Pozdrav!
Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa.
Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim.
Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti!
Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :)
Nadjev od sira:
250 g sira
50 g šećera
jaje
2 žlice brašna
aroma vanilije
Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu!
P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :(
Sastojci potrebni za kuglof:
100 g sitno sjeckanih oraha
400 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
pola žličice soli
žlica cimeta
žličica sode bikarbone
3 jaja
150 ml ulja
aroma vanilije
150 ml bistrog soka od jabuke
2 oguljene i naribane jabuke
Postupak izrade:
- pomiješajte brašno i sve suhe sastojke
- mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke
- pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke
- 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup
- kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten
- zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese
- pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom)
Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja!
Karamel umak:
125 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
- na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac
- lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa
Servus i u slast :)