ROLANA POGAČA
Pozdrav svima!
Danas ću podijeliti s vama recept za jednu predivnu starinsku pogaču. Neću reći da je jednostavna, ali ako ste već mijesili tijesto onda vam je postupak poznat. Ova pogača vas neće zadovoljiti samo svojim ukusom nego će biti i predivan ukras vašeg stola. Mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će u vama onaj davni osjećaj sreće i bezbrižnosti koji se osjeća samo u bakinoj kuhinji! Sastojci potrebni za izradu pogače: 700 g glatkog brašna 350 ml tople vode žlica šećera germa 2 žličice soli 80 g otopljenog margarina ili maslaca 120 ml ulja Napraviti kvas od tople vode, germe i šećera. Kada se digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite mekano glatko tijesto. Premažite ga malo uljem i ostavite da se diže oko sat vremena. Premijesite tijesto i podijelite ga na tri dijela. Prvi dio razvaljajte tanko u pravokutni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom i stavite na njega drugi dio razvaljanog tijesta koje isto tako premažite.Završite trećim komadom tijesta koje stavite na prva dva. Poravnajte rubove da svi budu podjednake veličine, a zatim uzduž duže strane razrežite trake širine 1 centimetra ali na jednom dijelu ne režite do kraja, ostavite spojeno tijesto. Na tom spojenom dijelu počnite rolati tijesto, lagano ga uvijajte do kraja dok ne dobijete roladu od tijesta. Onda zarolajte sve skupa poput puža i prebacite u lim za pečenje.Posipajte ako želite sezamom ili makom, ostavite dizati još 15-tak minuta i pecite na 200*C oko 45 minuta. Pogača je izvana predivno hrskava, a iznutra posebno mekane strukture. Probajte je napraviti ako pronađete malo vremena za igru s tijestom! Servus i uživajte :) |
< | veljača, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 |