SLATKI JASTUČIĆI
|
TART OD ČOKOLADE I JAGODA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem jedan poseban recept. Hrskava čokoladne kora, mirisne svježe jagode i svilenkasto čokoladno punjenje pretvoriti će ovaj jednostavni kolač u vaš omiljeni desert. Svakako ga kušajte! Sastojci potrebni za podlogu: 24 komada Oreo keksa 70 g maslaca Otopljeni maslac prelijte preko mljevenih keksa i utisnite tako da malo obložite i stranice kalupa za pite (niski kalup). 120 g čokolade i 70 ml slatkog vrhnja otopite i prelijte preko podloge od keksa. Kada se čokolada malo stvrdnula rasporedite svježe jagode preko otopljene čokolade i stavite na hladno. Krema: žlica maslaca 90 g čokolade 250 g mascarpone sira 2 žlice soka od limuna 100 g šećera u prahu 200 ml slatkog vrhnja Na pari otopite maslac i čokoladu te dodajte sir da se rastopi. Maknite s vatre, dodajte limunov sok i šećer te šlag od slatkog vrhnja. Prelijte kremu preko jagoda, naribajte čokoladu ili ukrasite svježim jagodama prema vašoj želji. Servus i uživajte u ovom brzom, ali fantastičnom desertu :) Oznake: tart od čokolade i jagoda, desert, slatko |
Crveni kuglof
Pozdrav svima, dragi moji! Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda! Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka. Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu. Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna. Pokušajte ga napraviti i vi! Servus :) Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač |
KAKAO MAKARONI
Dobro vam jutro, mili moji! Francuski makaroni su neodoljivi, šareni, sitni kolačići koji nas uvijek uspiju razveseliti. Svoj šik izgled duguju raznim bojama, a hrskavi okus božanstvenim bademima. Danas ću podijeliti s vama varijantu makarona s kakaom. Neću vas zavaravati, od svih kolača koje sam ikada pekla, samo za ove ne mogu garantirati da će uspjeti. Kada ih napravite samo stisnite fige i gurnite ih u pećnicu! Potrebno: 40 ml vode 150 g šećera 110 g bjelanjaka 150 g mljevenih badema 150 g šećera u prahu 1 žlica kakaa Stavite miksati pola bjelanjaka(pazite, ne prečvrsto), a pola bjelanjaka pomiješajte s bademima i šećerom u prahu.Posebno skuhati u 40 ml vode onih 150 g šećera i polako ulijevati u bjelanjke dok ih miksate. Na kraju ručno umiješajte bjelanjke i kakao u bademe te špricom istisnite kružiće na papir za pečenje. Ostavite da stoje 2 sata na sobnoj temperaturi i pecite ih na 170*C oko 10-15 minuta! Servus :) Oznake: makaroni, desert, slatko |
Božični kuglof :)
Dobro vam jutro, mili moji! Božić nam se bliži pa sam isprobala još jedan novi recept za kuglof. Svaki je poseban i drugačiji, ali podjednako nam mirišu na božićno jutro, na topli kakao, smijeh, poklone... Sastojci: 5 jaja 300 g šećera 2 vanil šećera 3 žlice kakaa 200 g mljevenih oraha 2 žlice cimeta 50 g mljevenih badema 150 g maslaca 150 ml mineralne vode 200 g brašna 1 prašak za pecivo 1 žlica ruma Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite). Ohlađenog prelijte glazurom i ukrasite prema raspoloženju. Glazura: 100 g maslaca, 150 g čokolade i 2 žlice ulja. Kada sam ga pekla cijela je kuća mirisala na cimet, orahe, blagdane. Ugodite si i ispecite ovaj kuglof češće, neka donese u vaš dom toplinu i radost! Servus :) Oznake: Božićni kuglof, desert, slatko |
Medene toblerone :)
Dobro vam jutro, mili moji! Švicarci su izmislili ovu jedinstvenu, mliječnu čokoladu s bademima i medom prepoznatljivog trokutastog oblika. Danas dijelim s vama ovu fantastičnu, domaću, handmade varijantu! Presitni, preslatki i predobri! Postupak: Otopite 250 g čokolade, dodajte joj 75 g listića od badema i 3 žlice meda. Promiješajte i istresite u podmazani kalup te stavite hladiti. Servus :) Oznake: medene toblerone, slatko |
Pita od višanja :)
Dobro vam jutro, dragi moji! Višnje su ukusan nadjev za sve vrste kolača i pita. Pravo su osvježenje u svim desertima, a fantastično idu uz kremaste kolače. Kod ove pite poseban sklad čine prhko, hrskavo tijesto i glatka krema prekrivena osvježavajućim, crvenim višnjama! Tijesto: 200 g oštrog brašna pola maslaca 60 dkg šećera 1 jaje + 1 žumanjak pola praška za pecivo - zamijesi tijesto, razvuci u okrugli kalup,izbockaj ga vilicom i peci na 180*C dok ne porumeni. Krema: 3.5 dcl mlijeka 40 g gustina 35 g šećera 2 žlice milk lino lade 1 žlica arome vanilije 200 g vrhnja za šlag - u vrućem mlijeku rastopi lino ladu te zakuhaj ostale sastojke.Kada se krema malo prohladi ručno joj umiješaj već izrađeno vrhnje za šlag.Premaži pečeno tijesto kremom i stavi u frižider dok ne budu gotove višnje. Preljev od višanja: Prokuhaj smrznute višnje(mogu biti i svježe) s 150 g šećera.Zamuti preljev za torte, dodaj ga višnjama i kratko prokuhaj, malo prohladi i stavljaj velikom žlicom preko kreme na piti. Servus i uživajte :) Oznake: pita od višanja, desert, slatko |
Kremšnite
Dobro vam jutro, dragi moji! Danas klasik poznat kao kremšnite,slastica koja je još jedan razlog zašto volimo Zagreb.Obučena u starogradsko ruho, vlada od pamtivijeka ovim našim prostorima.Neki vole samoborske, još tople,neki zagrebačke, a čujem da ih svojataju i mnogi drugi. Dok se oni raspravljaju čije su, evo vam moj recept koji sam dobila davno i od tada mi " vjerno služi".Moje kremšnite me nisu dosada iznevjerile, a nadam se da neće ni vas. Najbolje su, časna riječ! Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine tepsije u kojoj pravite kremšnite (moja je 25x35 cm). Za kremu trebate :1 litru mlijeka i 1/2 litre vode zajedno kuhati. Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žutanjaka i 7 žlica šećera. Zatim u 2 dcl mlijeka zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.Kada je krema kuhana dodajte 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta). Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera. Ručno pomiješajte žutu kremu i bjelanjke te prelijte preko donjeg lisnatog tijesta. Tko voli može gore staviti i šlag. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu! Servus :) Oznake: kremšnite, slatko, desert |
DRVCE OD NUTTELE
|
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |