PITA OD LIMUNA I MERINGE
Pozdrav!
Danas imam za vas laganu sočnu pitu, slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna! Ukusna prhka podloga daje kontrast glatkom osvježavajućem nadjevu, a pahuljasta meringa onu posebnu završnu notu za slatko-kiselu igru osjetila! Sastojci potrebni ta podlogu: 250 g glatkog brašna 150 g maslaca 80 g šećera u prahu pola praška za pecivo jaje prstohvat soli žlica vrhnja - po potrebi - zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji - može to biti i kalup za torte kojeg morate tijestom obložiti do pola stijenke - koru pecite na "slijepo" s grahom na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju, zatim maknite grah i pecite je još 5 minuta Nadjev: 300 g šećera 70 g gustina prstohvat soli 4 žumanjka 300 ml vode 100 ml soka od limuna 3 žlice maslaca naribana kora od limuna - stavite lagano kuhati žumanjke, vodu,gustin, sok i šećer te kuhajte dok se ne zgusne - maknite s vatre i dodajte maslac i koricu - vrući nadjev prelijte preko pečene kore Meringa: 4 bjelanjka 100 g šećera aroma vanilije žlica gustina - mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i žlicom ga stavljajte na nadjev od limuna, ukrasite prema želji - sve skupa pecite još 20 minuta na 180*C - pitu dobro ohladite prije serviranja Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, limun, meringa |
PUŽIĆI S MAKOM
Pozdrav svima!
Upravo smo uživali u finom pecivu s makom bogatog i aromatičnog okusa. Miris maka se miješa s mirisom cimeta i odvode nas u dane djetinjstva, u dane kada su naše bake radile ove sočne kolače. Možete ih puniti svojim omiljenim nadjevom poput oraha, marmelade, nutelle..., ali ja sam se ovaj put odlučila za mak. Ako želite toplu, nostalgičnu mirisnu večeru onda je ovo pecivo idealan izbor za vas. Uz čašu mlijeka i ove fine pužiće vaš dan će imati doista mirisan i ukusan završetak! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 ml toplog mlijeka kvasac 2 jaja 80 g rastopljenog maslaca 100 gr šećera 1/2 žličice soli 500 g glatkog brašna Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne i zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena, a vi za to vrijeme napravite nadjev: 100 g mljevenog maka 100 ml vrućeg mlijeka 50 g šećera žličica cimeta 20 g maslaca Zakuhajte mlijeko i prelijte preko maka, šećera i ostalih sastojaka te ostavite da se malo ohladi. Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutnik veličine 30x40cm. Premažite tijesto nadjevom i zarolajte te narežite na 12 komada. Sada uzmite lim za pečenje cca. 30x40 cm i slažite pužiće na njega, ali ostavite mali razmak između da tijesto ima prostora za dizanje. Ostavite ga opet da se malo digne, premažite žumanjkom i pecite na 180*C oko pola sata dok ne dobije lijepu boju! Možete ga samo posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom, kako god,uživajte u svakom zalogaju ovog toplog mirisnog peciva! Servus :) Oznake: kruh i pecivo, pužići s makom, desert |
SOČNI ČOKOLADNI SOUFFLE
Pozdrav! Mislim da slike govore više od riječi! Svaki dodatni komentar bi pokvario ovu harmoniju, ovaj savršeni sklad, sklad čovjeka i čokolade :) Samo ću vam reći da ovo morate svakako probati, savršenstvo koje ćete osjetiti svim vašim osjetilima! Sastojci potrebni za 4 čašice: 30 ml mlijeka 15 ml slatkog vrhnja 5 žlica šećera 60 g tamne čokolade 2 žumanjka 3 bjelanjka prstohvat soli 3 žlice kakaa 3 žlice vode - odvojite bjelanjke i napravite od njih i šećera čvrsti snijeg - posudice premažite maslacem i posipajte šećerom tako da obložite i stijenke - mlijeko i vrhnje ugrijte i dodajte komadiće čokolade te sve dobro promiješajte - kada se čokolada otopila smjesi dodajte kakao i vodu te još nekoliko minuta vratite na vatru - kada se smjesa malo ohladila dodajte joj jedan po jedan žumanjak - na samom kraju rukom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka - napunite čašice i stavite ih u ugrijanu pećnicu na 190*C oko 13 minuta dok souffle ne naraste - posipajte šećerom u prahu i servirajte još vruće jer će se souffle brzo "ispuhati" :):) Servus i uživajte jer ovaj desert je i stvoren za naš užitak! Oznake: kolači, čokolada, souffle |
PERFEKTNA ČOKOLADNA TORTA
Pozdrav! Mogu samo reći da je ovo definitivno najbolja čokoladna torta koju sam ikad probala! Mmmmmmmmmm... perfektno! Sastojci potrebni za izradu torte: 200 ml vode + 150 g šećera 110 g maslaca 500 g čokolade 6 jaja - vodu i šećer stavite kuhati i kada zavri kuhajte još 5 minuta - maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na laganoj vatri, pomiješajte s prokuhanim šećernim sirupom te ostavite da se malo ohladi - dodajte jedno po jedno cijelo jaje te promiješajte sve dobro pjenjačom - smjesu ulijte u kalup za torte - kalup prije toga s vanjske strane omotajte dobro alu folijom jer se torta peče u vodenoj kupki - kalup stavite u posudu s vrućom vodom tako da voda bude do polovine stijenki kalupa - tortu pecite na 180*C točno 50 minuta i dobro ohladite - kada je dobro ohlađena samo je prelijte čokoladnim ganacheom Čokoladni ganache: 200 g čokolade 200 ml slatkog vrhnja - usitnite čokoladu i prelijte je ugrijanim slatkim vrhnjem - sastojke dobro promješajte i prelijte preko torte - svaki dodatni ukras bi bio suvišan Servus i u slast svima :) Oznake: torte, čista čokolada, perfektno |
PRHKA ŠTRUDLA S VIŠNJAMA
Pozdrav!
Hrskavo prhko tijesto i moj mirisni džem od višanja dali su savršen spoj koji ovaj desert čini fantastičnim! Ideju za štrudlu i recept za tijesto sam pronašla na Majinom blogu koji pratim s zadovoljstvom jer ona zna kako se rade dobri kolači! Originalni recept za nadjev od višanja možete potražiti kod nje, a ja sam ovu predivnu štrudlu napravila sa svojim džemom od višanja i ispala je fantastična! Toplo, ukusno, mirisno, slatko... ovo je pravo zadovoljstvo za sve vas koji želite malo zasladiti i uljepšati svoju svakodnevicu :) Sastojci potrebni za tijesto: 400 g brašna pola žličice soli 150 g masti 2 žumanjka 3 žlice šećera 2 vanilin šećera svježi kvasac 100 ml toplog mlijeka Ugrijte mlijeko i žlicu šećera te dodajte kvasac i pričekajte desetak minuta da se digne. Mikserom izradite mast, šećer i žumanjke te dodajte brašnu u koje ste prethodno umiješali kvasac. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta. Tanko ga razvaljajte u pravokutnik veličine 30x40 cm i premažite nadjevom od višanja. Jedan kraj duže strane ostavite bez nadjeva oko 5 cm i zarolajte štrucu prema tom kraju. Krajeve štrudle pritisnite blago s prstima da nadjev ne izlazi van i ostavite je još 30-tak minuta da se diže. Ugrijte pećnicu na 180*C i pecite štrudlu oko 45 minuta tj.dok ne dobije lijepu boju,ohladite je i posipajte šećerom u prahu! Servus i u slast :) Oznake: kolači, štrudla, višnje, prhko |
ČOKOLADNA PITA
Pozdrav! Ova pita je san svakog ljubitelja čokolade, bijeli i čokoladni mousse na hrskavoj podlozi od oreo keksa! Samo ću vam reći jedno: Slatki čokoladni dodir fantazije :) Sastojci potrebni za podlogu: 250 g oreo keksa 80 g rastopljenog maslaca - usitnjene kekse prelijte s maslacem i utisnite na dno kalupa za torte promjera 22 cm. - podlogu pecite na 180*C oko 15 minuta, izvadite i ohladite Tamni mousse: 150 g čokolade 200 ml slatkog vrhnja 3 bjelanjka - otopite čokoladu i 50 ml slatkog vrhnja te malo ohladite - ostatak vrhnja (150 ml) izradite mikserom i napravite šlag - bjelanjke također miksajte dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka - rashlađenoj čokoladi prvo dodajte šlag, pa snijeg od bjelanjaka i to lagano ručno umiješajte - preko rashlađene podloge namažite tamni mousse i stavite pitu na hladno Bijeli mousse: 180 g bijele čokolade 300 ml slatkog vrhnja pola žličice želatine + žlica hladne vode - namočite želatinu - otopite čokoladu i 100 ml vrhnja - zatim treba ugrijati želatinu i dodati otopljenoj čokoladi te smjesu malo ohladite - od ostatka vrhnja (200 ml) izradite mikserom šlag - lagano ručno umiješajte šlag u smjesu sa čokoladom - bijeli mousse prelijte preko čokoladnog i pitu dobro ohladite Možete je ukrasiti strugotinama čokolade, posipati kakaom ili preliti čokoladnom glazurom! Servus i u slast :) Oznake: torte, bijeli i čokoladni mousse |
TORTA OD NARA
Pozdrav! Torta od nara,desert kao stvoren za zimsko vrijeme, a izuzetno ukusan i osvježavajući! Recept za ovu tortu sam davno pronašla u jednom časopisu, probala ga i ostala iznenađena njezinim fantastičnim okusom! Torta ne samo da je posebno ukusna, nego je vrlo lagana i jednostavna za izradu. Zašto ne biste i vi uživali već sutra u ovoj fenomenalnoj torti, samo slijedite moje upute :):) Sastojci potrebni za podlogu: 200 g mljevenih Petit keksa 200 g otopljenog maslaca 50 g badema - pomiješajte mljevene bademe i kekse te ih prelijte maslacem - dobivenu smjesu utisnite u kalup za torte i stavite na hladno Krema: vrećica želatine + 3 žlice hladne vode 200 ml soka od naranče 500 ml jogurta (Dukatos) 130 g šećera u prahu vrećica šlaga + 100 ml mlijeka vrećica crvenog preljeva za torte jedan veliki nar - pripremite želatinu prema uputama na vrećici i lagano je otopite te joj dodajte sok od naranče i sve skupa lagano zagrijte - jogurt i šećer pomiješajte te otopljenu želatinu i sok dodajte jogurtu - šlag i mlijeko izradite mikserom i dodajte smjesi od jogurta, lagano rukom sjedinite sve sastojke - nar očistite i pola dodajte u kremu, a pola ostavite za ukrašavanje - kremu prelijte preko podloge od keksa i stavite na hladno da se stisne - kada se krema stisnula prelijte je crvenim preljevom za torte i ukrasite sa sjemenkama nara Nadam se da ćete uživati u ovoj osvježavajućoj torti baš kao i mi! Servus i u slast :) Oznake: torte, nar, jogurt, osvježavajuće |
BAKLAVA
Pozdrav!
Poznato je da je baklava desert orijentalnog porijekla koji se pravi naizmjeničnim slaganjem tankih kora i smjese od mljevenih oraha. Također je poznato da ovaj kolač nije nimalo lagan i prozračan, ali volimo ga baš zbog te njegove teksture, takvog kakav on je! Baklavu jednostavno moraš voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, kušajte je i vi! Sastojci potrebni za izradu baklave: 500 g tankih kora 6 jaja 6 žlica šećera 250 g mljevenih oraha 100 g grožđica - izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave - veličina vašeg lima neka bude cca. 30x40 cm - slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati) - kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili Postupak izrade nadjeva: - odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg - sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera - na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice - dakle, ovaj nadjev stavite preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje ste također premazali otopljenim maslacem - pecite je na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju Dok se baklava peče napravite sirup kojim ćete je preliti: - stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške - sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije - kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komadiće željene veličine, tradicija nalaže da budu oblika romba - prelijte je vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi P.S. Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu :) Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, baklava, orasi, limun |
LIJEK ZA DUŠU - TOPLI KRUH
Pozdrav!
Kako ugoditi sebi i ugrijati se na jedan ovakav hladan bijeli zimski dan. Ispecite kruh i otopite led koji je okovao vaše dvorište, ali možda i neki sitan djelić vašeg srca! Potrebno je samo malo brašna, vode i soli i eto nama kruha svakidašnjeg! Namirnica koja se koristi već tisućama godina i nikad nije izašla iz mode. Kroz sve te godine smo kruh radili na različite načine i svaki od njih je za nekog najbolji. Miris toplog kruha je jedan od najugodnijih mirisa, podsjeća nas na lijepe trenutke i budi u nama ugodu, pozitivne osjećaje i podiže nam raspoloženje. Danas sam ispekla ovaj mali topao kruščić s hrskavom koricom i hladnoća današnjeg dana se potpuno istopila! Dovoljno je samo poslušati poruku iz vaše nutrine i ugoditi sebi! Svatko sigurno ima svoj poseban recept za kruh, slobodno ga podijelite s nama :) P.S. Moj kruščić je od bijelog brašna, "loš i potpuno nezdrav", ali baš takvog ga volim! Servus :) Oznake: kruh i peciva, domaći, utjeha |
SOČNA ČOKOLADNA TORTA
Pozdrav! Danas vam darujem recept za tortu koja je zaista sjajnog okusa i iznimno sočna! Kombinacija badema i čokolade će, sigurna sam, pronaći vjerne obožavatelje među vama. Ova torta je puni pogodak za sve iskrene ljubitelje čokolade, svakako je isprobajte! Sastojci potrebni za biskvit: 5 jaja 200 g čokolade 200 g badema 100 g šećera 2 vanil šećera 100 g maslaca prašak za pecivo žlica ruma ( po želji) - odvojite bjelanjke od žumanjaka i mikserom izradite snijeg od bjelanjaka - maslac i šećere izradite mikserom te smjesi dodajte žumanjke, mljevene bademe i otopljenu čokoladu te dobro izmiksajte - na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i smjesu izlijte na papirom obložen kalup za torte - biskvit pecite na 180*C oko 35 minuta ( provjerite čačkalicom) - ostavite ga da se ohladi, a nakon toga ga razrežite na 3 dijela Krema: 300 ml slatkog vrhnja 300 g čokolade - slatko vrhnje ugrijte i prelijte preko čokolade - kremu dobro promiješajte i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi - zatim je izradite mikserom dok ne posvijetli i ne poveća volumen (5 minuta) - nikako je nemojte staviti na hladno jer će se previše stisnuti ( ostavite je na sobnoj temperaturi) - premažite ohlađene kore, a tortu ukrasite glazurom, čokoladnim mrvicama ili je možete kao ja, jednostavno posuti kakaom! Servus i u slast :) Oznake: torte, čokolada, bademi, kakao |
RAVIOLI
Pozdrav svima!
Tako izgledaju u konačnici! Željela bih večeras podijeliti s vama jedno novo otkriće, barem je za mene novo. Radi se o Tuperware kalupu za raviole i ne , nije reklama nego dobronamjeran savjet. Jedna draga prijateljica mi ga je poklonila i ja sam nestrpljiva, kao i uvijek odmah krenula u akciju. Pošto smo željeli nešto slatko, a imamo domaći džem od marelica odmah se rodila ideja za slatke raviole. Bila sam potpuno lijena i koristila sam gotovo razvaljano kupovno lisnato tijesto (prava buntovnica) :) Uglavnom, na kalup stavite tijesto i blago označite prstom udubine od rupica u koje stavite malo džema (naravno, sa žličicom koju dobijete uz kalup - nikako ne običnom :)). Prekrijte drugim listom tijesta i pređite čvrsto valjkom da razrežete raviole koji samo ispadnu van s druge strane i gotovo!!!! Poslažite ih na lim za pečenje i pecite dok ne porumene, a Fornetti će za vas postati prošlost jer ih sada kod kuće sami možete napraviti! Servus i velika pusa Terezi! P.S. Degustacija prema dogovoru :) Oznake: ravioli, tuperware kalup |
ČUPAVCI
Pozdrav! Što reći za kolač koji svi poznajemo i u njemu uživamo svaki put iznova! Ovaj klasik vole sve generacije, jednostavan je za izradu i garantirano uvijek uspijeva. Ovo je recept koji već godinama ne mijenjam jer su mali slatki čupavi kolačići jedni od omiljenih kolača moje obitelji! Provjerite zašto :):) Sastojci potrebni za biskvit: 4 jaja 250 g šećera 250 g brašna (pola-pola) 150 ml mlijeka 150 ml ulja prašak za pecivo Odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite snijeg od bjelanjaka. Ostale sastojke dobro izradite mikserom i na kraju ručno lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na papirom obložen lim za pečenje dimenzija cca. 23x33 cm i pecite na 200*C! Krema: 130 g čokolade 200 ml mlijeka 250 g šećera U vruće mlijeko stavite čokoladu i šećer te kratko prokuhaje. Biskvit malo rashladite, ali neka bude još topao dok ga režete,uronite čupavce u kremu još tople jer će je tako bolje upiti i biti sočniji. Lagano ih uvaljajte u kokosovo brašno (250 g) i slažite na pladanj da se ohlade! Servus i u slast svima :) Oznake: kolači, čupavci, kokos, čokolada |
PITA OD KOKOSA
Pozdrav!
Ako volite kokos onda ovaj kolač svakako morate isprobati. Danas vam darujem recept za bogatu i kremastu pitu od kokosa posebnog okusa. Hrskavo prhko tijesto prekriveno je ukusnom i gustom kremom od kokosa, a sama pita završava mekanim i prozračnim oblacima bjelanjaka! Jednostavna je za napraviti,vrlo izdašna i ukusna, zašto je ne biste isprobali i vi? Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna pola žličice soli pola praška za pecivo 70 g šećera u prahu 140 g maslaca jaje - zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji - može to biti i kalup za torte kojem morate tijestom obložiti do pola i stijenke - koru pecite na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju Sastojci potrebni za kremu: 100 g šećera 50 g brašna prstohvat soli 400 ml mlijeka 3 žumanjka 3 žlice otopljenog maslaca aroma vanilije 150 g kokosovog brašna - mikserom izradite žumanjke, brašno, šećer i malo mlijeka, a ostatak mlijeka ugrijte do vrenja - mlijeko prvo ulijte u smjesu žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru te kuhajte dok se ne zgusne - kremu maknite s vatre i dodajte joj maslac, vaniliju i kokos - premažite kuhanom kremom koru od tijesta i prekrijte je šaumom od bjelanjaka Šaum: 3 bjelanjka 6 žlica šećera aroma vanilije - miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete čvrsti šaum - sve skupa stavite peći još oko 15-tak minuta, ali pazite da vam bjelanjci previše ne potamne Pitu dobro rashladite i servirajte posutu šećerom u prahu ili je ukrasite čipsom od kokosa koji sam slučajno pronašla u svojoj "slatkoj ladici" tko zna od kuda, ali je vrlo ukusan i dekorativan! Servus i u slast :) Oznake: kolači, kokos, pita, šaum |
PALAČINKE S LUKOM
Pozdrav svima!
Sigurno ste primjetili moju ljubav prema pecivu, a osobito svim varijantama peciva s lukom. Volim taj miris poprženog luka i njegov slatkasti okus kombinirati s mirisom dizanog tijesta. Cijeli taj postupak izrade me opušta i usrećuje, a kada se mojom kuhinjom počne širiti miris svježe ispečenog peciva - to je zaista neprocijenjivo. Nedavno sam otkrila recept jedne naše predivne blogerice i već sam ga isprobala mnogo puta, svaki put me iznova oduševi. Naime, radi se o kineskim palačinkama s lukom. Izrada im nije komplicirana, a za okus vam mogu potvrditi da je senzacionalan! Mirišu na luk, tijesto, maslinovo ulje... na zadovoljstvo! Hrskave i vruće idu uz umake koje god poželite, a idealne su kao zalogajčići koje uvijek možete ponuditi vašim prijateljima ili samo kao večera za vaše voljene, naravno, uz domaći ajvar kako mi to volimo kušati! Sastojci potrebni za izradu palačinki: 250 g glatkog brašna 180 ml mlake vode prstohvat soli 4 komada sitnog mladog luka (zeleni dio) češnjak maslinovo ulje Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da stoji 30 minuta. Podijelite ga na 5 jednakih dijelova koje razvaljajte što tanje u krug. Svaku razvučenu kuglicu tijesta premažite maslinovim uljem, preko nje stavite narezani luk i posolite. Sada je zamotajte kako motate palačinke i onda spiralno smotajte poput puža. Valjkom rastanjite palačinku u krug i pecite na ugrijanoj tavi lagano premazanoj maslinovim uljem. Tako napravite sa svih 5 palačinki i pecite ih dok nisu zapečene i hrskave s obje strane. Razrežite ih na četvrtine i tople servirajte uz vaš omiljeni umak! Posjetite blog O slanom & slatkom: o svemu. Zahvaljujem na originalnom receptu za ove predivne aromatične palačinke! Servus i uživajte :) Oznake: kruh i peciva, slana palačinka, mladi luk |
< | siječanj, 2017 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |