Gurmanka

20.02.2019., srijeda

SLATKI JASTUČIĆI






... danas malo uživajte u slatkim jastučićima od vanilije i višanja :)

Servus i u slast :)

Oznake: desert, slatko, lisnato, vanilija, višnje


- 11:53 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

16.05.2016., ponedjeljak

TART OD ČOKOLADE I JAGODA

Pozdrav svima!
Danas vam darujem jedan poseban recept. Hrskava čokoladne kora, mirisne svježe jagode i svilenkasto čokoladno punjenje pretvoriti će ovaj jednostavni kolač u vaš omiljeni desert. Svakako ga kušajte!
Sastojci potrebni za podlogu:
24 komada Oreo keksa
70 g maslaca
Otopljeni maslac prelijte preko mljevenih keksa i utisnite tako da malo obložite i stranice kalupa za pite (niski kalup).
120 g čokolade i 70 ml slatkog vrhnja otopite i prelijte preko podloge od keksa.
Kada se čokolada malo stvrdnula rasporedite svježe jagode preko otopljene čokolade i stavite na hladno.
Krema:
žlica maslaca
90 g čokolade
250 g mascarpone sira
2 žlice soka od limuna
100 g šećera u prahu
200 ml slatkog vrhnja
Na pari otopite maslac i čokoladu te dodajte sir da se rastopi. Maknite s vatre, dodajte limunov sok i šećer te šlag od slatkog vrhnja.
Prelijte kremu preko jagoda, naribajte čokoladu ili ukrasite svježim jagodama prema vašoj želji.
Servus i uživajte u ovom brzom, ali fantastičnom desertu :)






Oznake: tart od čokolade i jagoda, desert, slatko


- 07:09 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

31.12.2015., četvrtak

Crveni kuglof


Pozdrav svima, dragi moji!
Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda!
Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka.
Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu.
Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna.
Pokušajte ga napraviti i vi!
Servus :)





Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač


- 09:10 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

05.12.2015., subota

KAKAO MAKARONI


Dobro vam jutro, mili moji!
Francuski makaroni su neodoljivi, šareni, sitni kolačići koji nas uvijek uspiju razveseliti. Svoj šik izgled duguju raznim bojama, a hrskavi okus božanstvenim bademima. Danas ću podijeliti s vama varijantu makarona s kakaom.
Neću vas zavaravati, od svih kolača koje sam ikada pekla, samo za ove ne mogu garantirati da će uspjeti. Kada ih napravite samo stisnite fige i gurnite ih u pećnicu!
Potrebno:
40 ml vode
150 g šećera
110 g bjelanjaka
150 g mljevenih badema
150 g šećera u prahu
1 žlica kakaa
Stavite miksati pola bjelanjaka(pazite, ne prečvrsto), a pola bjelanjaka pomiješajte s bademima i šećerom u prahu.Posebno skuhati u 40 ml vode onih 150 g šećera i polako ulijevati u bjelanjke dok ih miksate. Na kraju ručno umiješajte bjelanjke i kakao u bademe te špricom istisnite kružiće na papir za pečenje. Ostavite da stoje 2 sata na sobnoj temperaturi i pecite ih na 170*C oko 10-15 minuta!
Servus :)


Oznake: makaroni, desert, slatko


- 09:05 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

28.11.2015., subota

Božični kuglof :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Božić nam se bliži pa sam isprobala još jedan novi recept za kuglof. Svaki je poseban i drugačiji, ali podjednako nam mirišu na božićno jutro, na topli kakao, smijeh, poklone...
Sastojci:
5 jaja
300 g šećera
2 vanil šećera
3 žlice kakaa
200 g mljevenih oraha
2 žlice cimeta
50 g mljevenih badema
150 g maslaca
150 ml mineralne vode
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite).
Ohlađenog prelijte glazurom i ukrasite prema raspoloženju.
Glazura: 100 g maslaca, 150 g čokolade i 2 žlice ulja.
Kada sam ga pekla cijela je kuća mirisala na cimet, orahe, blagdane. Ugodite si i ispecite ovaj kuglof češće, neka donese u vaš dom toplinu i radost!
Servus :)

Oznake: Božićni kuglof, desert, slatko


- 09:53 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

26.11.2015., četvrtak

Medene toblerone :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Švicarci su izmislili ovu jedinstvenu, mliječnu čokoladu s bademima i medom prepoznatljivog trokutastog oblika. Danas dijelim s vama ovu fantastičnu, domaću, handmade varijantu!
Presitni, preslatki i predobri!

Postupak:
Otopite 250 g čokolade, dodajte joj 75 g listića od badema i 3 žlice meda. Promiješajte i istresite u podmazani kalup te stavite hladiti.
Servus :)

Oznake: medene toblerone, slatko


- 09:14 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

21.11.2015., subota

Pita od višanja :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Višnje su ukusan nadjev za sve vrste kolača i pita. Pravo su osvježenje u svim desertima, a fantastično idu uz kremaste kolače. Kod ove pite poseban sklad čine prhko, hrskavo tijesto i glatka krema prekrivena osvježavajućim, crvenim višnjama!
Tijesto:
200 g oštrog brašna
pola maslaca
60 dkg šećera
1 jaje + 1 žumanjak
pola praška za pecivo
- zamijesi tijesto, razvuci u okrugli kalup,izbockaj ga vilicom i peci na 180*C dok ne porumeni.
Krema:
3.5 dcl mlijeka
40 g gustina
35 g šećera
2 žlice milk lino lade
1 žlica arome vanilije
200 g vrhnja za šlag
- u vrućem mlijeku rastopi lino ladu te zakuhaj ostale sastojke.Kada se krema malo prohladi ručno joj umiješaj već izrađeno vrhnje za šlag.Premaži pečeno tijesto kremom i stavi u frižider dok ne budu gotove višnje.
Preljev od višanja:
Prokuhaj smrznute višnje(mogu biti i svježe) s 150 g šećera.Zamuti preljev za torte, dodaj ga višnjama i kratko prokuhaj, malo prohladi i stavljaj velikom žlicom preko kreme na piti.
Servus i uživajte :)


Oznake: pita od višanja, desert, slatko


- 08:37 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

03.11.2015., utorak

Kremšnite


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas klasik poznat kao kremšnite,slastica koja je još jedan razlog zašto volimo Zagreb.Obučena u starogradsko ruho, vlada od pamtivijeka ovim našim prostorima.Neki vole samoborske, još tople,neki zagrebačke, a čujem da ih svojataju i mnogi drugi. Dok se oni raspravljaju čije su, evo vam moj recept koji sam dobila davno i od tada mi " vjerno služi".Moje kremšnite me nisu dosada iznevjerile, a nadam se da neće ni vas. Najbolje su, časna riječ!
Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine tepsije u kojoj pravite kremšnite (moja je 25x35 cm).
Za kremu trebate :1 litru mlijeka i 1/2 litre vode zajedno kuhati. Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žutanjaka i 7 žlica šećera. Zatim u 2 dcl mlijeka zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.Kada je krema kuhana dodajte 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta). Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera. Ručno pomiješajte žutu kremu i bjelanjke te prelijte preko donjeg lisnatog tijesta. Tko voli može gore staviti i šlag. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu!
Servus :)






Oznake: kremšnite, slatko, desert


- 08:41 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

23.10.2015., petak

DRVCE OD NUTTELE

Evo ideje za dolazeći Božić!


Oznake: NUTTELA, pogača, slatko


- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO