PITA S JABUKAMA
|
KRAFNE
|
PRHKA ORAHNJAČA
Pozdrav!
Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s izradom prhkih roladica koje će vašem domu podariti mirise djetinjstva! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 330 g brašna (pola glatko - pola oštro) 2 žumanjka 120 ml vrhnja 130 g maslaca prašak za pecivo vanilin šećer 50 g šećera naribana kora limuna Sastojci potrebni za nadjev: 330 g mljevenih oraha ili lješnjaka 2 vanilin šećera 50 g šećera žlica meda aroma vanilije ili ruma 130 ml mlijeka bjelanjak - od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata - za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom - kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka - tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte - svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu - pecite ih na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju - ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim tankim nožićem Servus i u slast :) Oznake: kolači, prhka orahnjača, tradicija |
OREHNJAČA - MAKOVNJAČA
Pozdrav svima!
Dugo već nisam radila ovaj stari tradicionalni klasik koji je obavezan sadržaj svakog blagdanskog stola. Uskrs je prošao, ali to nije razlog da ne uživamo u okusu ovog posebnog kolača. Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i donose nam vedrinu bezbrižnih dana djetinjstva. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama! Jedna draga dama je poželjela probati ovaj kolač i zato Annabony - ovo je za tebe, pa pokušaj, možda ti se ovaj recept učini privlačnim. Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, mi je volimo točno ovakvu! Sastojci potrebni za tijesto: 600 g glatkog brašna 250 ml mlijeka 1/2 žličice soli kvasac 100 g maslaca 2 žumanjka 5 žlica šećera korica od limuna Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha: Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju. Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Servus i uživajte :) Oznake: orehnjača, makovnjača, tradicija |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |