Gurmanka

17.02.2019., nedjelja

KREM TART OD LIMUNA



Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje!
Tart od limuna kojim ćete iznenaditi vaše najmilije je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ih mora jednostavno osvojiti!

Sastojci potrebni ta podlogu:
200 g Digestive keksa
50 g šećera
prstohvat soli
10 žlica otopljenog maslaca
- kekse usitnite i dodajte im ostale sastojke te ih utisnite u željeni kalup i pecite na 180*C oko 10 minuta

Sastojci potrebni za mousse od limuna:
4 žumanjka
200 g šećera u prahu
80 g maslaca
100 ml soka od limuna
- šećer i žumanjke izradite mikserom, dodajte ostale sastojke i u posudi nad parom lagano kuhajte dok ne dođe do vrenja i krema se ne počne zgušnjavati
- ostavite je da se malo ohladi dok vi ne napravite šlag od 200 ml slatkog vrhnja
- lagano ga umiješajte u kremu od limuna i tart ukrasite prema vašem ukusu

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, tart, limun, mousse, valentinovo


- 10:57 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

29.01.2019., utorak

ČOKOLADNI TART S MERINGOM




Pozdrav!
Danas imam za vas tart s hrskavom koricom i bogatim čokoladnim punjenjem te glatkom svilenom meringom na vrhu, ovo je slatko zadovoljstvo koje ne smijete propustiti!

Sastojci potrebni za izradu podloge:
125 g glatkog brašna
50 g maslaca
jaje
pola praška za pecivo
vanilin šećer
50 g šećera
žlica hladne vode po potrebi
-zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za tart četvrtasti ili okrugli (morate obložiti i stijenke kalupa)
-prekrijte tijesto s pek papirom na koji stavite dvije šake graha i pecite ga na "slijepo" oko 15 minuta na 190*C, zatim maknite grah i papir te pecite dalje dok ne porumeni
-ostavite ga da se ohladi dok vi napravite kremu

Sastojci potrebni za izradu kreme:
200 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade
2 velike žlice nutelle
-ugrijte vrhnje i prelijte preko komadića čokolade
-kada se čokolada otopila dodajte nutellu i sve skupa dobro promiješajte
-kremu prelijte preko ohlađene podloge od tijesta te ostavite da se ohladi i stisne

Sastojci potrebni za izradu meringe:
2 bjelanjka
100 g šećera
prstohvat soli
žlica arome vanilije
- na pari prvo lagano rukom miješajte sastojke dok ne postignete temperaturu od 70*C
-maknite smjesu s izvore topline i izradite bjelanjke mikserom dok ne dobijete snijeg sa čvrstim sjajnim vrhovima
- meringu premažite preko čokoladnog punjenja i ukrasite prema želji

Servus i u slast :)

Oznake: tart, pita, čokolada.nutella, meringa


- 19:57 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

14.11.2018., srijeda

ČOKOLADNI TART

Pozdrav!
Uskoro je jedan 18 rođendan, a ja sam obećala nešto čokoladno i posebno!
Lutajući po bespućima interneta naletjela sam na ovu čokoladnu fantaziju koja nas je sve momentalno osvojila svojim okusom.
Dijelim je danas sa svim štovateljima čokolade jer samo vi možete razumjeti strast prema ovom savršenstvu okusa :)

Sastojci potrebni za izradu:
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
10 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice brašna
0.5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
1 žlica šećera
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni maslac i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom).
Peći u kalupu za torte na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri. Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

P.S. Nisam pronašla čiji je recept, ali svakako autoru zahvaljujem na simfoniji okusa i jednostavnosti izrade!
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, tart, čokolada, torta


- 08:51 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

06.11.2018., utorak

LIMUN TART





Mirisan, hrskav i ukusan tart koji ćete sigurno zavoljeti!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
jaje
malo soli
žlica vrhnja
- zamijesite tijesto i tanko razvaljajte u kalup za tart te ispecite na 180*C dok ne postane rumeno

Sastojci potrebni za kremu:
120 g maslaca
300 g šećera u prahu
3 jaja
3 žumanjka
150 ml limunovog soka
naribana korica 2 limuna
- na pari kuhajte sve sastojke osim maslaca i korice limuna
- kada se krema ugusti maknite je s vatre i dodajte maslac i koricu limuna
- kremu prelijte preko ohlađene kore i ukrasite meringom tj. šaumom

Sastojci potrebni za meringu:
3 bjelanjka
150 g šećera
4 žlice vode
- mikserom izradite bjelanjke i dodajte im prokuhanu vodu i šećer koje ste kuhali do 120*C
- sve skupa dobro izradite mikserom i željenim oblicima ukrasite tart

Servus i u slast :)





Oznake: kolači, limun, tart, pita


- 12:55 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

19.10.2018., petak

ČOKOLADNI TART S MALINAMA





Priuštite si užitak za sva osjetila, ovaj desert je pun pogodak, osvaja izgledom, mirisom, a ponajviše okusom :)

Oznake: kolači, tart, čokolada, maline


- 21:18 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

19.09.2018., srijeda

FRANGIPANE TART S JABUKAMA




Poseban desert koji ćete sigurno obožavati, a okuse mu možete mijenjati ovisno o voću kojim ćete ga nadjenuti!
Ovaj ukusan, sočan i prhak kolač biti će često na vašem stolu!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
200 g brašna
prstohvat soli
2 žlice šećera
110 g maslaca
žumanjak
30 ml hladne vode
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga u plitak kalup za tart
- tijesto pecite na 180*C oko 20 minuta
- kada se lagano zapeklo premažite ga s 2 žlice džema od marelica

Sastojci potrebni za frangipane:
110 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
aroma vanilije
2 jaja
120 g badema
2 žlice brašna
- mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte preostale sastojke
- premažite tijesto i obložite ga kriškama odabranog voća (šljive su također dobar izbor)
- tart vratite u pećnicu i pecite ga još oko 35 minuta tj. dok ne dobije lijepu boju

Kada se ohladi posipajte ga šećerom u prahu i servirajte!
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, tart, pita, bademi, jabuke, frangipane


- 20:15 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

05.09.2018., srijeda

PITA OD JABUKA I KARAMELE



Pozdrav svima!
Jesen i kiša me uvijek rastužuju, a ima li išta bolje za utjehu nego pita od jabuka?
Miris jabuka i cimeta grije dušu i vraća nas u djetinjstvo, dane štrudli, pita i bazlamača.
Ovaj tradicionalan desert sam napravila u malo modernijem ruhu, a najbolji dio je vruća slatka domaća karamela kojom sam je prelila! Tart je puno jednostavniji za izradu od pite, a svojim izgledom me oduševio!
Istovremeno meko, sočno i hrskavo, desert koji ćete sigurno ponoviti ako ne zbog okusa onda sigurno zbog mirisa koji će se cijeli dan širiti vašom kuhinjom.
Sastojci potrebni za tijesto:
300 g oštrog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
jaje
žličica praška za pecivo
vanil šećer
naribana korica limuna
Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u plitki kalup za tart, a može biti dugoljast ili okrugli. Može vam poslužiti i okrugli kalup za torte, samo malo obložite s tijestom i stijenke kalupa.
Tijesto ispikajte s vilicom i napunite s grahom te podlogu pecite 15 minuta s grahom, pa još 5 minuta bez njega. Bitno je ne dozvoliti podlozi da se digne da bi ostalo mjesta za nadjev.
Nadjev:
Narežite 3 jabuke na kockice i prodinstajte na 3 žlice maslaca dok ne omekšaju.
Grubo narežite na kriške još dvije jabuke i dodajte smjesi 100 g šećera te dinstajte sve skupa oko 10-tak minuta.
Na toplo tijesto stavite prvo sitno rezane jabuke, a po vrhu složite kriške.
Sve skupa još pecite oko 30 minuta te ostavite da se malo ohladi.
Sada slijedi moj najdraži dio, ali vi ga ne morate raditi ako ne volite karamelu.
Osobno, uživam u okusu karamele i ova kombinacija s jabukama mi je naprosto neodoljiva!
Karamela:
250 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca
Otopite šećer na srednjoj vatri, a maslac stavite u slatko vrhnje i zagrijte. Kada se šećer otopi i dobije lijepu žućkastu boju maknite ga s vatre i sve sastojke sjedinite te ostavite da se ohladi.
Naravno, ja sam odmah obilno prelila karamel preko jabuka i "otplovila" u neki drugi bolji svijet :)
Servus i u slast :)









Oznake: kolači, tart, jabuke, karamela, pita


- 10:10 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

03.05.2018., četvrtak

TART OD LIMUNA

Pozdrav!
Danas dijelim s vama novi recept za tart od limuna - sočno, mirisno i ukusno zadovoljstvo, kušajte ga i vi!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
175 g glatkog brašna
25 g šećera u prahu
100 g maslaca
žumanjak
žlica hladne vode
- pomiješajte sve sastojke i zamijesite glatko tijesto
- razvaljajte ga prema promjeru vašeg kalupa za tart, ali pazite da njime obložite malo i stijenke kalupa u visinu
- tijesto ispecite na "slijepo" tj. prekrijte ga folijom i stavite na njega kao uteg nekoliko šaka graha
- grah stavljamo da se tijesto tijekom pečenja ne digne i da ostane mjesta za nadjev od limuna
- tijesto pecite na 200*C oko 20 minuta
- izvadite ga i maknite grah te prelijte nadjevom
Nadjev od limuna:
naribana korica i sok od 4 limuna
5 cijelih jaja
230 g šećera u prahu
125 ml slatkog vrhnja
- pjenjačom umutite jaja i šećer
- dodajte koricu i limunov sok te na kraju tekuće slatko vrhnje
- sve sastojke dobro promiješajte i prelijte preko tijesta te još sve skupa pecite na 160*C oko 40 minuta
- tart dobro rashladite i obilno posipajte šećerom u prahu
Servus i u slast :)





Oznake: kolači, tart, limun


- 08:23 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

09.10.2017., ponedjeljak

HRSKAVI TART OD BOROVNICA

Pozdrav!
Hrskavo, sočno zadovoljstvo koje ćete sigurno zavoljeti!
Tart možete kombinirati s raznim sezonskim voćem i raditi kada god poželite, jednostavan je, ali i vrlo ukusan!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
100 g brašna od badema
100 g oštrog brašna
50 g šećera
pola žličice soli
pola praška za pecivo
70 g omekšalog maslaca
1 žlica arome vanilije
1 jaje
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da malo obložite i stijenke kalupa za pite
- odrežite dijelove tijesta koji vire i spremite ih jer ćete s njima kasnije posipati vašu pitu po vrhu
Nadjev:
300 g borovnica
žlica meda ili 50 g šećera
2 žličice gustina
- sve sastojke dobro promiješajte i njima prekrijte koru koju ste prethodno razvaljali u kalupu
- sada krupno nasjeckajte šaku oraha i posipajte po borovnicama
- od onog ostatka tijesta trgajte komadiće i njih razbacajte po piti
- pecite je na 180*C oko 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju
Servus i u slast :)




Oznake: kolači, tart, borovnice, orasi


- 13:54 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

24.03.2016., četvrtak

TART SA ČOKOLADOM I MALINAMA

Pozdrav svima!
Ovaj poseban recept je samo za one koji znaju uživati u čokoladi, a osobito u čokoladi koja miriše na svježe maline čiji se okus savršeno upotpunjuje s njom. Ako želite napraviti nešto zaista posebno, napravite ovaj tart za koji je potrebno samo 15-tak minuta vašeg vremena i čarobna torta iz bajke je spremna za vaš užitak!
Sastojci potrebni za izradu deserta:
400 g oreo keksa
120 g otopljenog maslaca
700 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja
300 g svježih malina
Oreo kekse usitnite i prelijte s otopljenim maslacem te dobro promiješajte. Prstima ili pomoću žlice pritisnite smjesu u okrugli kalup te stavite u frižider da se malo stegne.
Čokoladu i slatko vrhnje otopite kako inače radite, na pari ili u mikrovalnoj pećnici i miješajte dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu koju prelijte preko podloge od keksa. Vratite još malo u frižider da vam maline ne potonu ako je čokoladna smjesa mekana. Probajte lagano da li se krema počela stezati pa složite voće na nju. Ostavite da se sve skupa malo stegne i posipajte šećerom u prahu!
Servus i vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju ovog predivnog deserta:)







Oznake: tart, čokolada, maline=užitak


- 07:04 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

13.02.2016., subota

TART SA ČOKOLADOM I JAGODAMA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama ovaj predivan recept kojem će se sigurno razveseliti svi koji vole čokoladu. Ako niste još smislili čime iznenaditi voljenu osobu za Dan zaljubljenih ovaj kolač može biti jedna od mogućnosti.Kolač od jagoda koji se ne peče, apsolutno idealno rješenje za Valentinovo. Iznenadite voljene ovim tartom koji je zaista posebnog okusa. Prhki Oreo keksi predivno se nadopunjuju sa mekanim glatkim čokoladnim dijelom. Jagode su zaista kao šlag na kraju, ali ako pronađete samo maline i one su dobar izbor za ovaj kolač. Posipajte ga nasjeckanim bademima, ukrasite crvenom mašnom i uživajte sa voljenom osobom u ovim posebnim okusima!
Za podlogu trebate:
330 g Oreo keksa
110 g otopljenog maslaca
Kekse sitno samljeti, dodati otopljeni maslac i promiješati te utisnuti u kalup za torte (rub ne mora biti visok-cca.2 cm).
Čokoladni preljev:
200 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Ugrijati vrhnje te preliti po čokoladi i miješati dok se ne otopi. Preliti po podlozi od keksa i kada se malo ohladi utisnuti jagode. Posipajte krupno nasjeckanim bademima, orasima... i gotovo,ništa lakše!
Nadam se da ćete ovim kolačem ugodno iznenaditi nekog koga volite, a ako ste sami ugodite sebi i uživajte!
Servus:)



Oznake: tart, čokolada, jagode


- 09:34 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

03.01.2016., nedjelja

TART OD KARAMELE

Pozdrav svima!
Nastavljam u blagdanskom duhu i poklanjam vam ovu idealnu kombinaciju koja je namijenjena samo pravim ljubiteljima čokolade. Svi čokoholičari neka zaslade život uz ovu predivnu kombinaciju s karamelom, tako glatkom i nježnom da samo klizi niz nepce dok joj hrskavo tijesto daje predivan kontrast.
Ovaj desert je pravo savršenstvo okusa, uvjerite se sami!
Tijesto:
160 g brašna
30 g badema
30 g kakaa
50 g šećera
pola žličice soli
110 g omekšalog maslaca
1 žlica arome vanilije
1 jaje
1/2 žlice hladne vode
Zamijesite tijesto, prekrite ga pek papirom, stavite grah i pecite prazno 15 minuta na 180*C pa maknite grah i pecite još 15 minuta. Tijesto ostavite da se ohladi.
Karamela:
300 g šećera
1 dcl vode
pola žličice soli
120 g vrhnja za šlag
70 g maslaca
Staviti kuhati šećer i vodu dok ne dobije smeđu boju, maknuti s vatre i dodati vrhnje, ali miješati samo 2 minute, vratiti na vatru i dodati maslac te miješati dok se ne otopi(vrlo kratko). Vrući karamel preliti po tijestu i čekati da se ohladi te preliti tart, čokoladom.
Preljev:
120 ml vrhnja za šlag
120 g čokolade
Ugrijati vrhnje i rastopiti čokoladu te preliti po karameli na tartu. Ukrasiti bademima, lješnjacima,...
Servus i uživajte :)







Oznake: tart, karamela, čokolada, desert


- 10:32 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

08.12.2015., utorak

PITA OD LIMUNA

Dobar vam dan, mili moji!
Bez ikakve dvojbe, jedna od mojih najdražih pita. Krasna krema od limuna draži vaše nepce, a miris koji se širi kuhinjom vas omamljuje. Kod nje vrijedi pravilo manje je više! Jednostavno, pita koja osvježava i koju ćete pamtiti!
Bečko tijesto:
150 g glatkog brašna
100 g omekšalog maslaca
50 g šećera
pola jaja
malo soli
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u okrugli kalup i stavite peći 10 minuta na 180*C. Na tijesto stavite papir za pečenje pa grah da se ne digne prilikom pečenja. Nakon 10 minuta maknite grah i prelijte ga kremom.
Krema:
100 g maslaca - otopljenog
2 limuna
3 jaja
300 g šećera
Sitno naribajte koricu 2 limuna i iscijedite sok. Miksajte 3 cijela jaja, šećer, maslac i dodajte limunov sok, te sve prelijte preko tijesta.
Nastavite peći pitu još 40 minuta na 160*C, dok lijepo ne porumeni. Ukrasite prema želji!
Probajte je i uživajte!
Servus :)

Oznake: pita od limuna, desert, tart


- 10:50 - Komentari (2) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO