VIJENAC
Pozdrav! Dosadan kišni dan je prava prilika za popodnevne igre s tijestom, ali nikako mi nije uspijevalo napraviti ono što sam željela - osmerostruku pletenicu! Recept za tijesto je fantastičan, ali redoslijed ispreplitanja je potpuno kriv tako da sam nakon bezuspješnih pokušaja napravila običnu pletenicu i od nje formirala ovaj mali ukusni vjenčić! Molim nekog ako zna koja je shema pletenja da mi svakako javi! Do tada, izvolite recept za tijesto koje je izuzetno meko i ukusno :) Sastojci potrebni za tijesto: 500 g glatkog brašna suhi kvasac 10 g soli 50 ml ulja 320 ml tople vode - zamijesite glatko tijesto i na podlozi premazanoj uljem ga dobro izradite - pokriveno u posudi ga ostavite da se diže sat vremena - iznova ga premijesite i oblikujte kako želite - još malo ga dižite dok se pećnica ne ugrije, premažite žumanjkom i pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju! Servus i očekujem od vas detaljne upute za izradu osmerostruke pletenice :) Unaprijed zahvalna! |
ODMOR I DALJE...
|
DOMAĆE PECIVO
|
NO KNEAD BREAD - KRUH KOJI SE NE MIJESI
Kruh koji navečer mikserom zamiješate, ostavite da stoji preko noći i drugo jutro ga morate samo ispeći. Ukusan i hrskave korice, a možete ga jesti i nekoliko dana jer je izuzetno vlažne strukture. Poigrajte se sami s raznim vrstama brašna i omiljenim sjemenkama! Sastojci i postupak: 900 g glatkog brašna 3 žličice soli žličica suhog kvasca 710 ml hladne vode - navečer mikserom izmiješajte sve sastojke, pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite je do jutra - ujutro istresite kruh u dobro pobrašnjenu dublju posudu i ostavite ga da se diže dok vi ne ugrijete pećnicu na 230*C - u pećnici ugrijte i posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh - kada je vruća istresite u nju kruh i poklopite ga - pecite ga 35 minuta poklopljenog i još 15.tak minuta bez poklopca dok korica ne poprimi lijepu boju i ne postane hrskava Nadam se da će vam se svidjeti, servus i u slast :) Oznake: kruh, domaći, jednostavno |
DOMAĆI KRUŠČIĆ
|
KRUH S MASLINAMA I RUŽMARINOM
Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept posebnog kruha, kruha s maslinama i ružmarinom. Sigurna sam da će izazvati vaša osjetila svojom aromom maslina, ružmarina, češnjaka... Savršena hrskava korica će vas osvojiti već na prvi pogled, a mekana unutrašnjost svojim aromatičnim i blago ljutkastim okusom! Kruh je za svaku preporuku, kušajte ga i vi! Sastojci potrebni za izradu kruha: 90 g zelenih maslina 90 g crnih maslina 500 g brašna žličica soli žličica ružmarina žlica miješanih začina (češnjak, chili, paprika...) svježe lišće majčine dušice svježi kvasac + žlica šećera 350 ml tople vode Napravite kvas od kvasca, šećera i tople vode te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne. Zamijesite glatko tijesto i stavite ga dizati u posudu premazanu maslinovim uljem. Za to vrijeme možete nasjeckati masline i popiti kavicu uz novosti s bloga.hr :) Kada se tijesto diglo dodajte mu masline i ponovo ga premijesite. Okruglu posudu posipajte kukuruznom krupicom i stavite kruh u nju, a zatim ga još sa svih strana posipajte krupicom. Ostavite ga da se diže 30 minuta i stavite peći na 200*C oko sat vremena dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu. Servus i uživajte u okusu i mirisu Mediterana :) Oznake: kruh, masline, ružmarin |
KRUH SA ŠPINATOM I MOZZARELLOM
Pozdrav svima!
Večeras imam za vas jedan poseban kruh, kruh sa špinatom i mozzarellom. Možete ga jesti kao samostalni obrok, a u kombinaciji s finim paškim sirom je fantastičan. Predivnog je mirisa, prepun raznih aroma te okusa koji će sigurno zadovoljiti sve one gurmane koji uživaju u češnjaku, špinatu, siru i okusu toplog domaćeg kruha! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 300 g glatkog brašna kvasac 250 ml toplog mlijeka žlica šećera žličica soli Od toplog mlijeka, šećera i kvasca napravite kvas koji dodajte ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite maslac s začinima: 100 g maslaca 3 režnja češnjaka 100 g špinata Omekšalom maslacu dodajte nasjeckani češnjak i špinat te dobro promiješajte smjesu. Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutni oblik i premažite maslacem. Po nadjevu naribajte 100 g ribanca i 100 g mozzarelle. Zarolajte u roladu koju uzduž razrežite sa škarama i isprepletite te stavite kruh u dugoljasti kalup da se još malo diže. Ako ne želite komplicirati ostavite roladu cijelu, premažite je maslinovim uljem i stavite peći na 200*C oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju. Meni je ljepši razrezani kruh jer je tada pun boja od špinata i sira koji se lagano topi i preljeva po hrskavoj korici! Servus i uživajte uz ovaj topli kruščić :) Oznake: kruh, špinat, češnjak.mozzarella |
ROLANA POGAČA
Pozdrav svima!
Danas ću podijeliti s vama recept za jednu predivnu starinsku pogaču. Neću reći da je jednostavna, ali ako ste već mijesili tijesto onda vam je postupak poznat. Ova pogača vas neće zadovoljiti samo svojim ukusom nego će biti i predivan ukras vašeg stola. Mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će u vama onaj davni osjećaj sreće i bezbrižnosti koji se osjeća samo u bakinoj kuhinji! Sastojci potrebni za izradu pogače: 700 g glatkog brašna 350 ml tople vode žlica šećera germa 2 žličice soli 80 g otopljenog margarina ili maslaca 120 ml ulja Napraviti kvas od tople vode, germe i šećera. Kada se digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite mekano glatko tijesto. Premažite ga malo uljem i ostavite da se diže oko sat vremena. Premijesite tijesto i podijelite ga na tri dijela. Prvi dio razvaljajte tanko u pravokutni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom i stavite na njega drugi dio razvaljanog tijesta koje isto tako premažite.Završite trećim komadom tijesta koje stavite na prva dva. Poravnajte rubove da svi budu podjednake veličine, a zatim uzduž duže strane razrežite trake širine 1 centimetra ali na jednom dijelu ne režite do kraja, ostavite spojeno tijesto. Na tom spojenom dijelu počnite rolati tijesto, lagano ga uvijajte do kraja dok ne dobijete roladu od tijesta. Onda zarolajte sve skupa poput puža i prebacite u lim za pečenje.Posipajte ako želite sezamom ili makom, ostavite dizati još 15-tak minuta i pecite na 200*C oko 45 minuta. Pogača je izvana predivno hrskava, a iznutra posebno mekane strukture. Probajte je napraviti ako pronađete malo vremena za igru s tijestom! Servus i uživajte :) |
NUTELLA KRUH
Pozdrav svima!
Ova kombinacija omiljene nam nutelle i finog mekog tijesta će zadovoljiti sve sladokusce. Uz malo truda i volje ispeći ćete čudnovato dobar čokoladni kruh. Ovaj put nije potrebno raditi komplicirane oblike poput zvijezda, borova... Samo zarolajte jednu najobičniju roladu i kruh pun mirisa i okusa zavladati će vašom kuhinjom. Brz i jednostavan čokoladni kruh, a tako dobar. Sastojci potrebni za izradu tijesta: pola germe 100 ml toplog mlijeka 50 g šećera 100 ml tople vode pola žličice soli 50 g otopljenog maslaca 300 g glatkog brašna 4 žlice nutelle Napravite kvas od germe, žlice šećera i tople vode. Dodajte brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite fino glatko tijesto. Prije sam mijesila sve ručno, ali sada si pomognem s mojim novim mikserom (oooobožavam ga):) Tijesto ostavite da se diže oko sat vremena, podijelite ga na pola i svaku polovinu razvaljajte u tanki pravokutnik. Tanko, ali posebno tanko ga premažite omekšalom nutellom. Ako stavite debeli sloj nutella će se razlijevati i sve će izgledati neuredno. Premazano tijesto zarolajte i razrežite uzdužno sa škarama te savijte dobivene dvije trake jednu oko druge. Stavite u lim za pečenje te ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ostavite štruce da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne porumene! Servus i uživajte :) |
Martinje :)
|
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |