Gurmanka

23.10.2018., utorak

BUHTLE

Pozdrav!

Neodoljive, bucmaste i slasne buhtle... mirišu na prošlost, pekmez od šljiva i šparet na drva!
Promijenilo se od tada sve, ali one su ostale iste, jednostavne i neodoljive!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:

500 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
250 ml mlijeka
25 ml ulja
2 žlice šećera
prstohvat soli
2 žumanjka
Kvasac i šećer razmutite u toplom mlijeku te ostavite da se digne.
Brašnu dodajte ostale sastojke i kvas te zamijesite tijesto.
Ostavite da se diže 30 minuta te razvaljajte na prst debljine i razrežite na kocke. Nadjev ( marmelada, čokolada, sir, orasi...) stavite u sredinu svake i skupite tijesto u svežanj, napravite buhtlu.
Okrugli lim za pečenje promjera 28 cm. premažite rastopljenim maslacem i slažite buhtle jednu do druge.
Prije pečenja ih premažite ostatkom maslaca, ostavite 30 minuta da se dignu i pecite na 180*C oko 40 minuta tj. dok ne porumene!

Servus i u slast :)





Oznake: kolači, dizano, buhtle, pekmez


- 13:26 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

15.10.2018., ponedjeljak

ROLICE S LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM

Pozdrav!
Miris toplog peciva danas se širio mojom kuhinjom i uljepšao mi današnji tmuran dan.
Jedna od varijanti omiljenih nam rolica opet nas je iznova oduševila, a uz čašu toplog mlijeka ili čaja postati će i vaša utjeha :)
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g glatkog brašna
pola svježeg kvasca
120 ml mlijeka
2 žlice šećera
1/2 žličice soli
jaje
30 g otopljenog maslaca
- zamijesite mekano tijesto i ostavite ga odmarati 15-tak minuta
Za to vrijeme pripremite svoj omiljeni nadjev, a danas je kod mene bio nadjev od lješnjaka i čokolade!
Potrebno vam je 150 g lješnjaka i 150 g čokolade koje nasjeckajte na krupnije komadiće
Postupak izrade:
- razvaljati tijesto u pravokutnik, premazati marmeladom od marelica i filom te zarolati u štrucu
- razrežite je na 12 komada koje posložite s malim razmakom u pleh za pečenje i ostavite da se diže dok ne ugrijete pećnicu na 190*C
- rolice pecite oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu boju

P.S. Servirajte ih dok su još tople jer tada su najukusnije!
Servus i u slast :)

Oznake: rolice, dizano, lješnjaci, čokolada


- 20:40 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

12.10.2018., petak

VIJENAC OD ORAHA





Naša tradicionalna poznata orehnjača u novom ruhu!
Ideju sam pronašla na blogu Od slatkoga slađe, potražite i vi inspiraciju za neku novu slasticu :)

Ugodan vikend vam želim!

Oznake: kolači, dizano, orah


- 07:30 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2019  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO