Pozdrav!
Od svih mojih slastica teško mi je izdvojiti one koje bih smatrala najboljima, ali za ova dva kolača ne bih se dvoumila ni trena!
Uvijek su u trendu iako već spadaju u klasike, medena pita i šubarice su kolači s kojima sigurno nećete pogriješiti niti ako se radi o blagdanima ili o sasvim jednoj običnoj prigodi!
Uvijek sočni, ukusni i dekorativni - možete li poželjeti bolji ukras za vaš blagdanski svečani stol?
MEDENA KATA
Sastojci za kore:
2 jaja
1 žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, maknite s vatre te dodajte brašno, sodu i drugo jaje i zamijesite tijesto.
Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, izbodite vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore i premažite ih kremom!
Krema:
300 ml mlijeka
3 žlice brašna
2 vanil šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi.
Postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti, zvanoj medena Kata!
ŠUBARICE
Sastojci za biskvit:
6 jaja
300 g šećera
300 ml ulja
150 ml mlijeka
400 g brašna
prašak za pecivo
žlica kakaa.
Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikom limu od pećnice oko 25 min na 180*C.
Krema:
litra mlijeka
200 g šećera
2 vanil šećera
100 g brašna
130 g maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju, a ostale sastojke pomiješati s malo mlijeka i skuhati kremu kojoj kada se ohladi dodajte maslac.
Kada se biskvit ohladi okruglim kalupom vadite krugove, a zatim svaki prerežite na pola.
Sredinu svakoga namažite s kremom, spojite krugove i premažite ih s bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna).
Glazura:200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Ugrijte vrhnje i prelijte ga preko komadića čokolade te dobro promiješajte.
Na svaki kolačić stavite po žličicu čokoladne glazure!
Ova dva kolača su moja dva asa iz rukava koja uvijek i za svaku priliku možete napraviti, vaši gosti će biti oduševljeni!
Servus i u slast svima :)