PITA OD BOROVNICA 2
Pozdrav!
Hrskava, prhka, ukusna i aromatična pita od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanilin šećer 100 g šećera žlica vrhnja -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za pite (morate obložiti i stijenke kalupa) -višak tijesta odrežite i s njim ćete kasnije raditi ukrase kojima ćete pokriti pitu Sastojci potrebni za nadjev: 400 g smrznutih ili svježih borovnica 70 g šećera žlica gustina 50 ml vode -stavite kuhati borovnice i šećer -u vodi razmutite gustin i dodajte voću kada zakuha te kuhajte dok se nadjev ne stisne (nekoliko minuta) -stavite nadjev preko razvaljanog tijesta i od ostataka napravite ukrase kojima želite prekriti pitu - ovaj put su to bile pletenice i trakice koje su podarile piti zimski ugođaj - pecite je na 190*C dok ne dobije lijepu zlatnu boju -servirajte je još toplu posutu šećerom u prahu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, prhko tijesto |
TORTA OD SIRA I LIMUNA
... lagana i osvježavajuća! Torta je za svaku preporuku, a recept možete pronaći ovdje! Servus i u slast :) P.S. Malo prigodnih kockica i u gastronomiji,naprijed Vatreni! Oznake: ABC sir, torta, limun, prhko tijesto |
PITA OD ČOKOLADE I VANILIJE
Pozdrav svima!
Ne mogu se odlučiti da li ovaj kolač nazvati pitom ili tortom, ali kako god ga nazvali kolač je odličan. Pita je tako bogata, a opet lagana i kremasta! Za kraj je samo premažite sa šlagom jer s njim nikada ne možete pogriješiti. Nakon ove posebne čokoladne pite mora nestati sva vaša žudnja za slatkim! Sastojci potrebni za podlogu: Moram vam naglasiti da dio moje obitelji smatra da bi podloga od keksa bila bolja, ali ovaj put je moj izbor tijesto.Naravno, uvažavam kritiku, ali ipak vam preporučam podlogu od tijesta jer je kompaktnija i čvršća. Nikako ne bih željela da vam krema pobjegne s kolača :) Dakle, sastojci: 250 g glatkog brašna 170 g maslaca 2 žumanjka 2 vanil šećera pola praška za pecivo po potrebi žlica vrhnja (ako je presuho) Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga te njime obložite kalup za torte. Potrebno je obložiti i stijenke kalupa ( do pola) da možete unutra stavljati nadjev. Tijesto ispikajte vilicom i prekrite folijom te stavite grah i pecite na 200*C 15 minuta, a bez graha ga još dopecite oko 15 minuta. Pečem ga s grahom zato da se tijesto ne bi jako diglo jer nam treba mjesta za nadjev. Krema: 3 žumanjka 2 žlice šećera 2 žlice gustina 400 ml mlijeka Izradite mikserom sve sastojke i zakuhajte u vruće mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne stisne te podijelite u dvije posude. U jednu posudu dodajte 140 g otopljene čokolade i dobivenu crnu kremu prelijte preko ohlađenog tijesta. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite hladiti. Za bijelu kremu još trebate: želatinu + 3 žlice vode aromu vanilije mikserom izrađen snijeg od 3 bjelanjka i 50 g šećera Ugrijte želatinu i dodajte je odvojenoj bijeloj kremi. Snijeg od bjelanjaka lagano ručno umiješajte skupa s žlicom arome vanilije. Namažite je preko crne kreme, a šlag kojim ćete završiti pitu napravite od 200 ml slatkog vrhnja. Dobro je rashladite i ukrasite po želji, možda s malo čokolade! Servus i u slast :) Oznake: torte, čokolada, vanilija, prhko tijesto |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |