Gurmanka

16.05.2019., četvrtak

ČOKOLADNI KUGLOF





Danas mi je trebalo upravo ovo, topla i sočna utjeha koja odnosi kišu i hladnoću!

Recept možete pronaći ovdje!




Oznake: kolači, kuglof, čokolada, maline


- 10:56 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

23.02.2019., subota

KUGLOF SA LJEŠNJACIMA



Pozdrav!
Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom?

Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
pola svježeg kvasca
prstohvat soli
150 ml mlijeka
žumanjak
30 g otopljenog maslaca
50 g šećera
vanilin šećer
- od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne
-zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata
-za to vrijeme napravite nadjev za kuglof

Sastojci potrebni za nadjev:
200 g grubo mljevenih lješnjaka
70 g šećera
130 ml mlijeka
žlica meda
vanilin šećer
bjelanjak
-ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi
-tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica
-preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem
-ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju
-okrenite ga na tanjur za serviranje i obilno posipajte šećerom u prahu

Ovo je tek jedna mala ideja kako nešto staro napraviti na novi interesantniji način, servus i u slast :)




Oznake: kolači, kuglof, lješnjaci, džem od marelica


- 10:04 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

28.01.2019., ponedjeljak

ČOKOLADNI KUGLOF

Pozdrav!
Već je poznata moja opsesija kuglofom i svim njegovim inačicama, ali kada se radi o ovom kuglofu od čokolade mojoj sreći nema premca!
Jednostavan za izradu, sočan i ukusan, a mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će sva vaša čula!

Sastojci potrebni za izradu kuglofa:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca

Postupak:
-na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu
-u posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte, to će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kuglof
-ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli
-sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo
-na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za kuglof
-pecite ga na 200*C oko 35 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne isušite
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, kuglof, čokolada


- 08:58 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

05.12.2018., srijeda

KUGLOF S VIŠNJAMA




Kuglof nam donosi poseban duh blagdana, našim stolovima daruje svečani izgled i s njim je svaki blagdan još posebniji!
Danas vam darujem jednu finu sočnu varijantu s višnjama!

Sastojci potrebni za izradu kuglofa:
250 g maslaca
250 g smeđeg ili običnog šećera
4 jaja
350 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
270 ml mlijeka
aroma vanilije ili ruma
smrznute višnje ili iz kompota
- mikserom dobro izradite šećer i maslac te smjesi dodajte žumanjke
- kada ste sve dobro promiješali dodajte brašno i prašak za pecivo
- zatim mlijeko i arome umiješajte u glatku smjesu
- na samom kraju rukom lagano dodajte smjesi snijeg od bjelanjaka
- istresite dio smjese u dobro podmazani kalup za kuglof, poslažite višnje i prekrijte ih ostatkom smjese
- kuglof pecite na 180*C oko sat vremena
- ukrasite ga prema želji

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, kuglof, blagdani, višnje


- 10:05 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

03.09.2018., ponedjeljak

MINI KUGLOF S BOROVNICAMA


Pozdrav!
Višak borovnica i malo dobre volje rezultirali su ovim predivnim desertom koji nam je uljepšao jedan sasvim običan ponedjeljak!

Recept možete pronaći ovdje, a ako nemate kalupiće ništa strašno, ispecite ga u obliku muffina, kako god napravili vjerujte mi, bit ćete i više nego zadovoljni :)
Servus i u slast!




Oznake: kolači, kuglof, borovnice, limun


- 13:34 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

27.03.2018., utorak

KUGLOF





... potrebno je samo nekoliko mirisnih borovnica i malo dobre volje :)

Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: kuglof, borovnice, limun


- 10:06 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

07.03.2017., utorak

ČOKOLADNI KUGLOF SA SIROM

Pozdrav!
Mirisno, toplo i ukusno!
Okusi tople čokolade i sira koji mu daje osvježavajuću notu čine ovaj kuglof posebnim.
Bogata čokoladna struktura i zanimljiv prsten od sira čine ovo sočno zadovoljstvo još boljim, a kuglof je ujedno i predivan ukras vašeg stola!
Možete ga ukrasiti čokoladom, karamelom, voćem ili samo jednostavno posipati šećerom u prahu!
Sastojci potrebni za izradu:
220 g glatkog brašna
6 žlica kakaa
200 g šećera
2 žličice sode
pola žličice soli
žličica praška za pecivo
120 ml ulja
2 jaja
180 ml vrhnja (milleram)
120 ml jogurta
120 ml vruće vode
Nadjev od sira:
200 g svježeg sira
jaje
30 g šećera
aroma vanilije
- pomiješajte prvo suhe sastojke za biskvit
- dodajte ih mokrim sastojcima, dodajte vruću vodu i dobro izradite mikserom
- sve sastojke nadjeva dobro promiješajte
- pola smjese izlijte u kalup za kuglof
- žlicom rasporedite sir u sredinu kuglofa
- izlijte ostatak smjese i pecite na 180*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom)
- kuglof dobro ohladite, prelijte omiljenom glazurom i ukrasite
Servus i uživajte :)









Oznake: kolači, kuglof, čokolada, sir


- 07:39 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

23.02.2017., četvrtak

MINI KUGLOF I NJEGOVA DVA LICA




Pozdrav!
Oduvijek sam voljela kombinirati i stvarati nešto novo, pa to primjenjujem i u mom malom svijetu slastica!
Nedavno sam radila germknedle od kojih mi je ostalo dosta ukusnog aromatičnog umaka od vanilije i zaista bi ga bio grijeh baciti.
Naravno, odmah sam smislila kako ga iskoristiti, malo se poigrati i napraviti fantastične male kuglofe od čokolade koje sam prelila preostalim umakom od vanilije, ali naravno nisam odoljela iskušenju i dio kuglofa sam prelila toplom mirisnom čokoladnom glazurom :)
Ako nemate kalup za njih, možete od ovog tijesta ispeći tortu, muffine, veliki kuglof... sve opcije su dozvoljene :)
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Kada se ohladilo, izvadila sam kuglofe iz kalupa, servirala i prelila mirisnom vanilijom...



ili pak čokoladom!
Servus i u slast :)




Oznake: kolači, kuglof, vanilija, čokolada


- 07:44 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

20.12.2016., utorak

SVEČANI BLAGDANSKI KUGLOF








Ovako ja zamišljam svečani blagdanski kolač!
Sve miriše na cimet, orahe, čokoladu, blagdane...
Ugodite si i ispecite ovaj kolač, neka donese u vaš dom toplinu i radost!
Sastojci:
5 jaja
300 g šećera
2 vanil šećera
50 g kakaa
200 g mljevenih oraha
2 žlice cimeta
50 g mljevenih badema
150 g maslaca
150 ml mineralne vode
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite).
Ohlađenog prelijte čokoladnom glazurom, domaćom karamelom ili ga možete samo posuti šećerom u prahu, predivno će izgledati bez obzira kako ga ukrasili!
Servus mili moji i u slast :)






Oznake: kolači, kuglof, Božić, orasi


- 09:04 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

06.12.2016., utorak

SVEČANI KUGLOF



Pozdrav!
Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa.
Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim.
Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti!
Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :)
Nadjev od sira:
250 g sira
50 g šećera
jaje
2 žlice brašna
aroma vanilije
Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu!
P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :(
Sastojci potrebni za kuglof:
100 g sitno sjeckanih oraha
400 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
pola žličice soli
žlica cimeta
žličica sode bikarbone
3 jaja
150 ml ulja
aroma vanilije
150 ml bistrog soka od jabuke
2 oguljene i naribane jabuke
Postupak izrade:
- pomiješajte brašno i sve suhe sastojke
- mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke
- pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke
- 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup
- kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten
- zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese
- pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom)
Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja!
Karamel umak:
125 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
- na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac
- lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa
Servus i u slast :)









Oznake: kolači, kuglof, jabuke, karamela, sir


- 09:17 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

18.11.2016., petak

MINI KUGLOF KOLAČIĆI

Pozdrav!
Za rođendan sam dobila kalup za preslatke male kuglof kolačiće i odlučila ga isprobati. Kod takvih kolačića uvijek postoji mogućnost da se zalijepe za kalup i nikako ih ne možete izvući van, bez obzira koliko ih molili da izađu :)
Međutim, ostala sam ugodno iznenađena kako su lako ispali van, a za to je sigurno zaslužan dobar recept za biskvit.
Pošto je samo 12 malih kolačića na kalupu od ostatka smjese sam ispekla jednu malu preslatku sočnu torticu, ali o njoj ćemo nekom drugom prilikom.
Dakle, kolačići su vrlo dekorativni, slatki,ukusni i sočni kakvi ostanu i nekoliko dana na moje veliko iznenađenje.
Svakako ih morate napraviti, a ako nemate brzo rođendan da dobijete ovako lijep poklon, napravite ih u kalupu za muffine, jednako će biti ukusni. Tko voli, neka ih malo ukrasi nekom kremom ili džemom i vaš jednostavan,ali vrhunski desert je gotov.
Od ove količine sastojaka možete ispeći veliki kuglof ili napravite tortu iznenađenja koju premažite omiljenom kremom :)
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Kuglof kolačiće sam ohladila, prelila čokoladnim preljevom i posipala nasjeckanim bademima, a neke sam samo posula šećerom u prahu!
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, kuglof, mini, kakao


- 16:00 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

29.09.2016., četvrtak

KUGLOF OD BANANA I ČOKOLADE

Pozdrav svima!
Danas imam za vas fantastičan kolač za koji možete upotrijebiti banane koje više i ne izgledaju baš privlačno. Vrlo je jednostavan i brzo gotov, a pošto je pečen u formi kuglofa odmah poprima svečaniji oblik. Naravno, možete ga ispeći u malenoj tepsiji ili kalupu za torte, okus će mu biti jednako dobar. Kombinacija banana i čokolade je oduvijek poznata u svijetu slastica, a ovom kolaču daju izuzetno sočan i primamljiv okus. Osobno, volim ga preliti laganom, bijelom, osvježavajućom glazurom koja čini predivan kontrast i daje mu posebnu svježinu!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
100 g omekšalog maslaca
200 g šećera
2 jaja
pire od 3 banane
aroma vanilije
50 ml mlijeka
250 g brašna
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
200 g komadića čokolade
Mikserom dobro izradite maslac i šećer te smjesi dodajte jedno po jedno jaje.
Sada umiješajte vaniliju, banane i mlijeko te dodajte suhe sastojke.
Komadiće čokolade umiješajte na samom kraju, ali ostavite dio za ukrašavanje kuglofa.
Pecite ga na 180*C oko jedan sat (provjerite čačkalicom) da li je gotov!
Možete ga ukrasiti kako god želite, ali moj izbor je ovaj put bila bijela glazura!
Sastojci potrebni za glazuru:
4 žlice krem sira
4 žlice šećera u prahu
4 žlice toplog mlijeka
žlica arome vanilije
Sve sastojke dobro pomiješajte i prelijte preko ohlađenog kolača, a na kraju ga posipajte komadićima čokolade!
P.S. Pokušala sam ga slikati tako da možete vidjeti njegovu sočnu teksturu, nadam se da sam uspjela :)
Servus i u slast :)










Oznake: kuglof, banane, čokolada, glazura


- 08:55 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

09.03.2016., srijeda

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Volim ovaj jednostavan kolač jer me uvijek uspije razveseliti! Priprema ovog recepta traje nekoliko minuta, pa možete često uživati u ovom kuglofu. Zašto ga ne pripremiti, skuhati kavu ili čaj te pozvati prijateljicu i provesti veselo vaše slobodno popodne! Volim okus borovnica u kolačima, osobito ovaj kuglof jer je sočan i mekan, a limun mu daje svježinu. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su dobre!
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
300 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g smrznutih borovnica
Limun glazura:
125 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko pomiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom!
Servus i uživajte :)










Oznake: kuglof, borovnice, limun


- 07:24 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

31.12.2015., četvrtak

Crveni kuglof


Pozdrav svima, dragi moji!
Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda!
Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka.
Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu.
Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna.
Pokušajte ga napraviti i vi!
Servus :)





Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač


- 09:10 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

30.10.2015., petak

Rođendanski kuglof!

Dragi moji!

Danas bih htjela s vama podijeliti sliku ove malene ljepotice. Ova predivna "dama" u crvenom je namijenjena jednako tako šarmantnoj dami. Poželjela sam joj sreću ovom tortom koja je rađena od svih sastojaka kao jučerašnja lino torta. Tako je drugačija, ali vjerujte mi, ipak jednako ukusna!
Servus :)








Oznake: lino torta, kuglof, čokolada, desert


- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

23.10.2015., petak

NEOBIČAN KUGLOF

Pozdrav!
Danas samo dijelim s vama sliku ovog neobičnog, ali fantastičnog kuglofa!
Uživajte u današnjem danu, servus:)



Oznake: kuglof, čokolada, desert


- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO