Gurmanka

28.06.2018., četvrtak

PITA OD MARELICA





... mirisne i sočne domaće marelice, kako im odoljeti? :)

Oznake: pita, marelice, kolači


- 17:36 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

19.06.2018., utorak

DŽEM OD MARELICA





... domaće je domaće :)
Detalje pripreme možete pronaći ovdje!

Oznake: zimnica, džem, marelice


- 07:23 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

15.11.2017., srijeda

SACHER TORTA

Pozdrav!
Čokoladna fantazija kojoj nećete moći odoljeti, svima poznat bečki specijalitet Sacher torta koja je, kažu nastala sasvim slučajno na veliku sreću nas koji uživamo u ovom klasiku!
Sastoji potrebni za izradu torte:
150 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
150 g rastopljene čokolade
aroma vanilije
5 jaja
60 g brašna
80 g mljevenih badema
- odvojite bjelanjke i izradite čvrsti snijeg
- mikserom posebno izradite maslac i šećer u prahu
- otopite čokoladu i umiješajte joj žumanjke i aromu vanilije
- na kraju dodajte bademe i brašno
- sve skupa promiješajte te lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka
- tortu pecite u kalupu promjera 24 cm na 180*C oko 30 minuta ( provjerite sa čačkalicom)
- prerežite je na pola i premažite ugrijanom marmeladom od marelica
. osobno, volim sitno nasjeckati marelice iz kompota i staviti ih preko marmelade u sredinu torte
- tortu prelijte glazurom i ukrasite prema želji
Glazura:
150 g čokolade
200 ml ugrijanog slatkog vrhnja
- natrgane kockice čokolade prelijte vrućim vrhnjem i dobro razmutite
- glazuru ostavite da se malo ohladi i prelijte preko torte
- svježe voće je uvijek moj izbor za ukrašavanje, ali fantastičan odabir je i tučeno slatko vrhnje
Servus i uživajte :)

Oznake: torte, Sacher, marelice, čokolada


- 07:32 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

02.07.2017., nedjelja

DŽEM OD MARELICA







Kada ti prijatelji donesu domaće marelice, a kćeri odrade i tvoj dio posla!
Može li zvučati bolje?
P.S. Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: ostalo, džem, marelice


- 11:22 - Komentari (45) - Isprintaj - Link

10.11.2016., četvrtak

JAJE NA OKO

Pozdrav!
Danas dijelim s vama recept kolača koji radim već godinama i još uvijek uživam u njegovim okusima.
Malo sam promijenila prvobitne sastojke i prilagodila svojem ukusu tako da se sastoji baš od svih mojih omiljenih namirnica.
Najbolji biskvit (bez brašna), posebna krema i voće s kojim uvijek rado kombiniram svoje slastice.
Rezultat je predivan kolač, lagan,kremast i doista osvježava te preporučam svima da ga isprobate!
Sastojci potrebni za biskvit:
9 jaja
prašak za pecivo
180 g šećera
180 g čokolade
Bjelanjke miksajte sa šećerom, a žumanjke s praškom za pecivo.
Otopljenu čokoladu dodajte žumanjcima, pa sve skupa lagano ručno sjedinite s bjelanjcima.
Biskvit izlijte u podmazanu tepsiju dimenzija 38 x 25 cm i pecite na 200*C te ostavite da se ohladi.
Krema:
3 pudinga od vanilije
9 žlica šećera
litra mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
veliki kompot od marelica
2 preljeva za torte (svijetla)
Skuhajte kremu od mlijeka, pudinga i šećera te ostavite da se ohladi.
Izrađeni šlag lagano ručno dodajte u kremu i premažite preko biskvita.
Sada si lagano iscrtam trag po kojem ću kasnije rezati kocke i u sredinu svake stavim polovicu marelice iz kompota.
Preljev:
Dva preljeva za torte priredite prema uputstvu i lagano ravnomjerno prelijte preko cijelog kolača.
Ostavite ga da se dobro rashladi, narežite na kocke i uživajte u svježini i okusu ovog laganog kolača s marelicama!
Servus i u slast :)









Oznake: kolači, marelice, jaje na oko


- 09:03 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

19.09.2016., ponedjeljak

SACHER TORTA


Pozdrav svima!
Sacher torta je jedna od najpoznatijih torti na cijelom svijetu. Slastičar Franz Sacher ju je stvorio u Beču i od tada je jedan od najprepoznatljivijih klasika u svijetu slastica. To je elegantna, mekana, čokoladna torta puna džema od marelica i prelivena ukusnim čokoladnim preljevom.Mišljenja o njoj su dvojaka, neki misle da je precijenjena, a ja osobno obožavam njezin slatko-kiseli kontrast čokolade i džema od marelica. Svakako je isprobajte jer je ovaj recept vrlo jednostavan i napravljen od svakodnevnih sastojaka, idealan desert za iznenadne goste!
Sastojci potrebni za izradu torte:
7 jaja
150 g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
aroma vanilije
120 g šećera za bjelanjke
prstohvat soli
160 g brašna
Izradite s mikserom maslac i šećer u prahu te dodajte postepeno žumanjke. Čokoladu otopite u mikrovalnoj i dodajte u smjesu od žumanjaka.
Posebno miksajte bjelanjke i šećer te ručno sjedinite sa smjesom od čokolade i žumanjaka.
Na kraju lagano umiješajte brašno i smjesu izlijte u kalup za torte 26 cm promjera koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Na 180*C pecite tortu oko 40 minuta! (provjeravajte sa čačkalicom)
Sada pripremite džem od marelica, možete kuhati svježe voće ili upotrijebiti već gotovi džem. Treba vam oko 400 g džema koji lagano ugrijte u posudi, a ako je pregust dodajte mu par kapi vode.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola i premažite polovinom džema, stavite drugi komad biskvita i namažite tortu ostatkom džema (ako imate viška možete namazati i bočne strane).
Glazuru možete napraviti koju i inače koristite, ali ja sam ovaj put odlučila napraviti drugačiju!
Glazura:
210 g čokolade
250 g šećera
160 ml vode
Stavite kuhati šećer i vodu te ostavite da ključa oko 5 minuta. Sada maknite s vatre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Tortu stavite na rešetku i polako je polijevajte s glazurom. Recept kaže da treba biti vruća, ali bolje je da je ostavite da se malo ohladi i stisne, puno bolje će prekriti tortu.
Servus i uživajte uz ovaj elegantan klasik :)



Oznake: Sacher Torta, marelice, čokolada


- 09:05 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

07.09.2016., srijeda

TAČKRLE S PEKMEZOM

Pozdrav svima!
Danas se prisjećamo djetinjstva uz mirise i okuse domaćih tačkrla. Ti vrući slatki jastučići punjeni domaćim pekmezom
uvijek me odvedu u prošlost u dane igre i smijeha. Danas ih radim ne samo za sebe nego i za sve vas koji cijenite i volite tradicionalnu kuhinju i stare provjerene domaće recepte!
Sastojci potrebni za izradu tačkrla:
400 g glatkog brašna
2 jaja
300 g pire krumpira
3 žlice ulja
pola žličice soli
pekmez od marelica
Uglavnom ih radim od ostataka pire krumpira, ali ako ga nemate možete skuhati krumpir u ljusci i naribati.
Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i razvaljajte na pola centimetra debljine. Možete ih rezati i oblikovati u kvadratiće ili polumjeseca kao ja. Izrežite čašom ili okruglim kalupom tijesto te stavite na sredinu svakog kruga žličicu pekmeza.



Pritisnite prstima ili vilicom dobro svaki rub da tijekom kuhanja pekmez ne iscuri. Možete ih pripremati svježe ili zamrznuti za neku drugu priliku. Kuhajte ih u slanoj vrućoj vodi, a gotove su kad isplivaju na površinu.
Na malo masti ili maslaca prepržite krušne mrvice i prelijte preko tačkrla, a kombinacija s kiselim vrhnjem je više nego dobra!
Servus i u slast :)

Oznake: tačkrle, pekmez, marelice


- 08:57 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

15.03.2016., utorak

BRIOŠ SA ČOKOLADOM I MARELICAMA

Pozdrav svima!
Već sam prije radila jednu varijantu ovog finog, slatkog francuskog kruha. Danas dijelim s vama brioš od čokolade i suhog voća koji je ispao zaista fantastičnog okusa, ali i interesantnog izgleda kada ga narežete.Tako je tradicionalan, a ipak moderan. Možete ga prilagoditi svojim ukusima i napraviti neku sasvim novu verziju. Najbitnije je da ga pojedete još toplog jer tada je zaista božanstvenog okusa! Uz šalicu toplog mlijeka ili čaja krijepi dušu!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
80 g omekšalog maslaca
2 jaja
1/2 svježe germe
2 žlice šećera
80 ml mlijeka
1/2 žličice soli
2 šake nasjeckane čokolade
šaka nasjeckanih suhih marelica
Napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i germe. Izradite mikserom maslac i jaja, dodajte ostale sastojke i kvas. Zamijesite ljepljivo, mekano tijesto koje stavite u posudu premazanu uljem na sat vremena da se diže. Kada se udvostručilo podijelite ga na dva dijela. Jednoj polovini umijesite čokoladu i stavite na dno kalupa, a drugoj marelice i stavite je na čokoladni dio. Sve skupa ostavite još mirovati 30 minuta, premažite žumanjkom i stavite peći na 180*C oko 35 minuta!
Kažu da ga nije dobro rezati dok je još topao, ali samo navalite! Pojedite ga baš takvog jer je tada najbolji!
Servus i uživajte:)







Oznake: brioš, čokolada, marelice


- 21:27 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO