Gurmanka

31.01.2019., četvrtak

PARMEZAN PECIVA

Pozdrav!
Danas imam za vas mirisna i ukusna peciva koja će vas, sigurna sam, oduševiti!
Istodobno i hrskava i mekana poput laganih pahuljastih oblačića ispunit će vašu kuhinju mirisima pravog doma!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
300 ml tople vode
žlica šećera
kvasac
žlica soli
500 g glatkog brašna
60 g rastopljenog maslaca
začini koje volite (ja sam koristila ružmarin)
100 g naribanog parmezana, ribanca ili nekog drugog sira za posipanje peciva
-prvo napravite kvas od tople vode, šećera i kvasca, a kada se digne od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže jedan sat
-tijesto podijelite na 12 komada od kojih napravite oblike koje volite npr. čvorove, kiflice, perece...
-složite svojih 12 peciva i ostavite da se dižu,a vi stavite da prokuha cca. 2 litre vode i 3 žlice sode bikarbone
-svako pecivo prokuhajte oko 30 sekundi i izvadite na pleh za pečenje koji ste prethodno premazali uljem (obavezno!)
-svako pecivo prije pečenja premažite žumanjkom i posipajte parmezanom ili sezamom, ovisno o vašoj želji
-pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju!

Servus i u slast :)

Oznake: kruh i pecivo, parmezan, soda


- 18:35 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

29.11.2017., srijeda

POGAČA FOCCACIA S MLADIM LUKOM

Pozdrav!
Ima li išta ljepše od mirisa domaćeg peciva,posebice od ovakve hrskave, tople i slasne pogače s mladim lukom ?
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog bijelog brašna
2 vrećice suhog kvasca
40 ml maslinovog ulja
žličica soli
400 ml hladne vode
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, ali ne brinite što je ljepljivo i meko, upravo takvo mora biti
-ostavite ga u posudi prekrivenoj prozirnom folijom da se diže jedan sat
- malo ga premijesite kuhačom jer će vam se jako lijepiti za prste
- nakon sat vremena ga istresite u veliki lim za pečenje dobro premazan maslinovim uljem
- tijesto prstima razvucite po limu i premažite ga maslinovim uljem
- napravite po njemu rupice i posipajte ga s krupnom solju i začinima
- mogućnosti su raznovrsne, a u originalu foccacia se posipa ružmarinom i narezanim maslinama
- ovaj put sam se odlučila na kombinaciju s mladim lukom koja je ispala fantastično
- pecite je na 200*C oko 30 minuta tj. dok ne dobije lijepu rumenu boju
- vruću je možete premazati s još malo maslinovog ulja i možete krenuti s uživanjem
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i pecivo, peciva i razno, pogača, mladi luk, foccacia


- 07:46 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

29.01.2017., nedjelja

PUŽIĆI S MAKOM

Pozdrav svima!
Upravo smo uživali u finom pecivu s makom bogatog i aromatičnog okusa. Miris maka se miješa s mirisom cimeta i odvode nas u dane djetinjstva, u dane kada su naše bake radile ove sočne kolače. Možete ih puniti svojim omiljenim nadjevom poput oraha, marmelade, nutelle..., ali ja sam se ovaj put odlučila za mak. Ako želite toplu, nostalgičnu mirisnu večeru onda je ovo pecivo idealan izbor za vas. Uz čašu mlijeka i ove fine pužiće vaš dan će imati doista mirisan i ukusan završetak!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 ml toplog mlijeka
kvasac
2 jaja
80 g rastopljenog maslaca
100 gr šećera
1/2 žličice soli
500 g glatkog brašna
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne i zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena, a vi za to vrijeme napravite nadjev:
100 g mljevenog maka
100 ml vrućeg mlijeka
50 g šećera
žličica cimeta
20 g maslaca
Zakuhajte mlijeko i prelijte preko maka, šećera i ostalih sastojaka te ostavite da se malo ohladi.
Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutnik veličine 30x40cm.
Premažite tijesto nadjevom i zarolajte te narežite na 12 komada.
Sada uzmite lim za pečenje cca. 30x40 cm i slažite pužiće na njega, ali ostavite mali razmak između da tijesto ima prostora za dizanje. Ostavite ga opet da se malo digne, premažite žumanjkom i pecite na 180*C oko pola sata dok ne dobije lijepu boju!
Možete ga samo posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom, kako god,uživajte u svakom zalogaju ovog toplog mirisnog peciva!
Servus :)


Oznake: kruh i pecivo, pužići s makom, desert


- 20:08 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

24.11.2016., četvrtak

KLIPIĆI

Pozdrav svima!
Draga moja Ivanka, već godinama uživamo u tvojim klipićima i ne pitajući se koliko je truda i vremena potrebno za njihovu izradu.
Pošto zaista volimo ovo domaće pecivo odlučila sam sama napraviti klipiće, ali to ne znači da i dalje ne računamo s tobom.
Ne znam što je to u njima da su tako ukusni, istovremeno mekani i hrskavi , topli i mirisni!
Istina, potrebno je izdvojiti vrijeme za njihovu izradu, ali isplati se potruditi, predobri su :)
Posebno je praktično što ih možete napraviti kada imate viška vremena, zamrznuti i izvaditi kada vam dolaze gosti te ih dočekati s finim toplim pecivom!
Malo sira, pršuta i čaša dobrog vina - može li bolje?
Sastojci potrebni za izradu klipića:
kilogram glatkog brašna
1 1/2 kocka svježeg kvasca
700 ml mlijeka
žlica šećera
200 ml ulja
velika žlica soli
Odvojite 200 ml mlijeka, zagrijte ga i dodajte mu šećer i kvasac. Kada se kvas digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Dižite ga jedan sat i podijelite na kuglice veličine jajeta cca. 35 kuglica.
Podlogu gdje radite premažite malo s uljem i premjesite kuglicu, razvaljajte ju u dugoljasti oblik i rukama zarolajte.


... i tako još "samo" 35 puta :)
Gotove klipiće slažite u podmazani lim za pečenje s malim razmakom jer će se još dignuti.
Premažite ih žumanjkom i posipajte sjemenkama, a peku se na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju!
Pozdrav Ivanki i veliko hvala na receptu!
Servus :)






Oznake: kruh i pecivo, klipići, sjemenke


- 09:01 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO