DAN ZALJUBLJENIH
... slatko i prigodno! Ne volite nekog zbog toga što je savršen, volite ga unatoč tome što nije Jodi Picoult Oznake: dan zaljubljenih, slatko srce, karamela |
PITA OD JABUKA I KARAMELE
Pozdrav svima! Jesen i kiša me uvijek rastužuju, a ima li išta bolje za utjehu nego pita od jabuka? Miris jabuka i cimeta grije dušu i vraća nas u djetinjstvo, dane štrudli, pita i bazlamača. Ovaj tradicionalan desert sam napravila u malo modernijem ruhu, a najbolji dio je vruća slatka domaća karamela kojom sam je prelila! Tart je puno jednostavniji za izradu od pite, a svojim izgledom me oduševio! Istovremeno meko, sočno i hrskavo, desert koji ćete sigurno ponoviti ako ne zbog okusa onda sigurno zbog mirisa koji će se cijeli dan širiti vašom kuhinjom. Sastojci potrebni za tijesto: 300 g oštrog brašna 200 g maslaca 100 g šećera jaje žličica praška za pecivo vanil šećer naribana korica limuna Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u plitki kalup za tart, a može biti dugoljast ili okrugli. Može vam poslužiti i okrugli kalup za torte, samo malo obložite s tijestom i stijenke kalupa. Tijesto ispikajte s vilicom i napunite s grahom te podlogu pecite 15 minuta s grahom, pa još 5 minuta bez njega. Bitno je ne dozvoliti podlozi da se digne da bi ostalo mjesta za nadjev. Nadjev: Narežite 3 jabuke na kockice i prodinstajte na 3 žlice maslaca dok ne omekšaju. Grubo narežite na kriške još dvije jabuke i dodajte smjesi 100 g šećera te dinstajte sve skupa oko 10-tak minuta. Na toplo tijesto stavite prvo sitno rezane jabuke, a po vrhu složite kriške. Sve skupa još pecite oko 30 minuta te ostavite da se malo ohladi. Sada slijedi moj najdraži dio, ali vi ga ne morate raditi ako ne volite karamelu. Osobno, uživam u okusu karamele i ova kombinacija s jabukama mi je naprosto neodoljiva! Karamela: 250 g šećera 250 ml slatkog vrhnja 50 g maslaca Otopite šećer na srednjoj vatri, a maslac stavite u slatko vrhnje i zagrijte. Kada se šećer otopi i dobije lijepu žućkastu boju maknite ga s vatre i sve sastojke sjedinite te ostavite da se ohladi. Naravno, ja sam odmah obilno prelila karamel preko jabuka i "otplovila" u neki drugi bolji svijet :) Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, jabuke, karamela, pita |
BRZI KOLAČ S BRESKVAMA
|
KARAMEL TORTICE
Pozdrav!
Vikend mi je protekao u znaku roštilja, kolača, veselja i naravno, dobrog vina! Druženja i smijeha nikad dosta zato uživajte u svakom novom danu uz svoje voljene:) Bilo je raznovrsnih slatkih kolačića, a danas vam darujem recept za ove mirisne sočne tortice s karamel kremom! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 175 g otopljene čokolade 6 jaja 175 g šećera u prahu 2 žlice kakaa - čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi - za to vrijeme izradite snijeg od bjelanjaka - dobro izmiksajte žumanjke i šećer te smjesi dodajte otopljenu čokoladu - dodajte 2 žlice kakaa - na samom kraju rukom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka - smjesu izlijte u veliki pleh od pećnice i pecite oko 20 minuta na 200*C - ohlađeni biskvit izrežite kalupom po želji Recept za kremu sam pronašla na Majinom blogu u koji puno vjerujem jer znam da su svi recepti dobri i provjereni! Krema od karamela: 300 g šećera 500 ml + 50 ml mlijeka 50 g brašna - brašno izmiksajte s 50 ml mlijeka - 500 ml mlijeka ugrijte ali ne mora zakuhati, samo neka bude toplo - šećer otopite na srednjoj vatri dok ne dobije lijepu zlatnu boju - sada dodajte 250 ml mlijeka i pažljivo miješajte jer će doći do prskanja i mjehurića - ostatak toplog mlijeka pomiješajte s brašnom i ukuhajte u karamel mlijeko te kuhajte dok se lagano ne počne zgušnjavati - ostavite da se dobro ohladi - tortice napunite s karamelom i prelijte s čokoladnom glazurom ili samo posipajte šećerom u prahu Servus i uživajte :) Oznake: kolači, karamela, čokolada |
TWIX TORTA
Pozdrav!
Danas Twix torta, ukusna slastica od karamele i čokolade! Bogata je fantastičnim okusima, istodobno i hrskava i kremasta. Predivno izgleda i njeni okusi će zaista zadovoljiti i one najizbirljivije. Vrlo je popularna, pa je moja ekipa često traži, tako da ako volite sve što vole mladi, ova torta će biti pun pogodak za vas :) Sastojci potrebni za izradu podloge: 300 g čajnih kolutića (čokoladnih) 150 g rastopljenog maslaca Usitnite kekse i prelijte ih rastopljenim maslacem te utisnite na dno kalupa za torte. Na 200*C stavite peći vrlo kratko podlogu, tek toliko da bude hrskava i da se lakše reže,oko 10-tak minuta. Nadjev: 400 g sira mascarponea 400 ml slatkog vrhnja 80 g šećera u prahu želatina - mikserom izradite sir i tekuće slatko vrhnje te dodajte šećer - želatinu napravite prema uputstvu i dodajte u nadjev na samom kraju - prelijte ga preko podloge i ostavite da se stisne Karamel: 125 g šećera 125 ml slatkog vrhnja 25 g maslaca - na srednjoj vatri u posudi s debljim dnom otopite šećer - dodajte mu ugrijano slatko vrhnje i maslac te kuhajte još oko 2 minute - kada se malo ohladi karamelu prelijte preko kreme Čokoladni ganache: 200 g čokolade 200 ml slatkog vrhnja - usitnite čokoladu i prelijte je ugrijanim slatkim vrhnjem - smjesu dobro promiješajte i prelijte preko stisnute karamele - dobro ohlađenu tortu ukrasite twix čokoladicama P.S. Nemojte biti nestrpljivi kao ja, pa prerano otvoriti kalup, karamela će vam pokušati pobjeći :):), svakako ostavite tortu da odstoji jedan dan! Servus i u slast! Oznake: torte, twix, karamela, čokolada |
SVEČANI KUGLOF
Pozdrav! Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa. Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim. Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti! Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :) Nadjev od sira: 250 g sira 50 g šećera jaje 2 žlice brašna aroma vanilije Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu! P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :( Sastojci potrebni za kuglof: 100 g sitno sjeckanih oraha 400 g glatkog brašna 100 g šećera 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žlica cimeta žličica sode bikarbone 3 jaja 150 ml ulja aroma vanilije 150 ml bistrog soka od jabuke 2 oguljene i naribane jabuke Postupak izrade: - pomiješajte brašno i sve suhe sastojke - mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke - pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke - 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup - kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten - zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese - pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom) Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja! Karamel umak: 125 g šećera 125 ml slatkog vrhnja 25 g maslaca - na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac - lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, jabuke, karamela, sir |
OBRNUTI KOLAČ S NEKTARINAMA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ovaj tako jednostavan, a opet nevjerojatno ukusan kolač. Kombinacija karamela i nektarina, koje su prava zvijezda u ovom klasičnom ljetnom kolaču, zaista je ukusna. Ima li nešto bolje nego zagristi u slatki sočni kolač ovog kišnog dana? Sastojci potrebni za izradu kolača: 3 nektarine 100 g smeđeg šećera 70 g maslaca žličica cimeta Sve sastojke lagano prokuhati i prekriti dno kalupa za torte obloženog pek papirom. Nektarine narezati na kriške i poslagati preko karamela dok je još toplo. Biskvit: 250 g integralnog brašna pola praška za pecivo žličica cimeta prstohvat soli 50 g omekšalog maslaca 100 g smeđeg šećera 50 ml jogurta 200 ml mlijeka 2 jaja aroma vanilije Mikserom izraditi šećer i jaja, dodati maslac, pa ostale sastojke i dobro izrađeno tijesto preliti preko nektarina. Kolač pecite na 200*C oko 30 minuta, ostavite par minuta da se ohladi, pa okrenite na pladanj za serviranje. Dok je još toplo maknite papir za pečenje i ostavite kolač da se ohladi. Podjednako je dobar topao ili hladan, a u kombinaciji s malo šlaga jednostavno obara s nogu! Servus i uživajte :) Oznake: nektarine, ljeto, kolač, karamela |
KARAMEL PITA S JABUKAMA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i okus karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom carstvu :) Sastojci potrebni za prhko tijesto: 300 g oštrog brašna 120 g maslaca žumanjak pola praška za pecivo 3 žlice vrhnja kora od limuna Zamijesite tijesto i podijelite na pola. Jedan dio razvaljajte za podlogu i stavite u lim za pečenje cca. 22x33 centimetara, a drugi dio stavite u zamrzivač jer ćete ga kasnije naribati na vrh pite. Nadjev: 3 jabuke (ogulite i narežite na kockice) 300 g šećera 150 ml slatkog vrhnja 30 g maslaca Stavite u pećnicu tijesto i pecite ga na 180*C oko 20 minuta, dok blago porumeni. Za to vrijeme u lonac sa debljim dnom stavite karamelizirati šećer. Dok postane žuto-smeđe boje dodajte mu jabuke i dinstajte ih dok imaju tekućine (10 minuta), a onda ulijte ugrijano slatko vrhnje i maslac te dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Nadjev premažite preko donje kore, a gore naribajte ostatak tijesta i pecite još 20 minuta na istoj temperaturi. Kada je pita dobila lijepu boju izvadite je i ohladite! Tko voli slađe varijante može je preliti preljevom od karamela ili je samo posipajte šećerom u prahu! Moram vam priznati da se ova pita okusom i mirisom jako približila bakinoj tradicionalnoj piti od jabuka! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, jabuke |
PITA PRELIVENA KARAMELOM
Pozdrav svima!
Pošto obožavam sve deserte s jabukama odlučila sam isprobati i ovaj. Zamislite prhko tijesto preliveno mirisnim krem sirom i na kraju jabuke u hrskavom ogrtaču. Sve skupa je preliveno glatkim karamel preljevom koji cijeloj ovoj priči daje nevjerojatan okus. Nemojte se uplašiti puno namirnica jer je postupak izrade zaista jednostavan. Nakon pripreme vas očekuje prava nagrada, kolač koji se doslovno topi u ustima! Sastojci potrebni za tijesto: 220 g omekšalog maslaca 190 g brašna 100 g mljevenih badema 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žličica cimeta Zamijesite tijesto koje samo prebacite bez valjanja u papirom obložen pleh veličine 23x33 centimetra. Rukama ili žlicom ga malo pritisnite i zagladite te stavite peći na 180*C oko 20-tak minuta. Za to vrijeme pripremite jabuke! Ogulite i na kockice sitno narežite dvije jabuke. Pomiješajte ih sa žlicom šećera i cimeta, te prelijte s malo limunova soka. Nadjev od sira: 500 g svježeg sira 100 g šećera žlica arome vanilije 2 jaja naribana korica jednog limuna Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Posip: 20 g zobenih pahuljica 30 g oštrog brašna 50 g mljevenih badema 50 g omekšalog maslaca 50 g smeđeg šećera žličica cimeta Vilicom dobro promiješajte i usitnite sve sastojke za posip. Nakon 20-tak minuta izvadite tijesto iz pećnice, prelijte ga sirom na koji složite izrezane jabuke. Sve skupa posipajte posipom i stavite peći još 20 minuta. Ohladite pitu, narežite je i kocke prelijte s karamel preljevom. Možete koristiti kupovni,ali i domaći, za koji svakako preporučam ovaj recept. Karamel: 200 g šećera 60 ml vode 120 ml vrhnja za šlag 30 g maslaca žlica arome vanilije prstohvat soli Postupak: Otopite šećer i vodu do lijepe smeđe boje i tada skinite s vatre. Dodajte vrhnje i miješajte minutu, zatim maslac, sol i vaniliju. Prelijte u neku dekorativnu staklenku i oplemenite karamelom ovu predivnu hrskavu pitu! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, sir, jabuke |
TART OD KARAMELE
Pozdrav svima!
Nastavljam u blagdanskom duhu i poklanjam vam ovu idealnu kombinaciju koja je namijenjena samo pravim ljubiteljima čokolade. Svi čokoholičari neka zaslade život uz ovu predivnu kombinaciju s karamelom, tako glatkom i nježnom da samo klizi niz nepce dok joj hrskavo tijesto daje predivan kontrast. Ovaj desert je pravo savršenstvo okusa, uvjerite se sami! Tijesto: 160 g brašna 30 g badema 30 g kakaa 50 g šećera pola žličice soli 110 g omekšalog maslaca 1 žlica arome vanilije 1 jaje 1/2 žlice hladne vode Zamijesite tijesto, prekrite ga pek papirom, stavite grah i pecite prazno 15 minuta na 180*C pa maknite grah i pecite još 15 minuta. Tijesto ostavite da se ohladi. Karamela: 300 g šećera 1 dcl vode pola žličice soli 120 g vrhnja za šlag 70 g maslaca Staviti kuhati šećer i vodu dok ne dobije smeđu boju, maknuti s vatre i dodati vrhnje, ali miješati samo 2 minute, vratiti na vatru i dodati maslac te miješati dok se ne otopi(vrlo kratko). Vrući karamel preliti po tijestu i čekati da se ohladi te preliti tart, čokoladom. Preljev: 120 ml vrhnja za šlag 120 g čokolade Ugrijati vrhnje i rastopiti čokoladu te preliti po karameli na tartu. Ukrasiti bademima, lješnjacima,... Servus i uživajte :) Oznake: tart, karamela, čokolada, desert |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |