MEDENO DRVCE
|
PECIVO SA SIROM I KRUMPIROM
Pozdrav svima!
Danas maleni odmak od slatkih delicija, imam za vas recept finog peciva koje možete sami napraviti od ostataka pire krumpira. Ako nemate pirea, skuhajte i naribajte krumpir, ali od peciva ne odustajte jer je zaista predobro. Postupak izrade je jednostavan i vrlo brzo ćete uživati u mekanom, ali ipak hrskavom pecivu. Ribani sir je dodatak koji će ove predivne pogačice učiniti još ukusnijim i poželjnijim! Sastojci potrebni za izradu peciva: 200 ml mlijeka 150 ml maslinovog ulja 300 g naribanog krumpira ili pirea 3 jaja žlica gustina 500 g brašna 200 g naribanog sira (Gauda) žličica soli Ugrijte mlijeko i ulje te maknite s vatre i umiješajte brašno. Dobro promiješajte, pa postepeno dodajte pire, jaja, gustin i ostale sastojke. Na samom kraju dodajte naribani sir i zamijesite glatko tijesto koje oblikujte u kuglice i slažite na lim za pečenje. Pecite pecivo na 220*C oko 25 minuta dok ne dobije lijepu boju! Poslužite ih uz zelenu salatu ili neki fini umak! Servus i uživajte :) Oznake: kruh i peciva, slano pecivo, sir, krumpir |
TORTA OD SIRA
Pozdrav!
Danas imam za vas nešto lagano, osvježavajuće, mirisno i ukusno, torta od sira prelivena višnjama! Prigodna je za sve prilike, jednostavna za napraviti, a njezinim ukusom će biti, sigurna sam, svi zadovoljni! Sastojci potrebni za biskvit: 5 jaja 5 žlica šećera 2 vanil šećera 5 žlica glatkog brašna prašak za pecivo 5 žlica ulja Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka. Zatim miksajte posebno žumanjke i šećer,dodajte ulje i na kraju brašno. Polako ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte u kalup koji ste prethodno obložili pek papirom. To može biti kalup za torte ili mali uski lim za pečenje. Pecite biskvit na 200*C oko 15-tak minuta, dok ne porumeni, ohladite ga i razrežite na pola. Nadjev: 500 g svježeg sira 500 ml slatkog vrhnja 4 žlice šećera u prahu naribane korice od limuna Sve sastojke promiješajte mikserom i premažite kremom donju koru te poklopite drugom. Sada možete samo posipati šećerom u prahu ili napraviti preljev od omiljenog voća. Moj je od višanja jer ih svi u obitelji volimo! Preljev od voća: Uzela sam pola višanja iz teglice od kompota 250 ml tekućine (soka ili vode ako koristite smrznuto voće) 5 žlica šećera žlica gustina Voće pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se ohladi prelijte po kolaču ili u ovom slučaju, torti! P.S. Ovom tortom sam danas nekome poželjela sretan rođendan! Servus i u slast :) Oznake: torte, sir, lagani biskvit |
ŠARENI KOLAČIĆI
Pozdrav!
Volim božićnu čaroliju, njen sjaj i šarenilo te posebne mirise i okuse osjetiti svuda oko sebe! U zraku se osjeća čarolija zajedništva, miris doma i naših starih običaja, naše tradicije! Izrada malih šarenih kolačića je posebno zadovoljstvo, vjerujem, za svaku ženu! Ove godine sam se poigrala sa tradicionalnim receptima prezentiranim na malo drugačiji, moderniji način! Recepti za njih su već prije objavljeni na mom blogu, danas samo mala sličica moje posebne slatke božićne čarolije :) Servus :) Oznake: Božićni šareni sitni kolačići |
FANTASTIČNI DUO
Pozdrav!
Od svih mojih slastica teško mi je izdvojiti one koje bih smatrala najboljima, ali za ova dva kolača ne bih se dvoumila ni trena! Uvijek su u trendu iako već spadaju u klasike, medena pita i šubarice su kolači s kojima sigurno nećete pogriješiti niti ako se radi o blagdanima ili o sasvim jednoj običnoj prigodi! Uvijek sočni, ukusni i dekorativni - možete li poželjeti bolji ukras za vaš blagdanski svečani stol? MEDENA KATA Sastojci za kore: 2 jaja 1 žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode bikarbone Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, maknite s vatre te dodajte brašno, sodu i drugo jaje i zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, izbodite vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore i premažite ih kremom! Krema: 300 ml mlijeka 3 žlice brašna 2 vanil šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi. Postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti, zvanoj medena Kata! ŠUBARICE Sastojci za biskvit: 6 jaja 300 g šećera 300 ml ulja 150 ml mlijeka 400 g brašna prašak za pecivo žlica kakaa. Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikom limu od pećnice oko 25 min na 180*C. Krema: litra mlijeka 200 g šećera 2 vanil šećera 100 g brašna 130 g maslaca. Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju, a ostale sastojke pomiješati s malo mlijeka i skuhati kremu kojoj kada se ohladi dodajte maslac. Kada se biskvit ohladi okruglim kalupom vadite krugove, a zatim svaki prerežite na pola. Sredinu svakoga namažite s kremom, spojite krugove i premažite ih s bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna). Glazura:200 g čokolade 200 ml slatkog vrhnja Ugrijte vrhnje i prelijte ga preko komadića čokolade te dobro promiješajte. Na svaki kolačić stavite po žličicu čokoladne glazure! Ova dva kolača su moja dva asa iz rukava koja uvijek i za svaku priliku možete napraviti, vaši gosti će biti oduševljeni! Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, Medena Kata, šubarice |
MEDENA ROLADA
Pozdrav!
Danas imam za vas još jedan prijedlog, ali ovaj put za tradicionalni božićni kolač od meda! Mekana i sočna rolada puna je aroma meda i cimeta, miriše na snijeg i zimu, na blagdane! Premažite je obilno kremom od šlaga i posipajte cimetom, zadovoljstvo ovim jednostavnim kolačem će vas iznenaditi! Sastojci potrebni za roladu: 3 jaja 100 ml meda žlica otopljenog maslaca 30 g šećera 120 g brašna 1/4 žličice sode žlica cimeta prstohvat soli Krema: 300 ml slatkog vrhnja 3 žlice šećera u prahu žlica cimeta Postupak izrade: Odvojite bjelanjke i izradite od njih i šećera čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke, med i maslac dok ne postanu svijetle boje te toj smjesi dodajte brašno i sodu. Na samom kraju lagano umiješajte rukom snijeg od bjelanjaka u žutu smjesu i stavite peći na lim za pečenje obložen pek papirom. Veličina lima neka bude cca. 37x25 cm, a biskvit pecite oko 12 minuta (probajte čačkalicom)! Kada ga izvadite ostavite ga nekoliko minuta da se rashladi, odvojite od papira za pečenje, ali odmah ponovo zarolajte u taj isti papir da se ohladi. Ne brinite ako malo negdje pukne, kada je premažete kremom ništa se neće primjetiti! Ohlađeni biskvit premažite s 2/3 kreme i zarolajte te premažite ostatkom kreme. Lagano ga posipajte cimetom i ostavite da se dobro ohladi! Servus i uživajte u ovoj svečanoj, ali jednostavnoj blagdanskoj roladi :) Oznake: kolači, rolada, med, cimet, LAG |
SVEČANI BLAGDANSKI KUGLOF
Ovako ja zamišljam svečani blagdanski kolač! Sve miriše na cimet, orahe, čokoladu, blagdane... Ugodite si i ispecite ovaj kolač, neka donese u vaš dom toplinu i radost! Sastojci: 5 jaja 300 g šećera 2 vanil šećera 50 g kakaa 200 g mljevenih oraha 2 žlice cimeta 50 g mljevenih badema 150 g maslaca 150 ml mineralne vode 200 g brašna 1 prašak za pecivo 1 žlica ruma Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite). Ohlađenog prelijte čokoladnom glazurom, domaćom karamelom ili ga možete samo posuti šećerom u prahu, predivno će izgledati bez obzira kako ga ukrasili! Servus mili moji i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, Božić, orasi |
JOGURT PITA
Pozdrav!
Danas sam je ispekla, ponovo nakon već tko zna koliko puta! Omiljena, neponovljiva, lagana i osvježavajuća - pita koja će oduševiti svakog tko je proba:) Mislim da je to dovoljan razlog da ponovim ovaj recept za sve one kojima je prvi put promakao! Sastojci za tijesto: 250 g glatkog brašna 200 g maslaca 100 g šećera prašak za pecivo vanil šećer 4 žumanjka Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne.Obavezno koristite manji lim za pečenje! Nadjev: 150 g šećera 3 čvrsta jogurta 2 kisela vrhnja 5 žlica oštrog brašna naribana korica limuna 4 bjelanjka Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuti dio tijesta naribajte na nadjev. Pecite pitu na 180*C dok ne dobije lijepu rumenu boju. Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, pita, jogurt, limun |
DIZANE ROLICE
Pozdrav! Istovremeno s blagdanima dolazi nam i vrijeme za pripremu tradicionalnih kolača. Neizostavne orahnjače, makovnjače, vanil kiflice... i sve ostale predivne slastice koje će ukrašavati naše blagdanske stolove! Danas imam za vas mali prijedlog kako da napravite naše poznate dizane štruce, ali u novom modernijem ruhu! Pronađite vaš omiljeni stari zaboravljeni recept za dizano tijesto i napunite ga nadjevom koji najviše vole vaši ukućani :) Rolice su vrlo sočne, meke i predivno izgledaju! Možete se poigrati s nadjevom, pa napraviti dvije rolice s orasima, a dvije s makom te zadovoljiti sve ukuse! Najbolji dio je što nije uopće bitno da li će rolice puknuti prilikom pečenja, jer se peku u kalupu koji ih drži i oblikuje! Neka ovo budu vaše prve dizane štruce, sigurna sam da ćete uživati u njima :) Tko još nema omiljeni recept za dizano tijesto neka pokuša s ovim, dobar je! Sastojci potrebni za dizano tijesto: 500 g glatkog brašna 1 kvasac 250 ml mlijeka 4 žlice šećera 1/2 žličice soli 2 jaja 70 g otopljenog maslaca Zamijesite mekano tijesto i ostavite ga odmarati 15-tak minuta. Za to vrijeme pripremite omiljeni nadjev, ne mora to nužno biti mak ili orah, rolice mogu biti samo premazane nutellom, a i običan džem će savršeno poslužiti! Kada se je tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela ili 2, ovisi o vama i svaki tanko razvaljajte u pravokutnik koji je širine vašeg uskog dugoljastog kalupa u kojem ćete ih peći. Premažite tijesto nadjevom i zarolajte te složite rolice u uski kalup za kruh. Premažite ih žumanjkom razmućenom u malo mlijeka te ostavite da se dižu dok vi zagrijete pećnicu na 180*C i pecite oko 30 minuta dok ne porumene i dobiju lijepu boju! Posipajte ih šećerom u prahu i uživajte! Servus :) Varijanta s orasima! Rolice s nutellom! Oznake: kolači, dizane rolice, nutella |
ČOKOLADNI LAVA KOLAČ
Pozdrav!
Ovaj recept namijenjen je svima koji vole kolače u kojima je glavni sastojak čokolada. Mekan i prozračan biskvit koji krije u sebi vruću, tekuću i neodoljivu misteriju! Kušajte ga i pridružite se klubu obožavatelja lava kolača :) Sastojci potrebni za izradu kolača: 90 g čokolade s visokim udjelom kakaa (72%) 90 g maslaca 3 jaja 115 g šećera 45 g glatkog brašna Otopite u mikrovalnoj pećnici čokoladu i maslac. Ručno miješajte pjenjačom jaja i šećer te dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Na kraju lagano umiješajte brašno i napunite čašice do 2/3. Čašice prije toga namažite maslacem i posipajte sa svih strana kakaom da bi kasnije lakše izvadili kolačiće. Pecite ih na 200*C točno 13 minuta, ostavite minutu da se ohlade i pomoću nožića odvojite od rubova čašice te preklopite na tanjur za serviranje. Ako ih niste uspjeli izvaditi ništa strašno, ostavite ih u čašicama jer se lava kolač može servirati i na taj način.Možete ih ukrasiti po želji, a kolač je posebno ukusan u kombinaciji sa svježim voćem! Servus i uživajte u savršenom okusu lava kolača :) Oznake: kolači, lava kolač, čokolada, desert |
PITA OD KESTENA
Pozdrav!
Danas dijelim s vama još jedan sezonski kolač, ali ovaj put od kestena.Predivna ukusna pita prepuna je mirisa i okusa jeseni, sočna je i prelivena čokoladom. Poznato je da je kesten kralj mnogih slatkih delicija, pa evo još jedan prijedlog, zašto ga ne biste isprobali :) Sastojci potrebni za tijesto: 200 g glatkog brašna pola praška za pecivo prstohvat soli 100 g maslaca 70 g šećera u prahu jaje - zamijesite prhko tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte te izbodite vilicom - pecite ga samog oko 15 minuta Nadjev: 150 g maslaca 100 g šećera u prahu 2 vanil šećera žličica cimeta 2 jaja 400 g kesten pirea 2 bjelanjka Postupak: -odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite mikserom snijeg od bjelanjaka - posebno miksajte omekšali maslac, šećer, vanil šećer i cimet - dodajte smjesi kesten pire i žumanjke - na kraju ručno umiješajte snijeg od 4 bjelanjka - stavite preko tijesta nadjev i pecite na 200*C još oko 40 minuta Servus i uživajte u ovoj aromatičnoj i slasnoj piti :) Oznake: kolači, kesten, pita, čokolada |
KRUŠČIĆ S LUKOM
Pozdrav!
Samo onaj koji je barem jednom sam ispekao svoj domaći kruh zna kakvo on zadovoljstvo predstavlja svim vašim osjetilima! Ako je to još i kruh s okusom i aromom luka onda će vaše zadovoljstvo biti neprocijenjivo! Vruć, aromatičan, domaći, samo moj, nezaboravan ... :) Postupak: Na 3 žlice maslinovog ulja prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane. Posolite i dinstajte tako dugo dok se malo ne karamelizira (dobije smeđu boju), te ohladite. Ako nemate mladog luka ne brinite, dovoljna je samo jedna glavica običnog luka! Tijesto: 500 g glatkog brašna žlica soli kvasac 320 ml mlake vode karamelizirani luk i lišće od luka U mlakoj vodi razmutite kvasac i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže oko pola sata, premjesite ga i zarolajte u željeni oblik te stavite u pleh za pečenje. Malo posolite i posipajte sa nasjeckanim listovima mladog luka. Ostavite ga da se malo digne dok vi ugrijete pećnicu na 220*C i pecite ga oko 25 minuta! Pojedite ga još toplog, užitak je neprocjenjiv! Servus :) Oznake: kruh i peciva, luk |
MOUSSE IZNENAĐENJE
Pozdrav! Tko ne voli čokoladnu mousse tortu? Jedan sasvim naoko običan svakodnevni kolač krije u sebi posebno iznenađenje :) Punjen je pjenicom koja je tako lagana, a opet bogatog okusa! Kolač predivno izgleda, sočan je i ukusan, pa mi ne preostaje ništa drugo nego vam preporučiti da se malo poigrate i napravite svoje slatko iznenađenje! Sastojci potrebni za izradu kolača: 40 g kakaa 100 ml vruće vode 150 g brašna 140 g šećera žličica sode bikarbone prstohvat soli 70 ml ulja 5 jaja aroma vanilije Postupak: - odvojite bjelanjke i napravite snijeg - pomiješajte kakao i vruću vodu te ostavite da se malo ohladi - mikserom izradite jaja, šećer i ulje te postepeno dodajte ostale sastojke, a snijeg od bjelanjka dodajte ručno na samom kraju - smjesu pecite u uskom kalupu oko 40 minuta (probajte sa čačkalicom) Sastojci potrebni za kremu: 200 ml slatkog vrhnja 100 g šećera u prahu 4 žlice kakaa aroma vanilije - sve sastojke izradite mikserom i dobit ćete finu laganu kremu - kada se biskvit ohladi prerežite uzdužno gornji dio kolača koji će vam kasnije služiti kao poklopac - sredinu izdubite i napravite tunel koji napunite kremom - poklopite s odrezanim biskvitom i premažite ostatkom kreme - ukrasite po želji, možda s malo čokoladne glazure ili svježim voćem Servus i u slast :) Oznake: kolači, mousse, kakao, iznenađenje |
KUKURUZNA PROJA
Pozdrav! Proja, tradicionalan recept, jednostavan i ukusan! Nekada su je ljudi pravili iz neimaštine, a danas je kukuruzna proja jedna posebna delikatesa! Iznenadite vaše prijatelje i umjesto narezaka poslužite im kao predjelo toplu kukuruznu proju sa sirom, tako mirisnu i ukusnu da će svi poželjeti baš ovaj recept :) Moram zahvaliti našoj blogerici Elly što mi ga je poslala jer zaista sam uživala u ukusu proje rađene po njenom obiteljskom receptu! Možete je ispeći u manjoj tepsiji ili se poigrati različitim oblicima kao ja i razveseliti vaše prijatelje tradicionalnim jelom u novom modernijem ruhu :) Sastojci potrebni za proju sa sirom: 4 jaja 200 ml ulja 400 ml mineralne vode prašak za pecivo 150 g bijelog brašna 150 g kukuruznog brašna (pola brašno- pola krupica) 400 g svježeg sira Sve sastojke lagano pomiješajte i na samom kraju dodajte svježi sir koji samo lagano usitnite prstima. Proju pecite na 180*C oko 30 minuta! Servus i dobar vam tek uz proju by Elly :) Oznake: kolači, proja, kukuruz, sir, pogača |
SVEČANI KUGLOF
Pozdrav! Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa. Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim. Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti! Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :) Nadjev od sira: 250 g sira 50 g šećera jaje 2 žlice brašna aroma vanilije Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu! P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :( Sastojci potrebni za kuglof: 100 g sitno sjeckanih oraha 400 g glatkog brašna 100 g šećera 100 g smeđeg šećera pola žličice soli žlica cimeta žličica sode bikarbone 3 jaja 150 ml ulja aroma vanilije 150 ml bistrog soka od jabuke 2 oguljene i naribane jabuke Postupak izrade: - pomiješajte brašno i sve suhe sastojke - mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke - pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke - 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup - kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten - zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese - pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom) Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja! Karamel umak: 125 g šećera 125 ml slatkog vrhnja 25 g maslaca - na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac - lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa Servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, jabuke, karamela, sir |
DOMAĆE OKRUGLO PECIVO
Pozdrav!
Znate da volim raditi razne kiflice, rolice, peciva raznih oblika, pa evo danas nešto okruglo i domaće! Pecivo tako mekano i ukusno već dugo niste probali, a najljepši dio je miris toplog peciva i maslaca koji se širio mojom kuhinjim cijelu večer! Pahuljasta, mekana i sočna peciva u kombinaciji s domaćim ajvarom, malo Gligora sira i finog slanog pršuta... mmmmmmmmm :) Sastojci potrebni za izradu tijesta: 500 g glatkog brašna svježi kvasac + žlica šećera 250 ml mlijeka žličica soli jaje 50 g maslaca Ugrijte mlijeko i napravite kvas od kvasca i šećera.Ostavite ga desetak minuta da nabubri i dodajte brašnu, jaje i otopljeni maslac dodajte na kraju te zamijesite mekano glatko tijesto. Ostavite ga pola sata da se digne te podijelite na 12 -15 komada. Od svakog komada tijesta oblikujte kuglicu i složite s razmakom u lim za pečenje jer se još malo dignu tijekom pečenja. Ostavite ih još 15 minuta da se dižu dok vi ugrijete pećnicu na 180*C. Pekla sam ih oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju, izvadite ih i još tople premažite otopljenim maslacem! Servus i uživajte u vašem domaćem toplom pecivu :) Oznake: kruh i peciva, maslac, okruglo pecivo |
PITA S NUTELLOM
Pozdrav!
Ova predivna pita s nutellom je vrlo ukusna, jednostavna za napraviti, a možete je poslužiti i za neku posebnu svečanu priliku! Volim ovakve recepte i uvijek mi dobro dođu jer su brzi, a ukusni i u njihovom okusu uživaju gotovo svi, naravno, pod uvjetom da volite nutellu! Karakteristična prhka hrskava podloga i predivna krema bogatog okusa su osnova ovog ukusnog deserta obogaćenog sjeckanim prženim lješnjacima koji mu daju posebnu aromu! Sastojci potrebni za tijesto: 200 g glatkog brašna pola praška za pecivo 100 g maslaca 75 g šećera u prahu jaje prstohvat soli - zamijesite glatko tijesto i razvaljajte na veličinu okruglog niskog kalupa za pite - izbodite ga vilicom i pecite na "slijepo" s grahom oko 25 minuta na 200*C - izvadite grah i dopecite još 10-tak minuta Krema: 200 g nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza po vašem izboru 2 jaja + jedan žumanjak 200 ml slatkog vrhnja žlica brašna - mikserom izradite nutellu, jaja, tekuće slatko vrhnje i brašno dok ne dobijete glatku smjesu - preko pečene kore izlijte smjesu i pecite je na 150*C oko 45 minuta - kada se pita ohladi posipajte je prženim lješnjacima ili ukrasite nutellom, šlagom, voćem... Servus i uživajte u ovom bogatstvu okusa svim čulima :) Oznake: kolači, nutella, pita, lješnjaci |
BANANA SPLIT CHEESECAKE
Pozdrav!
Kao velika ljubiteljica cheesecakea često pokušavam pronaći neke nove okuse koji će razveseliti moje ukućane. Banana split je jedna od mojih omiljenih slastica i podsjeća me na more, sunce, ljeto... Pitala sam se zašto ne uživati u ovom finom okusu tijekom cijele godine, pa sam pronašla recept za ovu finu tortu koja je ustvari vrlo jednostavna za napraviti. Slasna je i ukusna, prepuna bogatih okusa čokolade i vanilije sa blagom naznakom okusa banane. Osnova je izvrsna i može poslužiti kao baza kolača koji će maštoviti kreativci upotpuniti svojim omiljenim okusima i raznim svježim voćem, mogućnost kombiniranja je zaista velika! Sastojci potrebni za podlogu: 200 g čokoladnih ili običnih čajnih kolutića 8 žlica otopljenog maslaca - usitnjene kekse prelite maslacem i utisnite na dno kalupa ta torte Krema: želatina + 50 ml hladne vode 150 g čokolade + 3 žlice mlijeka 500 g krem sira (mascarpone) 2 banane pola limuna 100 g šećera u prahu 300 ml slatkog vrhnja Postupak: - namočite želatinu da nabubri - otopite čokoladu i mlijeko - mikserom izradite sir, šećer u prahu i dodajte smjesi tekuće slatko vrhnje i ugrijanu želatinu - podijelite smjesu na dva dijela i u jedan dio umiješajte rastopljenu čokoladu - banane narežite i pokapajte limunovim sokom da ne pocrne te slažite na podlogu od keksa - prelijte ih s pola bijele kreme preko koje stavite cijelu crnu kremu, pa završite s ostatkom bijele Dobro rashladite tortu i ukrasite čokoladom, šlagom, voćem... Servus i u slast :) Oznake: torte, cheesecake, banane |
< | prosinac, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |