VIKEND NA PLITVICAMA!
Pozdrav svima!
Predivno vrijeme, društvo i raspoloženje! Mali slatki kolaž sa Plitvica :) Servus i posjetite Plitvička jezera ponovo jer je doživljaj svaki put nenadmašiv :) Oznake: Plitvička jezera, Kolačići, priroda |
Božićna čestitka!
|
ŠUBARICE
Pozdrav svima! Groznica božićnih kolača je pri kraju.Želim vas još samo podsjetiti na ovaj recept jer ga nikako ne smijete izostaviti ovih blagdana. Neka vaša obitelj i prijatelji uživaju u ovim mekanim i sočnim kolačićima! Sastojci za biskvit: 6 jaja, 400 g šećera, 300 ml ulja, 150 ml mlijeka, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo i 1 žlica kakaa. Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikoj tepsiji od pećnice cca 25 min na 180*C. Krema: 1 l mlijeka, 16 žlica šećera, 1 vanil šećer, 10 žlica brašna i 125 g maslaca. Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju. Ostale sastojke izmiksati s malo mlijeka i skuhati kremu. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac. Kada se biskvit ohladi okruglom modlom vaditi krugove, a zatim svaki prerežite na pola.Filajte kremom, spojite krugove i premažite bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna). Glazura:150 g čokolade, 3 žlice mlijeka, 1 žlica šećera i 20 g maslaca.Rastopite sve sastojke na laganoj vatri i malom žlicom prelijte vrh svake. Provjereno dobre šubarice! Kolači su gotovi, a sada vam samo preostaje da uživate i radujete se blagdanima s obitelji i prijateljima! Servus :) Oznake: šubarice, Kolačići, kokos |
TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA
Pozdrav svima! Trokutići su kolačići koji se obavezno rade za blagdane ili neka važnija događanja u našem životu. Tijekom godina su ga ljudi lagano zaboravili zbog navale svih tih američkih kolačića, ali vjerujte mi da nisu ni blizu našim trokutićima. Mislim da se svi koji su ih probali slažu sa mnom, a ako ih još niste kušali, morate! Miris i okus preprženih lješnjaka garantira vam jedan pravi gurmanski užitak! Sastojci za prhko tijesto: 150 g oštrog brašna 1/2 praška za pecivo 65 g šećera vanil šećer pola žličice soli jaje 65 g margarina Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice. Nadjev: 100 g maslaca 100 g šećera vanil šećer 2 žlice vode 75 g mljevenih lješnjaka 125 g narezanih lješnjaka Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni. Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu! Servus i uživajte:) Oznake: trokutići, Kolačići, lješnjaci |
IŠLERI
Pozdrav svima! Još jedan retro klasik iz svijeta slastica. Išleri uvijek prisutni i najljepši, a o okusu da i ne govorimo. Prvi nestaju sa blagdanskih tanjura i uvijek se traži još tih malih, slatkih, sjajnih kolačića. Spojeni su predivnom vanil kremom i prekriveni sjajnom čokoladnom glazurom.Postupak izrade je vrlo jednostavan, potrebno je samo malo volje i truda! Sastojci za tijesto: 400 g brašna (pola glatkog-pola oštrog) 280 g margarina 140 g šećera 3 žlice kakaa 2 žumanjka Zamijesite tijesto, razvaljajte ga na debljinu pola centimetra i režite okruglim kalupom. Pecite ih na 200*C oko 12 minuta. Krema: 1/2 litre mlijeka 2 pudinga od vanilije 100 g šećera pola maslaca Skuhajte kremu i kada se ohladi dodajte joj izrađeni maslac. Premažite donji kolačić kremom, spojite ga i umočite u glazuru. Volim ih posipati nasjeckanim bademima, ali vi ih ukrasite prema svom ukusu. Dugo sam tražila pravi recept za išlere i zahvaljujem Martini što mi je dala svoj jer je predobar! Servus i uživajte :) Oznake: išleri, Kolačići, desert |
MEDENJACI 2
Pozdrav svima! Blagdani su nam pred vratima, a vrijedne domaćice imaju pune ruke posla s pripremom slastica. Danas ću podijeliti s vama ovaj recept za mirisne i medene kolačiće koji će vas vratiti u djetinjstvo uz zvukove pucketanja vatre iz bakine peći! Sastojci za tijesto: 700 g glatkog brašna 4 jaja 3 velike žlice meda 1 žličica sode bikarbone i prašak za pecivo 250 g šećera kockica maslaca žlica cimeta Lagano ugrijati jaja, med, šećer i maslac te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto i odmah možete raditi medenjake, ne morate čekati "danima". Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i slažite na lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 8 minuta (ovisno o debljini).Dobro ih ohladite pa ukrasite prema želji. Ove godine sam kupila neke zgodne kalupiće pa ih samo posipam šećerom u prahu, a tek nekoliko prelijem glazurom. Recept je provjeren, pa možete prionuti izradi medenjaka, ako još niste! Servus i zabavite se:) Oznake: medenjaci, Kolačići, med |
MEDENJACI
Dobro vam jutro, dragi moji! Dolazi nam božićno vrijeme, a s njim i ti maleni mirisni kolačići - medenjaci. Miris cimeta i meda nas podsjeće na djetinjstvo i obitelj, a svakom domu će ove blagdane sigurno podariti spokoj i toplinu. Igrajte se i uživajte praveći ove tradicionalne kolačiće koji nikada ne izlaze iz mode već ih volimo i cijenimo sve više i više! Sastojci za tijesto: 500 g glatkog brašna 120 g smeđeg šećera 1/2 žličice soli 2 žličice cimeta 1 žličica sode bikarbone 220 g omekšalog maslaca 2 žlice meda 1 žlica arome vanilije 2 jaja Zamijesite tijesto,razvaljajte ga tanje ako volite hrskave medenjake, a ako volite mekše razvaljajte ga malo deblje. Modlama vadite medenjake i pecite ih oko 8 minuta na 180*C. Možete ih ukrasiti kako god želite, sve je dozvoljeno. Moji su ukrašeni bijelom glazurom: 1 bjelanjak 150 g šećera u prahu 3 kapi arome vanilije prehrambene boje (ako želite) Ukrasite medenjake i ostavite da se glazura osuši. Servus i uživajte :) Oznake: medenjaci, Kolačići, desert |
Cvjetići s marmeladom
Dragi moji! Mislim da sam vam ostala dužna recepte iz one divne, šarene kutije s hodočašća. Uvijek fini i traženi su cvjetići s marmeladom (osobito oko Božića). Postoji mnogo imena za njih, a neki ih zovu dikino oko (onda su okruglog oblika). Izbor kalupa za rezanje prepuštam vama a vi samo slijedite ovaj recept jer su ga isprobale mnoge, mnoge generacije. Sastojci potrebni za tijesto su: 70 dkg oštrog brašna 30 dkg šećera 2 margarina 3 žumanjka 2 vanil šećera Zamjesi tijesto, razvaljaj ga 1/2 cm debelo i kalupom vadi oblike na pleh za pečenje.Treba ti ispasti parni broj cvjetića (jedan puni i jedan s rupom).Meni su ljepši gornji, ako ih premažem bjelanjkom i posipam mljevenim orasima.Pazite kod pečenja jer vrlo brzo porumene.Kada ih ohladite premažite donji kolačić marmeladom od marelica i zalijepite! Mogu vam dugo stajati pa ih pecite kada su blagdani ili kada ih vaša dječica požele. Servus:) Oznake: Kolačići, cvjetići s marmeladom, sitni kolačići |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |