Nisam shvatio iz recepta kako se u ovom procesu luk zapravo karamelizira i što bi to uopće značilo? Luk dinstam za pašta šutu, gulaš i sto drugih jela, pa ako je to samo to priznajem da ne kužim. Treba li luk pocrniti, dodati mu šećera, ili u čemu je zapravo kvaka? Dodatno, karmelizirani luk se kasnije doda tijestu, ali kako? Umiješa se u njega, puni kao fila, pa zamota, ... kako zapravo? Vidim da svi ispred mene sve kuže, pa se malo osjećam glup, ali ovo bi volio probati, pa zato i pitam, čisto da ne promašim bit ;) P.S. Svojevremeno sam radio pizzu koja je kao nadjev imala dinstani luk, navodno po nekom originalnom sirotinjskom napuljskom receptu. Ispala je izvrsno, i nevjerojatno je da nakon što sam vratio kuharicu sa prastarim receptima u knjižnicu, to jelo više nisam radio. P.P.S. Naravno, pročitao sam na netu o procesu karamelizacije luka, ali to baš u tvom receptu nisam našao.
07.04.2016. (12:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dražene, ne znam zašto ga zovu karamelizirani ali tako mi je rečeno. Znači, luk se dinsta dok ne počne šuškati i crniti, a ne samo da postane mekan i staklast. Tako sam ja to shvatila, a dodajem ga tijestu nakon što se je diglo. Samo ga umijesim u tijesto tj. sve zajedno promijesim i slažem loptice ili ostavim u komadu za kruh.Probaj ako voliš luk, zaista je super okus:) Zvonka, ako ne voliš luk ništa od ovog peciva, drugi put :)
07.04.2016. (13:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nije ta karamelizacija baš do kraja definirana. Neki dodaju šećer, običan ili smeđi, netko čak i balsamico tamni aromatizirani ocat, netko radi na maslacu, većina na ulju. Kako god, bitno je da je proces dovoljno dug da se šećer iz luka karamelizira. Hvala na informaciji kako to ti radiš. Tebi je lako vjerovati da radiš baš kako treba ;)
07.04.2016. (20:38)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gurmanka
Dobro mi došli :)
07.04.2016. (07:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
bolje te našli... ovo je stvarno izazov... hvala ti... :)
07.04.2016. (07:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
tko zna,zna...
07.04.2016. (08:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gurmanka
... danas malo slanog :)
07.04.2016. (09:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Leptirica
bome ovo stvarno izaziva :))
07.04.2016. (09:06) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gurmanka
Leptirice, uz ono tvoje pivo bi pecivo super leglo :)
07.04.2016. (09:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Svjetlo
Hvala na još jednom receptu, ovo su za mene delikatese.
Nadam se da ćeš doći i ti opet do mog bloga, imam toga novog, a ti si jako dobrodošla :)
07.04.2016. (09:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Spakuj i primamo te na izlet!
07.04.2016. (10:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gurmanka
Lijepu Avalu i okolinu sam imala prilike vidjeti, javi kada se približiš mojim krajevima da popijemo čašu finog vina uz ova moja peciva :)
07.04.2016. (10:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Nisam shvatio iz recepta kako se u ovom procesu luk zapravo karamelizira i što bi to uopće značilo? Luk dinstam za pašta šutu, gulaš i sto drugih jela, pa ako je to samo to priznajem da ne kužim. Treba li luk pocrniti, dodati mu šećera, ili u čemu je zapravo kvaka? Dodatno, karmelizirani luk se kasnije doda tijestu, ali kako? Umiješa se u njega, puni kao fila, pa zamota, ... kako zapravo? Vidim da svi ispred mene sve kuže, pa se malo osjećam glup, ali ovo bi volio probati, pa zato i pitam, čisto da ne promašim bit ;)
P.S. Svojevremeno sam radio pizzu koja je kao nadjev imala dinstani luk, navodno po nekom originalnom sirotinjskom napuljskom receptu. Ispala je izvrsno, i nevjerojatno je da nakon što sam vratio kuharicu sa prastarim receptima u knjižnicu, to jelo više nisam radio.
P.P.S. Naravno, pročitao sam na netu o procesu karamelizacije luka, ali to baš u tvom receptu nisam našao.
07.04.2016. (12:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvonka
luk ne volim ni primirisati,
pa ovo preskačem :-)
07.04.2016. (12:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gurmanka
Dražene, ne znam zašto ga zovu karamelizirani ali tako mi je rečeno. Znači, luk se dinsta dok ne počne šuškati i crniti, a ne samo da postane mekan i staklast. Tako sam ja to shvatila, a dodajem ga tijestu nakon što se je diglo. Samo ga umijesim u tijesto tj. sve zajedno promijesim i slažem loptice ili ostavim u komadu za kruh.Probaj ako voliš luk, zaista je super okus:)
Zvonka, ako ne voliš luk ništa od ovog peciva, drugi put :)
07.04.2016. (13:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Nije ta karamelizacija baš do kraja definirana. Neki dodaju šećer, običan ili smeđi, netko čak i balsamico tamni aromatizirani ocat, netko radi na maslacu, većina na ulju. Kako god, bitno je da je proces dovoljno dug da se šećer iz luka karamelizira. Hvala na informaciji kako to ti radiš. Tebi je lako vjerovati da radiš baš kako treba ;)
07.04.2016. (20:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrinaneba
tko je dobar je dobar...nisam još čula za to...ali izgleda super!!!
08.04.2016. (11:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...