BLAGDANSKI KOLAČI-2
Pozdrav! Danas imam za vas jedan od mojih omiljenih kolača koji ne mora nužno biti i blagdanski, za uživanje u njemu pogodno je bilo koje doba godine! Prhki slasni kolačići s lješnjacima sigurno će zadovoljiti i sve vas ljubitelje slatkog zalogaja :) TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA Sastojci za prhko tijesto: 150 g oštrog brašna 1/2 praška za pecivo 65 g šećera vanil šećer pola žličice soli jaje 65 g margarina Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice. Nadjev: 100 g maslaca 100 g šećera vanil šećer 2 žlice vode 75 g mljevenih lješnjaka 125 g narezanih lješnjaka Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni. Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu! Servus i uživajte:) Oznake: trokutići s lješnjacima, prhko, marmelada od marelica |
PRHKA ŠTRUDLA S VIŠNJAMA
Pozdrav!
Hrskavo prhko tijesto i moj mirisni džem od višanja dali su savršen spoj koji ovaj desert čini fantastičnim! Ideju za štrudlu i recept za tijesto sam pronašla na Majinom blogu koji pratim s zadovoljstvom jer ona zna kako se rade dobri kolači! Originalni recept za nadjev od višanja možete potražiti kod nje, a ja sam ovu predivnu štrudlu napravila sa svojim džemom od višanja i ispala je fantastična! Toplo, ukusno, mirisno, slatko... ovo je pravo zadovoljstvo za sve vas koji želite malo zasladiti i uljepšati svoju svakodnevicu :) Sastojci potrebni za tijesto: 400 g brašna pola žličice soli 150 g masti 2 žumanjka 3 žlice šećera 2 vanilin šećera svježi kvasac 100 ml toplog mlijeka Ugrijte mlijeko i žlicu šećera te dodajte kvasac i pričekajte desetak minuta da se digne. Mikserom izradite mast, šećer i žumanjke te dodajte brašnu u koje ste prethodno umiješali kvasac. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta. Tanko ga razvaljajte u pravokutnik veličine 30x40 cm i premažite nadjevom od višanja. Jedan kraj duže strane ostavite bez nadjeva oko 5 cm i zarolajte štrucu prema tom kraju. Krajeve štrudle pritisnite blago s prstima da nadjev ne izlazi van i ostavite je još 30-tak minuta da se diže. Ugrijte pećnicu na 180*C i pecite štrudlu oko 45 minuta tj.dok ne dobije lijepu boju,ohladite je i posipajte šećerom u prahu! Servus i u slast :) Oznake: kolači, štrudla, višnje, prhko |
MOZZARELLA JASTUČIĆI
Pozdrav svima!
Mozzarella je namirnica koju koristim puno i svugdje. Tog mekog, finog bijelog sira mora uvijek biti u mom frižideru jer nešto baš treba posipati, nešto napuniti ili je jednostavno treba narezati uz rajčicu i bosiljak, obilno preliti maslinovim uljem i samo uživati u njoj! Mozzarella je blag i nježan sir prepoznatljivog okusa, pa je idealan za punjenje mojih malih hrskavih jastučića. Struktura prhkog tijesta i mekoća mozzarelle idealno pristaju jedno uz drugo, a ovaj put sam ih upotpunila sa okusom šunke. Ovoj kombinaciji odlično odgovara i špinat, ali i vi sami možete napraviti svoju dobitnu varijantu. Vjerujte, isplati se malo poigrati s brašnom zbog ovih finih i slasnih jastučića od mozzarelle! Sastojci potrebni za tijesto: 500 g glatkog brašna 2 jaja 200 ml mlijeka pola svježe germe 2 žličice soli 200 g otopljenog maslaca 150 g naribane mozzarelle 100 g naribane šunke Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i germe, Dodajte ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže 30 minuta, razvaljajte na centimetar debljine i izrežite čašom. Na svaki krug stavite mozzarellu i šunku, preklopite i pritisnite vilicom rubove te složite na lim. Premažite žumanjkom i ostavite da se diže još 30-tak minuta te pecite na 200*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju! Potrudite se, predobri su! Servus i uživajte :) Oznake: mozzarella, jastučići, prhko |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |