MEDENA KATA
Pozdrav!
Medena Kata je neizostavan kolač bilo da se radi o blagdanima ili pak o jednom sasvim običnom hladnom i tmurnom zimskom danu. Kada poželite da vaš dom zamiriše na medene kore, domaći pekmez od šljiva i uspomene napravite ovaj fini kolač i uživajte! Sastojci potrebni za kore: 2 jaja žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode - jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto - razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C - olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite - ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije Krema: 300 ml mlijeka 3 žlice brašna (ali ne vrhom) 2 vanilin šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu - u vruće mlijeko zakuhati brašno i vanilin šećer te ohladiti - mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi - postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora - pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom - svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti! Servus i u slast :) Oznake: kolači, Medena Kata, med, pekmez od šljiva |
FANTASTIČNI DUO
Pozdrav!
Od svih mojih slastica teško mi je izdvojiti one koje bih smatrala najboljima, ali za ova dva kolača ne bih se dvoumila ni trena! Uvijek su u trendu iako već spadaju u klasike, medena pita i šubarice su kolači s kojima sigurno nećete pogriješiti niti ako se radi o blagdanima ili o sasvim jednoj običnoj prigodi! Uvijek sočni, ukusni i dekorativni - možete li poželjeti bolji ukras za vaš blagdanski svečani stol? MEDENA KATA Sastojci za kore: 2 jaja 1 žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode bikarbone Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, maknite s vatre te dodajte brašno, sodu i drugo jaje i zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, izbodite vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore i premažite ih kremom! Krema: 300 ml mlijeka 3 žlice brašna 2 vanil šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi. Postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti, zvanoj medena Kata! ŠUBARICE Sastojci za biskvit: 6 jaja 300 g šećera 300 ml ulja 150 ml mlijeka 400 g brašna prašak za pecivo žlica kakaa. Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikom limu od pećnice oko 25 min na 180*C. Krema: litra mlijeka 200 g šećera 2 vanil šećera 100 g brašna 130 g maslaca. Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju, a ostale sastojke pomiješati s malo mlijeka i skuhati kremu kojoj kada se ohladi dodajte maslac. Kada se biskvit ohladi okruglim kalupom vadite krugove, a zatim svaki prerežite na pola. Sredinu svakoga namažite s kremom, spojite krugove i premažite ih s bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna). Glazura:200 g čokolade 200 ml slatkog vrhnja Ugrijte vrhnje i prelijte ga preko komadića čokolade te dobro promiješajte. Na svaki kolačić stavite po žličicu čokoladne glazure! Ova dva kolača su moja dva asa iz rukava koja uvijek i za svaku priliku možete napraviti, vaši gosti će biti oduševljeni! Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, Medena Kata, šubarice |
MEDENA KATA
Dobro vam jutro, dragi moji! Danas vam darujem medenu pitu koja će vas sigurno odvesti u prošlost, u fantastične doživljaje nekih starih vremena. Mekane mirisne kore i baršunasta lagana krema zadovoljit će i najizbirljivija nepca. Nemojte ga raditi samo za blagdane, uživajte u njemu tijekom cijele godine. Ovo je omiljeni kolač moje obitelji! Sastojci za kore: 2 jaja 1 žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode bikarbone Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije. Krema: 3 dcl mlijeka 3 žlice brašna (ali ne vrhom) 2 vanil šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi. Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti! Servus :) Oznake: Medena Kata, pita, desert |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |