MEDENA KATA
Pozdrav!
Medena Kata je neizostavan kolač bilo da se radi o blagdanima ili pak o jednom sasvim običnom hladnom i tmurnom zimskom danu. Kada poželite da vaš dom zamiriše na medene kore, domaći pekmez od šljiva i uspomene napravite ovaj fini kolač i uživajte! Sastojci potrebni za kore: 2 jaja žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode - jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto - razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C - olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite - ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije Krema: 300 ml mlijeka 3 žlice brašna (ali ne vrhom) 2 vanilin šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu - u vruće mlijeko zakuhati brašno i vanilin šećer te ohladiti - mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi - postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora - pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom - svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti! Servus i u slast :) Oznake: kolači, Medena Kata, med, pekmez od šljiva |
BLAGDANSKI KOLAČI -7
Pozdrav!
Još jedan slatki medeni zalogaj iz moje kuhinje, kolač koji će vas sigurno oduševiti :) MEDENA KATA Sastojci za kore: 2 jaja 1 žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode bikarbone Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije. Krema: 3 dcl mlijeka 3 žlice brašna (ali ne vrhom) 2 vanil šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi. Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti! Servus :) Oznake: blagdanski kolači, med, pekmez šljive |
MEDENE KOCKE
|
MEDENA ROLADA
Pozdrav!
Danas imam za vas još jedan prijedlog, ali ovaj put za tradicionalni božićni kolač od meda! Mekana i sočna rolada puna je aroma meda i cimeta, miriše na snijeg i zimu, na blagdane! Premažite je obilno kremom od šlaga i posipajte cimetom, zadovoljstvo ovim jednostavnim kolačem će vas iznenaditi! Sastojci potrebni za roladu: 3 jaja 100 ml meda žlica otopljenog maslaca 30 g šećera 120 g brašna 1/4 žličice sode žlica cimeta prstohvat soli Krema: 300 ml slatkog vrhnja 3 žlice šećera u prahu žlica cimeta Postupak izrade: Odvojite bjelanjke i izradite od njih i šećera čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke, med i maslac dok ne postanu svijetle boje te toj smjesi dodajte brašno i sodu. Na samom kraju lagano umiješajte rukom snijeg od bjelanjaka u žutu smjesu i stavite peći na lim za pečenje obložen pek papirom. Veličina lima neka bude cca. 37x25 cm, a biskvit pecite oko 12 minuta (probajte čačkalicom)! Kada ga izvadite ostavite ga nekoliko minuta da se rashladi, odvojite od papira za pečenje, ali odmah ponovo zarolajte u taj isti papir da se ohladi. Ne brinite ako malo negdje pukne, kada je premažete kremom ništa se neće primjetiti! Ohlađeni biskvit premažite s 2/3 kreme i zarolajte te premažite ostatkom kreme. Lagano ga posipajte cimetom i ostavite da se dobro ohladi! Servus i uživajte u ovoj svečanoj, ali jednostavnoj blagdanskoj roladi :) Oznake: kolači, rolada, med, cimet, LAG |
TART SA SMOKVAMA
Pozdrav svima!
Cijela ova priča počinje s podlogom koja je aromatična i hrskava te obogačena orasima. Zatim slijedi kremasti sloj od sira i meda, dovoljno bogat da osjećate njegovu baršunastu strukturu. Sve završava predivnim mozaikom od svježih smokava! One daju ovom posebnom kolaču umjetnički i elegantan izgled, dok ga blaga voćna slatkoća čini svježim i laganim! Savršen ljetni desert :) Sastojci potrebni za izradu podloge: 200 g keksa 60 g oraha 2 žlice šećera u prahu 8 žlica rastopljenog maslaca Usitnite kekse i pomiješajte ih s mljevenim orasima i šećerom. Prelijte smjesu maslacem i utisnite u četvrtasti kalup 20x20 centimetara ili manji kalup za torte. Krema: 300 g sira mascarponea 2 jaja 70 g meda žlica arome vanilije prstohvat soli Izradite mikserom sve sastojke i prelijte preko podloge od keksa. Originalan recept kaže da se kolač peče u vrućoj vodenoj kupki jedan sat na 160*C. Međutim, malo sam zanemarila recept i stavila kolač normalno peći na 170*C oko 45 minuta. Pazite pred kraj, ako vam jako potamni prekrijte ga zadnjih 15 minuta folijom. Meni je dosta potamnio, ali to se kasnije nije vidjelo zbog smokava. Kada se kolač ohladi prekrijte ga narezanim smokvama i servirajte, okus mu je zaista poseban, naravno, ako volite smokve! Moj savjet vam je da ga pojedete isti dan jer smokve brzo tamne ili narežite svježe smokve na kocku neposredno prije serviranja. Također možete prokuhati narezane smokve s malo šećera i napraviti džem te njime premazati kolač. Budite kreativni, ali vjerujem da kako god odlučili servirati kolač, biti će ukusan i poseban! Servus i u slast :) Oznake: tart sa smokvama, med, orasi, mascarpone |
MEDENI KOLAČ S TREŠNJAMA
Pozdrav svima!
Trešnje, limun, med, ljeto... pravi razlozi da napravite ovaj predivan kolač. Drugačiji je i posebnog okusa jer su u njemu isprepleteni okusi zime i ljeta. Tijesto miriše na cimet i med dok vas lagana osvježavajuća krema od limuna odvodi u tople ljetne dane prožete voćnim aromama. Neobičan, lagan, osvježavajući... prosudite sami! Sastojci potrebni za tijesto: 80 g meda 300 g brašna 2 jaja 100 g šećera žličica cimeta 70 g maslaca žličica sode bikarbone žličica praška za pecivo Na pari kratko prokuhajte jaja, šećer i med, maknite s vatre i dodajte maslac i brašno. Zamijesite tijesto i stavite ga u frižider na sat vremena da se ohladi i stisne. Zatim ga razvaljajte u pravokutnik i uzdužno narežite na pruge (4 kom). U sredinu svake trake tijesta složite očišćene trešnje ili višnje. Prstima spojite tijesto štipajući mu krajeve i složite u okrugli kalup za torte te ga pecite na 180*C dok ne porumeni (vidi sliku)! Ako želite već sada možete završiti kolač. Posipajte ga šećerom u prahu ili premažite s malo marmelade i vaš kolač je spreman za kušanje. Oni koji to žele neka nastave dalje i naprave ovaj predivan lagani mousse od limuna kojim će premazati kolač. Mousse od limuna: 2 žumanjka jedno cijelo jaje 8 žlica šećera 50 ml soka od limuna 5 žlica narezanog maslaca 200 ml slatkog vrhnja Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac. Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu. Premažite podlogu kremom, prelijte preljevom i ukrasite svježim voćem ! Servus i uživajte :) Oznake: med, trešnje, mousse od limuna |
MEDENA PITA S KRUŠKAMA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za slasnu pitu od krušaka. Možda je specifična po tome što umjesto šećera koristim domaći med, ali vam mogu reći da sam jako zadovoljna dobivenim okusima. Ova je pita fantastična i s drugim voćem, a upravo med joj daje finu i intenzivnu aromu! Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 100 g meda 125 g maslaca jaje Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i obložite njime okrugli kalup za torte, uključujući i stranice. Sada uzmite 5 krušaka, ogulite ih i s donje strane izvadite sjemenke. Stavite ih prokuhati cca. 5 minuta u dublji lonac s 300 ml vode i 3 žlice šećera. Izvadite ih i pustite da se malo ocijede. Nadjev: 3 jaja 150 g meda 100 g mljevenih badema 100 g glatkog brašna Istucite žumanjke i med, dodajte im bademe i brašno te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte preko razvaljanog tijesta i preko toga stavite kruške. Pecite u pećnici na 180*C oko sat vremena. Pred kraj pečenja pitu posipajte s listićima badema! Servus i prepustite se okusu :) Oznake: pita od krušaka, med, bademi |
MEDENJACI 2
Pozdrav svima! Blagdani su nam pred vratima, a vrijedne domaćice imaju pune ruke posla s pripremom slastica. Danas ću podijeliti s vama ovaj recept za mirisne i medene kolačiće koji će vas vratiti u djetinjstvo uz zvukove pucketanja vatre iz bakine peći! Sastojci za tijesto: 700 g glatkog brašna 4 jaja 3 velike žlice meda 1 žličica sode bikarbone i prašak za pecivo 250 g šećera kockica maslaca žlica cimeta Lagano ugrijati jaja, med, šećer i maslac te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto i odmah možete raditi medenjake, ne morate čekati "danima". Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i slažite na lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 8 minuta (ovisno o debljini).Dobro ih ohladite pa ukrasite prema želji. Ove godine sam kupila neke zgodne kalupiće pa ih samo posipam šećerom u prahu, a tek nekoliko prelijem glazurom. Recept je provjeren, pa možete prionuti izradi medenjaka, ako još niste! Servus i zabavite se:) Oznake: medenjaci, Kolačići, med |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |