KOLAČ OD BOROVNICA I LIMUNA
Pozdrav!
Nedavno sam radila ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan kolač prepun ugodnih voćnih aroma. Okus borovnica u kolačima mi je oduvijek bio poseban, a osobito ovaj jer je sočan i mekan dok mu limun daje određenu notu svježine. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su vrlo ukusne! Sastojci potrebni za tijesto: 220 g omekšalog maslaca 300 g šećera 3 jaja žlica arome vanilije 2 žlice naribane limunove kore 2 žlice soka od limuna 370 g brašna prašak za pecivo žličica soli 200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %) 200 g smrznutih borovnica Limun glazura: 125 g šećera u prahu 2 žlice soka od limuna -izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja -naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke -borovnice pomješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu -na kraju ih ručno, ali vrlo kratko umješajte u smjesu te stavite peći u namašćen dugoljasti kalup -pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno -ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom! Servus i u slast :) Oznake: kolač, borovnice, limun |
PITA OD ŠLJIVA I ČOKOLADE
Fantastičan kolač koji svakako morate isprobati jer šljive i čokolada se izvrsno ljube, a zrelih i ukusnih šljiva možete ovih dana pronaći na svakoj tržnici :) Recept sam pronašla na Majinom blogu i ne može biti preciznije napisan. Ako ste stvarno laik za kolače i nemate pojma niti o osnovama samo posjetite njezin blog jer ona će vas voditi po svojim provjerenim receptima korak po korak kako samo ona to zna, velika hvala Maji :) Servus i u slast :) Oznake: kolač, pita, šljive, čokolada |
KOLAČ OD KUPINA
Pozdrav! Želite li nešto slatko,a vremena je malo, ovo je pravi desert za vas! Sočan i ukusan kolač koji zahtijeva jako malo truda, a njegove arome će vas zaista ugodno iznenaditi! Sastojci potrebni za izradu kolača: 3 jaja 100 g maslaca 150 g šećera pola praška za pecivo 250 g glatkog brašna 4 žlice jogurta limunova korica 100 g mljevenih badema 250 g kupina - od bjelanjaka napravite snijeg - miksajte šećer, maslac i žumanjke te dodajte brašno i prašak za pecivo - sada umiješajte jogurt i bademe - na samom kraju rukom lagano dodajte bjelanjke - smjesu izlijte u manji kalup za pečenje i na vrh poslažite kupine - kolač pecite oko 40 minuta na 200*C - ohladite ga i posipajte šećerom u prahu Servus i u slast :) Oznake: kolač, kupine, limun, jogurt |
DAMSKI KAPRIC
Danas su me obuzele ženske mušice što je rezultiralo izradom dobrog starog klasika, kolača koji se zove Damski kapric! Malo domaćeg džema od jagoda i ukusnog prhkog tijesta, a sve prekriveno pahuljama od bjelanjaka! Slatko zadovoljstvo, baš po mojem ukusu :) Ugodan vikend! Oznake: kolač, džem, jagode, bjelanjci |
KOLAČ S BOROVNICAMA
|
SVILENI CHEESECAKE
Pozdrav!
Danas nešto jednostavno, samo jedan sasvim, sasvim običan kolač koji me je ostavio bez riječi! Kolač koji je tako svilen, mekan, sočan, ukusan... koji je jednostavno savršen! Uvjerite se sami :) Sastojci potrebni za izradu kolača: 6 jaja 250 g krem sira 50 g maslaca 100 ml mlijeka aroma vanilije žlica limunovog soka 60 g glatkog brašna 20 g gustina prstohvat soli 140 g šećera - odvojite bjelanjke i izradite ih mikserom u snijeg postepeno dodavajući šećer - na pari otopite maslac, sir i mlijeko te maknite da se malo ohladi i dodajte vaniliju - sada polako umiješajte žumanjke, gustin i brašno - na samom kraju rukom lagano pomiješajte snijeg od bjelanjaka dobivenoj smjesi - pećnicu ugrijte na 160*C, a smjesu ulijte u kalup promjera 22 cm i s vanjske strane obložite aluminijskom folijom jer se kolač peče u vodenoj kupelji - znači, kalup sa smjesom stavite u dublji pleh i nalijte vruće vode do pola njegove visine - kolač pecite točno 1 sat, ugasite pećnicu i otvorite malo vrata pećnice te ga ostavite još 15-tak minuta u njoj da se malo rashladi - možete ga servirati dobro ohlađenog s narezanim jagodama koje ste prethodno pomiješali s nekoliko žlica šećera i ostavili da se šećer dobro otopi - po želji prelijte jagode crvenim preljevom za torte Lagano, osvježavajuće i ukusno, za svaku preporuku! Servus :) Oznake: kolač, chesecake, svileni, jagode |
OBRNUTI KOLAČ S NEKTARINAMA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ovaj tako jednostavan, a opet nevjerojatno ukusan kolač. Kombinacija karamela i nektarina, koje su prava zvijezda u ovom klasičnom ljetnom kolaču, zaista je ukusna. Ima li nešto bolje nego zagristi u slatki sočni kolač ovog kišnog dana? Sastojci potrebni za izradu kolača: 3 nektarine 100 g smeđeg šećera 70 g maslaca žličica cimeta Sve sastojke lagano prokuhati i prekriti dno kalupa za torte obloženog pek papirom. Nektarine narezati na kriške i poslagati preko karamela dok je još toplo. Biskvit: 250 g integralnog brašna pola praška za pecivo žličica cimeta prstohvat soli 50 g omekšalog maslaca 100 g smeđeg šećera 50 ml jogurta 200 ml mlijeka 2 jaja aroma vanilije Mikserom izraditi šećer i jaja, dodati maslac, pa ostale sastojke i dobro izrađeno tijesto preliti preko nektarina. Kolač pecite na 200*C oko 30 minuta, ostavite par minuta da se ohladi, pa okrenite na pladanj za serviranje. Dok je još toplo maknite papir za pečenje i ostavite kolač da se ohladi. Podjednako je dobar topao ili hladan, a u kombinaciji s malo šlaga jednostavno obara s nogu! Servus i uživajte :) Oznake: nektarine, ljeto, kolač, karamela |
FINI KOLAČ SA ŠLJIVAMA
Pozdrav svima!
Kako odoljeti prvim domaćim šljivama? Ideja se odmah sama nametnula i ukusan kolač je bio gotov u trenu. Jednostavan je, sočan i mirisan! U njemu će uživati gotovo svi, a uz čaj ili kavu ga možete servirati kao laganu ljetnu večeru! Sastojci potrebni za izradu kolača: 130 g glatkog brašna 20 g gustina pola praška za pecivo vanil šećer bourbon šećer ili žlica ruma žličica cimeta 100 g šećera 4 jaja 20 g maslaca 200 ml mlijeka 150 ml slatkog vrhnja 5-6 šljiva šećer u prahu za posipanje Mikserom izradite šećer i jaja te dodajte suhe sastojke da dobijete gustu glatku smjesu. Umiješajte rastopljeni maslac, mlijeko i slatko vrhnje te dobro izmiješajte. Kalup veličine 20x30 cm premažite s maslacem i izlijte smjesu u njega. Dodajte šljive prerezane na polovice i pecite 40 minuta na 190*C. Pečeni kolač malo ohladite, pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite dok je još topao! Teško da će itko odoljeti ovom sočnom mirisnom kolaču! Servus i uživajte :) |
KOLAČ OD TREŠANJA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za kolač od trešanja koji je tako jednostavan, a super pogodan za izradu jer je sezona trešanja počela. Okus mu je zaista nevjerojatan, mene podsjeća na veliku voćnu palačinku. Za ovaj kolač trebate samo nekoliko uobičajenih sastojaka i predivne sočne trešnje. Pecite ga sve dok se ne napuhne te postane hrskav i zlatan, a možete ga poslužiti tek posutog s malo šećera još toplog kao desert ili čak i za doručak! Uživajmo ovog ljeta u predivnim svježim trešnjama i jednostavnim voćnim kolačima! Sastojci potrebni za izradu kolača: 400 g svježih trešanja 30 g rastopljenog maslaca 4 jaja 240 ml mlijeka 100 g glatkog brašna 1/4 žličice soli 100 g šećera 2 žlice arome vanilije šećer u prahu (za posipanje) Premažite kalup za torte maslacem i posipajte s 2 žlice šećera. Trešnjama izvadite koštice, ali pazite da ostanu cijele. Moja kćer je to napravila pomoću slamke za sok, pokušajte :) Na dno kalupa rasporedite u jednom sloju očišćene trešnje. Mikserom izradite jaja i šećer te dodajte brašno, mlijeko i rastopljeni maslac. Dobivena smjesa je jako rijetka, ali neka vas to ne brine jer takva mora biti. Lagano je prelijte preko trešanja i stavite peći na 200*C oko 45 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju! Posipajte još topli kolač sa šećerom u prahu i uživajte u plodovima kojim nas priroda tako nesebično daruje! Servus :) Oznake: kolač, trešnje, topli desert |
BIJELE ČOKO KOCKE S JAGODAMA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ove predivne kocke od bijele čokolade i jagoda. Nevjerojatno je kremast i ukusan, a tako lako se napravi. Ovisno o vrsti voća koje koristite možete ga raditi i uživati u njemu tijekom cijele godine. P.S. Volite li maline? Budite sigurni da je s njima ovaj kolač jednako dobar :) Sastojci potrebni za izradu podloge: 300 g mljevenih čajnih kolutića 150 g maslaca Rastopite maslac, prelijte ga preko keksa i promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u lim za kolače cca. 32x22 centimetra i stavite nekih 7 minuta u pećnicu da se malo zazlati i zbog lakšeg rezanja kolača. Krema: 350 g bijele čokolade 200 ml slatkog vrhnja 250 g krem sira 150 ml Dukatos jogurta 300 g svježih jagoda (voće po izboru) Čokoladu pažljivo otopiti u mikrovalnoj i dodati izmiksanom siru i jogurtu.Dobivenoj kremi dodajte šlag i lagano rukom promiješajte sve sastojke. Pola kreme izlijte na ohlađenu podlogu, prekrijte svježim voćem i premažite ostatkom kreme. Svaku kocku ukrasite komadićem voća, a možete i cijeli kolač preliti s još malo otopljene bijele čokolade. Kolač ostavite da se malo ohladi ili možete poput nas odmah krenuti s kušanjem :) P.S. Moram naglasiti da je nama kolač izvrstan, ali ako vi niste ljubitelji bijele čokolade onda ovaj recept nije izbor za vas :( Ukusi su različiti i svatko neka uživa u onom što voli, a ja volim slatko! Servus i uživajte :) . Oznake: kolač, bijela čokolada, jagode |
LAGANI KOLAČ S JAGODAMA
Pozdrav svima!
Kolač koji danas dijelim s vama tako miriše na vaniliju i jagode da sam sigurna da mu nećete moći odoljeti. Slojevi bogatog ukusnog biskvita ispunjeni su glatkom kremom od sira i sjeckanih svježih jagoda. Božanstveno izgleda, zar već to nije razlog da ga isprobate? Bilo kako bilo, ako volite vaniliju i jagode svidjeti će vam se ovaj kolač! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 300 g omekšalog maslaca 200 g šećera 6 jaja žlica arome vanilije 360 g brašna prašak za pecivo 60 ml mlijeka Izradite mikserom maslac i šećer, pa polako dodajte jedno po jedno jaje te sve ostale sastojke. Pecite ga u limu obloženom pek papirom veličine cca. 42x30 cm. Pećnicu ugrijte na 190*C i pecite biskvit oko 25 minuta, a kada se ohladi razrežite ga po kraćoj strani na tri dijela. Kolač je dosta visok, pa ga možete ako želite manje biskvita razrezati samo na dvije uže trake, ovisi o vama. Krema: 100 g šećera u prahu 500 g krem sira (može i svježeg sira) 300 ml slatkog vrhnja 400 g jagoda Jagode operite, narežite na kockice i stavite u ledenicu da se zamrznu. Napravite šlag od slatkog vrhnja i pomješajte sa sirom i šećerom. Glazura: 125 g šećera u prahu i 2 žlice soka od limuna Premažite biskvit s pola krema i rasporedite dio jagoda po njoj. Poklopite drugim biskvitom, pa opet idu krema i jagode. Završite sa trećim komadom biskvita kojeg premažite glazurom ili samo posipajte šećerom u prahu. Servus i uživajte u okusu proljeća i svježine :) Oznake: jagode, vanilija, kolač |
LIMUN KOCKE
Pozdrav svima!
Pošto sam dobila svježu pošiljku Viškog eko limuna, pozdravi mojoj dilerici, odlučila sam napraviti pravu vitaminsku bombu - limun kocke! Tko voli limun mora svakako, barem jedanput, probati ovaj desert jer je pun mirisa i okusa koji će vas oduševiti svojom svježinom. Recept je vrlo jednostavan za pripremu, a kocke je najbolje poslužiti prvi dan jer su tada savršene teksture. Kombinacija hrskave korice i glatkog mirisnog nadjeva od limuna mora zadovoljiti svakog tko uživa kao i ja u desertima s limunom! Sastojci potrebni za tijesto: 250 g brašna 200 g omekšalog maslaca 100 g šećera pola žličice soli Zamijesite tijesto i utisnite ga prstima ili razvaljajte za tepsiju veličine 23x33cm. Stavite peći koru na 180*C oko 20 minuta i kada malo porumeni izvadite je i kratko rashladite. Nadjev od limuna: 300 g šećera 3 žlice brašna 4 jaja 2 žlice naribane limunove korice 150 ml limunovog soka Pomiješajte šećer i jaja u zdjeli te smjesi dodajte brašno i limunov sok. Ulijte nadjev od limuna na pripremljenu koru i pecite još 20 minuta tj. dok ne porumeni. Prije serviranja ohladiti i posipati šećerom u prahu! Servus i uživajte:) |
KOLAČ OD JOGURTA I BOROVNICA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama jedan novootkriveni kolač koji će vas oduševiti svojim mirisom, mekoćom i iznimno sočnim okusom! Recept je vrlo jednostavan za izradu, pa ako vam se danas jede slatko razmislite o njemu kao jednoj od mogućnosti! Sastojci potrebni za izradu podloge: 200 g Digestiv keksa ( mogu i čajni kolutići, integralni keksi...) 90 g otopljenog maslaca Usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslacem te samo rukama utisnite u lim za pečenje cca. 20x30 centimetara. Sastojci potrebni za nadjev: 300 ml Dukatos jogurta 3 jaja 170 g smeđeg šećera 300 g krem sira (mascarpone) 2 žlice brašna 100 g svježih, smrznutih ili suhih borovnica Izradite mikserom jaja i šećer te dodajte sir, jogurt i brašno. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju prelijte preko podloge od keksa i na kremu složite borovnice. Pecite kolač na 180*C oko sat vremena dok ne dobije zlatnu boju! Ohladite ga i servirajte posutog šećerom u prahu ili ga prelijte nekim finim voćnim preljevom! Servus i uživajte:) Oznake: kolač, jogurt, borovnice |
NUTELLA KRUH
Pozdrav svima!
Ova kombinacija omiljene nam nutelle i finog mekog tijesta će zadovoljiti sve sladokusce. Uz malo truda i volje ispeći ćete čudnovato dobar čokoladni kruh. Ovaj put nije potrebno raditi komplicirane oblike poput zvijezda, borova... Samo zarolajte jednu najobičniju roladu i kruh pun mirisa i okusa zavladati će vašom kuhinjom. Brz i jednostavan čokoladni kruh, a tako dobar. Sastojci potrebni za izradu tijesta: pola germe 100 ml toplog mlijeka 50 g šećera 100 ml tople vode pola žličice soli 50 g otopljenog maslaca 300 g glatkog brašna 4 žlice nutelle Napravite kvas od germe, žlice šećera i tople vode. Dodajte brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite fino glatko tijesto. Prije sam mijesila sve ručno, ali sada si pomognem s mojim novim mikserom (oooobožavam ga):) Tijesto ostavite da se diže oko sat vremena, podijelite ga na pola i svaku polovinu razvaljajte u tanki pravokutnik. Tanko, ali posebno tanko ga premažite omekšalom nutellom. Ako stavite debeli sloj nutella će se razlijevati i sve će izgledati neuredno. Premazano tijesto zarolajte i razrežite uzdužno sa škarama te savijte dobivene dvije trake jednu oko druge. Stavite u lim za pečenje te ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ostavite štruce da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne porumene! Servus i uživajte :) |
MRAMORNI BROWNIES
Pozdrav svima!
Ovom divnom, tek nedavno otkrivenom kolaču zaista je teško odoljeti. Svaki put otkrivamo nešto novo zbog čega ga još više volimo. Ovaj put sam njegov okus upotpunila sokom od naranče, ali predivan je i u kombinaciji s mentom. Kada vam se najave iznenadni gosti samo zamutite ovo malo čokoladno savršenstvo i svi će ostati oduševljeni kako okusom, tako i izgledom. Mekan, kremast i sočan, što drugo poželjeti za početak tjedna osim ovog predivnog browniesa! Sastojci potrebni za biskvit: 150 g maslaca 200 g čokolade 135 g šećera 4 jaja 50 ml skuhane kave žlica arome vanilije 3 žlice kakaa 125 g brašna pola praška za pecivo pola žličice soli Rastopiti na laganoj vatri maslac, čokoladu i šećer. Miješati pjenjačom i dodavati jedno po jedno jaje, te sve ostale sastojke. Dobivenu smjesu izliti u tepsiju obloženu papirom veličine 24x35 cm. Smjesa od sira: 350 g ABC sira 65 g šećera jaje korica naranče 40 ml soka od naranče žlica cimeta Izraditi mikserom sve sastojke i žlicom ih stavljati preko crne kreme. Lagano nožem promiješati i stvoriti mramorni efekt na površini kolača. Pecite na 180*C oko 30 minuta, posipajte šećerom u prahu i poslužite! Predivan dekorativan i posebno sočan kolač! Servus i uživajte :) Oznake: kolač, Brownies, desert |
Crveni kuglof
Pozdrav svima, dragi moji! Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda! Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka. Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu. Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna. Pokušajte ga napraviti i vi! Servus :) Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač |
BOŽIĆNA ROLADA
Pozdrav svima! Danas je blagdan Sv. Stjepana i iskrena čestitka za svakog Štefa, Šteficu,Stjepana ili Štefaniju! Puno zdravlja i sreće im želim za njihov imendan! Danas vam darujem jedan stari provjeren recept. Ponekad je pravo osvježenje kušati ovaj klasik, srneći hrbat. Jednostavan, običan, ali istovremeno i tako poseban. Novi gastro trendovi ga nisu uspjeli potisnuti i još uvijek s veseljem uživamo u njegovom sočnom i osvježavajućem okusu! Sastojci potrebni za biskvit: 125 g maslaca 150 g mljevenih badema 50 g prezla 4 žlice šećera 100 g čokolade 60 g šećera u prahu 6 jaja Omekšali maslac izraditi sa šećerom u prahu. Dodati otopljenu čokoladu i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke posebno miksati s nekoliko žlica šećera u prahu te dodati smjesi. Nakon miksanja ručno umiješati bademe i prezle. Kalup dobro podmazati margarinom i posuti prezlama te izliti gotovu smjesu.Pecite na 180*C oko 45 minuta, malo ohladiti i još dok je toplo izvaditi kolač iz kalupa. Ohlađeni kolač prerežite uzdužno na pola i premažite marmeladom od marelica,te prelite čokoladnom glazurom i ukrasite bademima. Glazura: 200 g čokolade 2 žlice ulja Servus i uživajte:) Oznake: srneći hrbat, kolač, rolada |
Crvenkapica :)
Dobro vam jutro, mili moji! Crvenkapica je poseban kolač, posebno za sve vas koji volite višnje. Kolač je vrlo lagan, kremast i sočan, a gotov je u trenu. Obavezno ga ostavite da se dobro rashladi prije serviranja. Obožavaju ga sve generacije, a moja kći najviše! Potrebna vam je jedna kutija petit keksa, složite jedan red u tepsiju, kao podlogu na koju ide krema. Krema: 2 pudinga od vanilije 6 dcl mlijeka 5 žlica šećera Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme izmiksajte 1/2 litre vrhnja za šlag i dodajte kremi. Na kekse stavite pola kreme, opet red keksa i ostatak kreme. Višnje iz kompota složite na kremu, a od tekućine skuhajte preljev. Trebate 1/2 litre tekućine (kompot + voda), stavite kuhati, a posebno razmutite 2 preljeva za torte i 4 žlice šećera. Skuhajte preljev i polako ga žlicom stavljajte preko višanja i kreme. Ostavite u frižideru da se dobro rashladi. Servus i dobar tek :) Oznake: Crvenkapica, kolač, desert |
Mađarica
Dragi moji!
Netko je rekao da je mađarica kraljica kolača i potpuno se slažem s tim. Uz dobar recept da se napraviti i dobra mađarica. Istina da s njom ima mnogo posla ali za posebne prilike se uvijek vrijedi potruditi.Vidjet ćete da izrada mađarice nije znanstvena fantastika, a nagrada će vam biti kolač koji je tako sočan da se topi u ustima! Tijesto:15 dkg margarina, 60 dkg glatkog brašna, 25 dkg šećera, 1 plavo kiselo vrhnje, 2 jaja i 1 prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i podijeliti na 6 komada. Razvaljati kore i peći na okrenutoj tepsiji, ispikati vilicom i dobro paziti kod pečenja da kore ostanu žute boje. Krema: 1i1/2 l mlijeka, 12 dkg oštrog brašna, 45 dkg šećera,3 žlice kakaa, 2 vanil šećera, 15 dkg margarina i 5 dkg maslaca. Staviti kuhati mlijeko, ostale sastojke izmiksati i zakuhati u mlijeko. Kada se krema ohladi, dodati margarin i maslac. Kore maži odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih filaš drugi dan. Kada napraviš mađaricu premaži je glazurom od 20 dkg čokolade i pola margarina. Čim se stvrdne odmah si zareži na glazuri kako ćeš rezati da ti poslije ne puca. Ako sam nešto propustila objasniti, na raspolaganju sam, pitajte. Servus:) Oznake: mađarica, pita, kolač, desert |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |