KISELA PAPRIKA - ZIMNICA
Pozdrav svima!
Dok još traje sezona kupite paprike i spremite ih, a ako nemate svoj recept napravite ih prema ovom jer je paprika fantastična! Miris kisele paprike u svima nama će probuditi sjećanje na djetinjstvo, drvene šporete i škripu starog bunara. Prali smo je hladnom bunarskom vodom i prskali se, nesputano i veselo kako samo djeca to znaju! Pripremam zimnicu i danas, baš zato da moja djeca uživaju u zajedničkom druženju i osjete duh prošlosti te da se ne zaboravi naša tradicija i dobri stari običaji! Za pripremu kisele paprike imam stari provjereni recept, a potrebno nam je: 10 kg paprike (babure ili paradajzerice) 4 l vode 100 ml esenca 300 g šećera 150 g soli 250 ml ulja konzervans biber u zrnu Prvo treba oprati i očistiti papriku od koštica te narezati na polovice. Vodi dodajte začine i miješajte otopinu dok ne zavrije te kuhajte dio po dio očišćene paprike oko 3-4 minute, ali ne duže jer će postati premekana. Papriku odmah vadite i slažite u staklenke, a kada sve izvadite u otopini otopite konzervans i još vrućom tekućinom napunite sve staklenke. Odmah ih zatvorite, malo utoplite i ostavite do sutradan da se ohlade. Staklenke s paprikom poslažite na police svoje smočnice da biste mogli uživati u njima kad nestane svježeg povrća i dođu jesenske magle! Obložite poklopce nekom veselom tkaninom tek toliko da ih uljepšate i zadovoljite duhove prošlosti! Servus dragi moji :) Gotovo je za ovu godinu sa zimnicom, sada slijedi samo uživanje :) Oznake: kisela paprika, zimnica |
< | rujan, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |