PITA S JABUKAMA
|
KREM PITA OD BOROVNICA
Pozdrav!
Svježim borovnicama je naprosto teško odoljeti, a kada su ukomponirane u jednu ovakvu krem svilenu pitu to je gotovo nemoguće! Prhko tijesto, ukusna krema i svježe borovnice su kombinacija koja osvaja već na prvi pogled, nadam se da se slažete sa mnom? Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanilin šećer 100 g šećera žlica vrhnja -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u niski kalup za pite ili torte (morate obložiti malo i stjenke kalupa) Sastojci potrebni za kremu: 250 ml mlijeka puding od vanilije 100 g šećera 400 g milerama -skuhajte na mlijeku puding i u još vrući umiješajte mileram - preko razvaljanog tijesta istresite kremu, malo je poravnajte i na kremu poslažite borovnice -pitu pecite na 170*C oko 40 minuta dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju -kada se ohladi posipajte je šećerom u prahu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, mileram, puding |
ČOKOLADNI TART S MERINGOM
Pozdrav! Danas imam za vas tart s hrskavom koricom i bogatim čokoladnim punjenjem te glatkom svilenom meringom na vrhu, ovo je slatko zadovoljstvo koje ne smijete propustiti! Sastojci potrebni za izradu podloge: 125 g glatkog brašna 50 g maslaca jaje pola praška za pecivo vanilin šećer 50 g šećera žlica hladne vode po potrebi -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za tart četvrtasti ili okrugli (morate obložiti i stijenke kalupa) -prekrijte tijesto s pek papirom na koji stavite dvije šake graha i pecite ga na "slijepo" oko 15 minuta na 190*C, zatim maknite grah i papir te pecite dalje dok ne porumeni -ostavite ga da se ohladi dok vi napravite kremu Sastojci potrebni za izradu kreme: 200 ml slatkog vrhnja 250 g čokolade 2 velike žlice nutelle -ugrijte vrhnje i prelijte preko komadića čokolade -kada se čokolada otopila dodajte nutellu i sve skupa dobro promiješajte -kremu prelijte preko ohlađene podloge od tijesta te ostavite da se ohladi i stisne Sastojci potrebni za izradu meringe: 2 bjelanjka 100 g šećera prstohvat soli žlica arome vanilije - na pari prvo lagano rukom miješajte sastojke dok ne postignete temperaturu od 70*C -maknite smjesu s izvore topline i izradite bjelanjke mikserom dok ne dobijete snijeg sa čvrstim sjajnim vrhovima - meringu premažite preko čokoladnog punjenja i ukrasite prema želji Servus i u slast :) Oznake: tart, pita, čokolada.nutella, meringa |
PITA OD BOROVNICA 2
Pozdrav!
Hrskava, prhka, ukusna i aromatična pita od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanilin šećer 100 g šećera žlica vrhnja -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za pite (morate obložiti i stijenke kalupa) -višak tijesta odrežite i s njim ćete kasnije raditi ukrase kojima ćete pokriti pitu Sastojci potrebni za nadjev: 400 g smrznutih ili svježih borovnica 70 g šećera žlica gustina 50 ml vode -stavite kuhati borovnice i šećer -u vodi razmutite gustin i dodajte voću kada zakuha te kuhajte dok se nadjev ne stisne (nekoliko minuta) -stavite nadjev preko razvaljanog tijesta i od ostataka napravite ukrase kojima želite prekriti pitu - ovaj put su to bile pletenice i trakice koje su podarile piti zimski ugođaj - pecite je na 190*C dok ne dobije lijepu zlatnu boju -servirajte je još toplu posutu šećerom u prahu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, prhko tijesto |
PITA OD BOROVNICA 2
Fantastična pita, sočna i hrskava, okusi koji se pamte... Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g brašna 180 g maslaca 20 g šećera jaje 3 žlice hladne vode - od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na hladnom 30 minuta Sastojci potrebni za nadjev: 450 g smrznutih borovnica 120 g šećera 2 jaja 150 ml milerama 30 g brašna cimet i naribana korica limuna - tijesto razvaljajte i njime obložite kalup promjera 25 cm uključujući i stranice kalupa - na tijesto stavite smrznute borovnice i prelijte ih nadjevom - pitu pecite na 200*C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, mileram |
RUSTIKALNA PITA OD JABUKA
Pozdrav! Znam da sigurno svi već imate svoj omiljeni recept za pitu od jabuka, ali ponavljanje je majka mudrosti tako da ... Ovo je samo jedna od inačica ove svima nama omiljene pite, a mene posebno oduševljava svojom sočnošću i rustikalnim izgledom, pa tko voli... Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanil šećer 100 g šećera žlica vrhnja - zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte ili tart, ali pazite,morate obložiti i stijenke kalupa tako da tijesto malo visi jer ćete ga morati poslije preklopiti preko punjenja - tijesto premažite bjelanjkom i ispikajte vilicom Sada su vam potrebne 4 jabuke koje ogulite, prerežite na pola i tanko narežite s nožem, ali ne razdvajajte polovice nego ih slažite preko tijesta zajedno i formirajte po vlastitom ukusu. Sastojci potrebni za nadjev: 100 g maslaca 3 žlice integralnog brašna 50 ml vode 50 g bijelog šećera 50 g smeđeg šećera žličica cimeta i arome vanilije - sve sastojke otopite i malo prokuhajte na laganoj vatri te nadjevom prelijte jabuke koje ste prethodno posložili - po želji možete dodati i malo oraha - sada s tijestom preklopite rubove nadjeva, a od ostataka možete napraviti listiće ili ukrase po vlastitoj želji - premažite tijesto žumanjkom i posipajte šećerom - pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu zlatnu koricu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, jabuke, orasi |
LIMUN TART
Mirisan, hrskav i ukusan tart koji ćete sigurno zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 150 g maslaca 80 g šećera u prahu pola praška za pecivo jaje malo soli žlica vrhnja - zamijesite tijesto i tanko razvaljajte u kalup za tart te ispecite na 180*C dok ne postane rumeno Sastojci potrebni za kremu: 120 g maslaca 300 g šećera u prahu 3 jaja 3 žumanjka 150 ml limunovog soka naribana korica 2 limuna - na pari kuhajte sve sastojke osim maslaca i korice limuna - kada se krema ugusti maknite je s vatre i dodajte maslac i koricu limuna - kremu prelijte preko ohlađene kore i ukrasite meringom tj. šaumom Sastojci potrebni za meringu: 3 bjelanjka 150 g šećera 4 žlice vode - mikserom izradite bjelanjke i dodajte im prokuhanu vodu i šećer koje ste kuhali do 120*C - sve skupa dobro izradite mikserom i željenim oblicima ukrasite tart Servus i u slast :) Oznake: kolači, limun, tart, pita |
FRANGIPANE TART S JABUKAMA
Poseban desert koji ćete sigurno obožavati, a okuse mu možete mijenjati ovisno o voću kojim ćete ga nadjenuti! Ovaj ukusan, sočan i prhak kolač biti će često na vašem stolu! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 200 g brašna prstohvat soli 2 žlice šećera 110 g maslaca žumanjak 30 ml hladne vode - od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga u plitak kalup za tart - tijesto pecite na 180*C oko 20 minuta - kada se lagano zapeklo premažite ga s 2 žlice džema od marelica Sastojci potrebni za frangipane: 110 g maslaca sobne temperature 100 g šećera aroma vanilije 2 jaja 120 g badema 2 žlice brašna - mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte preostale sastojke - premažite tijesto i obložite ga kriškama odabranog voća (šljive su također dobar izbor) - tart vratite u pećnicu i pecite ga još oko 35 minuta tj. dok ne dobije lijepu boju Kada se ohladi posipajte ga šećerom u prahu i servirajte! Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, pita, bademi, jabuke, frangipane |
PITA OD ŠLJIVA I ČOKOLADE
Fantastičan kolač koji svakako morate isprobati jer šljive i čokolada se izvrsno ljube, a zrelih i ukusnih šljiva možete ovih dana pronaći na svakoj tržnici :) Recept sam pronašla na Majinom blogu i ne može biti preciznije napisan. Ako ste stvarno laik za kolače i nemate pojma niti o osnovama samo posjetite njezin blog jer ona će vas voditi po svojim provjerenim receptima korak po korak kako samo ona to zna, velika hvala Maji :) Servus i u slast :) Oznake: kolač, pita, šljive, čokolada |
PITA OD JABUKA I KARAMELE
Pozdrav svima! Jesen i kiša me uvijek rastužuju, a ima li išta bolje za utjehu nego pita od jabuka? Miris jabuka i cimeta grije dušu i vraća nas u djetinjstvo, dane štrudli, pita i bazlamača. Ovaj tradicionalan desert sam napravila u malo modernijem ruhu, a najbolji dio je vruća slatka domaća karamela kojom sam je prelila! Tart je puno jednostavniji za izradu od pite, a svojim izgledom me oduševio! Istovremeno meko, sočno i hrskavo, desert koji ćete sigurno ponoviti ako ne zbog okusa onda sigurno zbog mirisa koji će se cijeli dan širiti vašom kuhinjom. Sastojci potrebni za tijesto: 300 g oštrog brašna 200 g maslaca 100 g šećera jaje žličica praška za pecivo vanil šećer naribana korica limuna Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u plitki kalup za tart, a može biti dugoljast ili okrugli. Može vam poslužiti i okrugli kalup za torte, samo malo obložite s tijestom i stijenke kalupa. Tijesto ispikajte s vilicom i napunite s grahom te podlogu pecite 15 minuta s grahom, pa još 5 minuta bez njega. Bitno je ne dozvoliti podlozi da se digne da bi ostalo mjesta za nadjev. Nadjev: Narežite 3 jabuke na kockice i prodinstajte na 3 žlice maslaca dok ne omekšaju. Grubo narežite na kriške još dvije jabuke i dodajte smjesi 100 g šećera te dinstajte sve skupa oko 10-tak minuta. Na toplo tijesto stavite prvo sitno rezane jabuke, a po vrhu složite kriške. Sve skupa još pecite oko 30 minuta te ostavite da se malo ohladi. Sada slijedi moj najdraži dio, ali vi ga ne morate raditi ako ne volite karamelu. Osobno, uživam u okusu karamele i ova kombinacija s jabukama mi je naprosto neodoljiva! Karamela: 250 g šećera 250 ml slatkog vrhnja 50 g maslaca Otopite šećer na srednjoj vatri, a maslac stavite u slatko vrhnje i zagrijte. Kada se šećer otopi i dobije lijepu žućkastu boju maknite ga s vatre i sve sastojke sjedinite te ostavite da se ohladi. Naravno, ja sam odmah obilno prelila karamel preko jabuka i "otplovila" u neki drugi bolji svijet :) Servus i u slast :) Oznake: kolači, tart, jabuke, karamela, pita |
CRUMBLE PITA S BOROVNICAMA
... vjerujte, teško im je bilo odoljeti, jednostavno sam je morala napraviti :) Crumble pita s borovnicama Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna prstohvat soli 90 g šećera 150 g maslaca 2 žumanjka pola praška za pecivo žlica vrhnja - zamijesite tijesto i ostavite ga 30 minuta da odstoji u frizeru Punjenje od borovnica: 500 g borovnica 140 g šećera 2 žlice gustina kora jedne limete sok od pola limete - pomiješajte sve sastojke i ostavite da borovnice puste sokove Sastojci potrebni za posip: 80 g oštrog brašna 100 g smeđeg šećera 100 g kristal šećera 70 g maslaca - od navedenih sastojaka napravite mrvice kojima ćete posipati pitu Postupak izrade: .tijesto razvaljajte i njime obložite kalup za pite - izbodite ga vilicom i prekrijte suhim grahom te pecite "na slijepo" oko 20 minuta - maknite grah i još dopecite 10 minuta - tijesto napunite nadjevom od borovnica i posipajte mrvicama - stavite ga peći još cca. 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, crumble, borovnice |
PITA OD MARELICA
|
PITA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE!
|
PROLJEĆE
|
TARTE TATIN
Pozdrav!
Danas imam za vas slavnu francusku "naopaku" pitu od jabuka! Kažu da je nastala slučajno i odmah postala hit. Neću je puno hvaliti jer je morate napraviti sami i osjetiti te mirise vrućeg karamela,cimeta i toplih jabuka. Kažu da pita od jabuka budi posebne emocije i nostalgiju u nama, a miris ove pite će vas odvesti, sigurna sam u toplu kuhinju vaše bake! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 220 g glatkog brašna 110 g maslaca narezanog na kockice prstohvat soli žumanjak 4 žlice vode - zamijesite tijesto od ovih sastojaka, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider Karamelizirane jabuke: 6-8 jabuka 80 g maslaca 150 g šećera 50 ml vode sok od jednog limuna cimet - ogulite jabuke i narežite ih na krupnije komade - prelijte ih sokom od limuna - u debeloj tavi promjera 24 cm koja može ići u pećnicu napravite karamel od šećera i vode - maknite ga s vatre i umiješajte maslac - sada posložite kriške jabuka po karamelu i posipajte ih cimetom - tijesto razvaljajte na veličinu tave i njime prekrijte jabuke - vilicom ga malo izbodite i stavite peći pitu na 190*C oko 40 minuta tj. dok vam tijesto ne dobije lijepu boju - ohladite ga 5 minuta i preokrenite na dublji tanjur ili pladanj Tarte Tatin možete servirati još topao i uz kuglicu sladoleda, tko zna, možda će baš ovo postati vaš omiljeni kolač :) U slast :) Oznake: kolači, pita, jabuke, karamel |
KREM PITA OD JAGODA
Pozdrav!
Pošto sam oduvijek veliki obožavatelj tradicionalnih pita pokušat ću ovu napraviti u malo modernijem ruhu! Za njenu izradu koristila sam samo jagode, ali vi možete koristiti bilo koju kombinaciju voća, sigurna sam da će i dalje ostati ukusna! Mislim da bi se i maline savršeno uklopile, ali to ću ostaviti za slijedeći put :) Sastojci potrebni za podlogu: 250 g oreo keksa 80 g otopljenog maslaca - usitnjene kekse prelijte maslacem i utisnite u kalup veličine 22 cm tako da i bočne stranice budu oko 2 cm visine obložene keksima - sada rastopite 150 g čokolade i 100 ml slatkog vrhnja te 2/3 čokolade prelijte po podlozi od keksa, a mali dio ostavite za ukrašavanje - podlogu stavite u frižider da se stisne dok vi radite kremu Sastojci potrebni za kremu: 500 g mascarponea 100 g šećera 100 ml kiselog vrhnja aroma vanilije 240 ml slatkog vrhnja od kojeg napravite šlag 300 g svježih jagoda - prvo mikserom izradite sir, kiselo vrhnje, vaniliju i šećer - dodajte ručno šlag od slatkog vrhnja i kremu premažite preko podloge od keksa - pitu ukrasite narezanim sočnim jagodama i prelijte ostatkom čokolade - dobro je ohladite prije serviranja Servus i uživajte u ovoj osvježavajućoj i ukusnoj poslastici :) Oznake: kolači, pita, oreo keksi, jagode, mascarpone |
PITA OD BOROVNICA
Pozdrav! Danas imam za vas jedan bezobrazno dobar desert! Naime, radi se o fantastičnoj aromatičnoj hrskavoj piti s predivnim ljepljivim nadjevom od borovnica i bourbon vanilije! Neka slike govore :) Sastojci potrebni za izradu tijesta: 40 g mljevenih badema 50 g šećera prstohvat soli 330 g glatkog brašna 200 g maslaca 2 žumanjka 60 ml hladne vode - zamijesite od ovih sastojaka glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela - jedan dio razvaljajte i stavite u plitki kalup za pite - drugi dio tijesta razvaljajte i možete ga ukrasiti tako da ga izrežete malim modlama u obliku srca (Valentinovo), zvijezda, cvijetića... Sastojci potrebni za nadjev: 450 g smrznutih borovnica ili još bolje ako imate svježe 150 g smeđeg šećera 3 žlice gustina vrećica bourbon vanilije naribana korica jednog limuna - sve sastojke dobro pomiješajte i istresite na razvaljano tijesto - poklopite drugim listom tijesta i pritisnite krajeve da nadjev ne izlazi van - premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom - pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, bademi, vanilija |
PITA OD LIMUNA I MERINGE
Pozdrav!
Danas imam za vas laganu sočnu pitu, slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna! Ukusna prhka podloga daje kontrast glatkom osvježavajućem nadjevu, a pahuljasta meringa onu posebnu završnu notu za slatko-kiselu igru osjetila! Sastojci potrebni ta podlogu: 250 g glatkog brašna 150 g maslaca 80 g šećera u prahu pola praška za pecivo jaje prstohvat soli žlica vrhnja - po potrebi - zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji - može to biti i kalup za torte kojeg morate tijestom obložiti do pola stijenke - koru pecite na "slijepo" s grahom na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju, zatim maknite grah i pecite je još 5 minuta Nadjev: 300 g šećera 70 g gustina prstohvat soli 4 žumanjka 300 ml vode 100 ml soka od limuna 3 žlice maslaca naribana kora od limuna - stavite lagano kuhati žumanjke, vodu,gustin, sok i šećer te kuhajte dok se ne zgusne - maknite s vatre i dodajte maslac i koricu - vrući nadjev prelijte preko pečene kore Meringa: 4 bjelanjka 100 g šećera aroma vanilije žlica gustina - mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i žlicom ga stavljajte na nadjev od limuna, ukrasite prema želji - sve skupa pecite još 20 minuta na 180*C - pitu dobro ohladite prije serviranja Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, limun, meringa |
PITA OD KOKOSA
Pozdrav!
Ako volite kokos onda ovaj kolač svakako morate isprobati. Danas vam darujem recept za bogatu i kremastu pitu od kokosa posebnog okusa. Hrskavo prhko tijesto prekriveno je ukusnom i gustom kremom od kokosa, a sama pita završava mekanim i prozračnim oblacima bjelanjaka! Jednostavna je za napraviti,vrlo izdašna i ukusna, zašto je ne biste isprobali i vi? Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna pola žličice soli pola praška za pecivo 70 g šećera u prahu 140 g maslaca jaje - zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji - može to biti i kalup za torte kojem morate tijestom obložiti do pola i stijenke - koru pecite na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju Sastojci potrebni za kremu: 100 g šećera 50 g brašna prstohvat soli 400 ml mlijeka 3 žumanjka 3 žlice otopljenog maslaca aroma vanilije 150 g kokosovog brašna - mikserom izradite žumanjke, brašno, šećer i malo mlijeka, a ostatak mlijeka ugrijte do vrenja - mlijeko prvo ulijte u smjesu žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru te kuhajte dok se ne zgusne - kremu maknite s vatre i dodajte joj maslac, vaniliju i kokos - premažite kuhanom kremom koru od tijesta i prekrijte je šaumom od bjelanjaka Šaum: 3 bjelanjka 6 žlica šećera aroma vanilije - miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete čvrsti šaum - sve skupa stavite peći još oko 15-tak minuta, ali pazite da vam bjelanjci previše ne potamne Pitu dobro rashladite i servirajte posutu šećerom u prahu ili je ukrasite čipsom od kokosa koji sam slučajno pronašla u svojoj "slatkoj ladici" tko zna od kuda, ali je vrlo ukusan i dekorativan! Servus i u slast :) Oznake: kolači, kokos, pita, šaum |
JOGURT PITA
Pozdrav!
Danas sam je ispekla, ponovo nakon već tko zna koliko puta! Omiljena, neponovljiva, lagana i osvježavajuća - pita koja će oduševiti svakog tko je proba:) Mislim da je to dovoljan razlog da ponovim ovaj recept za sve one kojima je prvi put promakao! Sastojci za tijesto: 250 g glatkog brašna 200 g maslaca 100 g šećera prašak za pecivo vanil šećer 4 žumanjka Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne.Obavezno koristite manji lim za pečenje! Nadjev: 150 g šećera 3 čvrsta jogurta 2 kisela vrhnja 5 žlica oštrog brašna naribana korica limuna 4 bjelanjka Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuti dio tijesta naribajte na nadjev. Pecite pitu na 180*C dok ne dobije lijepu rumenu boju. Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, pita, jogurt, limun |
PITA OD KESTENA
Pozdrav!
Danas dijelim s vama još jedan sezonski kolač, ali ovaj put od kestena.Predivna ukusna pita prepuna je mirisa i okusa jeseni, sočna je i prelivena čokoladom. Poznato je da je kesten kralj mnogih slatkih delicija, pa evo još jedan prijedlog, zašto ga ne biste isprobali :) Sastojci potrebni za tijesto: 200 g glatkog brašna pola praška za pecivo prstohvat soli 100 g maslaca 70 g šećera u prahu jaje - zamijesite prhko tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte te izbodite vilicom - pecite ga samog oko 15 minuta Nadjev: 150 g maslaca 100 g šećera u prahu 2 vanil šećera žličica cimeta 2 jaja 400 g kesten pirea 2 bjelanjka Postupak: -odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite mikserom snijeg od bjelanjaka - posebno miksajte omekšali maslac, šećer, vanil šećer i cimet - dodajte smjesi kesten pire i žumanjke - na kraju ručno umiješajte snijeg od 4 bjelanjka - stavite preko tijesta nadjev i pecite na 200*C još oko 40 minuta Servus i uživajte u ovoj aromatičnoj i slasnoj piti :) Oznake: kolači, kesten, pita, čokolada |
PITA S NUTELLOM
Pozdrav!
Ova predivna pita s nutellom je vrlo ukusna, jednostavna za napraviti, a možete je poslužiti i za neku posebnu svečanu priliku! Volim ovakve recepte i uvijek mi dobro dođu jer su brzi, a ukusni i u njihovom okusu uživaju gotovo svi, naravno, pod uvjetom da volite nutellu! Karakteristična prhka hrskava podloga i predivna krema bogatog okusa su osnova ovog ukusnog deserta obogaćenog sjeckanim prženim lješnjacima koji mu daju posebnu aromu! Sastojci potrebni za tijesto: 200 g glatkog brašna pola praška za pecivo 100 g maslaca 75 g šećera u prahu jaje prstohvat soli - zamijesite glatko tijesto i razvaljajte na veličinu okruglog niskog kalupa za pite - izbodite ga vilicom i pecite na "slijepo" s grahom oko 25 minuta na 200*C - izvadite grah i dopecite još 10-tak minuta Krema: 200 g nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza po vašem izboru 2 jaja + jedan žumanjak 200 ml slatkog vrhnja žlica brašna - mikserom izradite nutellu, jaja, tekuće slatko vrhnje i brašno dok ne dobijete glatku smjesu - preko pečene kore izlijte smjesu i pecite je na 150*C oko 45 minuta - kada se pita ohladi posipajte je prženim lješnjacima ili ukrasite nutellom, šlagom, voćem... Servus i uživajte u ovom bogatstvu okusa svim čulima :) Oznake: kolači, nutella, pita, lješnjaci |
PITA OD LIMUNA
Pozdrav! Dakle, danas imam za vas jedan lagan i osvježavajući kolač koji će svojom aromom i okusom sigurno zadovoljiti sve ljubitelje slastica. Hrskava prhka podoga prelivena glatkom kremom od limuna okus je koji svi volimo, a možemo uživati u njemu tijekom cijele godine. Ako ste obožavatelj limuna onda je ovo pravi kolač za vas! Sastojci potrebni za podlogu: 170 g brašna 100 g maslaca 50 g šećera žličica praška za pecivo vanil šećer 2 žumanjka Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga na veličinu tepsije 20x30 cm. Ispikajte ga malo vilicom i stavite peći na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga da se ohladi! Krema od limuna: žličica želatine + 4 žlice hladne vode 3 jaja 250 g šećera limunova korica 60 ml limunovog soka 250 g maslaca Na pari mikserom izradite kremu od jaja, šećera i limuna, miksajte je oko 8 minuta dok se malo ne ugusti. Maknite je s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, a kada se malo rashladi i maslac. Sve dobro izradite mikserom i prelijte preko ohlađene i pečene kore. Pitu ostavite u frižideru da se dobro stisne, posipajte je šećerom u prahu i ukrasite kako želite. Svoju pitu sam ukrasila kriškama ušećerenog limuna, ali dobro bi odgovarao i šlag koji možete servirati uz pitu! Servus i uživajte u aromatičnoj piti od limuna :) Oznake: kolači, pita, limun, krema |
MAĐARICA
Pozdrav svima!
Drugi kolač s hodočašća za koji sam vam dužna recept je mađarica. Što reći o njoj, a da to već niste čuli ili kako je prezentirati, a da to već niste vidjeli? Oni koji su probali mađaricu po ovom receptu znaju o čemu govorim, a vama preostaje da je napravite sami. Recept za kore je odličan jer se lagano radi s njima dok je krema standardno dobra! Ako tražite recept za mađaricu uzmite u obzir i ovaj, provjeren je već mnogo puta na zadovoljstvo svih nas :) Sastojci potrebni za tijesto: 150 g margarina 600 g glatkog brašna 250 g šećera plavo kiselo vrhnje 2 jaja 1 prašak za pecivo Zamijesite tijesto i podijelite ga na 6 komada. Razvaljajte tanko kore i pecite na okrenutoj tepsiji, ali prije ih ispikajte vilicom i dobro pazite kod pečenja da kore ostanu žute boje. Pecite na 200*C oko 14 minuta! Sastojci potrebni za kremu: 1 1/2 l mlijeka 120 g oštrog brašna 450 g šećera 3 žlice kakaa 2 vanil šećera 150 g margarina 50 g maslaca Stavite kuhati mlijeko, a ostale sastojke izradite mikserom i zakuhajte kada mlijeko zavri. Kada se krema ohladi, dodajte joj margarin i maslac. Kore namažite odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih mažete drugi dan. Kada napravite mađaricu premažite je glazurom od 200 g čokolade i pola margarina. Čim se glazura malo stisne, lagano označite gdje ćete je rezati da vam kasnije ne puca, samo ćete slijediti po označenim crtama. Servus i u slast :) Oznake: kolači, mađarica, klasik, pita |
PITA OD MAKA I SIRA
Pozdrav svima!
Predivna domaća pita, može li jesen bolje započeti? Uskoro imamo veliko obiteljsko okupljanje, pa sam već počela s potragom za nekim novim kolačima kojima ih želim obradovati. Naravno, moj dragi mužić će komentirati da su mi stari predobri,ali ja moram izmišljati nešto novo. Mak nije baš moja omiljena namirnica, ali kada sam vidjela ovaj recept na blogu Domaćice odmah sam znala da je ovo kolač za mene. Pita je vrlo jednostavna, brzo je gotova, a okusom je daleko na vrhu kolača s makom.Tako sočan, ukusan i predivan kolač sigurno će zadovoljiti sve moje goste na obiteljskom okupljanju, a preporučam ga i vama jer sam zaista oduševljena ovom pitom! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 170 g maslaca 3 žumanjka 1 šećer s okusom limuna pola praška za pecivo 1 žlica vrhnja Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Pola stavite u škrinju da se zamrzne jer ćete ga na kraju naribati na pitu. Drugi dio ostavite u frižideru dok ne napravite oba nadjeva! Nadjev od maka: 9 žlica mlijeka 200 g mljevenog maka 100 g šećera Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko maka i šećera te dobro promiješajte. Smanjila sam količinu šećera u nadjevima u odnosu na originalan recept, a vi napravite prema svom ukusu. Nadjev od sira: 500 g svježeg sira 150 g šećera malo limunove korice ili limun šećera 3 bjelanjka 3 ravne žlice griza Izradite mikserom snijeg od bjelanjaka, pa ga polako ručno dodajte u smjesu sira i šećera. Upalite pećnicu na 200*C i razvaljajte tijesto iz frižidera za manju tepsiju (20x30cm). Na tijesto raširite nadjav od maka, pa preko njega izlijte smjesu od sira. Smrznuti komad tijesta naribajte preko sira i pecite pitu oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju! Zahvaljujem Domaćici na predivnom receptu, a vi svakako svratite na njezin blog i guštajte!!! Servus i uživajte u slasnoj piti :) Oznake: pita, mak, sir, desert |
PITA OD VOĆA I LIMUNA
Pozdrav svima!
Samo nekoliko riječi za ovaj predivan desert! Prepuna boja i okusa, pita koja će vas sigurno oduševiti svojom svježinom i lakoćom okusa. Vrlo jednostavno se priprema, a okus joj je iznenađujuće bogat i lagan! Svakako je isprobajte :) Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna prstohvat soli 90 g šećera 150 g maslaca 2 žumanjka žlica vrhnja pola praška za pecivo Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u okrugli kalup i ispecite prazno. Obično ga prekrijem papirom za pečenje i kao uteg stavim grah da se tijesto ne digne i da ostane mjesto za kremu.Pecite ga 15 minuta na 200*C, maknite grah i još malo dopecite dok ne porumeni. Mousse od limuna: 2 žumanjka jedno cijelo jaje 8 žlica šećera 50 ml soka od limuna 5 žlica narezanog maslaca 200 ml slatkog vrhnja Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac. Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu. Ohlađeno tijesto prekrijte s kremom od limuna i preko kreme poslažite razno voće. Meni osobno najviše odgovara okus svježih borovnica uz finu laganu kremu od limuna! Servus i uživajte u ovom laganom osvježavajućem desertu :) |
PITA OD MALINA I SIRA
Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept za ukusnu voćnu pitu idealnu za svako doba godine, ovisno o voću koje želite koristiti. Moja pita je ispunjena finim krem sirom s okusom limuna i slasnim svježim malinama kojima nisam mogla odoljeti. Cijela ova priča nije potpuna bez pravih, domaćih i zlaćanih kora koje pucketaju pri svakom zalogaju! Sastojci potrebni za pitu: 230 g glatkog brašna žlica šećera prstohvat soli 70 ml vode 150 g maslaca Zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da mu rubovi vise preko okruglog kalupa u kojem ćete peći pitu. Nadjev: 150 g krem sira 3 žlice soka od limuna naribana korica od limuna 200 g šećera u prahu 200 g malina ili kupina... 2 žlice gustina Mikserom izradite sir s pola šećera te smjesi dodajte limun. Od malina uzmite nekoliko komada koje zgnječite vilicom i promiješajte s gustinom i šećerom te dodajte ostatak voća. Na razvaljanu koru prvo stavite smjesu sira a na vrh složite maline. Rubove tijesta savijte prema unutra (kao na slici) i premažite ga žumanjkom te posipajte smeđim šećerom. Pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu boju, ohladite i posipajte šećerom u prahu! Servus i uživajte :) |
KARAMEL PITA S JABUKAMA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i okus karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom carstvu :) Sastojci potrebni za prhko tijesto: 300 g oštrog brašna 120 g maslaca žumanjak pola praška za pecivo 3 žlice vrhnja kora od limuna Zamijesite tijesto i podijelite na pola. Jedan dio razvaljajte za podlogu i stavite u lim za pečenje cca. 22x33 centimetara, a drugi dio stavite u zamrzivač jer ćete ga kasnije naribati na vrh pite. Nadjev: 3 jabuke (ogulite i narežite na kockice) 300 g šećera 150 ml slatkog vrhnja 30 g maslaca Stavite u pećnicu tijesto i pecite ga na 180*C oko 20 minuta, dok blago porumeni. Za to vrijeme u lonac sa debljim dnom stavite karamelizirati šećer. Dok postane žuto-smeđe boje dodajte mu jabuke i dinstajte ih dok imaju tekućine (10 minuta), a onda ulijte ugrijano slatko vrhnje i maslac te dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Nadjev premažite preko donje kore, a gore naribajte ostatak tijesta i pecite još 20 minuta na istoj temperaturi. Kada je pita dobila lijepu boju izvadite je i ohladite! Tko voli slađe varijante može je preliti preljevom od karamela ili je samo posipajte šećerom u prahu! Moram vam priznati da se ova pita okusom i mirisom jako približila bakinoj tradicionalnoj piti od jabuka! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, jabuke |
TOAST MINI PITE
Pozdrav svima!
Danas ste baš lijeni, a jede vam se slatko! Ne brinite, postoji rješenje i za to :) Radila sam mini pite s podlogom pod toasta. Prhko tijesto zahtijeva malo više vašeg vremena kao i biskvit, pa predlažem da pokušate napraviti pite na ovaj način. Vrlo su sočne, mekane i ukusne, a izbor voća prepuštam vama! Koristila sam jabuke jer moj obožavani začin, cimet, najbolje dođe do izražaja uz njih. Pite su brzo gotove, jednostavan je način pripreme i svaka moderna užurbana domaćica može pronaći malo vremena za njihovu izradu! Sastojci potrebni za izradu pita: 2 jabuke toast 2 jaja (Pozz Euro:)) 300 ml mlijeka žlica arome vanilije 2 žlice šećera cimet Jabuke tanko narezati ili naribati i preliti s malo limunovog soka. Jaja, mlijeko i šećer dobro promiješati te staviti arome prema želji. Od duple kriške toasta izrežite kalupom ili čašom veliki krug koji dobro umočite u otopinu mlijeka i jaja. Nekoliko puta okrenite da dobro upije tekućinu pa stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Možete napraviti više mini pita, ovisi koliko imate jabuka ili toasta, glavno da radite duple kriške za podlogu. Kada ste stavili namočeni toast, poslažite po njemu jabuke ili neko drugo voće i posipajte ga smeđim šećerom i cimetom.Pecite pite na 190*C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju! Kada su se malo ohladile, obilno sam ih prelila s domaćim medom od kestena vrlo aromatičnog okusa. Božanstveno! Servus i uživajte:) |
PITA PRELIVENA KARAMELOM
Pozdrav svima!
Pošto obožavam sve deserte s jabukama odlučila sam isprobati i ovaj. Zamislite prhko tijesto preliveno mirisnim krem sirom i na kraju jabuke u hrskavom ogrtaču. Sve skupa je preliveno glatkim karamel preljevom koji cijeloj ovoj priči daje nevjerojatan okus. Nemojte se uplašiti puno namirnica jer je postupak izrade zaista jednostavan. Nakon pripreme vas očekuje prava nagrada, kolač koji se doslovno topi u ustima! Sastojci potrebni za tijesto: 220 g omekšalog maslaca 190 g brašna 100 g mljevenih badema 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žličica cimeta Zamijesite tijesto koje samo prebacite bez valjanja u papirom obložen pleh veličine 23x33 centimetra. Rukama ili žlicom ga malo pritisnite i zagladite te stavite peći na 180*C oko 20-tak minuta. Za to vrijeme pripremite jabuke! Ogulite i na kockice sitno narežite dvije jabuke. Pomiješajte ih sa žlicom šećera i cimeta, te prelijte s malo limunova soka. Nadjev od sira: 500 g svježeg sira 100 g šećera žlica arome vanilije 2 jaja naribana korica jednog limuna Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Posip: 20 g zobenih pahuljica 30 g oštrog brašna 50 g mljevenih badema 50 g omekšalog maslaca 50 g smeđeg šećera žličica cimeta Vilicom dobro promiješajte i usitnite sve sastojke za posip. Nakon 20-tak minuta izvadite tijesto iz pećnice, prelijte ga sirom na koji složite izrezane jabuke. Sve skupa posipajte posipom i stavite peći još 20 minuta. Ohladite pitu, narežite je i kocke prelijte s karamel preljevom. Možete koristiti kupovni,ali i domaći, za koji svakako preporučam ovaj recept. Karamel: 200 g šećera 60 ml vode 120 ml vrhnja za šlag 30 g maslaca žlica arome vanilije prstohvat soli Postupak: Otopite šećer i vodu do lijepe smeđe boje i tada skinite s vatre. Dodajte vrhnje i miješajte minutu, zatim maslac, sol i vaniliju. Prelijte u neku dekorativnu staklenku i oplemenite karamelom ovu predivnu hrskavu pitu! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, sir, jabuke |
PITA OD SIRA I GRIZA
Pozdrav svima!
Recept za ovu pitu imam već cijelu vječnost. Puno puta smo uživali u njenim okusima, ali nikako da dođe na red da je podijelim s vama. Kada niste sigurni što biste ispekli, pokušajte s ovom pitom i vjerujte mi da će svi ostati oduševljeni. Ovo je jedan interesantan i ukusan recept koji ćete sigurno ponavljati unedogled. Pita je mirisna, sočna i mekana, a od nje će vam cijela kuća zamirisati po limunu i vaniliji, pravo zadovoljstvo! Sastojci potrebni za tijesto: 300 g brašna 120 g maslaca 100 g šećera žumanjak prašak za pecivo 3 žlice vrhnja naribana kora od limuna Zamijesite tijesto i podijelite ga na pola. Jedan dio razvaljajte i stavite u tepsiju. Inače, ovo je recept za tijesto s kojim se super radi, ne puca i fantastičnog je okusa. Nadjev: U litri mlijeka skuhajte 120 g griza. Posebno miksajte: 200 g šećera 1/2 kg svježeg sira 3 žumanjka 2 vanil šećera naribana korica limuna Snijeg od 4 bjelanjka na kraju ručno umiješajte u nadjev koji pomiješajte s kuhanim grizom i prelijte preko donje kore, a drugom korom prekrite pitu. Pecite je na 180*C oko sat vremena sve dok ne porumeni! Svakako vam preporučam da isprobate ovaj recept i javite kako vam se sviđa! Servus i uživajte u vikendu :) |
JOGURT PITA
Pozdrav svima!
Oduvijek me je miris pite podsjećao na dom, toplinu i utjehu. Tko god je rastao uz te mirise sigurno zna o čemu govorim. Ova lagana jogurt pita je omiljena poslastica moje obitelji i nakon toliko godina još uvijek uživamo u njenom okusu. Miriše na limun, a okus će vas vratiti u dane djetinjstva kada je sve bilo jednostavno kao i ova moja sočna pita! Sastojci za tijesto: 250 g oštrog brašna 200 g margarina 100 g šećera prašak za pecivo vanil šećer 4 žumanjka Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne. Nadjev: 150 g šećera 3 jogurta 2 kisela vrhnja 5 žlica oštrog brašna naribana korica limuna 4 bjelanjka Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuto tijesto naribajte na nadjev. Pecite na 200*C dok ne dobije lijepu rumenu boju. Servus i uživajte u ovoj slatkoj deliciji :) |
MEDENA KATA
Dobro vam jutro, dragi moji! Danas vam darujem medenu pitu koja će vas sigurno odvesti u prošlost, u fantastične doživljaje nekih starih vremena. Mekane mirisne kore i baršunasta lagana krema zadovoljit će i najizbirljivija nepca. Nemojte ga raditi samo za blagdane, uživajte u njemu tijekom cijele godine. Ovo je omiljeni kolač moje obitelji! Sastojci za kore: 2 jaja 1 žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode bikarbone Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije. Krema: 3 dcl mlijeka 3 žlice brašna (ali ne vrhom) 2 vanil šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi. Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti! Servus :) Oznake: Medena Kata, pita, desert |
Mađarica
Dragi moji!
Netko je rekao da je mađarica kraljica kolača i potpuno se slažem s tim. Uz dobar recept da se napraviti i dobra mađarica. Istina da s njom ima mnogo posla ali za posebne prilike se uvijek vrijedi potruditi.Vidjet ćete da izrada mađarice nije znanstvena fantastika, a nagrada će vam biti kolač koji je tako sočan da se topi u ustima! Tijesto:15 dkg margarina, 60 dkg glatkog brašna, 25 dkg šećera, 1 plavo kiselo vrhnje, 2 jaja i 1 prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i podijeliti na 6 komada. Razvaljati kore i peći na okrenutoj tepsiji, ispikati vilicom i dobro paziti kod pečenja da kore ostanu žute boje. Krema: 1i1/2 l mlijeka, 12 dkg oštrog brašna, 45 dkg šećera,3 žlice kakaa, 2 vanil šećera, 15 dkg margarina i 5 dkg maslaca. Staviti kuhati mlijeko, ostale sastojke izmiksati i zakuhati u mlijeko. Kada se krema ohladi, dodati margarin i maslac. Kore maži odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih filaš drugi dan. Kada napraviš mađaricu premaži je glazurom od 20 dkg čokolade i pola margarina. Čim se stvrdne odmah si zareži na glazuri kako ćeš rezati da ti poslije ne puca. Ako sam nešto propustila objasniti, na raspolaganju sam, pitajte. Servus:) Oznake: mađarica, pita, kolač, desert |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |