BUHTLE
Pozdrav!
Neodoljive, bucmaste i slasne buhtle... mirišu na prošlost, pekmez od šljiva i šparet na drva! Promijenilo se od tada sve, ali one su ostale iste, jednostavne i neodoljive! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 500 g glatkog brašna 1 svježi kvasac 250 ml mlijeka 25 ml ulja 2 žlice šećera prstohvat soli 2 žumanjka Kvasac i šećer razmutite u toplom mlijeku te ostavite da se digne. Brašnu dodajte ostale sastojke i kvas te zamijesite tijesto. Ostavite da se diže 30 minuta te razvaljajte na prst debljine i razrežite na kocke. Nadjev ( marmelada, čokolada, sir, orasi...) stavite u sredinu svake i skupite tijesto u svežanj, napravite buhtlu. Okrugli lim za pečenje promjera 28 cm. premažite rastopljenim maslacem i slažite buhtle jednu do druge. Prije pečenja ih premažite ostatkom maslaca, ostavite 30 minuta da se dignu i pecite na 180*C oko 40 minuta tj. dok ne porumene! Servus i u slast :) Oznake: kolači, dizano, buhtle, pekmez |
GERMKNEDLE
Pozdrav! Austrijski tradicionalni desert, dizane knedle s marmeladom od šljiva! Fantastični spoj okusa slatkog toplog tijesta, reske marmelade i glatkog mirisnog preljeva od vanilije! Svakako ovo morate isprobati, biti ćete više nego zadovoljni! Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 1/2 žličice soli 30 g šećera svježi kvasac 30 g rastopljenog maslaca 120 ml mlijeka jaje naribana korica jednog limuna aroma vanilije - napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca - dodajte ga brašnu i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne -kada se diglo podijelite ga na 4 komada i svaki prstima oblikujte u krug - u sredinu svakog stavite žlicu marmelade, koja ne mora biti nužno od šljiva (mislim da bi fantastično odgovaralo šumsko voće) - pritisnite prstima krajeve i oblikujte 4 velike knedle koje ostavite da se dižu dok vi ne ugrijete veliku posudu s vodom, naime ove knedle se kuhaju na pari - posudu s ključalom vodom prekrite krpom ili sitom protiv prskanja masnoće, stavite knedle i pokrijte ih drugom zdjelom tako da ostane prostora da se knedle dignu - kuhajte ih točno 16 minuta - kada su gotove prelite ih s ovim fantastičnim umakom od vanilije kojeg mi je dosta ostalo, pa sam ga iskoristila za nešto drugo, ali to je već druga priča :) Umak od vanilije: 2 žumanjaka žlica gustina 3 žlice šećera 2 žlice arome vanilije 300 ml mlijeka 200 ml slatkog vrhnja - u posudi izradite pjenjačom sve sastojke, stavite ih kuhati na srednju vatru, kuhajte oko 10 minuta, ali ne brinite što umak nije jako gust, takav mora biti, nježan i da fino klizi preko knedla - uzmite jednu toplu knedlu, prelite je obilno umakom od vanilije i posipajte po želji makom Zar ne da je ukusno, uživajte i u slast :) Oznake: kruh i peciva, germknedle, pekmez, mak |
TAČKRLE S PEKMEZOM
Pozdrav svima!
Danas se prisjećamo djetinjstva uz mirise i okuse domaćih tačkrla. Ti vrući slatki jastučići punjeni domaćim pekmezom uvijek me odvedu u prošlost u dane igre i smijeha. Danas ih radim ne samo za sebe nego i za sve vas koji cijenite i volite tradicionalnu kuhinju i stare provjerene domaće recepte! Sastojci potrebni za izradu tačkrla: 400 g glatkog brašna 2 jaja 300 g pire krumpira 3 žlice ulja pola žličice soli pekmez od marelica Uglavnom ih radim od ostataka pire krumpira, ali ako ga nemate možete skuhati krumpir u ljusci i naribati. Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i razvaljajte na pola centimetra debljine. Možete ih rezati i oblikovati u kvadratiće ili polumjeseca kao ja. Izrežite čašom ili okruglim kalupom tijesto te stavite na sredinu svakog kruga žličicu pekmeza. Pritisnite prstima ili vilicom dobro svaki rub da tijekom kuhanja pekmez ne iscuri. Možete ih pripremati svježe ili zamrznuti za neku drugu priliku. Kuhajte ih u slanoj vrućoj vodi, a gotove su kad isplivaju na površinu. Na malo masti ili maslaca prepržite krušne mrvice i prelijte preko tačkrla, a kombinacija s kiselim vrhnjem je više nego dobra! Servus i u slast :) Oznake: tačkrle, pekmez, marelice |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |