glatkog brašna prašak za pecivo prstohvat soli 4 jaja 60 g čokolade 200 ml mlijeka 4 žlice kakaa 200 g šećera 250 g maslaca Postupak: Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu. U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač. Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli. Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo. Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali. Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete! Kuglof kolačiće sam ohladila, prelila čokoladnim preljevom i posipala nasjeckanim bademima, a neke sam samo posula šećerom u prahu! Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, mini, kakao |
KUGLOF OD BANANA I ČOKOLADE
Pozdrav svima!
Danas imam za vas fantastičan kolač za koji možete upotrijebiti banane koje više i ne izgledaju baš privlačno. Vrlo je jednostavan i brzo gotov, a pošto je pečen u formi kuglofa odmah poprima svečaniji oblik. Naravno, možete ga ispeći u malenoj tepsiji ili kalupu za torte, okus će mu biti jednako dobar. Kombinacija banana i čokolade je oduvijek poznata u svijetu slastica, a ovom kolaču daju izuzetno sočan i primamljiv okus. Osobno, volim ga preliti laganom, bijelom, osvježavajućom glazurom koja čini predivan kontrast i daje mu posebnu svježinu! Sastojci potrebni za izradu kolača: 100 g omekšalog maslaca 200 g šećera 2 jaja pire od 3 banane aroma vanilije 50 ml mlijeka 250 g brašna žličica sode bikarbone žličica praška za pecivo 200 g komadića čokolade Mikserom dobro izradite maslac i šećer te smjesi dodajte jedno po jedno jaje. Sada umiješajte vaniliju, banane i mlijeko te dodajte suhe sastojke. Komadiće čokolade umiješajte na samom kraju, ali ostavite dio za ukrašavanje kuglofa. Pecite ga na 180*C oko jedan sat (provjerite čačkalicom) da li je gotov! Možete ga ukrasiti kako god želite, ali moj izbor je ovaj put bila bijela glazura! Sastojci potrebni za glazuru: 4 žlice krem sira 4 žlice šećera u prahu 4 žlice toplog mlijeka žlica arome vanilije Sve sastojke dobro pomiješajte i prelijte preko ohlađenog kolača, a na kraju ga posipajte komadićima čokolade! P.S. Pokušala sam ga slikati tako da možete vidjeti njegovu sočnu teksturu, nadam se da sam uspjela :) Servus i u slast :) Oznake: kuglof, banane, čokolada, glazura |
KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM
Pozdrav svima!
Volim ovaj jednostavan kolač jer me uvijek uspije razveseliti! Priprema ovog recepta traje nekoliko minuta, pa možete često uživati u ovom kuglofu. Zašto ga ne pripremiti, skuhati kavu ili čaj te pozvati prijateljicu i provesti veselo vaše slobodno popodne! Volim okus borovnica u kolačima, osobito ovaj kuglof jer je sočan i mekan, a limun mu daje svježinu. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su dobre! Sastojci potrebni za tijesto: 220 g omekšalog maslaca 300 g šećera 3 jaja žlica arome vanilije 2 žlice naribane limunove kore 2 žlice soka od limuna 370 g brašna prašak za pecivo žličica soli 200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %) 200 g smrznutih borovnica Limun glazura: 125 g šećera u prahu 2 žlice soka od limuna Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko pomiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno. Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom! Servus i uživajte :) Oznake: kuglof, borovnice, limun |
Crveni kuglof
Pozdrav svima, dragi moji! Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda! Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka. Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu. Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna. Pokušajte ga napraviti i vi! Servus :) Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač |
Rođendanski kuglof!
Dragi moji!
Danas bih htjela s vama podijeliti sliku ove malene ljepotice. Ova predivna "dama" u crvenom je namijenjena jednako tako šarmantnoj dami. Poželjela sam joj sreću ovom tortom koja je rađena od svih sastojaka kao jučerašnja lino torta. Tako je drugačija, ali vjerujte mi, ipak jednako ukusna! Servus :) Oznake: lino torta, kuglof, čokolada, desert |
NEOBIČAN KUGLOF
|
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |