Gurmanka

06.05.2019., ponedjeljak

PITA S JABUKAMA





Sasvim obična, a ipak jedinstvena i posebna!

Recept možete pronaći ovdje!

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, jabuke, tradicija


- 21:18 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

05.03.2019., utorak

KRAFNE





... tradicija, meke i slasne :)

Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: kolači, krafne, tradicija, fašnik


- 11:37 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

21.01.2019., ponedjeljak

PRHKA ORAHNJAČA

Pozdrav!
Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali!
Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s izradom prhkih roladica koje će vašem domu podariti mirise djetinjstva!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
330 g brašna (pola glatko - pola oštro)
2 žumanjka
120 ml vrhnja
130 g maslaca
prašak za pecivo
vanilin šećer
50 g šećera
naribana kora limuna

Sastojci potrebni za nadjev:
330 g mljevenih oraha ili lješnjaka
2 vanilin šećera
50 g šećera
žlica meda
aroma vanilije ili ruma
130 ml mlijeka
bjelanjak
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata
- za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom
- kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka
- tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte
- svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu
- pecite ih na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
- ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim tankim nožićem

Servus i u slast :)










Oznake: kolači, prhka orahnjača, tradicija


- 11:56 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

04.04.2016., ponedjeljak

OREHNJAČA - MAKOVNJAČA

Pozdrav svima!
Dugo već nisam radila ovaj stari tradicionalni klasik koji je obavezan sadržaj svakog blagdanskog stola. Uskrs je prošao, ali to nije razlog da ne uživamo u okusu ovog posebnog kolača.
Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i donose nam vedrinu bezbrižnih dana djetinjstva. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama!
Jedna draga dama je poželjela probati ovaj kolač i zato Annabony - ovo je za tebe, pa pokušaj, možda ti se ovaj recept učini privlačnim. Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, mi je volimo točno ovakvu!
Sastojci potrebni za tijesto:
600 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
1/2 žličice soli
kvasac
100 g maslaca
2 žumanjka
5 žlica šećera
korica od limuna
Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena.
Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha:
Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda
Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju.
Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Servus i uživajte :)



Oznake: orehnjača, makovnjača, tradicija


- 07:20 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO