Pozdrav!
Nedavno sam radila mini kuglof kolačiće, ali ostalo mi je viška smjese, pa sam od nje ispekla malu torticu.
Pošto je tortica promjera samo 18 cm zaista je možemo zvati malom, ali bila je ukusnija od bilo koje torte koju sam radila u posljednje vrijeme.
Nadjenula sam je svojom omiljenom kremom od vanilije i prelila domaćim preljevom od višanja koji sam napravila ove jeseni.
Sve na kraju treba obilno preliti čokoladnim preljevom ili posipati nasjeckanim bademima!
Nešto ukusnije i sočnije ne možete poželjeti, to je upravo to!!!
Da vam ponovim sastojke za biskvit, a vi se sami odlučite kojom ćete je kremom ukrasiti!
Naravno, pošto sada radite samo tortu, a ne mini kolačiće ona može biti normalne veličine kalupa promjera 24 cm.
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Ovu smjesu možete koristiti za kuglofe, torte ili muffine jer je vrlo sočna i dugo ostaje svježa, svakako je probajte!
Servus i u slast :)