Gurmanka

02.05.2016., ponedjeljak

VIKEND NA PLITVICAMA!

Pozdrav svima!
Predivno vrijeme, društvo i raspoloženje!



Mali slatki kolaž sa Plitvica :)



Servus i posjetite Plitvička jezera ponovo jer je doživljaj svaki put nenadmašiv :)

Oznake: Plitvička jezera, Kolačići, priroda


- 08:47 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

24.12.2015., četvrtak

Božićna čestitka!

- 20:53 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

ŠUBARICE


Pozdrav svima!
Groznica božićnih kolača je pri kraju.Želim vas još samo podsjetiti na ovaj recept jer ga nikako ne smijete izostaviti ovih blagdana. Neka vaša obitelj i prijatelji uživaju u ovim mekanim i sočnim kolačićima!
Sastojci za biskvit:
6 jaja, 400 g šećera, 300 ml ulja, 150 ml mlijeka, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo i 1 žlica kakaa.
Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikoj tepsiji od pećnice cca 25 min na 180*C.
Krema: 1 l mlijeka, 16 žlica šećera, 1 vanil šećer, 10 žlica brašna i 125 g maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju. Ostale sastojke izmiksati s malo mlijeka i skuhati kremu. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
Kada se biskvit ohladi okruglom modlom vaditi krugove, a zatim svaki prerežite na pola.Filajte kremom, spojite krugove i premažite bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna).
Glazura:150 g čokolade, 3 žlice mlijeka, 1 žlica šećera i 20 g maslaca.Rastopite sve sastojke na laganoj vatri i malom žlicom prelijte vrh svake.
Provjereno dobre šubarice! Kolači su gotovi, a sada vam samo preostaje da uživate i radujete se blagdanima s obitelji i prijateljima!
Servus :)



Oznake: šubarice, Kolačići, kokos


- 07:56 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

23.12.2015., srijeda

TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA


Pozdrav svima!
Trokutići su kolačići koji se obavezno rade za blagdane ili neka važnija događanja u našem životu. Tijekom godina su ga ljudi lagano zaboravili zbog navale svih tih američkih kolačića, ali vjerujte mi da nisu ni blizu našim trokutićima. Mislim da se svi koji su ih probali slažu sa mnom, a ako ih još niste kušali, morate! Miris i okus preprženih lješnjaka garantira vam jedan pravi gurmanski užitak!
Sastojci za prhko tijesto:
150 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
65 g šećera
vanil šećer
pola žličice soli
jaje
65 g margarina
Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice.
Nadjev:
100 g maslaca
100 g šećera
vanil šećer
2 žlice vode
75 g mljevenih lješnjaka
125 g narezanih lješnjaka
Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni.
Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu!
Servus i uživajte:)



Oznake: trokutići, Kolačići, lješnjaci


- 08:04 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

22.12.2015., utorak

IŠLERI


Pozdrav svima!
Još jedan retro klasik iz svijeta slastica. Išleri uvijek prisutni i najljepši, a o okusu da i ne govorimo. Prvi nestaju sa blagdanskih tanjura i uvijek se traži još tih malih, slatkih, sjajnih kolačića. Spojeni su predivnom vanil kremom i prekriveni sjajnom čokoladnom glazurom.Postupak izrade je vrlo jednostavan, potrebno je samo malo volje i truda!
Sastojci za tijesto:
400 g brašna (pola glatkog-pola oštrog)
280 g margarina
140 g šećera
3 žlice kakaa
2 žumanjka
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga na debljinu pola centimetra i režite okruglim kalupom. Pecite ih na 200*C oko 12 minuta.
Krema:
1/2 litre mlijeka
2 pudinga od vanilije
100 g šećera
pola maslaca
Skuhajte kremu i kada se ohladi dodajte joj izrađeni maslac. Premažite donji kolačić kremom, spojite ga i umočite u glazuru. Volim ih posipati nasjeckanim bademima, ali vi ih ukrasite prema svom ukusu.
Dugo sam tražila pravi recept za išlere i zahvaljujem Martini što mi je dala svoj jer je predobar!
Servus i uživajte :)


Oznake: išleri, Kolačići, desert


- 09:06 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

18.12.2015., petak

MEDENJACI 2


Pozdrav svima!
Blagdani su nam pred vratima, a vrijedne domaćice imaju pune ruke posla s pripremom slastica. Danas ću podijeliti s vama ovaj recept za mirisne i medene kolačiće koji će vas vratiti u djetinjstvo uz zvukove pucketanja vatre iz bakine peći!
Sastojci za tijesto:
700 g glatkog brašna
4 jaja
3 velike žlice meda
1 žličica sode bikarbone i prašak za pecivo
250 g šećera
kockica maslaca
žlica cimeta
Lagano ugrijati jaja, med, šećer i maslac te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto i odmah možete raditi medenjake, ne morate čekati "danima". Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i slažite na lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 8 minuta (ovisno o debljini).Dobro ih ohladite pa ukrasite prema želji. Ove godine sam kupila neke zgodne kalupiće pa ih samo posipam šećerom u prahu, a tek nekoliko prelijem glazurom. Recept je provjeren, pa možete prionuti izradi medenjaka, ako još niste!
Servus i zabavite se:)




Oznake: medenjaci, Kolačići, med


- 08:21 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

12.12.2015., subota

MEDENJACI


Dobro vam jutro, dragi moji!
Dolazi nam božićno vrijeme, a s njim i ti maleni mirisni kolačići - medenjaci. Miris cimeta i meda nas podsjeće na djetinjstvo i obitelj, a svakom domu će ove blagdane sigurno podariti spokoj i toplinu. Igrajte se i uživajte praveći ove tradicionalne kolačiće koji nikada ne izlaze iz mode već ih volimo i cijenimo sve više i više!
Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
120 g smeđeg šećera
1/2 žličice soli
2 žličice cimeta
1 žličica sode bikarbone
220 g omekšalog maslaca
2 žlice meda
1 žlica arome vanilije
2 jaja
Zamijesite tijesto,razvaljajte ga tanje ako volite hrskave medenjake, a ako volite mekše razvaljajte ga malo deblje. Modlama vadite medenjake i pecite ih oko 8 minuta na 180*C.
Možete ih ukrasiti kako god želite, sve je dozvoljeno.
Moji su ukrašeni bijelom glazurom:
1 bjelanjak
150 g šećera u prahu
3 kapi arome vanilije
prehrambene boje (ako želite)
Ukrasite medenjake i ostavite da se glazura osuši.
Servus i uživajte :)




Oznake: medenjaci, Kolačići, desert


- 09:21 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

23.10.2015., petak

Cvjetići s marmeladom


Dragi moji!
Mislim da sam vam ostala dužna recepte iz one divne, šarene kutije s hodočašća. Uvijek fini i traženi su cvjetići s marmeladom (osobito oko Božića). Postoji mnogo imena za njih, a neki ih zovu dikino oko (onda su okruglog oblika). Izbor kalupa za rezanje prepuštam vama a vi samo slijedite ovaj recept jer su ga isprobale mnoge, mnoge generacije.
Sastojci potrebni za tijesto su:
70 dkg oštrog brašna
30 dkg šećera
2 margarina
3 žumanjka
2 vanil šećera
Zamjesi tijesto, razvaljaj ga 1/2 cm debelo i kalupom vadi oblike na pleh za pečenje.Treba ti ispasti parni broj cvjetića (jedan puni i jedan s rupom).Meni su ljepši gornji, ako ih premažem bjelanjkom i posipam mljevenim orasima.Pazite kod pečenja jer vrlo brzo porumene.Kada ih ohladite premažite donji kolačić marmeladom od marelica i zalijepite! Mogu vam dugo stajati pa ih pecite kada su blagdani ili kada ih vaša dječica požele.
Servus:)

Oznake: Kolačići, cvjetići s marmeladom, sitni kolačići


- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO