DOMAĆE KIFLICE
Pozdrav!
Danas imam za vas recept za ove fine kiflice koje će vas, sigurna sam odmah osvojiti, a vašim domovima podariti miris toplog peciva koji nam donosi osjećaje spokoja i tradicije! Sastojci za tijesto: 1 kg glatkog brašna 1 žlica soli 1 žlica šećera 200 ml ulja 500 ml mlakog mlijeka ( 200 ml za kvas - 300 ml u brašno) svježi kvasac Napravite prvo kvas: -u 200 ml toplog mlijeka razmutiti šećer i kvasac (ne smije biti prevruće) -pričekati 10 minuta da se digne te pomiješati s ostalim sastojcima -zamijesite glatko tijesto i podijelite ga odmah na 4 kruščića -sada se mora dizati barem 30 minuta -svaki kruščić tanko razvaljati u krug, premazati uljem i razrezati na 16 komada - rezala sam ih rezačem za pizzu pa su ispali fino rebrasti - svaku kiflicu premazati jajetom, posipati sezamom i ostaviti još malo da se diže - pecite ih oko 20-tak minuta na 200*C - meni su najbolje prazne ali vi ih možete puniti po želji - ovo tijesto koristim i za razne pogače jer je drugi dan još uvijek vlažno i sočno - probajte i javite kakve su! Servus i uživajte :) Oznake: pecivo, kiflice, mekane, sezam |
KIFLICE
|
DOMAĆE PECIVO SA SIROM
Pozdrav svima!
Ova domaća peciva su predivan izbor za druženje s prijateljima ili kao večera za vaše voljene. Peciva sa sirom su tako mekana i mirisna da ih jednostavno morate voljeti. Za ovaj recept možete koristiti vaše omiljene vrste sireva, ali nemojte zamijeniti mascarpone jer baš taj blagi sir daje pecivu vlagu i svježinu. Probajte ih napraviti i javite mi vaše dojmove! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g bijelog brašna 250 g integralnog brašna 200 ml mlake vode kvasac jaje 250 g mascarponea 250 g naribanog sira (gauda, dimljeni sir...) žličica soli 18 kockica topivog sira - mozzarela Napravite kvas od 100 ml tople vode, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga brašnu, naribanom siru i mascarponeu, ostatku vode i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena te razdijelite na 18 komada, u sredinu svakog komadića tijesta gurnite kuglicu mozzarele i napravite pecivo okruglog oblika. Složite ga s malim razmakom u dva lima za pečenje te premažite žumanjkom i posipajte parmezanom. Ostavite peciva da se još malo dižu dok vi ugrijete pećnicu na 180*C i pecite ih oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju! Servus i uživajte u predivnom okusu i mirisu toplog,netom ispečenog peciva :) Oznake: domaće, toplo, pecivo, sir |
PECIVO S KARAMELIZIRANIM LUKOM
Pozdrav svima!
Ova mekana peciva, suptilne slatkoće i s nevjerojatnim mirisom karameliziranog luka jednostavno vam se moraju svidjeti. Ništa nije privlačnije od mirisa pečenog kruha, a u kombinaciji s karameliziranim lukom vaša topla večera će ostaviti poseban dojam! Jednostavno morate probati ova peciva koja su vrhunska slana delicija! Sastojci potrebni za izradu peciva: Potrebno je sitno narezati 2 luka i prodinstati na malo maslinovog ulja te ostaviti da se ohladi. Za tijesto trebate: 500 g glatkog brašna 50 ml maslinovog ulja 250 ml mlake vode kvasac šećer, sol, papar Napravite kvas od šećera, kvasca i tople vode te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne.Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga dizati sat vremena. Sada ga premijesite i dodajte mu karamelizirani luk. Od ovog tijesta možete sada ispeći kruh ili tijesto podijelite na 12 kuglica koje možete peći pojedinačno u velikom limu ili ih složite jednu do druge u okrugli kalup. Peciva pecite na 200*C oko 40 minuta, dok ne dobiju lijepu boju! Servus i uživajte u ovom domaćem toplom užitku :) Oznake: karamelizirani luk, pecivo |
INTEGRALNA PECIVA SA SIROM
Pozdrav svima!
Moji ukućani su jutros uživali u toplom integralnom pecivu koje sam zamijesila jučer navečer i stavila na hladno. Ovo je jedna varijanta za zdrava, ali ipak ukusna peciva čija je izrada jednostavna samo zahtijeva nešto vremena koje je potrebno za dizanje tijesta. Peciva su idealna za jutarnji obrok jer su puna vlakana koja organizmu pružaju dovoljno energije da može izdržati naporne radne dane koji su iz dana u dan sve duži. Peciva su izvana hrskava, a njihovu mekoću i sočnost iznutra možemo zahvaliti siru! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 420 g integralnog brašna svježi kvasac žlica šećera 120 ml mlake vode 240 g svježeg sira 60 g rastopljenog maslaca žlica soli 3 žlice rastopljenog maslaca za premazivanje Napravite kvas od 100 ml tople vode, šećera i kvasca, pa dodajte ostalim sastojcima kada se digne. Zamijesite tijesto, a količina vode će ovisiti o vlažnosti sira koji koristite.Ostavite tijesto da se digne, a zatim ga podijelite na 16 komada koje formirajte u oblik loptica. Složite ih u okrugli kalup promjera cca. 25 centimetara i ostavite da se malo dižu dok pećnicu zagrijete na 200*C. Posipajte ih sjemenkama ako želite te pecite oko 30 minuta dok ne porumene. Sada ih premažite maslacem i uživajte u ovom toplom mirisnom pecivu! Servus i uživajte :) Oznake: pecivo, integralno, sir |
PECIVO SA ČEŠNJAKOM
Pozdrav svima!
Pošto moji ukućani obožavaju prhka aromatična peciva odlučila sam isprobati ovaj recept i naravno, svi smo se oduševili. Možete kombinirati razne varijante za njihovu izradu, a ja sam uz češnjak koristila peršin i vlasac. Peciva možete zarolati u oblik koji god želite, okus će im biti uvijek jednako dobar. Ovo je jedna pikantna grickalica koju odrasli jednostavno obožavaju. Uz pivo ili čašu dobrog vina u trenu će nestati s tanjura! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 500 g glatkog brašna germa 300 ml tople vode žlica soli 3 žlice maslinovog ulja Napravite kvas od germe, žlice šećera i tople vode te ga dodajte ostalim sastojcima. Zamijesite tijesto, malo ga pouljite i ostavite da se digne. Za to vrijeme napravite maslac od češnjaka za premaz: 150 g maslaca 4 režnja češnjaka vlasac peršin 1/2 žličice soli Rastopite maslac i dodajte mu protisnuti češnjak te sve skupa prokuhajte minutu. Pomiješajte vlasac i peršin te ostavite da se ohladi. Kada se tijasto diglo, premijesite ga i radite oblike po želji. Posložite ih u lim za pečenje te premažite ohlađenim maslacem od češnjaka. Pecite ih na 200*C oko 20 minuta, dok se ne zazlate! Servus i uživajte :) Oznake: pecivo, češnjak, grickalice |
KRUH S MASLINAMA
Dobro vam jutro, dragi moji! Nedavno je objavljeno da je prvo mjesto na popisu proizvoda koji imaju najljepši miris pripalo svježe pečenom kruhu.Potpuno se slažem s tim! Nema ništa ljepše od mirisa ali i okusa domaćeg toplog kruha pomješanog s mirisom maslina i ružmarina. Pokušala sam ovom tradicionalnom receptu za kruh podariti novo ruho, ispričati već ispričanu priču na moderniji način! Za tijesto nam je potrebno: 450 g glatkog brašna 22o ml vode 1 germa (suha) 1 grančica ružmarina 1 žličica soli 1 žlica maslinovog ulja 50 g narezanih maslina Pomješajte sve sastojke zajedno i zamijesite tijesto, Prstima ga malo rastanjite i dodajte nasjeckani ružmarin i masline. Ponovo ga premjesite i oblikujte krug promjera 20 cm. Stavite ga u pleh za pečenje i ostavite da se diže 30-tak minuta. Pecite ga na 200*C oko 45 minuta, dok ne porumeni i ukrasite prema raspoloženju. Ispecite ga na Badnjak i dovoljan vam je samo dobar ajvar i imate dobitnu posnu kombinaciju. Dobar tek svima! Servus :) Oznake: kruh s maslinama, pecivo, pogača |
KRUH S LUKOM :)
Dobro vam jutro, mili moji!
Netko je rekao da nam je kruh više od hrane, on je i lijek i prijatelj! Od malo brašna, vode i soli uz poseban dodatak luka napravite još jednu malu čaroliju. Ovaj predivan, hrskavi i mirisan kruščić će vas sigurno oduševiti! Postupak: Na 3 žlice maslinovog ulja prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane. Posolite i dinstajte tako dugo dok se malo ne karamelizira, te ohladite. Tijesto: 500 g glatkog brašna žlica soli germa 320 ml mlake vode karamelizirani luk i lišće od luka U mlakoj vodi razmutite germu i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.Prvi put ga pustite da se diže 1 sat, premijesite, zarolajte u željeni oblik i stavite u pleh za pečenje (15*25). Malo posolite i posipajte sa nasjeckanim listovima mladog luka.Ostavite ga da se malo digne te stavite peći oko 25 minuta na 230*C. Pojedite ga toplog, užitak je neprocjenjiv! Servus :) Oznake: kruh s lukom, pecivo, Slano |
Rolice s cimetom :)
Dobro vam jutro, dragi moji! Kada cimet zamiriši mojom kuhinjom to je znak da se približavaju blagdani. Hladan zimski dan pokušala sam ugrijati ovim predivnim kolačićima. Cimet mi je jedan od omiljenih začina, ali ove rolice možete raditi i s Nutellom, orasima,marmeladom... Kada trebate mali slatki zalogaj ove rolice su dobar izbor! Sastojci potrebni za tijesto: 440 g glatkog brašna 1 germa 240 ml mlijeka 3 žlice šećera 1/2 žličice soli 2 jaja 60 g otopljenog maslaca Zamijesite mekano tijesto i ostavite ga odmarati 15-tak minuta. Za to vrijeme pripremite omiljeni nadjev, a moj je od cimeta:70 g omekšalog maslaca 100 g smeđeg šećera 3 žlice cimeta Razvaljati tijesto u pravokutnik, premazati filom i zarolati u štrucu. Razrežite je na 12 komada koje onda razmaknuto složite u tepsiju cca. 23*33 cm. Ostavite da se dižu oko 30 minuta i pecite na 180*C oko 1/2 sata. P.S. Najbolje ih pojedite dok su još tople jer tada su najsočnije! Servus :) Oznake: rolice s cimetom, pecivo, desert |
Martinje :)
|
Domaće kiflice
Dobro vam jutro,dragi moji! Danas imam jedan poseban recept, za posebne kiflice. Najbolje su tople, a obavezno ih grickajte u dobrom društvu, uz dobar film, knjigu... Mekane su, hrskave i izazivaju "ovisnost" jer kada ih probate od te ovisnosti se nećete tako lako izliječiti! Sastojci za tijesto:1 kg glatkog brašna 1 žlica soli 1 žlica šećera 2 dcl ulja 6 dcl mlakog mlijeka ( 2 dcl za kvas - 4 dcl u brašno) 1 svježa germa Napraviti prvo kvas: U 2 dcl toplog mlijeka razmutiti šećer i germu(ne smije biti prevruće). Pričekati 10 minuta da se digne te pomiješati s ostalim sastojcima. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga odmah u 4 kruščića. Sada se mora dizati barem 30 minuta.Svaki kruščić tanko kružno razvaljati, premazati uljem i razrezati na 16 komada. Rezala sam ih rezačem za pizzu pa su ispali fino rebrasti. Svaki kiflić premazati jajetom, posipati sezamom i ostaviti još malo da se diže. Pecite ih oko 15-tak minuta na 180*C. Meni su najbolji kada su prazni ali svakako ih možete puniti po želji. Ovo tijesto koristim i za razne pogače jer je pouzdano a drugi dan je još uvijek vlažno i sočno. Javite kako su vama ispali! Servus :) Oznake: domaće kiflice, pecivo |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |