PITA PRELIVENA KARAMELOM
Pozdrav svima!
Pošto obožavam sve deserte s jabukama odlučila sam isprobati i ovaj. Zamislite prhko tijesto preliveno mirisnim krem sirom i na kraju jabuke u hrskavom ogrtaču. Sve skupa je preliveno glatkim karamel preljevom koji cijeloj ovoj priči daje nevjerojatan okus. Nemojte se uplašiti puno namirnica jer je postupak izrade zaista jednostavan. Nakon pripreme vas očekuje prava nagrada, kolač koji se doslovno topi u ustima! Sastojci potrebni za tijesto: 220 g omekšalog maslaca 190 g brašna 100 g mljevenih badema 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žličica cimeta Zamijesite tijesto koje samo prebacite bez valjanja u papirom obložen pleh veličine 23x33 centimetra. Rukama ili žlicom ga malo pritisnite i zagladite te stavite peći na 180*C oko 20-tak minuta. Za to vrijeme pripremite jabuke! Ogulite i na kockice sitno narežite dvije jabuke. Pomiješajte ih sa žlicom šećera i cimeta, te prelijte s malo limunova soka. Nadjev od sira: 500 g svježeg sira 100 g šećera žlica arome vanilije 2 jaja naribana korica jednog limuna Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Posip: 20 g zobenih pahuljica 30 g oštrog brašna 50 g mljevenih badema 50 g omekšalog maslaca 50 g smeđeg šećera žličica cimeta Vilicom dobro promiješajte i usitnite sve sastojke za posip. Nakon 20-tak minuta izvadite tijesto iz pećnice, prelijte ga sirom na koji složite izrezane jabuke. Sve skupa posipajte posipom i stavite peći još 20 minuta. Ohladite pitu, narežite je i kocke prelijte s karamel preljevom. Možete koristiti kupovni,ali i domaći, za koji svakako preporučam ovaj recept. Karamel: 200 g šećera 60 ml vode 120 ml vrhnja za šlag 30 g maslaca žlica arome vanilije prstohvat soli Postupak: Otopite šećer i vodu do lijepe smeđe boje i tada skinite s vatre. Dodajte vrhnje i miješajte minutu, zatim maslac, sol i vaniliju. Prelijte u neku dekorativnu staklenku i oplemenite karamelom ovu predivnu hrskavu pitu! Servus i uživajte :) Oznake: pita, karamela, sir, jabuke |
LINO TORTA
Pozdrav svima!
Danas s vama dijelim ovu divnu tortu za sve one koji su propustili recept koji sam objavila na samim počecima ove moje slatke priče.Ovim slatkim srcem sam poželjela sretnu godišnjicu braka mojim dragim kumovima! Lino torta je bezvremenski klasik koji odgovara svim prilikama, svim uzrastima i koja je jednostavno savršena kako izgledom tako i okusom. Posebna je, glatka i sočna tako da mora zadovoljiti baš sve ljubitelje slatkih delicija! Nikako je nemojte propustiti, ova torta je pravi san! Sastojci za biskvit: 6 jaja 4 žlice šećera 100 ml vode 100 ml ulja 6 žlica oštrog brašna 3 žlice kakaa prašak za pecivo. Prvo izmiksajte bjelanjke, a ostale sastojke miksajte zajedno i ručno sjedinite s bjelanjcima. Biskvit stavite peći na 180*C oko 30 minuta i kada se ohladi prerežite ga na dva dijela. Za kremu nam je potrebno: 3 pudinga od vanilije 2 žlice gustina 1 1/2 l mlijeka 6 žlica šećera 200 g maslaca 200 g bijele linolade 200 g crne linolade Skuhati kremu te joj dodati maslac kada se ohladi. Podijeliti kremu na dva dijela i u jedan dodati bijelu, a u drugi dio crnu linoladu. Redoslijed mazanja: biskvit - bijela krema - biskvit - crna krema.Ukrasiti možete kako god želite, prema raspoloženju! Servus i uživajte u ovoj posebnoj poslastici:) Oznake: torta, lino lada, topla preporuka |
KOKOS RASPUKNUTIĆI
Pozdrav svima!
Posebno pozdravljam sve ljubitelje kokosa! Danas imam za vas poznate kekse raspuknutiće, ali u sasvim novom ruhu. Čokoladu je zamijenio kokos i mogu vam reći da je odradio svoju rolu na visokom nivou. Probajte ih i uvjerite se sami! P.S. Malo sam ih ipak ukrasila čokoladom jer nas kokos uz čokoladu odvodi u neke sasvim nove slatke svjetove! Sastojci potrebni za izradu keksa: 180 g glatkog brašna prašak za pecivo 100 g omekšalog maslaca 150 g šećera 2 jaja žlica arome vanilije 75 g kokos brašna 3 žlice šećera u prahu - za uvaljati kekse Izradite mikserom maslac, šećer i jaja te dodajte ostale sastojke. Smjesu stavite na hladno nekih 30 minuta pa radite kuglice pomoću žlice za sladoled i uvaljajte ih u šećer u prahu. Meni je ispalo 12 keksa posloženo na dva lima za pečenje. Obavezno ostavite razmak da se keksi ne zalijepe jedni za druge. Pecite ih na 180*C oko 14 minuta. Mirišu na kokos, vaniliju i sreću! Servus i uživajte :) Oznake: kokos, keksi, raspuknutići |
KUKURUZNE PALAČINKE
Pozdrav svima!
Ove malene pahuljaste palačinke me podsjećaju na prošlost, na nekadašnje bijele zime koje smo provodili uz drvene peći i uživali u njihovom mirisu i okusu. Poslužite ih za doručak kada god imate priliku i uljepšajte jutro svojih najmilijih. Zbog palente su palačinke izvana hrskave, a iznutra vrlo prhke i meke. Idealne su za one koji vole okus kukuruza u kombinaciji s vanilijom i limunom. Jako me podsjećaju na našu zljevku koju bih mogla napraviti ovih dana da malo ugrijemo dušu nostalgijom! Sastojci za tijesto: 1/2 l jogurta 2 jaja 5 žlica šećera 4 žlice ulja naribana korica limuna žlica arome vanilije prašak za pecivo 200 g kukuruznog griza ili palente 150 g bijelog glatkog brašna Miksajte jaja, šećer i jogurt te dodajte ostale sastojke, nauljite tavu i pecite palačinke. Mi volimo male jer su nam tako slađe, a vi odlučite prema vašem ukusu. Možete ih jesti uz što god poželite: marmeladu, nutellu, med, vrhnje, voće... Servus i uživajte:) Oznake: kukuruz, palačinke, desert |
CANTUCCINI
Pozdrav svima!
Ove kekse sam otkrila tek nedavno i stvarno su posebni. Priprema im je jednostavna i brzo su gotovi, a traju zaista dugo. Cantuccini su poznati talijanski kolačići dobiveni rezanjem biskvita na kriške, a možete ih servirati uz čašu dobrog vina, toplu kavu ili čaj! Ukusni su, aromatični i hrskavi! Sastojci potrebni za tijesto: 400 g brašna 30 g omekšalog maslaca 250 g smeđeg šećera 150 g krupno nasjeckanih oraha 4 jaja pola praška za pecivo pola žličice soli žlica arome vanilije naribana kora jedne naranče Miksajte jaja, šećer i vaniliju, pa smjesi dodajte maslac i orahe. Na kraju ručno umiješajte brašno i formirajte u limu za pečenje dva kruščića. Pecite ih na 180*C oko 25 minuta i ohladite. Narežite ih na centimetar debele kriške i vratite u pećnicu na 15-tak minuta. Kada se malo zazlate i postanu hrskavi, izvadite ih! Vrlo su specifični keksi i naša mišljenja o njima su dvojaka. Pokušajte ih napraviti i vi! Servus i uživajte :) Oznake: Cantuccini, keksi, desert |
BAKINA ROLADA S LIMUNOM
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za slasnu i neodoljivu roladu s limunom. Mekana je i lagana, a krema od sira je čini još posebnijom. Vrlo je jednostavna, kore se lagano savijaju a možete je premazati svojom omiljenom kremom. Koristila sam kremu od mascarponea, limuna i šlaga što mi idealno odgovara uz ovaj lagani biskvit. Umjesto limuna možete dodati žličicu cimeta koji će isto tako obogatiti kremu od sira. Najbitnije je da ste vi zadovoljni sa svojom roladom koja izgleda tako svečano, a tako je jednostavna! Sastojci potrebni za biskvit: 3 jaja 3 žlice šećera 2 vanil šećera 3 žlice glatkog brašna pola praška za pecivo 3 žlice ulja Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka. Miksajte žumanjke i šećer, dodajte ulje i brašno te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite biskvit u limu na pek papiru oko 15 minuta na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga minutu i skupa sa papirom zarolajte u roladu dok je biskvit još vruć. Krema: 200 ml slatkog vrhnja 200 g mascarponea naribane korice od limuna 4 žlice šećera u prahu žlica arome vanilije Izradite slatko vrhnje i šlag pomiješajte sa sirom. Dodajte ostale sastojke i premažite roladu, a možete narezati i svježeg voća. Ponovo je zarolajte i ukrasite ostatkom kreme, čokoladom ili nekim omiljenim preljevom. Možete je i samo posipati šećerom u prahu, jednako je ukusna kako god završili ovu slatku priču! Servus i uživajte:) Oznake: rolada, limun, mascarpone |
KLASIČNI CHEESECAKE
Pozdrav svima!
Postoji mnogo raznih recepata za ovu predivnu tortu, a ja želim podijeliti s vama moj klasični recept koji uvijek koristim i vrlo sam zadovoljna s njim. Za izradu ove torte koristim ABC sir jer joj daje mekanu i kremastu teksturu, a opet je čvrsta i postojana. Obično je pred serviranje ukrasim svježim voćem da i svojim izgledom očara ljubitelje slastica. Ovaj klasični cheesecake je za mene jedna od najboljih torti uvijek bogatog i osvježavajućeg okusa! Podloga: 300 g čajnih kolutića 150 g maslaca Usitnite kekse i pomiješajte ih s maslacem te utisnite rukama u kalup za torte koji obavezno obložite pek papirom jer torta prilikom pečenja lagano curi dok se malo ne zapeče. Nadjev: 1 kg ABC sira 4 jaja 300 g šećera u prahu 4 vanil šećera sok od pola limuna Sve skupa izmiksati, izliti na kekse i peći na 180*C oko 45 minuta, dok ne dobije boju! Kada se torta ohladi na kremu staviti preljev od: 100 g šećera u prahu 2 vanil šećera 2 crvena kisela vrhnja Sve skupa lagano promiješati i premazati tortu, a po želji je možete pred serviranje ukrasiti svježim voćem! Servus i uživajte jer ovo je pravi slatki užitak koji čini život ljepšim:) Oznake: cheesecake, torta |
KRUH OD KRUMPIRA
Pozdrav svima!
Domaći kruh s krumpirom sigurno će vas osvojiti svojim mirisom i okusom te vam neće biti žao potrošiti malo vremena za njegovu izradu. Kao i svaki topli kruh, svojim mirisom zavodi i mami te će vaše ukućane sigurno privući u kuhinju. Samo još pripremite teglicu domaćeg ajvara i druženje može započeti. Probajte ga i dozvolite da vam uljepša ovaj kišni dan! Ako vam je ostalo pirea od ručka, super, trebate oko 500 g krumpira.Tko nema pirea neka skuha cca. 3 krumpira i nariba ga. Krumpiru dodajte: 400 g brašna 2 žličice soli 30 ml maslinovog ulja 1 kvasac i žlica smeđeg šećera, 140 ml tople vode (napravite kvas). Zamijesite tijesto, pouljite posudu i ostavite ga 30 minuta da se diže.Nakon toga ga ponovo premijesite, napravite okrugli kruščić i stavite u posudu za pečenje da se diže dok ne zagrijete pećnicu na 210*C. Stavite kruh i pecite ga 1 sat, dok ne porumeni. Malo ga ohladite i navalite dok je još topao jer tada je najbolji! (Kažu da nije zdravo jesti topli kruh,ali to zadovoljstvo mi nitko ne može oduzeti). Servus i ignorirajte ovu dosadnu kišu:) Oznake: kruh od krumpira, pogača |
ZEBRA TORTA
Pozdrav svima!
Svatko poznaje ovaj kolač od čokolade i vanilije i naziva se mramorni kolač, ali ja sam ga danas napravila u modernijoj varijanti. Ispekla sam ga u obliku torte koja je prošarana predivnim zebrinim šarama. Mislim da ga ovo moderno ruho čini još atraktivnijim i interesantnijim, a okus mu je ostao isti, sočan i nezaboravan. Zebra tortu možete ukrasiti čokoladnom glazurom ili je samo posuti šećerom u prahu. Servirajte je uz čašu toplog mlijeka, a cijela ova priča neka vas odvede u tople trenutke vašeg odrastanja! Sastojci potrebni za tortu: 4 jaja 200 g šećera 200 g otopljenog maslaca 240 ml mlijeka žlica arome vanilije 380 g brašna prašak za pecivo prstohvat soli Za čokoladno tijesto: 3 žlice kakaa 50 ml mlijeka 150 g šećera Izradite mikserom šećer i maslac te dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte mlijeko i brašno te sve skupa izmiksajte. Odvojite pola smjese i dodajte sastojcima za čokoladni dio koje ste već međusobno promiješali. Sada naizmjenično slažite žlicom u kalup bijeli pa crni dio od sredine prema van. Koristila sam vrećice za kremu iz kojih sam istiskivala smjesu, pa je cijeli postupak bio lakši. Tortu pecite na 200*C točno 30 minuta, pazite da ostane sočna! Zebra kolač će vas iznenaditi kako svojim izgledom tako i okusom! Servus i uživajte :) |
PECIVO SA ČEŠNJAKOM
Pozdrav svima!
Pošto moji ukućani obožavaju prhka aromatična peciva odlučila sam isprobati ovaj recept i naravno, svi smo se oduševili. Možete kombinirati razne varijante za njihovu izradu, a ja sam uz češnjak koristila peršin i vlasac. Peciva možete zarolati u oblik koji god želite, okus će im biti uvijek jednako dobar. Ovo je jedna pikantna grickalica koju odrasli jednostavno obožavaju. Uz pivo ili čašu dobrog vina u trenu će nestati s tanjura! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 500 g glatkog brašna germa 300 ml tople vode žlica soli 3 žlice maslinovog ulja Napravite kvas od germe, žlice šećera i tople vode te ga dodajte ostalim sastojcima. Zamijesite tijesto, malo ga pouljite i ostavite da se digne. Za to vrijeme napravite maslac od češnjaka za premaz: 150 g maslaca 4 režnja češnjaka vlasac peršin 1/2 žličice soli Rastopite maslac i dodajte mu protisnuti češnjak te sve skupa prokuhajte minutu. Pomiješajte vlasac i peršin te ostavite da se ohladi. Kada se tijasto diglo, premijesite ga i radite oblike po želji. Posložite ih u lim za pečenje te premažite ohlađenim maslacem od češnjaka. Pecite ih na 200*C oko 20 minuta, dok se ne zazlate! Servus i uživajte :) Oznake: pecivo, češnjak, grickalice |
IZLET
...super vikend!
Poreč Ovako to rade profesionalci iz restorana Sv. Nikola! Mousse od čokolade Doživljaj ću upotpuniti pjesmom naše dive, JOSIPE LISAC koja danas ima 66. rođendan! |
TART SA ČOKOLADOM I JAGODAMA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama ovaj predivan recept kojem će se sigurno razveseliti svi koji vole čokoladu. Ako niste još smislili čime iznenaditi voljenu osobu za Dan zaljubljenih ovaj kolač može biti jedna od mogućnosti.Kolač od jagoda koji se ne peče, apsolutno idealno rješenje za Valentinovo. Iznenadite voljene ovim tartom koji je zaista posebnog okusa. Prhki Oreo keksi predivno se nadopunjuju sa mekanim glatkim čokoladnim dijelom. Jagode su zaista kao šlag na kraju, ali ako pronađete samo maline i one su dobar izbor za ovaj kolač. Posipajte ga nasjeckanim bademima, ukrasite crvenom mašnom i uživajte sa voljenom osobom u ovim posebnim okusima! Za podlogu trebate: 330 g Oreo keksa 110 g otopljenog maslaca Kekse sitno samljeti, dodati otopljeni maslac i promiješati te utisnuti u kalup za torte (rub ne mora biti visok-cca.2 cm). Čokoladni preljev: 200 g mliječne čokolade 100 g tamne čokolade 200 ml slatkog vrhnja Ugrijati vrhnje te preliti po čokoladi i miješati dok se ne otopi. Preliti po podlozi od keksa i kada se malo ohladi utisnuti jagode. Posipajte krupno nasjeckanim bademima, orasima... i gotovo,ništa lakše! Nadam se da ćete ovim kolačem ugodno iznenaditi nekog koga volite, a ako ste sami ugodite sebi i uživajte! Servus:) Oznake: tart, čokolada, jagode |
TORTA SA SIROM I VIŠNJAMA
Pozdrav svima!
Ostala sam vam dužna recept za ovu malu slatku torticu. Vrlo je jednostavna i lagana, a možete je raditi u različitim varijantama, kao tortu, roladu ili kolač na kocke. Toliko je mekana i fina da će oduševiti i one koji baš nisu ljubitelji slastica. Pošto nam je Valentinovo blizu ispekla sam ovaj kolač u obliku srca što vam može poslužiti kao još jedna ideja za poklon voljenoj osobi. Inače ovaj kolač izgleda kao pita, posut samo šećerom u prahu, ali za ovu posebnu prigodu sam ga ukrasila preljevom od višanja da bude crvene boje-boje ljubavi! Napravite je i usrećite nekog tko voli lagane deserte! Sastojci potrebni za biskvit: 5 jaja 5 žlica šećera 2 vanil šećera 5 žlica glatkog brašna prašak za pecivo 5 žlica ulja Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka. Zatim miksajte posebno žumanjke i šećer,dodajte ulje i na kraju brašno. Polako ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte u kalup koji ste prethodno obložili pek papirom. To može biti kalup za torte ili mali uski lim za pečenje. Pecite biskvit na 200*C oko 15-tak minuta, dok ne porumeni, ohladite ga i razrežite na pola. Nadjev: 500 g svježeg sira 500 ml slatkog vrhnja 4 žlice šećera u prahu naribane korice od limuna Sve sastojke promiješajte mikserom i premažite kremom donju koru te poklopite drugom. Sada možete samo posipati šećerom u prahu ili napraviti preljev od omiljenog voća. Moj je od višanja jer ih svi u obitelji volimo! Preljev od voća: Uzela sam pola višanja iz teglice od kompota 250 ml tekućine (soka ili vode ako koristite smrznuto voće) 5 žlica šećera žlica gustina Voće pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se ohladi prelijte po kolaču ili u ovom slučaju, torti! Servus i uživajte u vikendu ;) |
GALETTE S KRUŠKAMA
Pozdrav svima!
Jučer sam radila ovaj kolač od prhkog, hrskavog tijesta i predivnog sočnog nadjeva od voća po izboru. Galette je izraz za kolač koji se koristi u francuskoj kuhinji, neobičnog i slobodnog oblika korica, a zovu ga još i kraljevskim kolačem. Ovo je sočni kolač s kojim ne možete pogriješiti bez obzira kojim ga voćem napunili. Naravno, ja sam poželjela breskve kojih sada nema, ali i kruške Viljamovke su pustile svoje sokove i oplemenile ovaj jednostavan recept. Vjerujem da bi i voće iz kompota bilo savršeno za ovu predivnu sočnu pitu! Sastojci potrebni za tijesto: 125 g oštrog brašna 60 g omekšalog maslaca 1 žlica šećera pola žličice soli 1 jaje 20 ml vode Zamijesiti tijesto i razvaljati u krug. Voće narezati na tanke kriške, posipati s 25 g šećera, 3 žlice otopljenog maslaca i 1 žlicom gustina te lagano promiješati. Poslagati kriške voća kružno na sredinu tijesta tj. udaljeno oko 2 centimetra od ruba. Zatim preklopite rubove tijesta malo preko nadjeva i posipajte rubove šećerom, a voće s malo cimeta. Pecite pitu na 200*C oko 45 minuta i možete je premazati s malo ugrijane marmelade da dobije predivan sjaj. Svakako je kušajte još toplu posluženu s kuglicom sladoleda! Ovakva mala zadovoljstva čine život boljim! Servus i uživajte;) Oznake: Galette, kruške, desert |
FRITULE S JABUKAMA / AMERIČKE KRAFNE
Pozdrav svima!
Fašničko je vrijeme, a priprema krafni vam je tlaka. Nema potrebe stvarati si stres u ova već i onako stresna vremena. Krafne moraju imati poseban bijeli prsten, stavlja li se rum ili rakija, hoće li biti masne,..? Preskočite sva ta pitanja i napravite jednostavne, a tako fine, dobre, stare, domaće fritule. Neka to danas ne budu obične fritule, već ih obogatite jabukama i cimetom. Cimet će im dati onaj neponovljivi miris, a jabuke prepoznatljiv okus. Gotove su za 15-ak minuta, a vjerujte mi da se vaši ukućani neće ni zapitati gdje su nestale krafne. Domaće fritulice, fine i mirišljave, pravi su izbor za današnji fašnički dan! Sastojci potrebni za izradu fritula: -200g brašna -50g šećera -100 mL mlijeka -pola praška za pecivo -1/4 žličice soli -žličica cimeta -jaje -2 žlice rastopljenog maslaca -vanilija -jabuka oguljena i narezana na kockice Miksajte sve sastojke, vadite fritule malom žlicom i pecite na već prethodno ugrijanom ulju. Možete ih posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom. Uživajte u ovim malenim i mirisnim kuglicama! Možete se odlučiti i pokušati napraviti američku varijantu krafni koja je svakako zdravija jer se ne peku u dubokoj masnoći. Prhke su i hrskave te vam svakako preporučam da isprobate i ovu varijantu! AMERIČKE KRAFNE (DONUTS) Sastojci za tijesto: -500 g glatkog brašna -250 g šećera -280 ml mlijeka -220 g rastopljenog maslaca -2 jaja -1 žlica arome vanilije -1/2 praška za pecivo -1/2 žličice soli Prvo miksajte jaja i šećer pa dodajte ostale sastojke, a na kraju umiješajte brašno. Koristila sam vrećicu za šlag i pomoću nje sam napunila kalup za krafne. Prvo ga nauljite i stavite smjesu pa se neće zalijepiti za kalup. Pecite ih na 220*C oko 15 minuta. Umočite ih u preljev od čokolade i ukrasite po želji. |
DOMAĆE KIFLICE
Pozdrav svima!
Jučer sam ih ispekla na opće zadovoljstvo cijele obitelji! Samo da vas podsjetim na recept za ove predivne kiflice jer zaista bi bila šteta ne isprobati ga.Ovo tijesto je fantastično i lako ga možete prilagoditi i nekim svojim receptima i idejama. Kiflice su tako mekane i slasne da vas naprosto moraju osvojiti! Sastojci za tijesto: 1 kg glatkog brašna 1 žlica soli 1 žlica šećera 2 dcl ulja 6 dcl mlakog mlijeka ( 2 dcl za kvas - 4 dcl u brašno) 1 svježa germa Napraviti prvo kvas: U 2 dcl toplog mlijeka razmutiti šećer i germu(ne smije biti prevruće). Pričekati 10 minuta da se digne te pomiješati s ostalim sastojcima. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga odmah na 4 kruščića. Sada se mora dizati barem 30 minuta.Svaki kruščić tanko kružno razvaljati, premazati uljem i razrezati na 16 komada. Rezala sam ih rezačem za pizzu pa su ispali fino rebrasti. Svaku kiflicu premazati jajetom, posipati sezamom i ostaviti još malo da se diže. Pecite ih oko 15-tak minuta na 180*C. Meni su najbolje kada su prazne ali svakako ih možete puniti po želji. Ovo tijesto koristim i za razne pogače jer je pouzdano, a drugi dan je još uvijek vlažno i sočno! Probajte i javite kakve su! Servus i uživajte :) |
ČOKO KEKS TORTA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem jedan od najjednostavnijih recepata za tortu i to ne bilo kakvu nego finu čokoladnu tortu. Torta je gotova doslovno za 15-tak minuta, a vrlo je ukusna i predivnog izgleda. Recept za tortu sam otkrila tek nedavno, ali sam sigurna da ćemo još dugo uživati u njenim okusima. Umjesto oraha možete koristiti i lješnjake, ali vrlo je bitno da ih malo prepržite jer baš oni daju ovoj torti poseban i neponovljiv okus! Uvjerite se sami! Sastojci potrebni za izradu torte: 800 g Digestive keksa 100 g prženih i grubo nasjeckanih oraha Razlomite rukama kekse, stavite u veliku posudu i dodajte im orahe. Sve prelijte sa čokoladnim sirupom za koji vam je potrebno: 200 g šećera 60 g kakaa 250 ml vode 150 g maslaca žlica arome vanilije Preljev: 120 ml slatkog vrhnja 120 g čokolade Postupak izrade sirupa: pomiješajte šećer, kakao i hladnu vodu. Dodajte omekšali maslac i stavite kuhati. Kada zakipi kuhajte još 10-tak minuta, pa malo ostavite da se rashladi. Nakon 10 minuta prelijte po keksima, dobro promiješajte i utisnite u kalup za torte. Stavite na hlađenje i kasnije prelijte čokoladnim preljevom. Ugrijte slatko vrhnje, maknite ga s vatre i prelijte čokoladu te miješajte dok se ne otopi. Tortu završite preljevom i ukrasite po želji, a ja sam svoju ukrasila narezanim orasima. Servus i uživajte :) Oznake: čokolada, torta, keksi |
KOŠARICE SA ŠPINATOM
Pozdrav svima!
Danas imam za vas ove male predivne košarice sa špinatom. Kada želite napraviti nešto drugačije, kada želite razveseliti i iznenaditi vaše ukućane pripremite im ove košarice i vjerujte mi, njihovoj sreći neće biti kraja. Vrlo su jednostavne i brzo gotove, a sami se možete poigrati sa omiljenim namirnicama i napraviti svoj nadjev za njih. Ovaj put sam koristila špinat i sir jer ta kombinacija okusa je u samom vrhu kod moje ekipe. Pogačice su istovremeno i prhke i sočne, ma teško je to opisati. Najbolje da ih pokušate napraviti sami, pa mi javite vašu idealnu kombinaciju za nadjev! Postupak: Pojednostavite si i već gotovo razvaljano lisnato tijesto izrežite okruglim kalupom ili čašom te složite u kalup za muffine. Na malo maslinovog ulja prodinstajte 3 protisnuta režnja češnjaka i dodajte špinat. Koristila sam smrznuti špinat količine oko 200g. Kada je omekšao dodajte mu začine, 100 ml vrhnja za kuhanje i naribane gaude ili mozzarelle. Tko želi može nadjev zgusnuti sa žlicom krušnih mrvica. Ostavite da se malo ohladi pa punite nadjev u košarice od lisnatog tijesta (jedna velika žlica u svaku). Na kraju ih prekrite sirom kojeg nikad dosta i stavite u pećnicu na 200*C dok ne porumene! Super su za razne feštice ili samo kao večera za vaše voljene! Servus i uživajte:) |
KEKSI S KIKIRIKI MASLACEM
Pozdrav svima!
Sretan rođendan mojoj Kati:) Danas dijelim s vama recept za interesantne i ukusne kekse s okusom maslaca od kikirikija. Malo su drugačijeg okusa od keksa koje inače radim, ali baš taj njihov slano-slatki okus me je potpuno oduševio. Gotovi su za tren, a možete ih kombinirati sa čokoladom ili marmeladom.Kako god ih ispekli, s čime god kombinirali ovi keksi su svakako još jedna slatka priča u kojoj morate uživati! Probajte ih i vi! Sastojci potrebni za izradu keksa: 100 g omekšalog maslaca 100 g kikiriki maslaca 100 g šećera 100 g smeđeg šećera jaje žlica arome od vanilije 1/2 žličice soli 1/2 žličice sode bikarbone 200 g glatkog brašna Izradite maslace i šećer mikserom, dodajte jaje i na kraju brašno. Od tijesta radite male kuglice koje blago palcem pritisnite da ostane rupica za čokoladu ili marmeladu. Složite ih s razmakom u lim te pecite na 180*C oko 14 minuta. Kada ih izvadite još malo prstom pritisnite da se formira rupica dok su još topli. Napunite ih rastopljenom čokoladom, marmeladom, nutellom... Hrskavi su, mirisni i posebni, kušajte ih i vi! Servus i uživajte:) Oznake: kikiriki, keksi, čokolada |
MOZZARELLA JASTUČIĆI
Pozdrav svima!
Mozzarella je namirnica koju koristim puno i svugdje. Tog mekog, finog bijelog sira mora uvijek biti u mom frižideru jer nešto baš treba posipati, nešto napuniti ili je jednostavno treba narezati uz rajčicu i bosiljak, obilno preliti maslinovim uljem i samo uživati u njoj! Mozzarella je blag i nježan sir prepoznatljivog okusa, pa je idealan za punjenje mojih malih hrskavih jastučića. Struktura prhkog tijesta i mekoća mozzarelle idealno pristaju jedno uz drugo, a ovaj put sam ih upotpunila sa okusom šunke. Ovoj kombinaciji odlično odgovara i špinat, ali i vi sami možete napraviti svoju dobitnu varijantu. Vjerujte, isplati se malo poigrati s brašnom zbog ovih finih i slasnih jastučića od mozzarelle! Sastojci potrebni za tijesto: 500 g glatkog brašna 2 jaja 200 ml mlijeka pola svježe germe 2 žličice soli 200 g otopljenog maslaca 150 g naribane mozzarelle 100 g naribane šunke Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i germe, Dodajte ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže 30 minuta, razvaljajte na centimetar debljine i izrežite čašom. Na svaki krug stavite mozzarellu i šunku, preklopite i pritisnite vilicom rubove te složite na lim. Premažite žumanjkom i ostavite da se diže još 30-tak minuta te pecite na 200*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju! Potrudite se, predobri su! Servus i uživajte :) Oznake: mozzarella, jastučići, prhko |
PEĆNICE S PIROLIZOM
Pozdrav svima!
Možda nekom pomogne moja današnja priča jer kada sam ja trebala savjet nitko nije imao saznanja o pirolizi. Nedavno sam krenula u potragu za pećnicom naivno misleći da su dimenzije jedina smjernica koja mi je potrebna. Kada su me prodavači počeli zasipati informacijama odlučila sam se malo informirati o svemu. Štreberica, kakva sam u svemu, vratila se u dućan oboružana šalabahterima i nisam izašla bez pećnice s pirolizom. Zašto??? Zbog svih onih sati koje sam provela klečeći pred starom pećnicom i ribajući do iznemoglosti. Danas samo okrenem program za pirolizu koji traje jedan sat, skuham si kavicu i uživam. Kada čišćenje završi prebrišem pećnicu vlažnom krpom i to je to! Kupovina koja se zaista isplatila :) Moram li znati što je piroliza? Piroliza je kemijska razgradnja organskih tvari djelovanjem topline na visokoj temperaturaturi bla, bla... Za mene piroliza znači da taj prljavi posao danas pećnica radi sama, i vjerujte mi da se svaki put tome iznova čudim i veselim. Zaključak je da se ni trena nemojte dvoumiti oko kupovine pećnice s pirolizom jer je vrijedna svake pohvale! Nadam se da su fotografije pravi Corpus delicti :) Oznake: pećnica, čišćenje, piroliza |
ROLANA POGAČA
Pozdrav svima!
Danas ću podijeliti s vama recept za jednu predivnu starinsku pogaču. Neću reći da je jednostavna, ali ako ste već mijesili tijesto onda vam je postupak poznat. Ova pogača vas neće zadovoljiti samo svojim ukusom nego će biti i predivan ukras vašeg stola. Mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će u vama onaj davni osjećaj sreće i bezbrižnosti koji se osjeća samo u bakinoj kuhinji! Sastojci potrebni za izradu pogače: 700 g glatkog brašna 350 ml tople vode žlica šećera germa 2 žličice soli 80 g otopljenog margarina ili maslaca 120 ml ulja Napraviti kvas od tople vode, germe i šećera. Kada se digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite mekano glatko tijesto. Premažite ga malo uljem i ostavite da se diže oko sat vremena. Premijesite tijesto i podijelite ga na tri dijela. Prvi dio razvaljajte tanko u pravokutni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom i stavite na njega drugi dio razvaljanog tijesta koje isto tako premažite.Završite trećim komadom tijesta koje stavite na prva dva. Poravnajte rubove da svi budu podjednake veličine, a zatim uzduž duže strane razrežite trake širine 1 centimetra ali na jednom dijelu ne režite do kraja, ostavite spojeno tijesto. Na tom spojenom dijelu počnite rolati tijesto, lagano ga uvijajte do kraja dok ne dobijete roladu od tijesta. Onda zarolajte sve skupa poput puža i prebacite u lim za pečenje.Posipajte ako želite sezamom ili makom, ostavite dizati još 15-tak minuta i pecite na 200*C oko 45 minuta. Pogača je izvana predivno hrskava, a iznutra posebno mekane strukture. Probajte je napraviti ako pronađete malo vremena za igru s tijestom! Servus i uživajte :) |
< | veljača, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 |