Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

PITA OD ČOKOLADE I VANILIJE

Pozdrav svima!
Ne mogu se odlučiti da li ovaj kolač nazvati pitom ili tortom, ali kako god ga nazvali kolač je odličan.
Pita je tako bogata, a opet lagana i kremasta! Za kraj je samo premažite sa šlagom jer s njim nikada ne možete pogriješiti.
Nakon ove posebne čokoladne pite mora nestati sva vaša žudnja za slatkim!
Sastojci potrebni za podlogu:
Moram vam naglasiti da dio moje obitelji smatra da bi podloga od keksa bila bolja, ali ovaj put je moj izbor tijesto.Naravno, uvažavam kritiku, ali ipak vam preporučam podlogu od tijesta jer je kompaktnija i čvršća. Nikako ne bih željela da vam krema pobjegne s kolača :)
Dakle, sastojci:
250 g glatkog brašna
170 g maslaca
2 žumanjka
2 vanil šećera
pola praška za pecivo
po potrebi žlica vrhnja (ako je presuho)
Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga te njime obložite kalup za torte. Potrebno je obložiti i stijenke kalupa ( do pola) da možete unutra stavljati nadjev.
Tijesto ispikajte vilicom i prekrite folijom te stavite grah i pecite na 200*C 15 minuta, a bez graha ga još dopecite oko 15 minuta.
Pečem ga s grahom zato da se tijesto ne bi jako diglo jer nam treba mjesta za nadjev.
Krema:
3 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice gustina
400 ml mlijeka
Izradite mikserom sve sastojke i zakuhajte u vruće mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne stisne te podijelite u dvije posude.
U jednu posudu dodajte 140 g otopljene čokolade i dobivenu crnu kremu prelijte preko ohlađenog tijesta. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite hladiti.
Za bijelu kremu još trebate:
želatinu + 3 žlice vode
aromu vanilije
mikserom izrađen snijeg od 3 bjelanjka i 50 g šećera
Ugrijte želatinu i dodajte je odvojenoj bijeloj kremi. Snijeg od bjelanjaka lagano ručno umiješajte skupa s žlicom arome vanilije.
Namažite je preko crne kreme, a šlag kojim ćete završiti pitu napravite od 200 ml slatkog vrhnja.
Dobro je rashladite i ukrasite po želji, možda s malo čokolade!
Servus i u slast :)








Post je objavljen 24.10.2016. u 08:57 sati.