PARMEZAN PECIVA
Pozdrav!
Danas imam za vas mirisna i ukusna peciva koja će vas, sigurna sam, oduševiti! Istodobno i hrskava i mekana poput laganih pahuljastih oblačića ispunit će vašu kuhinju mirisima pravog doma! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 300 ml tople vode žlica šećera kvasac žlica soli 500 g glatkog brašna 60 g rastopljenog maslaca začini koje volite (ja sam koristila ružmarin) 100 g naribanog parmezana, ribanca ili nekog drugog sira za posipanje peciva -prvo napravite kvas od tople vode, šećera i kvasca, a kada se digne od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže jedan sat -tijesto podijelite na 12 komada od kojih napravite oblike koje volite npr. čvorove, kiflice, perece... -složite svojih 12 peciva i ostavite da se dižu,a vi stavite da prokuha cca. 2 litre vode i 3 žlice sode bikarbone -svako pecivo prokuhajte oko 30 sekundi i izvadite na pleh za pečenje koji ste prethodno premazali uljem (obavezno!) -svako pecivo prije pečenja premažite žumanjkom i posipajte parmezanom ili sezamom, ovisno o vašoj želji -pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju! Servus i u slast :) Oznake: kruh i pecivo, parmezan, soda |
ČOKOLADNI TART S MERINGOM
Pozdrav! Danas imam za vas tart s hrskavom koricom i bogatim čokoladnim punjenjem te glatkom svilenom meringom na vrhu, ovo je slatko zadovoljstvo koje ne smijete propustiti! Sastojci potrebni za izradu podloge: 125 g glatkog brašna 50 g maslaca jaje pola praška za pecivo vanilin šećer 50 g šećera žlica hladne vode po potrebi -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za tart četvrtasti ili okrugli (morate obložiti i stijenke kalupa) -prekrijte tijesto s pek papirom na koji stavite dvije šake graha i pecite ga na "slijepo" oko 15 minuta na 190*C, zatim maknite grah i papir te pecite dalje dok ne porumeni -ostavite ga da se ohladi dok vi napravite kremu Sastojci potrebni za izradu kreme: 200 ml slatkog vrhnja 250 g čokolade 2 velike žlice nutelle -ugrijte vrhnje i prelijte preko komadića čokolade -kada se čokolada otopila dodajte nutellu i sve skupa dobro promiješajte -kremu prelijte preko ohlađene podloge od tijesta te ostavite da se ohladi i stisne Sastojci potrebni za izradu meringe: 2 bjelanjka 100 g šećera prstohvat soli žlica arome vanilije - na pari prvo lagano rukom miješajte sastojke dok ne postignete temperaturu od 70*C -maknite smjesu s izvore topline i izradite bjelanjke mikserom dok ne dobijete snijeg sa čvrstim sjajnim vrhovima - meringu premažite preko čokoladnog punjenja i ukrasite prema želji Servus i u slast :) Oznake: tart, pita, čokolada.nutella, meringa |
ČOKOLADNI KUGLOF
Pozdrav!
Već je poznata moja opsesija kuglofom i svim njegovim inačicama, ali kada se radi o ovom kuglofu od čokolade mojoj sreći nema premca! Jednostavan za izradu, sočan i ukusan, a mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će sva vaša čula! Sastojci potrebni za izradu kuglofa: 200 g glatkog brašna prašak za pecivo prstohvat soli 4 jaja 60 g čokolade 200 ml mlijeka 4 žlice kakaa 200 g šećera 250 g maslaca Postupak: -na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu -u posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte, to će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kuglof -ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli -sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo -na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za kuglof -pecite ga na 200*C oko 35 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne isušite Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, čokolada |
MALE PALAČINKE
Pozdrav!
Nekako najradije posegnem nakon obilja razno raznih slastica baš za ovim receptom! Malene, meke i pahuljaste palačinke koje napravite za tren oka na opće zadovoljstvo cijele obitelji. Njihov osmijeh kojim će vas za njih nagraditi je nešto neprocjenjivo :) Sastojci potrebni za izradu palačinki: 180 g oštrog brašna 180 g glatkog brašna 3 jaja 100 g otopljenog maslaca 550 ml mlijeka 80 g šećera žličica ekstrakta vanilije prstohvat soli prašak za pecivo vanilin šećer -mikserom napravite snijeg od bjelanjaka -pomiješajte sve suhe sastojke - mikserom izradite žumanjke, šećer i mlijeko te smjesi dodajte suhe sastojke - na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka - premažite tavicu uljem i na zagrijanu tavu žlicom stavljajte smjesu -kada se stvore mjehurići okrenite palačinku i kratko još pecite -obogatite ih svojim omiljenim namazom ili baš kao i ja, samo obilno prelijte sa čokoladom i posipajte s nasjeckanim pistacijama! Servus i u slast :) Oznake: kolači, male palačinke, čokolada |
KOLAČ OD NARANČE
Pozdrav! Torta koja donosi sunce na tanjur zajedno s mirisima i okusima prirode! Sočan, ukusan i aromatičan kolač od naranče kojeg ćete uvijek rado kušati možda baš već danas uz vašu podnevnu kavicu :) Sastojci potrebni za izradu kolača: 4 žlice smeđeg šećera 2 naranče -maslacem premazati kalup za torte promjera 24 cm i posipati dno smeđim šećerom -tanko narezati naranče i njima obložiti dno kalupa 100 g maslaca sok i korica 2 naranče 200 g šećera 4 jaja 6 žlica džema od naranče 200 g glatkog brašna 100 g mljevenih badema pola praška za pecivo prstohvat soli -mikserom izraditi maslac i šećer -dodati sok i koricu naranče -dodajte jaja i dobro izradite mikserom -sada dodajte 3 žlice džema od naranče -na kraju umiješati brašno, mljevene badema i prašak za pecivo -dobro promiješati dok smjesa ne bude glatka -dobivenu smjesu preliti preko narezanih naranči i peći na 180*C oko 40 minuta -kolač ohladiti 5 minuta i preokrenuti na pladanj za serviranje -premazati vrh torte s ostatkom džema od naranče koji možete ugrijati da vašem kolaču da završni sjaj -kolač možete poslužiti sa šlagom ili blago zaslađenim krem grčkim jogurtom Servus i u slast :) Oznake: kolači, naranče, čaj, bademi |
PRHKA ORAHNJAČA
Pozdrav!
Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s izradom prhkih roladica koje će vašem domu podariti mirise djetinjstva! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 330 g brašna (pola glatko - pola oštro) 2 žumanjka 120 ml vrhnja 130 g maslaca prašak za pecivo vanilin šećer 50 g šećera naribana kora limuna Sastojci potrebni za nadjev: 330 g mljevenih oraha ili lješnjaka 2 vanilin šećera 50 g šećera žlica meda aroma vanilije ili ruma 130 ml mlijeka bjelanjak - od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata - za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom - kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka - tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte - svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu - pecite ih na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju - ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim tankim nožićem Servus i u slast :) Oznake: kolači, prhka orahnjača, tradicija |
SLIKA DANA!
|
PITA OD BOROVNICA 2
Pozdrav!
Hrskava, prhka, ukusna i aromatična pita od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanilin šećer 100 g šećera žlica vrhnja -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za pite (morate obložiti i stijenke kalupa) -višak tijesta odrežite i s njim ćete kasnije raditi ukrase kojima ćete pokriti pitu Sastojci potrebni za nadjev: 400 g smrznutih ili svježih borovnica 70 g šećera žlica gustina 50 ml vode -stavite kuhati borovnice i šećer -u vodi razmutite gustin i dodajte voću kada zakuha te kuhajte dok se nadjev ne stisne (nekoliko minuta) -stavite nadjev preko razvaljanog tijesta i od ostataka napravite ukrase kojima želite prekriti pitu - ovaj put su to bile pletenice i trakice koje su podarile piti zimski ugođaj - pecite je na 190*C dok ne dobije lijepu zlatnu boju -servirajte je još toplu posutu šećerom u prahu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, prhko tijesto |
SACHER ROLADA
Pozdrav!
Ako nemate vremena baviti se izradom svoje omiljene Sacher torte danas imam za vas recept za Sacher roladu koju ćete napraviti za tren oka, a okusom nimalo ne zaostaje za svojoj poznatom i slavnom "sestrom"! Rolada, sočna i ukusna s već svima prepoznatljivim okusima čokolade i domaćeg džema od marelica sigurna sam, zadovoljiti će sve vas ljubitelje ove slasne delicije! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 200 g čokolade 150 g maslaca 6 jaja 130 g šećera 130 g brašna - otopite na laganoj vatri maslac i čokoladu - bjelanjke izradite mikserom u čvrsti snijeg - miksajte žumanjke i šećer te im dodajte otopljenu čokoladu i brašno - na samom kraju lagano smjesi umiješajte snijeg od bjelanjaka - lim za pečenje veličine 42x32 cm obložite papirom za pečenje i istresite smjesu za biskvit - pecite ga na 190*C oko 25 minuta (provjerite čačkalicom da li je gotovo) - kada je pečeno lagano odvojite biskvit od papira, pa ga opet zarolajte u isti taj papir - kada se malo ohladi premažite ga džemom od marelica i stavite u hladnjak da se ohladi Sastojci potrebni za glazuru: 100 g čokolade 120 ml slatkog vrhnja - izlomite čokoladu na kockice i prelijte je ugrijanim vrhnjem, dobro promiješajte i prelijte po roladi - ukrasite prema želji, a možete je servirati uz tučeno slatko vrhnje Servus i u slast :) Oznake: kolači, Sacher, rolada, čokolada, džem |
DOMAĆE KIFLICE
Pozdrav!
Danas imam za vas recept za ove fine kiflice koje će vas, sigurna sam odmah osvojiti, a vašim domovima podariti miris toplog peciva koji nam donosi osjećaje spokoja i tradicije! Sastojci za tijesto: 1 kg glatkog brašna 1 žlica soli 1 žlica šećera 200 ml ulja 500 ml mlakog mlijeka ( 200 ml za kvas - 300 ml u brašno) svježi kvasac Napravite prvo kvas: -u 200 ml toplog mlijeka razmutiti šećer i kvasac (ne smije biti prevruće) -pričekati 10 minuta da se digne te pomiješati s ostalim sastojcima -zamijesite glatko tijesto i podijelite ga odmah na 4 kruščića -sada se mora dizati barem 30 minuta -svaki kruščić tanko razvaljati u krug, premazati uljem i razrezati na 16 komada - rezala sam ih rezačem za pizzu pa su ispali fino rebrasti - svaku kiflicu premazati jajetom, posipati sezamom i ostaviti još malo da se diže - pecite ih oko 20-tak minuta na 200*C - meni su najbolje prazne ali vi ih možete puniti po želji - ovo tijesto koristim i za razne pogače jer je drugi dan još uvijek vlažno i sočno - probajte i javite kakve su! Servus i uživajte :) Oznake: pecivo, kiflice, mekane, sezam |
BOUNTY TORTA
Pozdrav!
Danas imam za vas malenu torticu koja će vas, sigurna sam osvojiti već na prvi pogled! Čokolada i kokos "ljube" se u svim kombinacijama tako da je ova tortica pun pogodak za sve vas ljubitelje slatkog, a na vama je da provjerite zašto! Sastojci potrebni za podlogu (kalup promjera 20 cm): 160 g kakao keksa s kokosom 100 g maslaca - usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslace, te utisnite u kalup za torte Sastojci potrebni za tamni čokoladni mousse: 140 g tamne čokolade 400 ml slatkog vrhnja pola vrećice želatine - želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri - otopite tamnu čokoladu u 100 ml slatkog vrhnja, dodajte želatinu i kada se krema malo ohladi umiješajte ostatak tučenog slatkog vrhnja - prelijte tamni mousse preko podloge i ostavite u frižideru da se stegne dok vi ne napravite bijeli mousse Sastojci potrebni za bijeli mousse: 200 g bijele čokolade s kokosom 400 ml slatkog vrhnja pola vrećice želatine - želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri -otopite bijelu čokoladu u 100 ml slatkog vrhnja, dodajte želatinu i kada se krema malo ohladi umiješajte ostatak tučenog slatkog vrhnja - prelijte bijeli mousse preko onog od tamne čokolade i ostavite da se torta stisne u frižideru dok vi ne pripremite glazuru Sastojci potrebni za glazuru: 100 g čokolade 120 ml slatkog vrhnja - otopite čokoladu s vrhnjem na laganoj temperaturi i ostavite 20-tak minuta da se ohladi da možete formirati kapljice na torti - prvo žličicom napravite kapljice, a ostatkom glazure prelijte tortu Servus i u slast :) Oznake: torte, bounty, kokos, čokolada |
1000 LISTIĆA
Pozdrav!
Danas vam darujem recept za francuski klasik Millefoglie ili 1000 listića! Dolazi nam u mnogo raznih varijanti, a sve su podjednako ukusne, posebno one u kombinaciji sa svježim voćem! Ovo je poseban kolač za vrlo posebne trenutke i divan je osjećaj uživati u njegovim okusima, dok tijesto od 1000 listića lagano hrska, baršunasta krema miluje vaše nepce, provjerite zašto baš svi uživaju u njemu! Za početak ispecite 4 kore svježeg lisnatog tijesta, a dok se kore hlade napravite kremu. Sastojci potrebni za kremu: 2 pudinga od vanilije 600 ml mlijeka 5 žlica šećera -skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ohladite -500 ml slatkog vrhnja izraditi mikserom i lagano dodati u kremu -od svake kore odrežite 2 centimetra tijesta da kasnije na vrh kolača izmrvite te komadiće -premažite kremom svaku koru (završite s kremom) - posipajte kolač s mrvicama tijesta i komadićima bijele čokolade Servus i uživajte :) Oznake: 1000 listića, vanil krema, millefoglie |
TORTA S KLEMENTINAMA
Pozdrav! Sočna, osvježavajuća i ukusna slastica koju jednostavno morate napraviti i sami! Domaće klementine ili mandarine koje niste uspjeli svježe konzumirati biti će upravo savršene za ovaj vrlo jednostavan, ali zato ništa manje ukusan desert! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 5 mandarina 2 jaja 100 g brašna 200 g šećera 100 g maslaca prašak za pecivo - očistite mandarine i usitnite ih u blenderu -mikserom izradite omekšali maslac i šećer te dodajte jaja -dobro promješajte i dodajte mandarine, a na samom kraju brašno i prašak za pecivo -dobivenu smjesu ulijte u mali kalup za torte (20 cm) te pecite na 190*C oko 30 minuta (provjerite čačkalicom) Dok se torta hladi napravite ušećerene mandarine, naravno ako ste se odlučili ukrasiti tortu s njima! Potrebno vam je: 2 mandarine 100 g šećera 50 ml vode -pustite šećer i vodu da zakuhaju te stavite kriške mandarina da se lagano kuhaju 20 minuta -izvadite ih pažljivo na papir za pečenje te ostavite da se ohlade Glazura od sira: 2 žlice sira 2 žlice toplog mlijeka 2 žlice šećera u prahu -ohlađenu tortu premažite glazurom i ukrasite mandarinama! Napravite je odmah dok još traje sezona ovog predivnog voća! Servus i u slast :) Oznake: torte, klementine, glazura od sira, mandarine |
< | siječanj, 2019 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |