Gurmanka

29.01.2019., utorak

ČOKOLADNI TART S MERINGOM




Pozdrav!
Danas imam za vas tart s hrskavom koricom i bogatim čokoladnim punjenjem te glatkom svilenom meringom na vrhu, ovo je slatko zadovoljstvo koje ne smijete propustiti!

Sastojci potrebni za izradu podloge:
125 g glatkog brašna
50 g maslaca
jaje
pola praška za pecivo
vanilin šećer
50 g šećera
žlica hladne vode po potrebi
-zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za tart četvrtasti ili okrugli (morate obložiti i stijenke kalupa)
-prekrijte tijesto s pek papirom na koji stavite dvije šake graha i pecite ga na "slijepo" oko 15 minuta na 190*C, zatim maknite grah i papir te pecite dalje dok ne porumeni
-ostavite ga da se ohladi dok vi napravite kremu

Sastojci potrebni za izradu kreme:
200 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade
2 velike žlice nutelle
-ugrijte vrhnje i prelijte preko komadića čokolade
-kada se čokolada otopila dodajte nutellu i sve skupa dobro promiješajte
-kremu prelijte preko ohlađene podloge od tijesta te ostavite da se ohladi i stisne

Sastojci potrebni za izradu meringe:
2 bjelanjka
100 g šećera
prstohvat soli
žlica arome vanilije
- na pari prvo lagano rukom miješajte sastojke dok ne postignete temperaturu od 70*C
-maknite smjesu s izvore topline i izradite bjelanjke mikserom dok ne dobijete snijeg sa čvrstim sjajnim vrhovima
- meringu premažite preko čokoladnog punjenja i ukrasite prema želji

Servus i u slast :)

Oznake: tart, pita, čokolada.nutella, meringa


- 19:57 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

04.10.2017., srijeda

JESENSKI KOLAČ

Pozdrav!
Uživate li u okusima jeseni ovaj kolač je kao stvoren za vas!
Miris pečenih jabuka i cimeta te okusi koje ćete osjetiti pružit će vam pravo zadovoljstvo i utjehu u ovim hladnim jesenskim danima!

Sastojci potrebni za izradu biskvita:
110 g omekšalog maslaca
150 g šećera
4 žumanjka
50 ml kiselog vrhnja
naribana korica od limuna
aroma vanilije
pola žličice soli
250 g brašna
pola praška za pecivo

Sastojci za nadjev:
5 jabuka
sok od pola limuna
2 žličice cimeta
4 žlice brašna

Meringa:
4 bjelanjka
150 g šećera

- ogulite i narežite jabuke, preko njih iscijedite limunov sok i posipajte ih šećerom i brašnom te sve dobro promiješajte
- pećnicu uključite na 180*C i podmažite kalup za torte promjera 26 cm
- za biskvit prvo izradite mikserom maslac i šećer te dodajte žumanjke
- zatim postepeno dodajte vrhnje, aromu vanilije i limunovu koricu
- na samom kraju dodajte brašno i sve dobro promiješajte
- izlijte smjesu u kalup i preko nje složite narezane i začinjene jabuke
- kolač prvo pecite oko 30 minuta, izvadite pa ga prekrijte bjelancima izrađenim sa šećerom i nastavite peći dok bjelanjci ne poprime lijepu boju ( cca. 20 minuta, probajte čačkalicom)
Nadam se da ćete ga isprobati, servus i u slast :)




Oznake: kolači, jabuke, meringa


- 07:58 - Komentari (54) - Isprintaj - Link

31.01.2017., utorak

PITA OD LIMUNA I MERINGE

Pozdrav!
Danas imam za vas laganu sočnu pitu, slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna!
Ukusna prhka podloga daje kontrast glatkom osvježavajućem nadjevu, a pahuljasta meringa onu posebnu završnu notu za slatko-kiselu igru osjetila!
Sastojci potrebni ta podlogu:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
jaje
prstohvat soli
žlica vrhnja - po potrebi
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji
- može to biti i kalup za torte kojeg morate tijestom obložiti do pola stijenke
- koru pecite na "slijepo" s grahom na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju, zatim maknite grah i pecite je još 5 minuta
Nadjev:
300 g šećera
70 g gustina
prstohvat soli
4 žumanjka
300 ml vode
100 ml soka od limuna
3 žlice maslaca
naribana kora od limuna
- stavite lagano kuhati žumanjke, vodu,gustin, sok i šećer te kuhajte dok se ne zgusne
- maknite s vatre i dodajte maslac i koricu
- vrući nadjev prelijte preko pečene kore
Meringa:
4 bjelanjka
100 g šećera
aroma vanilije
žlica gustina
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i žlicom ga stavljajte na nadjev od limuna, ukrasite prema želji
- sve skupa pecite još 20 minuta na 180*C
- pitu dobro ohladite prije serviranja
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, limun, meringa


- 07:50 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO