KRAFNE KRIK!!!
Pozdrav!
Nedavno sam objavila recept za krafne, sjećate se? Obećala sam da ću vam reći što sam napravila od ostataka tijesta, napravila sam krafne KRIK!!!!!!!!!! Jedan savršen jednostavan desert prigodan za Noć vještica, priliku da se ljudi malo zabave i zavire u svijet mašte! Hrskavo, slatko, veselo, a opet "strašno", svakako nešto drugačije! Postupak: Ostatke tijesta od krafni ponovo premijesite, ali ovaj put razvaljajte što tanje.Okruglim kalupom izrežite krugove koje s valjkom malo razvaljajte i izdužite. Metalnim nastavcima od vrećice za šlag napravite rupe za usta i oči te ostavite "strašne" maske da se dižu dok vi ugrijete ulje. Kratko pržite obje strane i izvadite na papir koji će upiti višak masnoće. Poslažite ih na veliki pladanj, obilno posipajte oblacima šećera u prahu i obavezno servirajte s upaljenim svjećicama! Igra svijetla i sjene će ih učiniti još "strašnijima" :):):) Poigrajte se i vi s tijestom, uz krafne Krik neka bude veselo! Servus :) Oznake: kolači, krafne Krik, desert |
ROĐENDAN
|
KRAFNE
Pozdrav!
Jučerašnji trenutak inspiracije ili samo trenutak moje slabosti prema ovim vrućim slatkim lopticama! Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a vole ih gotovo svi. Međutim, postoji kvaka,nije ih baš lako napraviti! Pokušala sam već s puno recepata, ali nisam bila baš zadovoljna rezultatima. Okus im je fenomenalan, nisu pune masnoće, ali nikako da dobijem onaj famozni prsten koji su uvijek imale krafne naših baka. Rijetko ih radim jer sam nekada poznavala dragu osobu kojoj su uvijek ispadale savršeno tako da smo njoj prepuštali taj delikatan posao. Ona više nije s nama, pa sada ja pokušavam, ali samo pokušavam, postići da krafne budu što sličnije njenima. Naravno, postoji puno raznih trikova da bi krafne ispale sočne i ukusne. Ja još uvijek istražujem, a do tada dijelim s vama ovaj recept koji zadovoljava stroge kriterije svih ljubitelja krafni u mojoj obitelji, a i šire :) Sastojci potrebni za izradu krafni: pola svježeg kvasca 300 ml mlijeka prstohvat soli 3 žlice šećera 3 žlice otopljenog maslaca jaje + žumanjak 500 g glatkog brašna limunova korica (nije obavezno) Ugrijte mlijeko s žlicom šećera te umiješajte kvasac u njega i ostavite da se digne. Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne. sada vas moram upozoriti da pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm). Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta. U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude. Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja. Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i posipajte šećerom u prahu! Svoje sam naknadno punila pomoću šprice za kreme marmeladom od marelica i nutellom jer tako vole moje cure, a vama prepuštam da sami odlučite i napunite ih svojim omiljenim nadjevom! P.S. Od ostataka tijesta sam napravila nešto za što sam pronašla ideju pretražujući internet, ali o tome vrlo skoro :):) Servus i u slast :) Oznake: kolači, krafne, marmelada, desert |
FERRERO ROCHE CHEESECAKE
Pozdrav svima!
Nedavno sam na internetu naišla na ovu predivnu tortu i odmah je odlučila isprobati. Privukla me neobična podloga torte koja je od kukuruznih pahuljica, pa me naravno znatiželja ponukala da je isprobam. Torta je vrlo ukusna, kremasta i glatka dok joj baš ta hrskava podloga daje specifični šarm. Miriše po pečenim lješnjacima i čokoladi i na sveopće zadovoljstvo mojih ukućana zaključak je da je svakako vrijedilo isprobati ovaj recept! Sastojci potrebni za podlogu: 240 g kukuruznih pahuljica 90 ml otopljenog maslaca 4 žličice kakaoa Pahuljice usitnite u blenderu, dodajte im kakao i maslac te dobivenu smjesu utisnite u kalup za torte, ali malo obložite i stijenke kalupa. Krema: 500 g krem sira 200 g lješnjaka 300 ml slatkog vrhnja 80 g šećera u prahu aroma vanilije 140 g čokolade Lješnjake prepecite i još tople sameljite. Mikserom izradite sir, pola slatkog vrhnja, šećer u prahu i vaniliju te toj dobivenoj kremi dodajte lješnjake. Čokoladu i drugu polovicu slatkog vrhnja otopite u mikrovalnoj. Preko podloge prvo premažite kremu s lješnjacima, pa prelijte otopljenom čokoladom. Ostavite u frižideru da se dobro stisne, ukrasite prema želji i vaša Ferrero fantazija je gotova! Servus i u slast :) Oznake: torte, Ferrero, lješnjaci, čokolada |
PITA OD ČOKOLADE I VANILIJE
Pozdrav svima!
Ne mogu se odlučiti da li ovaj kolač nazvati pitom ili tortom, ali kako god ga nazvali kolač je odličan. Pita je tako bogata, a opet lagana i kremasta! Za kraj je samo premažite sa šlagom jer s njim nikada ne možete pogriješiti. Nakon ove posebne čokoladne pite mora nestati sva vaša žudnja za slatkim! Sastojci potrebni za podlogu: Moram vam naglasiti da dio moje obitelji smatra da bi podloga od keksa bila bolja, ali ovaj put je moj izbor tijesto.Naravno, uvažavam kritiku, ali ipak vam preporučam podlogu od tijesta jer je kompaktnija i čvršća. Nikako ne bih željela da vam krema pobjegne s kolača :) Dakle, sastojci: 250 g glatkog brašna 170 g maslaca 2 žumanjka 2 vanil šećera pola praška za pecivo po potrebi žlica vrhnja (ako je presuho) Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga te njime obložite kalup za torte. Potrebno je obložiti i stijenke kalupa ( do pola) da možete unutra stavljati nadjev. Tijesto ispikajte vilicom i prekrite folijom te stavite grah i pecite na 200*C 15 minuta, a bez graha ga još dopecite oko 15 minuta. Pečem ga s grahom zato da se tijesto ne bi jako diglo jer nam treba mjesta za nadjev. Krema: 3 žumanjka 2 žlice šećera 2 žlice gustina 400 ml mlijeka Izradite mikserom sve sastojke i zakuhajte u vruće mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne stisne te podijelite u dvije posude. U jednu posudu dodajte 140 g otopljene čokolade i dobivenu crnu kremu prelijte preko ohlađenog tijesta. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite hladiti. Za bijelu kremu još trebate: želatinu + 3 žlice vode aromu vanilije mikserom izrađen snijeg od 3 bjelanjka i 50 g šećera Ugrijte želatinu i dodajte je odvojenoj bijeloj kremi. Snijeg od bjelanjaka lagano ručno umiješajte skupa s žlicom arome vanilije. Namažite je preko crne kreme, a šlag kojim ćete završiti pitu napravite od 200 ml slatkog vrhnja. Dobro je rashladite i ukrasite po želji, možda s malo čokolade! Servus i u slast :) Oznake: torte, čokolada, vanilija, prhko tijesto |
RUSTIKALNI KOLAČ S BOROVNICAMA - RECEPT
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept jednog predivnog jesenskog kolača. Miriše na kišu, vjetrove, limun, borovnice... Jednostavan za izradu, ali vrlo sočan i ukusan. Napravite ga, još toplog narežite i uživajte uz vašu popodnevnu kavu sami ili u društvu, svejedno, ovaj kolač je pravi užitak i utjeha :) Sastojci potrebni za izradu kolača: 250 g glatkog brašna prašak za pecivo prstohvat soli 100 g maslaca 150 g šećera 2 jaja aroma vanilije 100 ml mlijeka naribana limunova korica 150 g borovnica (svježe ili smrznute) Posip: 30 g šećera 10 g brašna 3 žlice maslaca Izmješajte omekšali maslac, brašno i šećer te napravite vilicom mrvice za posip. Za biskvit prvo izradite mikserom omekšali maslac i šećer te polako dodajte jaja, mlijeko, brašno i ostale sastojke. Borovnice umiješajte ručno na samom kraju i smjesu izlijte u podmazani kalup promjera 22 centimetra. Posipajte kolač mrvicama koje ste prethodno napravili i pecite na 200*C oko 45 minuta dok kolač ne dobije lijepu boju! Možete ga preliti raznim glazurama, ali dovoljno je samo posuti ga šećerom u prahu i ukrasiti svježim borovnicama! Servus i uživajte :) Oznake: kolači, borovnice, vanilija, limun |
RUSTIKALNI KOLAČ S BOROVNICAMA
|
ČVARKOVE POGAČICE
Pozdrav svima!
Danas imam za vas još jedan stari provjereni recept koji vas sigurno neće razočarati. Ove pogačice su omiljena poslastica moje obitelji, a mene svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više truda i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete zašto se vrijedilo potruditi.Naše bake su ih radile vrlo često jer su nekada čvarci bili osnovna težačka namirnica dok su danas vrlo skupa delikatesa! Okus im je nenadmašan, pa se nadam da će ove vruće sočne i hrskave pogačice osvojiti i vas :) Za tijesto nam je potrebno: 1 kg glatkog Farina brašna 2 jaja 250 ml vrhnja 1 svježa germa + žlica šećera 500 g mljevenih čvaraka 400 ml mlijeka 2 i 1/2 žličice soli - zamijesite tijesto i ostavite ga da se digne - smjesu čvaraka podijelite na 4 dijela - tijesto razvaljajte na 2 cm debljine i premažite s 1/4 čvaraka - preklopite ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana - ostavite da odstoji 30 minuta pa ponovite cijeli postupak ( ukupno trebate mazati 4 puta) i svaki put preklapajte tijesto istim redoslijedom - na kraju razvaljajte tijesto na 3 cm debljine, režite ga kalupom (čašom) i pogačice poslažite u tepsiju - premažite ih žumanjkom i ostavite da se dižu 30 minuta - pecite ih na 200*C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju - tko može neka ih ostavi da se malo ohlade, a tko je "slab" kao ja, neka slobodno poklekne :) P.S. Ovaj recept sam ponovila za sve one koji su ga prvi put propustili jer zaslužuje vašu punu pažnju! Servus i u slast :) Oznake: kruh i peciva, čvarci, pogačice, lisnato |
MEDENE TOBLERONE
Pozdrav svima!
Danas imam recept za jedan brzi desert koji čak i ne možemo nazvati kolačem, ali okusom nadmašuje mnoge od njih! Riječ je o domaćim medenim tobleronama koje obožava cijela moja ekipa. Ta tradicionalna švicarska slastica pojednostavljena je do kraja! Potrebne su vam samo tri namirnice za nju i kalup u kojem ćete napraviti vaš toblerone. Kalup sam, naravno, kupila u mom omiljenom dućanu koji se zove Sve i Svašta i zaista ima sve i svašta za kolače, uvjerite se i sami u to :) Budite spremni i kupite duple namirnice za toblerone jer će prve nestati u trenu, pa odmah napravite još,još,još... :) Postupak: Otopite 250 g čokolade, dodajte joj 75 g listića od badema i 3 žlice meda. Promiješajte i istresite u podmazani i papirom za pečenje obloženi kalup te stavite hladiti. Može li biti jednostavnije? :) Kada se čokolada stisne, izvadite toblerone i narežite ih na tanke listiće! Servus i u slast mmmmmmmm :) Oznake: kolači, medene toblerone, čokolada |
ROLADA OD BANANA
Pozdrav svima!
Mačje oči, taj dobro poznati okus iz djetinjstva, vrijeme dok još nismo poznavali nutellu i oreo kekse! Kolač kojem smo se veselili jer banane su bile rijetko viđeno voće, bilo je to ipak vrijeme štrudli i pita od jabuka! Rolada od banana je jednostavna, ali ukusna i sočna mada u ovoj verziji nema dva oka nego samo jedno što je dodatno pojednostavljuje. Moja obitelj uživa u ovom kolaču, pa ga često radim za razne svečanosti, druženja ili samo iz gušta! Napravite ga i vi, sigurno ćete biti zadovoljni! Sastojci potrebni za biskvit: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna 2 žlice kakaa pola praška za pecivo prstohvat soli Izradite snijeg od bjelanjaka, a žumanjke i šećer dobro izradite mikserom. Dodajte brašno, prašak i kakao te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit izlijte na pek papirom obloženu usku tepsiju i pecite 15- tak minuta. Odmah ga okrenite i odvojite od papira, ali ga odmah ponovo zarolajte u papir, bitno je da ste ga odlijepili dok je još bio vruć. Krema: 2 cijela jaja 150 g šećera 150 ml mlijeka 150 g maslaca 3 banane Umutite cijela jaja, mlijeko i šećer te stavite kuhati na paru i miješajte dok ne dobijete gustu kremu. Kada se malo ohladi dodajte joj izrađeni maslac. Pošto mi volimo čokoladu u kremu sam pri kraju kuhanja dodala 100 g čokolade. Ohlađeni biskvit premažite kremom, stavite na kraj banane i ponovo zarolajte. Premažite ga ostatkom kreme i prelijte čokoladnom glazurom te ukrasite prema želji! Glazura: 100 g čokolade, 20 g maslaca i žlica ulja! Servus i u slast :) Oznake: kolači, rolada, banane, čokolada |
BRZA PITA S BOROVNICAMA
Pozdrav svima!
Iznenadni gosti, gotovo razvučeno lisnato tijesto, džem od borovnica...i vaš brzi desert je gotov! Ne morate biti veliki stručnjak da bi napravili ovu slasnu hrskavu pitu. Naravno, to ne moraju biti borovnice, upotrijebite ono voće ili džem koji imate kod kuće, a ako želite napunite je samo kremom od vanilije. Pregršt mašte, kuglica sladoleda i komad vruće pite sigurno će razveseliti vaše prijatelje :) Postupak: Gotovo lisnato tijesto izrežite u krug, trebate dva komada. Vanjski rub od oko 3 centimetra premažite rastopljenim maslacem, a sredinu napunite džemom, voćem, kremom... Pokrijte pitu drugim listom tijesta i prstima pritisnite rubove da se dobro zalijepe da ne bi nadjev iscurio. Nožićem lagano narežite rubove za ukras, a gornji dio premažite maslacem i nožićem iscrtajte ukrase po želji (crtice, listove, križiće...)! Pecite je na 200*C dok ne dobije lijepu boju, izvadite i malo ohladite te servirajte uz svježe voće, sladoled ili omiljeni preljev! Servus i uživajte uz vašu brzu pitu :) Oznake: kolači, lisnato, borovnice |
ZA LASTAVICU - VRUĆA ZAGORSKA BUČNICA
Pozdrav svima!
Draga Lastavice ovo je recept po kojem ja pravim bučnicu, a prilagođen je ukusu moje mlađe kćeri koja posebno uživa u tom tradicionalnom desertu. Tajna svake dobre bučnice je u domaćim i svježim sastojcima, tako da prvo treba prošvrljati po placu i kod kumica potražiti domaći sir i buču, po mogućnosti već naribanu :) Izbor buče je vrlo bitan, a to nikako nisu ove nove fensi buče stranih imena Hokkaido, Butternut, Halloween... Mi trebamo običnu uljnu buču koja raste među kukuruzima, tzv. vulgaris buča je najbolja za izradu bučnice. Istina, kumice je naribaju jako krupno jer neki vole da im buča dominira u okusu, dok moja draga kćer voli da taj okus bude diskretan, ali ipak dovoljno naglašen, pa ti sad vidi koliko je staviti :) Naravno, s iskustvom sam došla do idealnog omjera buče i sira koji nama odgovara, a ostali neka prilagode omjer prema svom ukusu. Slijedeća vrlo bitna stavka su kore, ispravak, najbitnija stavka su kore. Dakle, domaća bučnica zahtijeva i domaće kore, pa je ne radim ako nisam posebno motivirana za igru s tijestom. Mogu vam poslužiti i deblje kupovne kore ako ste u žurbi, ali potpuni doživljaj je kada cijeli postupak napravim sama, vlastitim rukama, opet kaže moja Kata :) Zaključak je da bučnica nije nešto što ćete napraviti na brzinu, ispeći i pojesti! Treba uživati u pripremi bučnice, a u mojoj kuhinji je to svojevrstan ritual kojem pristupam izuzetno odgovorno i s posebnom pažnjom jer na kraju krajeva ipak je moja mama Zagorka, pa je ne smijem iznevjeriti kod pripreme te tradicionalne delikatese :) Sastojci potrebni za izradu tijesta: 1 kg glatkog brašna 2 žličice soli 600 ml vode 2 žlice octa 100 g otopljenog maslaca - za premazivanje Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji. Za to vrijeme napravite nadjev: kilogram svježeg sira 500 g naribanih buča 4 jaja 400 ml domaćeg vrhnja soli po želji, malo bibera Naribanu buču posolite i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Dobro je ocijedite i dodajte ostalim sastojcima nadjeva. Postupak izrade kora: Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet. Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti. Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu. Na slici je tijesto zarolano do kraja, samo s jedne strane jer je tako hrskavije. Kada rolate s obje strane imam dojam da je bučnica mekša, a vi kao želite. Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca bučnice. Štruce premažite s komadićima maslaca, pa pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu! Pred kraj je izvadite i premažite s vrhnjem te kratko zapecite! P.S. Pošto sam obećala Lasti ovaj recept nemam sliku cijele bučnice nego jednu malu zarolanu u zvrk koja je jednako ukusna ako ne i bolja :) Servus i u slast :) Oznake: kolači, bučnica, štrudla |
MAĐARICA
Pozdrav svima!
Drugi kolač s hodočašća za koji sam vam dužna recept je mađarica. Što reći o njoj, a da to već niste čuli ili kako je prezentirati, a da to već niste vidjeli? Oni koji su probali mađaricu po ovom receptu znaju o čemu govorim, a vama preostaje da je napravite sami. Recept za kore je odličan jer se lagano radi s njima dok je krema standardno dobra! Ako tražite recept za mađaricu uzmite u obzir i ovaj, provjeren je već mnogo puta na zadovoljstvo svih nas :) Sastojci potrebni za tijesto: 150 g margarina 600 g glatkog brašna 250 g šećera plavo kiselo vrhnje 2 jaja 1 prašak za pecivo Zamijesite tijesto i podijelite ga na 6 komada. Razvaljajte tanko kore i pecite na okrenutoj tepsiji, ali prije ih ispikajte vilicom i dobro pazite kod pečenja da kore ostanu žute boje. Pecite na 200*C oko 14 minuta! Sastojci potrebni za kremu: 1 1/2 l mlijeka 120 g oštrog brašna 450 g šećera 3 žlice kakaa 2 vanil šećera 150 g margarina 50 g maslaca Stavite kuhati mlijeko, a ostale sastojke izradite mikserom i zakuhajte kada mlijeko zavri. Kada se krema ohladi, dodajte joj margarin i maslac. Kore namažite odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih mažete drugi dan. Kada napravite mađaricu premažite je glazurom od 200 g čokolade i pola margarina. Čim se glazura malo stisne, lagano označite gdje ćete je rezati da vam kasnije ne puca, samo ćete slijediti po označenim crtama. Servus i u slast :) Oznake: kolači, mađarica, klasik, pita |
PRINCES KRAFNE
Pozdrav svima!
Ovaj vikend mi je prošao u predivnom ozračju. Bila sam na našem obiteljskom tradicionalnom hodočašću u Mariji Bistrici! Vrijeme nam je proteklo uz molitvu, pjesmu i druženje, a na kraju dana dobrodošla je mala okrepa. Naravno, bez kolača bi to bilo nezamislivo! Podsjetiti ću vas na neke recepte koje sam već prije stavila na blog, a vi ste ih možda propustili. Ovi kolači su klasik i uvijek ih radim za naša obiteljska okupljanja jer svi uživamo u njihovom okusu! Danas bih započela s princes krafnama! Može li se reći nešto novo, bolje ili drugačije o njima? Ako još nemate svoj omiljen recept pokušajte s ovim jer su zaista fantastične,krema je posebnog okusa. Tijesto kupim već gotovo i ispečeno tako da vam preostaje samo ih napuniti i uživati u njima :) Sastojci potrebni za kremu: 1 l mlijeka 400 g šećera 3 vanil šećera 8 jaja 200 g oštrog brašna 400 g margarina Stavite kuhati mlijeko,200 g šećera i 3 vanil šećera. Za to vrijeme razmutite mikserom ostatak šećera, 8 žutanjaka i brašno. Vrućem mlijeku dodajte ove sastojke i skuhajte kremu. Posebno istucite snijeg od 8 bjelanjaka. Kada se krema malo ohladi dodajte joj margarin i ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Veliku vrećicu za ukrašavanje napunite kremom i vrlo brzo sve su princeze gotove. Po želji ih još možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem ili preliti čokoladom! Servus i uživajte u slatkim princezama :) Oznake: kolači, princes krafne, vanilija |
TORTA S MANDARINAMA
Pozdrav svima!
Sezona mandarina je u punom tijeku, a osobito se radujem našim domaćim mandarinama koje dobivam posebnim kanalima od svojih "dobavljača" :) Zelene i sitne, a tako slatke i mirisne da miriše po njima cijela kuća. Uz sav naš "trud" teško je pojesti cijelu vreću, pa sam, naravno, odlučila ispeći neki kolačić od njih. Ova predivna i jednostavna torta za koju sam dobila recept od prijateljice je bila moj prvi izbor, a kada je probate uvjerit ćete se i sami zašto! Sočna, ukusna, tako lijepa i osvježavajuća! Ukrasila sam je ušećerenim mandarinama i preljevom, a vama prepuštam da sami odaberete kako ćete je prezentirati. Dovoljno je samo posuti je šećerom u prahu i ukrasiti kojom kriškom mandarine! Sastojci potrebni za izradu torte: 5 mandarina 2 jaja 100 g brašna 200 g šećera 100 g maslaca prašak za pecivo Očistite mandarine i sameljite ih u blenderu. Mikserom izradite omekšali maslac i šećer te dodajte jaja. Dobro promiješajte i dodajte mandarine, a na samom kraju brašno i prašak za pecivo. Dobivenu smjesu ulijte u mali kalup za torte (20 cm) te pecite na 180*C oko 45 minuta (provjerite čačkalicom). Dok se torta hladi napravite ušećerene mandarine, naravno ako ste se odlučili ukrasiti tortu s njima. Potrebno vam je: 3 mandarine 300 g šećera 200 ml vode Pustite šećer i vodu da zakuhaju te stavite kolutove mandarina da se lagano kuhaju 20 minuta. Izvadite ih pažljivo na papir za pečenje te ostavite da se ohlade. Glazura: 2 žlice sira 2 žlice toplog mlijeka 2 žlice šećera u prahu Ohlađenu tortu premažite glazurom i ukrasite mandarinama! Napravite je odmah dok traje sezona ovog predivnog voća jer ćete je sigurno morati ponoviti! Servus i u slast :) Oznake: torte, mandarine, osvježavajuće |
PARFE KOLAČ
Pozdrav svima!
Već dugo radim parfe prema ovom receptu i vrlo je pouzdan jer uvijek ispadne dobro, pa ako vam dolaze gosti... Možete ga napraviti kao tortu u okruglom kalupu, dvobojan tako da u pola kreme stavite 3 žlice čokolade u prahu ili možete napraviti ovu moju novu voćnu izmišljenu varijantu. Kako god bilo, kolač je izdašan, lagan, sočan, a prije svega predivno izgleda i idealan je izbor za razna slavlja, rođendanske proslave i vesela druženja! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 5 jaja prstohvat soli 2 žlice gustina 3 žlice kakaa prašak za pecivo 100 g šećera 80 g maslaca žlica arome vanilije 100 g krupno narezanih lješnjaka Prvo miksajte bjelanjke s pinkom soli i ostavite sa strane. Žutanjke i šećer miksajte pa dodajte polako ostale sastojke. Maslac dodajte otopljen, a lješnjake popržene i grubo nasjeckane. Na kraju lagano, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko pola sata. Biskvit ohladite i prerežite na pola, ako ste ga pekli u kalupu za torte. Tko ga je pekao u uskoj tepsiji neka ga ostavi da se samo ohladi. Parfe krema: 5 žumanjaka 200 g šećera 2 vanil šećera 400 ml mlijeka 30 g želatine + 150 ml vode 700 ml slatkog vrhnja Žumanjke i šećere izradite mikserom i prelijte toplim mlijekom te sve skupa stavite na vatru i malo prokuhajte. Kada se ohladi dodajte smjesi želatinu zagrijanu u 150 ml vode. Sada je trenutak da smjesu podijelite na dva dijela ako želite dio čokoladnog parfea. U pola kreme samo dodajte 3 žlice čokolade u prahu i dobro promiješajte. Kada se sve skupa malo ohladi ručno umiješajte izrađeni šlag od slatkog vrhnja. Kremu možete samo preliti preko biskvita i staviti preko noći u frižider da se stisne. Pošto sam napravila domaći džem od višanja koji obožavam, prvo sam s njim premazala biskvit, pa tek onda stavila parfe kremu. Lagano sam ukrasila kolač crvenim preljevom za torte, ali to je završni tač koji prepuštam vama i vašoj kreativnosti. Kolač možete rezati okruglom modlom, kao kocke ili je to pak predivna torta! Servus i nadam se da ćete uživati u ovom laganom parfe kolaču :) Oznake: kolači, parfe krema, vanilija, višnje |
CHEESECAKE U TRI NIJANSE
Pozdrav svima! Danas imam za vas recept jedne vrlo elegantne voćne torte. Mogu je opisati samo s nekoliko riječi: jednostavna, lagana, sočna i predivno izgleda! Nije li to već dovoljan razlog da je odlučite isprobati? Sastojci potrebni za ombre tortu od šumskog voća: 150 g čajnih kolutića žlica meda 5 žlica otopljenog maslaca Mljevenim keksima dodajte med i maslac te dobro promiješajte i utisnite u kalup za torte promjera 20-22 centimetra. Umak od šumskog voća: 300 g smrznutog ili svježeg šumskog voća ( maline, jagode, borovnice) 50 g šećera žlica soka od limuna žlica vode 5 g želatine u prahu +2 žlice hladne vode Voće i šećer kuhajte oko 15 minuta dok se umak ne zgusne, pa ga procijedite i odvojite koštice. Želatinu promiješajte u 2 žlice vode, ostavite da nabubri 5 minuta, pa je lagano zagrijte i dodajte umaku od voća. Krema od sira: 300 g krem sira 400 ml slatkog vrhnja 60 g šećera u prahu 5 g želatine u prahu + 2 žlice vode Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da nabubri. Mikserom izradite slatko vrhnje i napravite šlag. Miksajte sir i šećer u prahu te smjesi dodajte izrađeni šlag i zagrijanu želatinu. Dobivenu smjesu podijelite u 3 zdjelice, prvoj dodajte 2/3 umaka od voća, drugoj 1/3 umaka od voća, a jednu zdjelicu ostavite bijelom. Preko podloge od keksa izlijte najtamniju smjesu i stavite u škrinju da se lagano zamrzne da možete preko nje staviti novu, svjetliju smjesu. Ponovo stavite u škrinju i na kraju premažite tortu s bijelom kremom. Predivan ombre, nijansirani efekt će ovu tortu učiniti još posebnijom. Ukrasite je šumskim voćem ili s crvenim preljevom za torte! Servus i uživajte u torti koja zaista ne zahtijeva puno vašeg vremena, a uvjerit ćete se da je predivnog okusa :) Oznake: torte, cheesecake, šumsko voće |
ROLICE S NUTELLOM
Pozdrav svima!
Kada poželite nešto toplo i slatko za večeru nema boljeg od ovih rolica! Mirisne slatke rolice melem su za tijelo i dušu, ali i utjeha na kraju napornog dana, za opuštanje i lagan san :) Sastojci potrebni za izradu tijesta: 500 g glatkog brašna kvasac 1/2 žličice soli jaje žlica arome vanilije 50 ml otopljenog maslaca 50 g šećera 50 ml tople vode 150 ml mlijeka Napravite kvas od žlice šećera, mlijeka i kvasca te ostavite da se malo digne. Dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati jedan sat, Razvaljajte ga u pravokutnik debljine jednog centimetra, te premažite nutellom, ali pazite da bude tanko da se kasnije rolice mogu lakše rezati. Zarolajte tijesto i narežite ga na 16 rolica koje složite s malim razmakom u kalup za pečenje.Ostavite ih još 15-tak minuta da se dižu, premažite žumanjkom i stavite peći na 200*C dok ne porumene! Možete ih posipati šećerom u prahu ili preliti nekim preljevom! Servus i počastite se jer ponekad trebamo ugoditi sami sebi :) Oznake: kruh i peciva, nutella, rolice, desert |
BROWNIE S MALINAMA
Pozdrav svima!
Novi kolač oduševio je sve prisutne, kako izgledom tako i okusom! Predivna sočna čokoladna podloga i fina lagana krema od sira i malina, možete li poželjeti nešto više? Učinite ovaj dosadan kišni dan posebnijim i počastite se s osvježavajućim desertom :) Sastojci potrebni za podlogu: 100 g omekšalog maslaca 100 g šećera 100 g smeđeg šećera malo soli 2 jaja žlica arome vanilije 125 g brašna 50 g kakaa Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte prvo jaja, pa onda sve ostale sastojke. Gustu brownie smjesu razmažite na dno kalupa 20x20 cm. Krema: 250 g sira (ABC) 150 ml jogurta 2 jaja 50 g šećera 2 žlice brašna žlica arome vanilije šalica svježih ili otopljenih malina (možete koristiti i neko drugo bobičasto voće) Izradite mikserom sir i jogurt te dodajte ostale sastojke. Na samom kraju lagano umiješajte maline i dobivenu smjesu prelijte preko brownie podloge. Kolač stavite peći na 180*C oko 40 minuta (provjerite čačkalicom)! Ohladite ga i ukrasite prema želji čokoladom, voćem, šlagom... Servus i u slast :) Oznake: kolači, brownie, maline, sir, desert |
MOSLAVAČKA GORA - PREDIVNA PRIRODA
Predivan vikend s prijateljima u Moslavini započeo je obilaskom stare hrvatske utvrde iz 13 stoljeća - Garić grada!
Opuštajući trenuci u Vili Garić, Podgarić! Raznovrsna ponuda od planinarenja, ribolova, vožnje biciklom i obilazaka kulturnih spomenika ili samo uživanje u tišini i predivnom pogledu! Ljubazno osoblje i domaća hrana za svaku preporuku :) Oznake: ostalo, Moslavačka gora, priroda, Vila Garić |
BUHTLE
Pozdrav svima!
Moja Kata ih je poželjela i evo ih, još vruće, mirisne i slasne! Kolač koji zaista priziva sjećanje na djetinjstvo, šporete na drva i domaći pekmez od šljiva! Bude nostalgiju u meni i lijepe uspomene na prošlost, tradiciju i običaje! Naravno, pekmez nije više od šljiva ni šporet na drva, ali miris im je ostao isti, neodoljiv i poseban! Sastojci potrebni za tijesto: 1 kg glatkog brašna 1 svježi kvasac 500 ml mlijeka 50 ml ulja 2 žlice šećera 1 žličica soli 2 jaja Kvasac i šećer razmutite u toplom mlijeku te ostavite da se digne. Brašnu dodajte ostale sastojke i kvas te zamijesite tijesto. Ostavite da se diže 30 minuta te razvaljajte na prst debljine i razrežite na kocke. Nadjev stavite u sredinu svake i skupite tijesto u svežanj, napravite buhtlu. Tepsiju premažite rastopljenim maslacem i slažite buhtle jednu do druge. Prije pečenja ih premažite ostatkom maslaca, ostavite 30 minuta da se dignu i pecite na 180*C oko 30 minuta tj. dok ne porumene! Servus i u slast :) Oznake: dizani kolači, buhtle, džem od marelice, desert |
< | listopad, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |