Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

FANTASTIČNI DUO

Pozdrav!
Od svih mojih slastica teško mi je izdvojiti one koje bih smatrala najboljima, ali za ova dva kolača ne bih se dvoumila ni trena!
Uvijek su u trendu iako već spadaju u klasike, medena pita i šubarice su kolači s kojima sigurno nećete pogriješiti niti ako se radi o blagdanima ili o sasvim jednoj običnoj prigodi!
Uvijek sočni, ukusni i dekorativni - možete li poželjeti bolji ukras za vaš blagdanski svečani stol?




MEDENA KATA

Sastojci za kore:
2 jaja
1 žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, maknite s vatre te dodajte brašno, sodu i drugo jaje i zamijesite tijesto.
Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, izbodite vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore i premažite ih kremom!
Krema:
300 ml mlijeka
3 žlice brašna
2 vanil šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi.
Postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti, zvanoj medena Kata!



ŠUBARICE

Sastojci za biskvit:
6 jaja
300 g šećera
300 ml ulja
150 ml mlijeka
400 g brašna
prašak za pecivo
žlica kakaa.
Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikom limu od pećnice oko 25 min na 180*C.
Krema:
litra mlijeka
200 g šećera
2 vanil šećera
100 g brašna
130 g maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju, a ostale sastojke pomiješati s malo mlijeka i skuhati kremu kojoj kada se ohladi dodajte maslac.
Kada se biskvit ohladi okruglim kalupom vadite krugove, a zatim svaki prerežite na pola.
Sredinu svakoga namažite s kremom, spojite krugove i premažite ih s bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna).
Glazura:200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Ugrijte vrhnje i prelijte ga preko komadića čokolade te dobro promiješajte.
Na svaki kolačić stavite po žličicu čokoladne glazure!

Ova dva kolača su moja dva asa iz rukava koja uvijek i za svaku priliku možete napraviti, vaši gosti će biti oduševljeni!
Servus i u slast svima :)










Post je objavljen 23.12.2016. u 07:53 sati.