MAKOVNJAČA I OREHNJAČA
Pozdrav svima!
Već dugo nisam radila ovaj stari tradicionalni kolač koji je obavezan sadržaj svakog blagdanskog stola.Dizane štruce su klasik koji voli gotovo svatko, pa sam odlučila ponoviti ovaj recept za one koji su ga prvi put propustili, a željeli bi ga isprobati. Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i donose nam vedrinu bezbrižnih dana djetinjstva. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama! Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, volimo je točno ovakvu! Sastojci potrebni za tijesto: 600 g glatkog brašna 250 ml mlijeka 1/2 žličice soli kvasac 100 g maslaca 2 žumanjka 5 žlica šećera korica od limuna Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha: Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju. Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Servus i u slast:) Oznake: kolači, orehnjača, makovnjača |
< | studeni, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |