Gurmanka

23.02.2019., subota

KUGLOF SA LJEŠNJACIMA



Pozdrav!
Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom?

Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
pola svježeg kvasca
prstohvat soli
150 ml mlijeka
žumanjak
30 g otopljenog maslaca
50 g šećera
vanilin šećer
- od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne
-zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata
-za to vrijeme napravite nadjev za kuglof

Sastojci potrebni za nadjev:
200 g grubo mljevenih lješnjaka
70 g šećera
130 ml mlijeka
žlica meda
vanilin šećer
bjelanjak
-ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi
-tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica
-preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem
-ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju
-okrenite ga na tanjur za serviranje i obilno posipajte šećerom u prahu

Ovo je tek jedna mala ideja kako nešto staro napraviti na novi interesantniji način, servus i u slast :)




Oznake: kolači, kuglof, lješnjaci, džem od marelica


- 10:04 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

21.02.2019., četvrtak

LUCINA TORTA





... dovoljno je samo nekoliko riječi: lješnjaci, čokolada i vanilija!

Oznake: torte, lješnjaci, vanilija, čokolada


- 17:39 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

09.11.2018., petak

VINSKI KOLUTIĆI




Obično neobični keksi koje samo Sandra s bloga O slanom & slatkom može izmisliti :)
Kako ne vjerovati ženi koja peče onako fine limun raspuknutiće?

Recept je jednostavan, a kolutići fantastični, zašto ih ne bi ispekli već ovaj vikend dragim prijateljima?
Servus i u slast!

Oznake: keksi, crno vino, maslinovo ulje, lješnjaci


- 11:37 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

15.10.2018., ponedjeljak

ROLICE S LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM

Pozdrav!
Miris toplog peciva danas se širio mojom kuhinjom i uljepšao mi današnji tmuran dan.
Jedna od varijanti omiljenih nam rolica opet nas je iznova oduševila, a uz čašu toplog mlijeka ili čaja postati će i vaša utjeha :)
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g glatkog brašna
pola svježeg kvasca
120 ml mlijeka
2 žlice šećera
1/2 žličice soli
jaje
30 g otopljenog maslaca
- zamijesite mekano tijesto i ostavite ga odmarati 15-tak minuta
Za to vrijeme pripremite svoj omiljeni nadjev, a danas je kod mene bio nadjev od lješnjaka i čokolade!
Potrebno vam je 150 g lješnjaka i 150 g čokolade koje nasjeckajte na krupnije komadiće
Postupak izrade:
- razvaljati tijesto u pravokutnik, premazati marmeladom od marelica i filom te zarolati u štrucu
- razrežite je na 12 komada koje posložite s malim razmakom u pleh za pečenje i ostavite da se diže dok ne ugrijete pećnicu na 190*C
- rolice pecite oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu boju

P.S. Servirajte ih dok su još tople jer tada su najukusnije!
Servus i u slast :)

Oznake: rolice, dizano, lješnjaci, čokolada


- 20:40 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

02.12.2016., petak

PITA S NUTELLOM

Pozdrav!
Ova predivna pita s nutellom je vrlo ukusna, jednostavna za napraviti, a možete je poslužiti i za neku posebnu svečanu priliku!
Volim ovakve recepte i uvijek mi dobro dođu jer su brzi, a ukusni i u njihovom okusu uživaju gotovo svi, naravno, pod uvjetom da volite nutellu!
Karakteristična prhka hrskava podloga i predivna krema bogatog okusa su osnova ovog ukusnog deserta obogaćenog sjeckanim prženim lješnjacima koji mu daju posebnu aromu!
Sastojci potrebni za tijesto:
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
100 g maslaca
75 g šećera u prahu
jaje
prstohvat soli
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte na veličinu okruglog niskog kalupa za pite
- izbodite ga vilicom i pecite na "slijepo" s grahom oko 25 minuta na 200*C
- izvadite grah i dopecite još 10-tak minuta
Krema:
200 g nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza po vašem izboru
2 jaja + jedan žumanjak
200 ml slatkog vrhnja
žlica brašna
- mikserom izradite nutellu, jaja, tekuće slatko vrhnje i brašno dok ne dobijete glatku smjesu
- preko pečene kore izlijte smjesu i pecite je na 150*C oko 45 minuta
- kada se pita ohladi posipajte je prženim lješnjacima ili ukrasite nutellom, šlagom, voćem...
Servus i uživajte u ovom bogatstvu okusa svim čulima :)






Oznake: kolači, nutella, pita, lješnjaci


- 16:11 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

26.10.2016., srijeda

FERRERO ROCHE CHEESECAKE

Pozdrav svima!
Nedavno sam na internetu naišla na ovu predivnu tortu i odmah je odlučila isprobati. Privukla me neobična podloga torte koja je od kukuruznih pahuljica, pa me naravno znatiželja ponukala da je isprobam. Torta je vrlo ukusna, kremasta i glatka dok joj baš ta hrskava podloga daje specifični šarm. Miriše po pečenim lješnjacima i čokoladi i na sveopće zadovoljstvo mojih ukućana zaključak je da je svakako vrijedilo isprobati ovaj recept!
Sastojci potrebni za podlogu:
240 g kukuruznih pahuljica
90 ml otopljenog maslaca
4 žličice kakaoa
Pahuljice usitnite u blenderu, dodajte im kakao i maslac te dobivenu smjesu utisnite u kalup za torte, ali malo obložite i stijenke kalupa.
Krema:
500 g krem sira
200 g lješnjaka
300 ml slatkog vrhnja
80 g šećera u prahu
aroma vanilije
140 g čokolade
Lješnjake prepecite i još tople sameljite.
Mikserom izradite sir, pola slatkog vrhnja, šećer u prahu i vaniliju te toj dobivenoj kremi dodajte lješnjake.
Čokoladu i drugu polovicu slatkog vrhnja otopite u mikrovalnoj.
Preko podloge prvo premažite kremu s lješnjacima, pa prelijte otopljenom čokoladom.
Ostavite u frižideru da se dobro stisne, ukrasite prema želji i vaša Ferrero fantazija je gotova!
Servus i u slast :)



Oznake: torte, Ferrero, lješnjaci, čokolada


- 09:16 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

23.12.2015., srijeda

TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA


Pozdrav svima!
Trokutići su kolačići koji se obavezno rade za blagdane ili neka važnija događanja u našem životu. Tijekom godina su ga ljudi lagano zaboravili zbog navale svih tih američkih kolačića, ali vjerujte mi da nisu ni blizu našim trokutićima. Mislim da se svi koji su ih probali slažu sa mnom, a ako ih još niste kušali, morate! Miris i okus preprženih lješnjaka garantira vam jedan pravi gurmanski užitak!
Sastojci za prhko tijesto:
150 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
65 g šećera
vanil šećer
pola žličice soli
jaje
65 g margarina
Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice.
Nadjev:
100 g maslaca
100 g šećera
vanil šećer
2 žlice vode
75 g mljevenih lješnjaka
125 g narezanih lješnjaka
Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni.
Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu!
Servus i uživajte:)



Oznake: trokutići, Kolačići, lješnjaci


- 08:04 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO