PANNA COTTA S JAGODAMA 2
Danas vam darujem savršen i neodoljiv desert kojim možete poželjeti dobrodošlicu suncu, prvim domaćim mirisnim jagodama, običnom danu koji odjednom postaje poseban... desert koji jednostavno usrećuje! Sastojci potrebni za podlogu: 250 g Digestive keksa 150 g otopljenog maslaca 2 žlice mlijeka (prema potrebi) - kekse usitnite i prelijte maslacem te utisnite u kalup u kojem ćete raditi desert, a moj je bio 23x23 cm Žele od jagoda: 500 g jagoda 100 g šećera sok pola limuna želatina (10g) - jagode, šećer i sok od limuna prokuhajte i usitnite štapnim mikserom -ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu -želatinu napravite prema uputstvu s vrećice, umiješajte jagodama i žele prelijte preko podloge od keksa -ostavite ga u frižideru da se stisne Panna cotta: 320 ml mlijeka 320 ml slatkog vrhnja 100 g šećera aroma vanilije želatina (10g) - pomiješajte mlijeko, vrhnje i šećer te kratko ugrijte da se šećer otopi, ali smjesa ne mora zakuhati -kratko je prohladite dok napravite želatinu prema uputstvu na vrećici -želatinu dodajte u panna cottu i pažljivo prelijte preko sloja želea od jagoda -desert ostavite preko noći da se dobro stisne i ukrasite svježim voćem Servus i u slast :) Oznake: desert, panna cotta, jagode, keksi |
KEKS-PISMO
Potrebno vam je samo omiljeno prhko tijesto i malo džema od malina da možete odaslati ova slatka pisamca puna ljubavi i okusa u svim smjerovima na krilima proljeća:) Servus i u slast :) Oznake: keksi, pismo, prhko tijesto džem malina |
VINSKI KOLUTIĆI
Obično neobični keksi koje samo Sandra s bloga O slanom & slatkom može izmisliti :) Kako ne vjerovati ženi koja peče onako fine limun raspuknutiće? Recept je jednostavan, a kolutići fantastični, zašto ih ne bi ispekli već ovaj vikend dragim prijateljima? Servus i u slast! Oznake: keksi, crno vino, maslinovo ulje, lješnjaci |
MRAMORNI KOLAČIĆI
Pozdrav! Danas si popravljam raspoloženje ovim malim slatkim kolačićima! Prhki domaći kolači koji sadrže predivne arome vanilije i jagoda, a tope se u ustima! Ukrasila sam ih s glazurom od vanilije i mirisnim džemom od jagoda! Sastojci potrebni za kekse: 200 g omekšalog maslaca 90 g gustina 50 g šećera u prahu 125 g glatkog brašna ( bademovo, kokosovo...) - mikserom izradite maslac i gustin - dodajte smjesi brašno i šećer te stavite u frižider na 15 minuta - formirajte malene kuglice koje pecite na 180*C dok blago ne porumene (15-tak minuta) - kada ih izvadite odmah ih pritisnite s čašom da se formiraju u oblik keksa i ostavite da se ohlade Glazura od vanilije: 3 žlice maslaca 3 žlice toplog mlijeka aroma vanilije 200 g šećera u prahu - pomiješajte sve sastojke i stavljajte po žličicu glazure na svaki keksić - nakapajte ih s džemom od jagoda, malina, višanja ili nekog drugog voća te čačkalicom iscrtajte oblike koje volite Servus i uživajte netko u okusu, a netko kao ja u samoj izradi ovih slatkih kolačića :):) Oznake: kolači, keksi, jagode, vanilija |
KEKSI OD NARANČE I BRUSNICA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za ove predivne prhke kekse voćne arome. Volim brusnice i uživam koristeći ih u pripremi raznih slastica, a upravo one ovim keksima daju posebnu svježinu i slatkoću. Sastojci potrebni za tijesto: 200 g glatkog brašna prstohvat soli 1/2 žličice sode bikarbone jaje žlica arome vanilije 100 g omekšalog maslaca 65 g smeđeg šećera 65 g običnog šećera 150 g brusnica 50 g kore od naranče - ušećerene Izradite mikserom maslac i šećer, dodajte jaje pa ostale sastojke. Od dobivene smjese radite male kuglice i slažite razmaknuto u lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 10 minuta, a ako ostanu zaobljeni još tople malo pritisnite da budu pravilnog oblika. Pokušajte i vi, stvarno su ukusni! Servus i uživajte:) Oznake: keksi, brusnice, naranča |
KEKSI OD PISTACIJA I LIMUNA
Pozdrav svima!
Razveselite vaše drage osobe s novim okusom, okusom keksa od pistacija i limuna. Već dugo imam ovaj recept, ali tek sada sam ga isprobala i keksi su ispali zapravo, jako dobro. Spoj slatkog, slanog i blago kiselog okusa možda će se svidjeti i vama. Jednostavno, brzo i ukusno, kušajte ih i vi! Sastojci potrebni za izradu keksa: 200 g glatkog brašna jaje 125 g maslaca 4 žlice šećera u prahu naribana kora jednog limuna 2 žlice limunovog soka 30 g nasjeckanih pistacija Pomiješaje sve sastojke i zamijesite meko tijesto. Razvaljajte ga i kalupom vadite kolačiće koje složite na lim za pečenje. Možete ih ukrasiti s malo nasjeckanih pistacija, limunovom koricom... Kolačiće pecite na 200 *C nekih 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju! Posipajte ih šećerom u prahu, servirajte i uživajte u svakom hrskavom zalogaju, a za slijedeći put pripremite smjesu od duplih sastojaka jer je jedina mana ovih keksića što brzo nestaju :) Servus :) Oznake: keksi, pistacija, limun |
RASPUKNUTIĆI OD LIMUNA
... novi, mirisni, prhki i ukusni! Ove keksiće, ali i mnogo drugih ukusnih delicija možete pronaći na ovom predivnom kulinarskom blogu:O slanom & slatkom P.S. Po jedan kolačić za svaku divnu ženu na blogu, moje dame, poslužite se! Oznake: keksi, limun, raspuknutići |
LEDENE MINI TORTICE
Pozdrav svima!
Ponekad zaista nedostaje vremena za pripremu deserta, a nenajavljeni gosti su gotovo na vratima. Napravite ove brze i interesantne mini tortice, a s dekoracijom se možete poigrati sami. Ne morate znati gotovo ništa o izradi slastica da bi napravili ovaj desert. Ovo je samo jedna mala ideja koja mi se svidjela, a draga je i mojoj obitelji! Postupak pripreme: Uzmite kalup za muffine i obložite ga papirnatim čašicama. Sameljite oko 100 g čajnih keksa i prelijte ih sa 20 g otopljenog maslaca. Koristila sam čokoladne kekse Gran Cereale i super su se okusom uklopili u cijelu ovu priču. Stavite veliku žlicu keksa u svaku čašicu i lagano ih pritisnite na dno. Sada možete uzeti Dukatos jogurte raznih voćnih okusa i njima napuniti čašice tj, po nekoliko žlica jogurta stavite preko keksa. Vaše tortice stavite u škrinju da se blago zamrznu. Mislim da je potrebno oko sat-dva i tada ih izvadite da se malo otope da možete izvaditi tortice iz papirnatih čašica i servirati vašim gostima. Ukrasite ih svježim voćem, prelijte ih otopljenom čokoladom ili nekim finim voćnim preljevom, posipajte lješnjacima... Mogućnosti ukrašavanja su bezbrojne i vjerujte da će gosti biti zadovoljni, ali i da ćemo svi uživati u toplim danima rashlađujući se ovim mini ledenim torticama! Servus i uživajte :) Oznake: mini tortice, Dukatos, keksi, voće |
KOKOS RASPUKNUTIĆI
Pozdrav svima!
Posebno pozdravljam sve ljubitelje kokosa! Danas imam za vas poznate kekse raspuknutiće, ali u sasvim novom ruhu. Čokoladu je zamijenio kokos i mogu vam reći da je odradio svoju rolu na visokom nivou. Probajte ih i uvjerite se sami! P.S. Malo sam ih ipak ukrasila čokoladom jer nas kokos uz čokoladu odvodi u neke sasvim nove slatke svjetove! Sastojci potrebni za izradu keksa: 180 g glatkog brašna prašak za pecivo 100 g omekšalog maslaca 150 g šećera 2 jaja žlica arome vanilije 75 g kokos brašna 3 žlice šećera u prahu - za uvaljati kekse Izradite mikserom maslac, šećer i jaja te dodajte ostale sastojke. Smjesu stavite na hladno nekih 30 minuta pa radite kuglice pomoću žlice za sladoled i uvaljajte ih u šećer u prahu. Meni je ispalo 12 keksa posloženo na dva lima za pečenje. Obavezno ostavite razmak da se keksi ne zalijepe jedni za druge. Pecite ih na 180*C oko 14 minuta. Mirišu na kokos, vaniliju i sreću! Servus i uživajte :) Oznake: kokos, keksi, raspuknutići |
CANTUCCINI
Pozdrav svima!
Ove kekse sam otkrila tek nedavno i stvarno su posebni. Priprema im je jednostavna i brzo su gotovi, a traju zaista dugo. Cantuccini su poznati talijanski kolačići dobiveni rezanjem biskvita na kriške, a možete ih servirati uz čašu dobrog vina, toplu kavu ili čaj! Ukusni su, aromatični i hrskavi! Sastojci potrebni za tijesto: 400 g brašna 30 g omekšalog maslaca 250 g smeđeg šećera 150 g krupno nasjeckanih oraha 4 jaja pola praška za pecivo pola žličice soli žlica arome vanilije naribana kora jedne naranče Miksajte jaja, šećer i vaniliju, pa smjesi dodajte maslac i orahe. Na kraju ručno umiješajte brašno i formirajte u limu za pečenje dva kruščića. Pecite ih na 180*C oko 25 minuta i ohladite. Narežite ih na centimetar debele kriške i vratite u pećnicu na 15-tak minuta. Kada se malo zazlate i postanu hrskavi, izvadite ih! Vrlo su specifični keksi i naša mišljenja o njima su dvojaka. Pokušajte ih napraviti i vi! Servus i uživajte :) Oznake: Cantuccini, keksi, desert |
ČOKO KEKS TORTA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem jedan od najjednostavnijih recepata za tortu i to ne bilo kakvu nego finu čokoladnu tortu. Torta je gotova doslovno za 15-tak minuta, a vrlo je ukusna i predivnog izgleda. Recept za tortu sam otkrila tek nedavno, ali sam sigurna da ćemo još dugo uživati u njenim okusima. Umjesto oraha možete koristiti i lješnjake, ali vrlo je bitno da ih malo prepržite jer baš oni daju ovoj torti poseban i neponovljiv okus! Uvjerite se sami! Sastojci potrebni za izradu torte: 800 g Digestive keksa 100 g prženih i grubo nasjeckanih oraha Razlomite rukama kekse, stavite u veliku posudu i dodajte im orahe. Sve prelijte sa čokoladnim sirupom za koji vam je potrebno: 200 g šećera 60 g kakaa 250 ml vode 150 g maslaca žlica arome vanilije Preljev: 120 ml slatkog vrhnja 120 g čokolade Postupak izrade sirupa: pomiješajte šećer, kakao i hladnu vodu. Dodajte omekšali maslac i stavite kuhati. Kada zakipi kuhajte još 10-tak minuta, pa malo ostavite da se rashladi. Nakon 10 minuta prelijte po keksima, dobro promiješajte i utisnite u kalup za torte. Stavite na hlađenje i kasnije prelijte čokoladnim preljevom. Ugrijte slatko vrhnje, maknite ga s vatre i prelijte čokoladu te miješajte dok se ne otopi. Tortu završite preljevom i ukrasite po želji, a ja sam svoju ukrasila narezanim orasima. Servus i uživajte :) Oznake: čokolada, torta, keksi |
KEKSI S KIKIRIKI MASLACEM
Pozdrav svima!
Sretan rođendan mojoj Kati:) Danas dijelim s vama recept za interesantne i ukusne kekse s okusom maslaca od kikirikija. Malo su drugačijeg okusa od keksa koje inače radim, ali baš taj njihov slano-slatki okus me je potpuno oduševio. Gotovi su za tren, a možete ih kombinirati sa čokoladom ili marmeladom.Kako god ih ispekli, s čime god kombinirali ovi keksi su svakako još jedna slatka priča u kojoj morate uživati! Probajte ih i vi! Sastojci potrebni za izradu keksa: 100 g omekšalog maslaca 100 g kikiriki maslaca 100 g šećera 100 g smeđeg šećera jaje žlica arome od vanilije 1/2 žličice soli 1/2 žličice sode bikarbone 200 g glatkog brašna Izradite maslace i šećer mikserom, dodajte jaje i na kraju brašno. Od tijesta radite male kuglice koje blago palcem pritisnite da ostane rupica za čokoladu ili marmeladu. Složite ih s razmakom u lim te pecite na 180*C oko 14 minuta. Kada ih izvadite još malo prstom pritisnite da se formira rupica dok su još topli. Napunite ih rastopljenom čokoladom, marmeladom, nutellom... Hrskavi su, mirisni i posebni, kušajte ih i vi! Servus i uživajte:) Oznake: kikiriki, keksi, čokolada |
BISCOTTI SA SUŠENIM VOĆEM
Pozdrav svima! Moram vam priznati da sam tek nedavno probala ove predivne hrskave keksiće i zaista su me oduševili. Čitala sam da ih ima u raznim varijantama s bademima i čokoladom, a ja sam odlučila napraviti varijantu sa sušenim voćem i vjerujte mi da nisam požalila. Predivni su i hrskavi, a sušeno voće im daje jedan nevjerojatan okus. Veliku većinu smo pojeli još vruću, a dio smo podijelili s prijateljicama moje kćeri. Kušajte ih i vi! Sastojci potrebni za tijesto: 110 g omekšalog maslaca 100 g šećera 2 jaja pola praška za pecivo žlica arome od vanilije naribana korica od limuna 250 g miješanog narezanog sušenog voća 160 g brašna 50 g oraha Miksajte maslac, šećer i jaja pa postepeno dodajte brašno. Kada ste dobili kompaktnu smjesu ručno umiješajte narezano voće. Smjesu sam pekla u kalupu za srneći hrbat, ali mi je trebalo dosta vremana da se ispeče. Mislim da je bolje na limu formirati dvije roladice od smjese i zagladiti ih špatulom. Pecite ih na 180*C oko 25 minuta pa ih ohladite, Narežite roladice na šnitice, posložite na lim za pečenje i dopecite ih još 15 minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju i postanu hrskave. Ovo su idealni keksići za druženje uz topli čaj ili fino desertno vino! Servus i uživajte :) Oznake: biscotti, sušeno voće, keksi |
RASPUCANI KEKSI
Pozdrav svima!
Vrući keksi iz vruće pećnice - slatki i tako cool! Ovi primamljivi keksići mogu isto tako postati i divan božićni poklon za vaše prijatelje. Ispecite ih, ukrasite i zavežite svečanom crvenom vrpcom te njima darujte sve one koje volite. Izvana hrskavi, a iznutra tako mekani i sočni, poklon koji bi svatko mogao poželjeti. Sastojci potrebni za izradu keksa: 210 g glatkog brašna 1/2 žličice praška za pecivo 1/4 žličice soli 60 g maslaca 200 g čokolade 100 g šećera (može i smeđi) 2 vanil šećera 2 jaja 1 žlica arome vanilije Postupak: Prvo rastopite maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte u posudi suhe sastojke:brašno, prašak i sol. Miksajte jaja, vanil šećer, aromu vanilije i šećer te dodajte otopljenu čokoladu. Ručno je lagano umiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno i dobro promiješajte smjesu. Stavite je u frižider 1 sat te možete početi raditi kuglice. Zahvatite smjesu velikom žlicom, napravite kuglicu, uvaljajte je u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje. Pazite, radite veći razmak jer se kolačići rašire u pečenju. Meni je na veliku tepsiju ispalo 12 kolačića. Pecite ih na 180*C obavezno 10 minuta, pazite ne duže da ih ne isušite. Servirajte ih uz šalicu toplog mlijeka i mislit ćete da ste u raju! Servus i uživajte u blagdanskom duhu i svijetu slastica! Svakako probajte kobasice i kuhano vino na Glavnom zagrebačkom trgu, obavezno ih "guštajte" u pauzi od pečenja kolača :) Oznake: raspucani, keksi, čokolada |
PRHKI VJENČIĆI
Pozdrav svima! Danas vam darujem samo jednu malu ideju kako bi vaš blagdanski stol izgledao što šarenije i bogatije. Našao se višak prhkog tijesta od kojeg sam ispekla ove malene vjenčiće i ukrasila ih prema raspoloženju, koje je ovih dana vrlo lepršavo i puno nekog sretnog iščekivanja! Servus i uživajte u ovom predblagdanskom vremenu :) Oznake: prhki vjenčići, desert, keksi |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |