AJVAR JE GOTOV!
|
AJVAR
|
DOMAĆI PARADAJZ
|
ZIMNICA
Počelo je unatoč vrućinama, jutrošnjim ranim šopingom na Zelenoj tržnici! Naravno, iako sam išla samo po rajčice nisam mogla odoljeti malim slatkim krastavčićima :) Ciganski grah koji je gotov ovih dana kao da traži tko će mu praviti društvo u smočnici :) Sjećate se svojih baka, smočnica punih staklenki s raznim povrćem, a prsti bi obično na kraju završili u zabranjenom pekmezu od šljiva? Sjećam se svakog trenutka s ljubavlju i nostalgijom i zato mi nije teško da za svoju djecu napravim to isto, darujem im police pune plodova prirode s ljubavlju i pažnjom koja će ih jednog dana sjećati na mene :) Oznake: ostalo, zimnica, paradajz, grah, krastavci |
DŽEM OD MARELICA
|
ZIMNICA
Pozdrav! Mirisi i okusi ljeta spremljeni u staklenke koje će nam uljepšati hladne zimske dane! Servus :) Oznake: zimnica |
ZIMNICA - CIGANSKI GRAH
|
AJVAR
|
KUHANI PARADAJZ
Pozdrav! Ove svježe, mirisne i sočne rajčice su me izazvale i natjerale na ozdravljenje :) Bolovanje se polako privodi kraju jer dolazi vrijeme pripreme zimnice koju već tradicionalno pripremam godinama i beskrajno uživam u svakom trenutku! Ako vas zanimaju detalji recept možete pronaći ovdje! Servus :) Oznake: zimnica, kuhanje paradajza |
KISELA PAPRIKA - ZIMNICA
Pozdrav svima!
Dok još traje sezona kupite paprike i spremite ih, a ako nemate svoj recept napravite ih prema ovom jer je paprika fantastična! Miris kisele paprike u svima nama će probuditi sjećanje na djetinjstvo, drvene šporete i škripu starog bunara. Prali smo je hladnom bunarskom vodom i prskali se, nesputano i veselo kako samo djeca to znaju! Pripremam zimnicu i danas, baš zato da moja djeca uživaju u zajedničkom druženju i osjete duh prošlosti te da se ne zaboravi naša tradicija i dobri stari običaji! Za pripremu kisele paprike imam stari provjereni recept, a potrebno nam je: 10 kg paprike (babure ili paradajzerice) 4 l vode 100 ml esenca 300 g šećera 150 g soli 250 ml ulja konzervans biber u zrnu Prvo treba oprati i očistiti papriku od koštica te narezati na polovice. Vodi dodajte začine i miješajte otopinu dok ne zavrije te kuhajte dio po dio očišćene paprike oko 3-4 minute, ali ne duže jer će postati premekana. Papriku odmah vadite i slažite u staklenke, a kada sve izvadite u otopini otopite konzervans i još vrućom tekućinom napunite sve staklenke. Odmah ih zatvorite, malo utoplite i ostavite do sutradan da se ohlade. Staklenke s paprikom poslažite na police svoje smočnice da biste mogli uživati u njima kad nestane svježeg povrća i dođu jesenske magle! Obložite poklopce nekom veselom tkaninom tek toliko da ih uljepšate i zadovoljite duhove prošlosti! Servus dragi moji :) Gotovo je za ovu godinu sa zimnicom, sada slijedi samo uživanje :) Oznake: kisela paprika, zimnica |
CIGANSKI GRAH - ZIMNICA
Pozdrav svima! Priprema zimnice zahtijeva puno vremena i truda, ali sav taj posao dobije smisao kada dojurimo umorni s posla i samo otvorimo staklenku ciganskog graha,ispečemo nekoliko jaja - i ručak je tu! Raznovrsno povrće, mladi grah i malo volje je sve što trebate za pripremu ovog ukusnog obroka koji može stajati na policama vaše smočnice cijelu zimu. Pokušajte ga napraviti i vi, možda vas ugodno iznenadi svojim okusom :) Sastojci potrebni za izradu ciganskog graha: 6 kg mladog graha 4 kg rog paprike 4 kg paradajza 4 glavice češnjaka 8 glavica luka 350 ml octa 1 l ulja 2 vezice nasjeckanog peršina 300 g šećera 200 g soli 2 konzervansa 4 ljuta feferona (prema ukusu) Postupak:Mladi grah stavite u veliku posudu i skuhajte ga do kraja te ocijedite vodu i ostavite sa strane.Na ulju prvo dinstati luk i kad omekša dodajte mu papriku izrezanu na rezance, ali pazite da ostanu kraći jer tako bolje kasnije izgleda. Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga te dodajte i njega u smjesu. Sve skupa dinstajte dok se ne zgusne tj. dok ne nestane većina vode.Pošto cijeli postupak traje dosta dugo, a ne znate koliko će vam tekućine biti potrebno kada umiješate grah ja polako odvajam suvišnu tekućinu tijekom dinstanja u jednu posudu. Kada je povrće omekšalo dodajte mu grah i dobro promiješajte.Sada dodajete začine i ostatak sastojaka tj. sol, narezani češnjak, peršin, ocat, šećer, konzervans i ljute feferone. Morate sami ocijeniti da li je sve skupa malo suho i dodati one tekućine koju ste tijekom dinstanja povrća odvojili. Uglavnom je potrebno dodati tekućine, ali to sve ovisi o vašem ukusu. Bitno je da se salata od graha fino zgusnula i svakako probajte treba li joj dodati još nešto od začina. Računajte na to da će se sve još malo zgusnuti kada se ohladi! Grah punite u čiste staklene flašice dok je još vruće i sve flašice dobro utoplite nekom starom tkaninom da se polako hladi. Ciganski grah je fantastičan kao prilog, ali i idealan za brzinski ručak uz pečena jaja, kobasice, palentu, pire krumpir… Servus i u slast :) Oznake: zimnica, ciganski grah |
AJVAR - ZIMNICA
|
KUHANI PARADAJZ - ZIMNICA
Pozdrav svima!
Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha. Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika... samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu "domaću" notu :) Sastojci potrebni za izradu kuhanog paradajza: 50 kg paradajza (sorta šljivar) 2 kg zelene paprike 1.5 kg luka 330 g soli 3 konzervansa 10 žlica šećera (ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza) Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati. Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći. Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana. Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu. Naravno, ako radite velike količine i imate kotao. Tko se odluči za manje paradajza cijeli postupak neka prilagodi svojim potrebama. Moram naglasiti da ne morate stavljati luk i papriku po originalnom receptu, ali nama je tako ukusnije. Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata). Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude. Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć. U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja. Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom). Od ove količine mi ispadne cca. 40-tak staklenki paradajza i sav ovaj posao je vrijedan truda jer svi zaista uživamo kroz cijelu godinu u okusu domaćeg paradajza! Servus :) Oznake: zimnica, domaći kuhani paradajz |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |