Pozdrav!
Dobila sam domaće brašno od bijelog kukuruza s Rastoka, Plitvička jezera!
Mljeveno je na staroj drvenoj mlinici u posebnom vodeničarskom naselju gdje se spajaju rijeke Slunjčica i Korana, spoj veličanstvene prirode i etnografske baštine!
Ako ste ikada kušali pravi domaći kukuruzni kruh, onda znate o čemu govorim.
Kruh koji je istovremeno grub,tvrd, vlažan, sladak, a opet najbolji na svijetu :)
Recept sam dobila u naslijeđe, a ovo posebno dragocjeno brašno je više nego dovoljan razlog da danas ispečem domaći kruh!
Već i sama pomisao na okus ovog kruha vraća me u djetinjstvo, a miris koji se širi mojom kuhinjom je nešto neprocijenjivo!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
Prvo morate 500 g kukuruznog brašna preliti s 600 ml vruće slane vode i ostaviti da se ohladi.
Potom zagrijati 100 ml mlijeka i napraviti kvas od žlice šećera i svježeg kvasca.
Ohlađenom kukuruznom brašnu dodajte 600 g glatkog bijelog brašna, žlicu soli,2 velike žlice svinjske masti (ili neke druge masnoće) i dignuti kvas.
Zamijesite kruh i stavite ga u kalup da se diže nekih 15-tak minuta, pecite na 200*C oko 35 minuta pa ga spustite na niži nivo u pećnici i pecite još 15-tak minuta.
Servus i u slast :)