ČVARKOVE POGAČICE
Pozdrav svima!
Danas imam za vas još jedan stari provjereni recept koji vas sigurno neće razočarati. Ove pogačice su omiljena poslastica moje obitelji, a mene svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više truda i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete zašto se vrijedilo potruditi.Naše bake su ih radile vrlo često jer su nekada čvarci bili osnovna težačka namirnica dok su danas vrlo skupa delikatesa! Okus im je nenadmašan, pa se nadam da će ove vruće sočne i hrskave pogačice osvojiti i vas :) Za tijesto nam je potrebno: 1 kg glatkog Farina brašna 2 jaja 250 ml vrhnja 1 svježa germa + žlica šećera 500 g mljevenih čvaraka 400 ml mlijeka 2 i 1/2 žličice soli - zamijesite tijesto i ostavite ga da se digne - smjesu čvaraka podijelite na 4 dijela - tijesto razvaljajte na 2 cm debljine i premažite s 1/4 čvaraka - preklopite ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana - ostavite da odstoji 30 minuta pa ponovite cijeli postupak ( ukupno trebate mazati 4 puta) i svaki put preklapajte tijesto istim redoslijedom - na kraju razvaljajte tijesto na 3 cm debljine, režite ga kalupom (čašom) i pogačice poslažite u tepsiju - premažite ih žumanjkom i ostavite da se dižu 30 minuta - pecite ih na 200*C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju - tko može neka ih ostavi da se malo ohlade, a tko je "slab" kao ja, neka slobodno poklekne :) P.S. Ovaj recept sam ponovila za sve one koji su ga prvi put propustili jer zaslužuje vašu punu pažnju! Servus i u slast :) Oznake: kruh i peciva, čvarci, pogačice, lisnato |
ČVARKOVE POGAČICE
Pozdrav svima!
Ovo je jedan stari provjereni recept koji vas sigurno neće razočarati. Ove pogačice su omiljena poslastica gotovo svakoga jer nas svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više volje i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete da se vrijedilo potruditi. Za tijesto nam je potrebno: 1 kg glatkog Farina brašna 2 jaja 2.5 dcl vrhnja 1 svježa germa 1/2 kg mljevenih čvaraka 4 dcl mlijeka 2 i 1/2 žličice soli - zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne - smjesu čvaraka podijeliti na 4 dijela - tijesto razvaljati na 2 cm debljine i premazati 1/4 čvaraka - poklopiti ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana - ostaviti 1/2 h da odstoji pa ponoviti postupak ( ukupno mazati 4 puta) - na kraju razvaljati na 3 cm debljine, rezati kalupom (čašom), složiti u tepsiju i premazati jajetom i čekati 1/2 h da se dignu pa peći dok ne porumene! Servus i uživajte u vikendu! :) |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |