Gurmanka

27.09.2016., utorak

KISELA PAPRIKA - ZIMNICA

Pozdrav svima!
Dok još traje sezona kupite paprike i spremite ih, a ako nemate svoj recept napravite ih prema ovom jer je paprika fantastična!
Miris kisele paprike u svima nama će probuditi sjećanje na djetinjstvo, drvene šporete i škripu starog bunara. Prali smo je hladnom bunarskom vodom i prskali se, nesputano i veselo kako samo djeca to znaju!
Pripremam zimnicu i danas, baš zato da moja djeca uživaju u zajedničkom druženju i osjete duh prošlosti te da se ne zaboravi naša tradicija i dobri stari običaji!
Za pripremu kisele paprike imam stari provjereni recept, a potrebno nam je:
10 kg paprike (babure ili paradajzerice)
4 l vode
100 ml esenca
300 g šećera
150 g soli
250 ml ulja
konzervans
biber u zrnu
Prvo treba oprati i očistiti papriku od koštica te narezati na polovice.
Vodi dodajte začine i miješajte otopinu dok ne zavrije te kuhajte dio po dio očišćene paprike oko 3-4 minute, ali ne duže jer će postati premekana.
Papriku odmah vadite i slažite u staklenke, a kada sve izvadite u otopini otopite konzervans i još vrućom tekućinom napunite sve staklenke. Odmah ih zatvorite, malo utoplite i ostavite do sutradan da se ohlade.
Staklenke s paprikom poslažite na police svoje smočnice da biste mogli uživati u njima kad nestane svježeg povrća i dođu jesenske magle!
Obložite poklopce nekom veselom tkaninom tek toliko da ih uljepšate i zadovoljite duhove prošlosti!
Servus dragi moji :)






Gotovo je za ovu godinu sa zimnicom, sada slijedi samo uživanje :)





Oznake: kisela paprika, zimnica


- 07:58 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO