TORTA OD MAKA I SIRA
Pozdrav!
Recept za ovu jednostavnu torta od maka i sira pronašla sam u jednom časopisu i odlučila ga isprobati. Torta je fantastična i morala bi zadovoljiti sve ljubitelje slastica, a osobito obožavatelje maka! Nema razloga zašto da i vi ne uživate u njenom jedinstvenom okusu i svježini, napravite je, zaista je lako. Ova torta je slatko i neodoljivo zadovoljstvo koje ćete sigurno češće raditi kada je jednom isprobate! Sastojci potrebni za tijesto: 300 g oštrog brašna 200 g maslaca 100 g šećera jaje vanilin šećer pola praška za pecivo ribana korica limuna Nadjev od maka: 400 g mljevenog maka 100 g šećera 2 vanilin šećera 50 g griza 500 ml mlijeka Nadjev od sira: 200 g ABC sira 100 g kiselog vrhnja 100 ml jogurta dukatos 3 žumanjka 150 g šećera 3 bjelanjka 2 vanilin šećera Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga na veličinu kalupa za pite tako da obložite i stijenke kalupa. Tijesto izbodite vilicom i prekrijte folijom i grahom te ga "na slijepo" pecite oko 15 minuta na 180*C! Za nadjev od maka stavite kuhati mlijeko i šećer te kada zavrije ukuhajte pomiješani mak i griz, sve skupa kuhajte još nekoliko minuta. Za nadjev od sira izradite mikserom žumanjke, šećer, sir, vrhnje i jogurt, a na samom kraju lagano umiješajte snijeg koji ste napravili od bjelanjaka. Na toplo tijesto prvo raspodijelite nadjev od maka, a zatim ga prekrijte nadjevom od sira. Sve skupa vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta, dok torta ne dobije lijepu boju! Servus i u slast! Oznake: torte, mak, sir, svježe, sočno |
GERMKNEDLE
Pozdrav! Austrijski tradicionalni desert, dizane knedle s marmeladom od šljiva! Fantastični spoj okusa slatkog toplog tijesta, reske marmelade i glatkog mirisnog preljeva od vanilije! Svakako ovo morate isprobati, biti ćete više nego zadovoljni! Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 1/2 žličice soli 30 g šećera svježi kvasac 30 g rastopljenog maslaca 120 ml mlijeka jaje naribana korica jednog limuna aroma vanilije - napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca - dodajte ga brašnu i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne -kada se diglo podijelite ga na 4 komada i svaki prstima oblikujte u krug - u sredinu svakog stavite žlicu marmelade, koja ne mora biti nužno od šljiva (mislim da bi fantastično odgovaralo šumsko voće) - pritisnite prstima krajeve i oblikujte 4 velike knedle koje ostavite da se dižu dok vi ne ugrijete veliku posudu s vodom, naime ove knedle se kuhaju na pari - posudu s ključalom vodom prekrite krpom ili sitom protiv prskanja masnoće, stavite knedle i pokrijte ih drugom zdjelom tako da ostane prostora da se knedle dignu - kuhajte ih točno 16 minuta - kada su gotove prelite ih s ovim fantastičnim umakom od vanilije kojeg mi je dosta ostalo, pa sam ga iskoristila za nešto drugo, ali to je već druga priča :) Umak od vanilije: 2 žumanjaka žlica gustina 3 žlice šećera 2 žlice arome vanilije 300 ml mlijeka 200 ml slatkog vrhnja - u posudi izradite pjenjačom sve sastojke, stavite ih kuhati na srednju vatru, kuhajte oko 10 minuta, ali ne brinite što umak nije jako gust, takav mora biti, nježan i da fino klizi preko knedla - uzmite jednu toplu knedlu, prelite je obilno umakom od vanilije i posipajte po želji makom Zar ne da je ukusno, uživajte i u slast :) Oznake: kruh i peciva, germknedle, pekmez, mak |
PITA OD MAKA I SIRA
Pozdrav svima!
Predivna domaća pita, može li jesen bolje započeti? Uskoro imamo veliko obiteljsko okupljanje, pa sam već počela s potragom za nekim novim kolačima kojima ih želim obradovati. Naravno, moj dragi mužić će komentirati da su mi stari predobri,ali ja moram izmišljati nešto novo. Mak nije baš moja omiljena namirnica, ali kada sam vidjela ovaj recept na blogu Domaćice odmah sam znala da je ovo kolač za mene. Pita je vrlo jednostavna, brzo je gotova, a okusom je daleko na vrhu kolača s makom.Tako sočan, ukusan i predivan kolač sigurno će zadovoljiti sve moje goste na obiteljskom okupljanju, a preporučam ga i vama jer sam zaista oduševljena ovom pitom! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 170 g maslaca 3 žumanjka 1 šećer s okusom limuna pola praška za pecivo 1 žlica vrhnja Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Pola stavite u škrinju da se zamrzne jer ćete ga na kraju naribati na pitu. Drugi dio ostavite u frižideru dok ne napravite oba nadjeva! Nadjev od maka: 9 žlica mlijeka 200 g mljevenog maka 100 g šećera Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko maka i šećera te dobro promiješajte. Smanjila sam količinu šećera u nadjevima u odnosu na originalan recept, a vi napravite prema svom ukusu. Nadjev od sira: 500 g svježeg sira 150 g šećera malo limunove korice ili limun šećera 3 bjelanjka 3 ravne žlice griza Izradite mikserom snijeg od bjelanjaka, pa ga polako ručno dodajte u smjesu sira i šećera. Upalite pećnicu na 200*C i razvaljajte tijesto iz frižidera za manju tepsiju (20x30cm). Na tijesto raširite nadjav od maka, pa preko njega izlijte smjesu od sira. Smrznuti komad tijesta naribajte preko sira i pecite pitu oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju! Zahvaljujem Domaćici na predivnom receptu, a vi svakako svratite na njezin blog i guštajte!!! Servus i uživajte u slasnoj piti :) Oznake: pita, mak, sir, desert |
TORTA S MAKOM
Pozdrav svima!
Kolači s makom nisu baš često na mom repertoaru, ali kada sam vidjela ovu neobičnu tortu odmah sam je morala isprobati. Iako nisam baš neki ljubitelj maka moram vam priznati da sam ostala ugodno iznenađena njenim okusom. Tijesto joj je hrskavo i prhko, a glatka krema od maka će vas sigurno očarati. Tako lijepa i aromatična torta mora pronaći mjesto i za vašim stolom, svakako je isprobajte. Napravite je na svoj način i ukrasite kako želite, ali kremu ne mijenjajte jer baš ona daje torti onu posebnu notu, ono nešto! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 300 g glatkog brašna 100 g šećera 200 g omekšalog maslaca jaje žlica vrhnja prstohvat soli Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da malo odmori u frižideru. Za to vrijeme napravite nadjev: 500 ml mlijeka 6 žumanjaka žlica brašna žlica gustina žlica arome vanilije 100 g šećera 200 g maka Tijesto razvaljajte i njime obložite kalup za torte uključujući i stranice kalupa.1/4 tijesta odvojite za gornju koru torte, a možete ga napraviti poput mreže (kao ja), natrgati komadiće ili naribati tijesto krupnim ribežom. Za nadjev ugrijte mlijeko, a mikserom izradite sve ostale sastojke. Malo vrućeg mlijeka dodajte izmiksanim sastojcima i promiješajte te sve skupa vratite u ostatak mlijeka. Kuhajte kremu dok se ne zgusne i na samom kraju dodajte mak, pa sve skupa lijepo promješajte. Kuhanu kremu prelijte preko kore i stavite peći na 180*C oko 40 minuta dok lijepo ne porumeni. Posipajte je šećerom u prahu i uživajte! Servus :) |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |