Gurmanka

02.09.2018., nedjelja

AJVAR JE GOTOV!


... ovako je to izgledalo prije





a ovako kada je završilo, vruć i ukusan ušuškan u teglicama čeka svojih 5 minuta :)



Oznake: zimnica, ajvar


- 17:29 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

01.09.2018., subota

AJVAR





60 nijansi jeseni, krenulo je ... ajvar u početnoj fazi, danas samo predigra :) :)



Provjereno dobar recept kojim se već godinama služim možete pronaći ovdje!

Oznake: zimnica, ajvar, jesen, povrće


- 16:04 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

01.08.2018., srijeda

DOMAĆI PARADAJZ





Bočice s ukusnim domaćim paradajzom već su nanizane jedna do druge kao pravi biseri prirode!
Recept koji koristim već godinama i vrlo sam zadovoljna s njim možete pronaći ovdje!
Servus!

Oznake: zimnica, paradajz, smočnica


- 15:21 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

31.07.2018., utorak

ZIMNICA


Počelo je unatoč vrućinama, jutrošnjim ranim šopingom na Zelenoj tržnici!



Naravno, iako sam išla samo po rajčice nisam mogla odoljeti malim slatkim krastavčićima :)



Ciganski grah koji je gotov ovih dana kao da traži tko će mu praviti društvo u smočnici :)



Sjećate se svojih baka, smočnica punih staklenki s raznim povrćem, a prsti bi obično na kraju završili u zabranjenom pekmezu od šljiva?
Sjećam se svakog trenutka s ljubavlju i nostalgijom i zato mi nije teško da za svoju djecu napravim to isto, darujem im police pune plodova prirode s ljubavlju i pažnjom koja će ih jednog dana sjećati na mene :)

Oznake: ostalo, zimnica, paradajz, grah, krastavci


- 14:07 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

19.06.2018., utorak

DŽEM OD MARELICA





... domaće je domaće :)
Detalje pripreme možete pronaći ovdje!

Oznake: zimnica, džem, marelice


- 07:23 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

29.09.2017., petak

ZIMNICA




Pozdrav!
Mirisi i okusi ljeta spremljeni u staklenke koje će nam uljepšati hladne zimske dane!
Servus :)

Oznake: zimnica


- 09:11 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

26.09.2017., utorak

ZIMNICA - CIGANSKI GRAH





Pozdrav!
Posebna delicija za kraj ljeta, ciganski grah pripremljen i začinjen tako da zadovolji i one najizbirljivije!
Detalje recepta možete pronaći ovdje!
Servus :)

Oznake: zimnica, grah, paprika


- 08:29 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

11.09.2017., ponedjeljak

AJVAR




Usprkos trenutnoj životnoj situaciji u kojoj se nalazim tradicija nije iznevjerena i oooooogromna količina ajvara jučer je pripremljena uz svesrdnu pomoć i na sveopće zadovoljstvo moje obitelji!
Detaljniji recept možete pronaći ovdje!
Servus :)

Oznake: ostalo, zimnica, ajvar


- 07:17 - Komentari (43) - Isprintaj - Link

23.08.2017., srijeda

KUHANI PARADAJZ






Pozdrav!
Ove svježe, mirisne i sočne rajčice su me izazvale i natjerale na ozdravljenje :)
Bolovanje se polako privodi kraju jer dolazi vrijeme pripreme zimnice koju već tradicionalno pripremam godinama i beskrajno uživam u svakom trenutku!
Ako vas zanimaju detalji recept možete pronaći ovdje!
Servus :)

Oznake: zimnica, kuhanje paradajza


- 15:33 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

27.09.2016., utorak

KISELA PAPRIKA - ZIMNICA

Pozdrav svima!
Dok još traje sezona kupite paprike i spremite ih, a ako nemate svoj recept napravite ih prema ovom jer je paprika fantastična!
Miris kisele paprike u svima nama će probuditi sjećanje na djetinjstvo, drvene šporete i škripu starog bunara. Prali smo je hladnom bunarskom vodom i prskali se, nesputano i veselo kako samo djeca to znaju!
Pripremam zimnicu i danas, baš zato da moja djeca uživaju u zajedničkom druženju i osjete duh prošlosti te da se ne zaboravi naša tradicija i dobri stari običaji!
Za pripremu kisele paprike imam stari provjereni recept, a potrebno nam je:
10 kg paprike (babure ili paradajzerice)
4 l vode
100 ml esenca
300 g šećera
150 g soli
250 ml ulja
konzervans
biber u zrnu
Prvo treba oprati i očistiti papriku od koštica te narezati na polovice.
Vodi dodajte začine i miješajte otopinu dok ne zavrije te kuhajte dio po dio očišćene paprike oko 3-4 minute, ali ne duže jer će postati premekana.
Papriku odmah vadite i slažite u staklenke, a kada sve izvadite u otopini otopite konzervans i još vrućom tekućinom napunite sve staklenke. Odmah ih zatvorite, malo utoplite i ostavite do sutradan da se ohlade.
Staklenke s paprikom poslažite na police svoje smočnice da biste mogli uživati u njima kad nestane svježeg povrća i dođu jesenske magle!
Obložite poklopce nekom veselom tkaninom tek toliko da ih uljepšate i zadovoljite duhove prošlosti!
Servus dragi moji :)






Gotovo je za ovu godinu sa zimnicom, sada slijedi samo uživanje :)





Oznake: kisela paprika, zimnica


- 07:58 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

16.09.2016., petak

CIGANSKI GRAH - ZIMNICA



Pozdrav svima!
Priprema zimnice zahtijeva puno vremena i truda, ali sav taj posao dobije smisao kada dojurimo umorni s posla i samo otvorimo staklenku ciganskog graha,ispečemo nekoliko jaja - i ručak je tu!
Raznovrsno povrće, mladi grah i malo volje je sve što trebate za pripremu ovog ukusnog obroka koji može stajati na policama vaše smočnice cijelu zimu.
Pokušajte ga napraviti i vi, možda vas ugodno iznenadi svojim okusom :)
Sastojci potrebni za izradu ciganskog graha:
6 kg mladog graha
4 kg rog paprike
4 kg paradajza
4 glavice češnjaka
8 glavica luka
350 ml octa
1 l ulja
2 vezice nasjeckanog peršina
300 g šećera
200 g soli
2 konzervansa
4 ljuta feferona (prema ukusu)
Postupak:Mladi grah stavite u veliku posudu i skuhajte ga do kraja te ocijedite vodu i ostavite sa strane.Na ulju prvo dinstati luk i kad omekša dodajte mu papriku izrezanu na rezance, ali pazite da ostanu kraći jer tako bolje kasnije izgleda.
Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga te dodajte i njega u smjesu. Sve skupa dinstajte dok se ne zgusne tj. dok ne nestane većina vode.Pošto cijeli postupak traje dosta dugo, a ne znate koliko će vam tekućine biti potrebno kada umiješate grah ja polako odvajam suvišnu tekućinu tijekom dinstanja u jednu posudu.
Kada je povrće omekšalo dodajte mu grah i dobro promiješajte.Sada dodajete začine i ostatak sastojaka tj. sol, narezani češnjak, peršin, ocat, šećer, konzervans i ljute feferone.
Morate sami ocijeniti da li je sve skupa malo suho i dodati one tekućine koju ste tijekom dinstanja povrća odvojili. Uglavnom je potrebno dodati tekućine, ali to sve ovisi o vašem ukusu. Bitno je da se salata od graha fino zgusnula i svakako probajte treba li joj dodati još nešto od začina. Računajte na to da će se sve još malo zgusnuti kada se ohladi!
Grah punite u čiste staklene flašice dok je još vruće i sve flašice dobro utoplite nekom starom tkaninom da se polako hladi.
Ciganski grah je fantastičan kao prilog, ali i idealan za brzinski ručak uz pečena jaja, kobasice, palentu, pire krumpir…
Servus i u slast :)




Oznake: zimnica, ciganski grah


- 07:36 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

09.09.2016., petak

AJVAR - ZIMNICA






Ugodan vikend vam želim :)
... recept uskoro!

Oznake: ajvar, paprika, zimnica


- 16:10 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

01.09.2016., četvrtak

KUHANI PARADAJZ - ZIMNICA

Pozdrav svima!
Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha.
Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika... samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu "domaću" notu :)
Sastojci potrebni za izradu kuhanog paradajza:
50 kg paradajza (sorta šljivar)
2 kg zelene paprike
1.5 kg luka
330 g soli
3 konzervansa
10 žlica šećera (ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza)
Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.




Naravno, ako radite velike količine i imate kotao. Tko se odluči za manje paradajza cijeli postupak neka prilagodi svojim potrebama.
Moram naglasiti da ne morate stavljati luk i papriku po originalnom receptu, ali nama je tako ukusnije.
Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata).
Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude. Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja. Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).
Od ove količine mi ispadne cca. 40-tak staklenki paradajza i sav ovaj posao je vrijedan truda jer svi zaista uživamo kroz cijelu godinu u okusu domaćeg paradajza!
Servus :)





Oznake: zimnica, domaći kuhani paradajz


- 09:19 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2019  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO