MINI QUICHE S LOSOSOM I POVRĆEM
Vrlo ukusan brzinski ručak i mada nisam baš neka ljubiteljica ribe moram vam priznati da je ovo bio jedan sasvim solidan obrok :) Slano prhko tijesto kao podloga, brokula i mini rajčice, kolutić mozzarelle i losos kojeg možete pronaći u tragovima i to je sva mudrost oko ovog "zahtjevnog" zalogajčića! Servus i u slast :) Oznake: mini tart, Slano, losos, povrće |
ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA
Pozdrav!
Pred vama je burna večer, dolazak hrpe prijatelja koji glasno zahtijevaju grickalice i hladno pivo uz večerašnju partiju karata :) Brzo i jednostavno rješenje je pred vama, ove štapiće sa sjemenkama je zaista lako i brzo napraviti baš svima, čak i ako ste najveća šeprtlja u kuhinji :):) Tijesto možete zamijesiti i pomoću miksera, nema kvasca i petljanja oko dizanja, a to čak i ne moraju biti štapići, samo izrežite razvaljano tijesto običnom čašom ili s nekom veselom modlom za kekse! Ako vam se ne svidi okus dok su još topli ne brinite, kada se ohlade postaju gotovo savršeni - ukusni i hrskavi! Za receptom sam posegnula u arhivu samo sam ovaj put promijenila omjer brašna i napravila ih od 250 g integralnog i 250 g bijelog brašna i vrlo sam zadovoljna kako su ispali! Ako volite male slane zalogajčiće svakako ih napravite, a recept možete potražiti ovdje! Servus i u slast :) Oznake: kruh i peciva, štapići, sjemenke, Slano |
ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA
Pozdrav svima!
Nedavno sam dobila ovaj recept kojim se jednoglasno oduševila cijela moja obitelj. Ovi slani hrskavi prutići su idealni za druženja i veselje, a osobito će u njima uživati muški dio ekipe jer se izvrsno slažu s hladnim pivom ili vinom! Morate ih svakako isprobati i vjerujte mi da vas neće razočarati! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 400 g glatkog bijelog brašna 100 g integralnog brašna pola praška za pecivo 2 žličice soli 125 ml maslinovog ulja 125 ml suncokretovog ulja 250 ml bijelog vina Zamijesite tijesto i odmah ga razvaljajte na pola centimetra debljine i posipajte sjemenkama sezama. Uzmite papir za pečenje i pomoću njega okrenite tijesto na drugu stranu te ga posipajte sjemenkama lana. Sada izrežite od tijesta trakice duge 10 centimetara i široke 1.5 centimetar. Trakice morate zafrkati i slagati na lim za pečenje te ih pecite na 200*C oko 30 minuta dok porumene! Ljepota ovog recepta je u tome što se možete igrati sa raznim vrstama brašna i sjemenki, napravite štapiće od svojih omiljenih sastojaka i javite mi vaše dojmove! Servus i uživajte :) Oznake: Slano, štapići, sjemenke, grickalice |
KRUH S LUKOM :)
Dobro vam jutro, mili moji!
Netko je rekao da nam je kruh više od hrane, on je i lijek i prijatelj! Od malo brašna, vode i soli uz poseban dodatak luka napravite još jednu malu čaroliju. Ovaj predivan, hrskavi i mirisan kruščić će vas sigurno oduševiti! Postupak: Na 3 žlice maslinovog ulja prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane. Posolite i dinstajte tako dugo dok se malo ne karamelizira, te ohladite. Tijesto: 500 g glatkog brašna žlica soli germa 320 ml mlake vode karamelizirani luk i lišće od luka U mlakoj vodi razmutite germu i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.Prvi put ga pustite da se diže 1 sat, premijesite, zarolajte u željeni oblik i stavite u pleh za pečenje (15*25). Malo posolite i posipajte sa nasjeckanim listovima mladog luka.Ostavite ga da se malo digne te stavite peći oko 25 minuta na 230*C. Pojedite ga toplog, užitak je neprocjenjiv! Servus :) Oznake: kruh s lukom, pecivo, Slano |
Sarma :)
Dobro vam jutro, mili moji! Ovi hladni zimski dani su idealni za taj gastro užitak koji zovemo - sarma! Ona nas odvodi u prošlost, u dane kada su se obitelji češće družile, kada se okupljalo uz čašu dobrog vina i finu hranu. Možda ovi blagdani i baš ova sarma dozovu ta lijepa prošla vremena! Ovaj pravi raj za gurmane se često nađe na mom stolu jer ju svi obožavamo. Svatko je radi na svoj način, a moja verzija je "vulgaris"- bez sušenog mesa, slanine i ostalih dodataka.Na 1 kg faširanog mesa (pola junetina, pola svinjetina) stavim šalicu riže, 1 jaje, malo nasjeckanog luka i začine- sol,papar i vegetu. Odvojim listove od glavice kiselog kupusa, operem ih i slažem sarmice. Dno velikog lonca prekrijem narezanim kupusom, pa sarme, a na vrh ide opet narezani kupus. Zalijem s vodom, toliko da ih prekrije, stavim vegetu i 2 žličice crvene paprike. Kuham ih u Delimano loncu pa su moje sarme gotove vrlo brzo, oko 30-tak minuta.Obavezan prilog je pire krumpir jer mojim curama je to onaj zadnji "tač" za idealnu sarmu. Servus :) Oznake: sarma, glavno jelo, Slano |
Vrući pileći ujušak :)
Pozdrav svima, mili moji! Kada ovaj vrući ujušak iznesemo na stol on odmah umanjuje sve naše nevolje.Pileći ujušak je jedan interesantan izlet u svijet juha koji uglavnom završava kao bistra ili krem varijanta. Jednostavan je za pripremu, a lako se može prilagoditi vašim omiljenim namirnicama. Priprema: Na malo ulja prodinstajte pileće meso,u ovom slučaju batke, i izvadite ga u jednu posudu. Na istoj masnoći prodinstajte pola glavice narezanog luka, dodajte 2 mrkve narezane na kolutiće, 1 peršin, 1 krumpir narezan na kockice, malo korabe ili što već nađete u frižideru. Podlijte s malo vode i vratite meso da lagano krčka. Nakon 15-tak minuta dodajte vode do kraja i zgusnite ujušak s jednom žlicom brašna i malo crvene paprike. Ukuhajte glatke noklice i začinite ga prema želji. Uživajte u ovom toplom, domaćem obroku! Servus:) Oznake: pileći ujušak, varivo, ručak, Slano |
Margarinske pogačice :)
Pozdrav svima dragi moji!
Danas je dan za poseban recept.Pogačice sam radila jučer za proslavu Martinja i upotpunile su kvalitetno vino koje smo pili - pozdrav kumu Ivici! Neću reći da je lagan i jednostavan recept jer je potrebno malo više truda i obavezno brašno Farina za uspjeh. Neka vam se nađe kada budete imali želju poigrati se sa brašnom :) Ako imate neki stari, domaći recept pošaljite ga u inbox, hvala. Za tijesto nam je potrebno: 1 kg glatkog Farina brašna 2 jaja 2.5 dcl vrhnja 1 svježa germa 250 g margarina 4 dcl mlijeka 2 i 1/2 žličice soli - zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne - smjesu margarina podijeliti na 4 dijela - tijesto razvaljati na 2 cm debljine i premazati 1/4 margarina - poklopiti ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana - ostaviti 1/2 h da odstoji pa ponoviti postupak ( ukupno mazati 4 puta) - na kraju razvaljati na 3 cm debljine, rezati kalupom (čašom), složiti u tepsiju i premazati jajetom - opet čekati 1/2 h da se dignu pa peći dok ne porumene! Idealne su za druženja, piknike,rođendane... Servus :) Oznake: margarinske pogačice, Slano, predjelo |
FOCCACIA - TANKA POGAČA
Danas imam za vas, dragi moji, jedan jednostavan, ali ipak originalan recept. Ispekla sam foccaciu ( da pojednostavimo, zovimo je samo pogačom) koja je savršena za posne dane, ali i za iznenadne goste. Pogača je gotova za tren (ne treba je čekati da se digne).Nakon što ju ispečete, još vruću,premažite maslinovim uljem. Pored nje narežite finog sira, a večeru s prijateljima završite uz kapljicu vrhunskog vina. Može li bolje od tog! Sastojci za pogaču: 500 g oštrog brašna 2 žličice soli 1 svježa germa 80 ml maslinovog ulja 250 ml tople vode - zamijesiti tijesto i odmah razvaljati u okrugli kalup - premazati uljem, napraviti rupice, posuti ružmarinom i krupnom solju - po želji utisnuti masline ili cherry rajčice Peći dok pogača ne porumeni, izvaditi je i premazati maslinovim uljem. Servus :) Oznake: pogača, foccacia, Slano, posno |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |