Pozdrav!
Za rođendan sam dobila kalup za preslatke male kuglof kolačiće i odlučila ga isprobati. Kod takvih kolačića uvijek postoji mogućnost da se zalijepe za kalup i nikako ih ne možete izvući van, bez obzira koliko ih molili da izađu :)
Međutim, ostala sam ugodno iznenađena kako su lako ispali van, a za to je sigurno zaslužan dobar recept za biskvit.
Pošto je samo 12 malih kolačića na kalupu od ostatka smjese sam ispekla jednu malu preslatku sočnu torticu, ali o njoj ćemo nekom drugom prilikom.
Dakle, kolačići su vrlo dekorativni, slatki,ukusni i sočni kakvi ostanu i nekoliko dana na moje veliko iznenađenje.
Svakako ih morate napraviti, a ako nemate brzo rođendan da dobijete ovako lijep poklon, napravite ih u kalupu za muffine, jednako će biti ukusni. Tko voli, neka ih malo ukrasi nekom kremom ili džemom i vaš jednostavan,ali vrhunski desert je gotov.
Od ove količine sastojaka možete ispeći veliki kuglof ili napravite tortu iznenađenja koju premažite omiljenom kremom :)
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Kuglof kolačiće sam ohladila, prelila čokoladnim preljevom i posipala nasjeckanim bademima, a neke sam samo posula šećerom u prahu!
Servus i u slast :)