Gurmanka

29.11.2016., utorak

DOMAĆI KUKURUZNI KRUŠČIĆ



Pozdrav!
Dobila sam domaće brašno od bijelog kukuruza s Rastoka, Plitvička jezera!
Mljeveno je na staroj drvenoj mlinici u posebnom vodeničarskom naselju gdje se spajaju rijeke Slunjčica i Korana, spoj veličanstvene prirode i etnografske baštine!
Ako ste ikada kušali pravi domaći kukuruzni kruh, onda znate o čemu govorim.
Kruh koji je istovremeno grub,tvrd, vlažan, sladak, a opet najbolji na svijetu :)
Recept sam dobila u naslijeđe, a ovo posebno dragocjeno brašno je više nego dovoljan razlog da danas ispečem domaći kruh!
Već i sama pomisao na okus ovog kruha vraća me u djetinjstvo, a miris koji se širi mojom kuhinjom je nešto neprocijenjivo!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
Prvo morate 500 g kukuruznog brašna preliti s 600 ml vruće slane vode i ostaviti da se ohladi.
Potom zagrijati 100 ml mlijeka i napraviti kvas od žlice šećera i svježeg kvasca.
Ohlađenom kukuruznom brašnu dodajte 600 g glatkog bijelog brašna, žlicu soli,2 velike žlice svinjske masti (ili neke druge masnoće) i dignuti kvas.
Zamijesite kruh i stavite ga u kalup da se diže nekih 15-tak minuta, pecite na 200*C oko 35 minuta pa ga spustite na niži nivo u pećnici i pecite još 15-tak minuta.
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i peciva, bijeli kukuruz, Rastoke


- 09:06 - Komentari (45) - Isprintaj - Link

25.11.2016., petak

SOČNA TORTA

Pozdrav!
Nedavno sam radila mini kuglof kolačiće, ali ostalo mi je viška smjese, pa sam od nje ispekla malu torticu.
Pošto je tortica promjera samo 18 cm zaista je možemo zvati malom, ali bila je ukusnija od bilo koje torte koju sam radila u posljednje vrijeme.
Nadjenula sam je svojom omiljenom kremom od vanilije i prelila domaćim preljevom od višanja koji sam napravila ove jeseni.
Sve na kraju treba obilno preliti čokoladnim preljevom ili posipati nasjeckanim bademima!
Nešto ukusnije i sočnije ne možete poželjeti, to je upravo to!!!
Da vam ponovim sastojke za biskvit, a vi se sami odlučite kojom ćete je kremom ukrasiti!
Naravno, pošto sada radite samo tortu, a ne mini kolačiće ona može biti normalne veličine kalupa promjera 24 cm.
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Ovu smjesu možete koristiti za kuglofe, torte ili muffine jer je vrlo sočna i dugo ostaje svježa, svakako je probajte!
Servus i u slast :)

Oznake: torte, kakao, višnje, vanilija


- 22:21 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

24.11.2016., četvrtak

KLIPIĆI

Pozdrav svima!
Draga moja Ivanka, već godinama uživamo u tvojim klipićima i ne pitajući se koliko je truda i vremena potrebno za njihovu izradu.
Pošto zaista volimo ovo domaće pecivo odlučila sam sama napraviti klipiće, ali to ne znači da i dalje ne računamo s tobom.
Ne znam što je to u njima da su tako ukusni, istovremeno mekani i hrskavi , topli i mirisni!
Istina, potrebno je izdvojiti vrijeme za njihovu izradu, ali isplati se potruditi, predobri su :)
Posebno je praktično što ih možete napraviti kada imate viška vremena, zamrznuti i izvaditi kada vam dolaze gosti te ih dočekati s finim toplim pecivom!
Malo sira, pršuta i čaša dobrog vina - može li bolje?
Sastojci potrebni za izradu klipića:
kilogram glatkog brašna
1 1/2 kocka svježeg kvasca
700 ml mlijeka
žlica šećera
200 ml ulja
velika žlica soli
Odvojite 200 ml mlijeka, zagrijte ga i dodajte mu šećer i kvasac. Kada se kvas digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Dižite ga jedan sat i podijelite na kuglice veličine jajeta cca. 35 kuglica.
Podlogu gdje radite premažite malo s uljem i premjesite kuglicu, razvaljajte ju u dugoljasti oblik i rukama zarolajte.


... i tako još "samo" 35 puta :)
Gotove klipiće slažite u podmazani lim za pečenje s malim razmakom jer će se još dignuti.
Premažite ih žumanjkom i posipajte sjemenkama, a peku se na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju!
Pozdrav Ivanki i veliko hvala na receptu!
Servus :)






Oznake: kruh i pecivo, klipići, sjemenke


- 09:01 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

22.11.2016., utorak

SALENJACI

Pozdrav!
Večeras me pohode duhovi, ali oni dobri, nasmiješeni!
Donijeli su mi pregršt toplih uspomena i probudili nostalgiju u meni. Vidim poznata draga lica koja više nisu s nama, duboki bijeli snijeg i čujem hihot razdragane dječurlije. Stari štednjak svojim vatrenim plamenom obasjava cijelu sobu, a mi djeca nestrpljivo čekamo da baka izvadi iz pećnice vruće slasne salenjake!
Miris rastopljene vruće marmelade od marelica, hrskavo tijesto i oblaci šećera u prahu me odvode večeras upravo tamo u tu toplu kuhinju punu smijeha i sreće, tamo gdje je život bio jednostavan i običan,ali bogat duhom baš kao i kolači koje sam večeras napravila!
Onaj tko je jednom probao salenjake zna o čemu govorim!

Neobično je kako te uvijek mirisi najsilovitije odvuku u prošlost!
R. Bachman






Evo recept za sve one koji bi željeli isprobati ove fine kolače!

Sastojci potrebni za izradu salenjaka:
1 kg glatkog brašna
svježi kvasac
jaje
2 žličice soli
4 žlice šećera
500 ml mlijeka
100 ml ulja
100 ml mineralne vode
400 g mljevenog sala
Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne. Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati. Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak. Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža! Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite! Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju!
Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati!
Servus :)





Oznake: kolači, salenjaci, marmelada od marelice


- 20:44 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

21.11.2016., ponedjeljak

ČOKOLADNI KOLAČ S MANDARINAMA

Pozdrav!
Ne mora svaki desert biti zastrašujući i kompliciran.
Danas dijelim s vama recept jednog jednostavnog čokoladnog kolača.
Sočan je i ukusan, a okusi čokolade i mandarina se izvrsno slažu pogotovo kada je još cijeli kolač preliven čokoladnim preljevom.
Ukrasite ga kriškama svježih ili ušećerenih mandarina, podijelite s prijateljima i uživajte u ovom izvrsnom kolaču!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
5 jaja
150 g šećera
aroma vanilije
žlica instant kave + 30 ml vode
240 g marmelade od mandarina ili naranče
240 ml dukatos jogurta
125 g brašna
60 g kakaa
prašak za pecivo
Mikserom izradite cijela jaja, šećer i vaniliju sve dok smjesa ne postane svijetle boje.
Jajima dodajte kavu te marmeladu i jogurt. Dobro promiješajte, a na samom kraju ručno lagano umiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo.
Izlijte biskvit u tepsiju veličine 22x32 cm i pecite oko 30 minuta na 180*C!
Kada se ohladi možete ga premazati marmeladom od mandarina i prelijati s čokoladnim preljevom!
Biti će dobar i samo preljev ako vam nije preostalo marmelade.
Napravite ga od 200 g čokolade i 60 ml ulja ili možete napraviti čokoladni ganache od 140 g čokolade i 140 ml slatkog vrhnja.
Kako god napravili, ohlađeni kolač prelijte glazurom, narežite na kocke i uživajte u slasnom okusu!
Preskočite ovo moje "friziranje" ušećerenim mandarinama i samo prionite dok je čokolada još topla :)
Servus i uživajte :)



Oznake: kolači, čokoladne kocke, mandarine


- 09:12 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

18.11.2016., petak

MINI KUGLOF KOLAČIĆI

Pozdrav!
Za rođendan sam dobila kalup za preslatke male kuglof kolačiće i odlučila ga isprobati. Kod takvih kolačića uvijek postoji mogućnost da se zalijepe za kalup i nikako ih ne možete izvući van, bez obzira koliko ih molili da izađu :)
Međutim, ostala sam ugodno iznenađena kako su lako ispali van, a za to je sigurno zaslužan dobar recept za biskvit.
Pošto je samo 12 malih kolačića na kalupu od ostatka smjese sam ispekla jednu malu preslatku sočnu torticu, ali o njoj ćemo nekom drugom prilikom.
Dakle, kolačići su vrlo dekorativni, slatki,ukusni i sočni kakvi ostanu i nekoliko dana na moje veliko iznenađenje.
Svakako ih morate napraviti, a ako nemate brzo rođendan da dobijete ovako lijep poklon, napravite ih u kalupu za muffine, jednako će biti ukusni. Tko voli, neka ih malo ukrasi nekom kremom ili džemom i vaš jednostavan,ali vrhunski desert je gotov.
Od ove količine sastojaka možete ispeći veliki kuglof ili napravite tortu iznenađenja koju premažite omiljenom kremom :)
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Kuglof kolačiće sam ohladila, prelila čokoladnim preljevom i posipala nasjeckanim bademima, a neke sam samo posula šećerom u prahu!
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, kuglof, mini, kakao


- 16:00 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

17.11.2016., četvrtak

TORTA OD KESTENA

Pozdrav!
Jedan od prepoznatljivih simbola jeseni je svakako kesten, ali on je i ujedno kralj mnogih slatkih delicija.
Jedna od njih je i ova torta, punog i bogatog okusa i sigurno će zadovoljiti mnoga istančana nepca većine sladokusaca!
Torta je ukusna,sočna i miriše na jesen - probajte je i vi!
Sastojci potrebni za izradu torte:
100 g maslaca
500 g kesten pirea
žlica gustina
pola praška za pecivo
3 jaja
aroma vanilije ili žličica cimeta
prstohvat soli
žlica ruma
Odvojite bjelanjke i mikserom izradite snijeg te ostavite sa strane.
Miksajte omekšali maslac i kesten pire te dodajte ostale sastojke.
Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i smjesu izlijte u kalup za torte.
Tortu pecite na 160*C oko 30 minuta te ostavite da se ohladi.
Prelijte je glazurom od: 100 g čokolade i 100 ml vrhnja za šlag.
Možete je ukrasiti sa šlagom ili samo jednostavno uživati u njenom okusu i kombinaciji kestena i čokolade!
Ovaj recept sam dobila prije nekoliko godina od prijateljice, isprobala mnogo novih, ali ovom se uvijek vraćam :)
Servus i u slast :)














Oznake: torte, kesten, čokolada


- 08:26 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

15.11.2016., utorak

KIFLICE S NUTELLOM I BANANOM

Pozdrav!
Želja za slatkim je jača od svega i kada počne razarati prijeko je potrebno odmah i neizostavno uzeti nešto slatko.
Dakle, naša današnja večera je pred vama!
Koliko brzo se mogu napraviti ove kiflice? Vjerujte mi, jako jako brzo!
Kada cijelu kuću obavije miris tople nutelle i hrskavog lisnatog tijesta vaše kiflice su spremne da vas odnesu u slatki svijet :)
Potreban vam je samo list lisnatog tijesta, malo nutelle i jedna banana, a može i bez nje!
Tijesto narežite na trokutiće, svaki malo premažite nutellom i na sredinu stavite komadić banane.
Zarolajte kiflice i stavite ih peći na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Posipajte ih šećerom u prahu ili malo prošarajte rastopljenom nutellom!
Servus i uživajte u ovom brzom, ali i vrlo ukusnom desertu :)






Oznake: kolači, kiflice, nutella, banana


- 21:11 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

14.11.2016., ponedjeljak

PITA OD LIMUNA



Pozdrav!
Dakle, danas imam za vas jedan lagan i osvježavajući kolač koji će svojom aromom i okusom sigurno zadovoljiti sve ljubitelje slastica. Hrskava prhka podoga prelivena glatkom kremom od limuna okus je koji svi volimo, a možemo uživati u njemu tijekom cijele godine. Ako ste obožavatelj limuna onda je ovo pravi kolač za vas!
Sastojci potrebni za podlogu:
170 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera
žličica praška za pecivo
vanil šećer
2 žumanjka
Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga na veličinu tepsije 20x30 cm. Ispikajte ga malo vilicom i stavite peći na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga da se ohladi!
Krema od limuna:
žličica želatine + 4 žlice hladne vode
3 jaja
250 g šećera
limunova korica
60 ml limunovog soka
250 g maslaca
Na pari mikserom izradite kremu od jaja, šećera i limuna, miksajte je oko 8 minuta dok se malo ne ugusti.
Maknite je s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, a kada se malo rashladi i maslac. Sve dobro izradite mikserom i prelijte preko ohlađene i pečene kore.
Pitu ostavite u frižideru da se dobro stisne, posipajte je šećerom u prahu i ukrasite kako želite.
Svoju pitu sam ukrasila kriškama ušećerenog limuna, ali dobro bi odgovarao i šlag koji možete servirati uz pitu!
Servus i uživajte u aromatičnoj piti od limuna :)











Oznake: kolači, pita, limun, krema


- 08:56 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

12.11.2016., subota

KRUH OD BANANA I BOROVNICA

Pozdrav svima!
Ponekad poželite da vas probudi miris pečenog kruha i da se osjećate kao omiljena zvijezda nekog filma! Zaboravite, taj proces izrade kruha jer je kompliciran i dugo traje, moramo pronaći drugo riješenje. Zašto to ne bi bio sladak kruh od banana i borovnica? Evo jednog jednostavnog recepta koji će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Tako je mirisan i sočan, a gotov u trenu. Ako poželite iznenaditi mamu za rođendan, ispecite joj ovaj sladak mirisni kruščić i njenoj sreći neće biti kraja!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
250 g oštrog brašna
150 g šećera
110 g otopljenog maslaca
4 banane
50 ml mlijeka
pola praška za pecivo
žličica sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
žlica arome od vanilije
200 g borovnica
korica naranče
Izradite mikserom šećer, jaja i maslac te polako dodajte ostale sastojke. Banane usitnite vilicom, koru naranče naribajte, a borovnice moraju biti smrznute jer inače jako puste boju,pa kruh bude ljubičast (uči se na greškama!). Sve sastojke prelijte u podmazani i pek papirom obložen dugoljasti kalup te pecite na 200*C oko 30 minuta. Kada kruh dobije lijepu rumenu boju izvadite ga i ohladite. Ukusan je i mirisan, a sigurno će ostati sočan još nekoliko dana!
Servus i uživajte:)

Oznake: kolači, slatki kruh, banane, borovnice


- 08:29 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

10.11.2016., četvrtak

JAJE NA OKO

Pozdrav!
Danas dijelim s vama recept kolača koji radim već godinama i još uvijek uživam u njegovim okusima.
Malo sam promijenila prvobitne sastojke i prilagodila svojem ukusu tako da se sastoji baš od svih mojih omiljenih namirnica.
Najbolji biskvit (bez brašna), posebna krema i voće s kojim uvijek rado kombiniram svoje slastice.
Rezultat je predivan kolač, lagan,kremast i doista osvježava te preporučam svima da ga isprobate!
Sastojci potrebni za biskvit:
9 jaja
prašak za pecivo
180 g šećera
180 g čokolade
Bjelanjke miksajte sa šećerom, a žumanjke s praškom za pecivo.
Otopljenu čokoladu dodajte žumanjcima, pa sve skupa lagano ručno sjedinite s bjelanjcima.
Biskvit izlijte u podmazanu tepsiju dimenzija 38 x 25 cm i pecite na 200*C te ostavite da se ohladi.
Krema:
3 pudinga od vanilije
9 žlica šećera
litra mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
veliki kompot od marelica
2 preljeva za torte (svijetla)
Skuhajte kremu od mlijeka, pudinga i šećera te ostavite da se ohladi.
Izrađeni šlag lagano ručno dodajte u kremu i premažite preko biskvita.
Sada si lagano iscrtam trag po kojem ću kasnije rezati kocke i u sredinu svake stavim polovicu marelice iz kompota.
Preljev:
Dva preljeva za torte priredite prema uputstvu i lagano ravnomjerno prelijte preko cijelog kolača.
Ostavite ga da se dobro rashladi, narežite na kocke i uživajte u svježini i okusu ovog laganog kolača s marelicama!
Servus i u slast :)









Oznake: kolači, marelice, jaje na oko


- 09:03 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

07.11.2016., ponedjeljak

KIKIRIKI TORTA



Pozdrav!
Danas dijelim s vama recept božanstvene torte od kikirikija i čokolade, već poznate kombinacije koja osvaja sve ljubitelje slatkog, naravno, pod pretpostavkom da niste alergični na kikiriki :)
Torta je jednostavna, dekorativna i neponovljivog okusa, što ćete i sami, nadam se, provjeriti!
Podloga može biti od keksa, ali ja sam se odlučila za prhko tijesto jer mi se sviđa taj kontrast hrskavog tijesta i glatkog kremastog nadjeva.
Sastojci potrebni za podlogu:
130 g glatkog brašna
90 g maslaca
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
žumanjak
vanil šećer
po potrebi malo vrhnja
Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto, razvaljajte ga na dno kalupa za torte i pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju te ostavite da se ohladi.
Sastojci potrebni za kremu:
250 g krem sira (mascarpone)
250 g maslaca od kikirikija
80 g šećera u prahu
aroma vanilije
150 ml slatkog vrhnja
Prvo izradite mikserom sir i maslac od kikirikija te dodajte ostale sastojke.
Posebno miksajte slatko vrhnje i dodajte mu smjesu sira i kikiriki maslaca.
Ohlađeno tijesto premažite kremom i stavite u frižider da se malo stisne.
Za to vrijeme pripremite glazuru od: 140 g čokolade i 140 ml slatkog vrhnja tako da ugrijete vrhnje i prelijete preko čokolade te dobro promiješate.
Glazuru izlijte preko kreme i vaša torta je gotova!
Ako želite možete je ukrasiti s malo rastopljenog kikiriki maslaca kojim nacrtajte spiralno krugove preko čokolade i čačkalicom iscrtajte motive!
Ideju za ovu tortu sam pronašla na internetu, odlučila je isprobati i svakako ću je već skoro ponoviti jer je nestala u trenu!
Servus i u slast :)



P.S. Moram vam priznati da je stvarno slasna, pogledajte :)








Oznake: torte, kikiriki maslac, čokolada


- 08:55 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

04.11.2016., petak

MAKOVNJAČA I OREHNJAČA

Pozdrav svima!
Već dugo nisam radila ovaj stari tradicionalni kolač koji je obavezan sadržaj svakog blagdanskog stola.Dizane štruce su klasik koji voli gotovo svatko, pa sam odlučila ponoviti ovaj recept za one koji su ga prvi put propustili, a željeli bi ga isprobati.
Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i donose nam vedrinu bezbrižnih dana djetinjstva. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama!
Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, volimo je točno ovakvu!
Sastojci potrebni za tijesto:
600 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
1/2 žličice soli
kvasac
100 g maslaca
2 žumanjka
5 žlica šećera
korica od limuna
Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena.
Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha:
Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda
Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju.
Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Servus i u slast:)



Oznake: kolači, orehnjača, makovnjača


- 09:03 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

02.11.2016., srijeda

KIKIRIKI TORTICE

Pozdrav svima!
Maslac od kikirikija nije baš bio namirnica koju smo često koristili u vrijeme našeg odrastanja, ali danas je dostupan svima. Imam nekoliko recepata za ukusne keksiće čiji je glavni sastojak maslac od kikirikija, ali nedavno sam vidjela ove male slatke tortice koje sam morala napraviti svojim curkama.
Vrlo su jednostavne, a opet tako predivne i ukusne. Ne mogu ih nazvati kolačem, mada su bolje od većine njih.
Dakle, nazovimo ih slasticom i krenimo s pripremom!
Odlučila sam isprobati dvije varijante i obje su ispale dobro, pa vi sami odlučite koja vam je ljepša.
Jedne sam stavila u obične male čašice za minjone, a drugi dio smjese u silikonski kalup za bombone.
Sastojci potrebni za slasticu:
100 g čokolade
3 žlice kikiriki maslaca
2 žličice otopljenog običnog maslaca
Posebno otopite čokoladu, a maslace otopite i pomiješajte u jednu smjesu.
Postupak:
Silikonske kalupiće sam prvo napunila do pola čokoladom, pa onda maslacem.
Čašice sam napunila smjesama i malo čačkalicom prošarala da dobijem ljepše motive.
Obje verzije sam stavila u škrinju da se dobro zamrznu, mada sam bila skeptična da li će se dati lijepo izvaditi iz kalupa.
Tortice su ispale jako dobro, vrlo su dekorativne i mmmmmmm tako ukusne :)
Servus :)


Oznake: kolači, kikiriki, čokolada


- 07:48 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

01.11.2016., utorak

MIROGOJ



Mirogoj, središnje zagrebačko groblje smješteno je na obroncima Medvednice i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Međutim, Mirogoj je također predivan park i umjetnička galerija na otvorenom! (Wikipedia)
Posjetite ga, očarat će vas svojim mirom i ljepotom!







Željela sam podijeliti s vama ljepotu Mirogoja zaogrnutog jesenskim plaštem!

Oznake: ostalo, mirogoj, Blagdan Svih svetih


- 08:46 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO